Tanskan ympäristövyöhykkeet ja siltamaksut

Tanskan ympäristövyöhykkeet ja siltamaksut

Kööpenhaminan, Aalborgin, Århusin, Fredriksbergin ja Odensen kaupungeissa on ympäristövyöhykkeet pienhiukkaspäästöjen rajoittamiseksi. Vyöhykkeet on viitoitettu liikennemerkein. Ympäristövyöhykkeellä saa ajaa Euro 4 tai paremman päästöluokan mukaisilla 3 500 kg painoisilla tai hiukkasuodattimella varustetuilla dieselkäyttöisillä kuorma-, linja- tai matkailuautoilla.  Rajoitus ei koske museorekisterissä olevia ajoneuvoja.

Huom. Myös ulkomailla rekisteröidyillä autoilla tulee olla päästötarra tuulilasissa. Laiminlyönnistä seuraa sakkoja.

Lisätietoja http://www.miljozonen.dk/borger_english.php

Lähde: Autoliiton julkaisema Autoillen Euroopassa -opas 2017

Siltamaksut
Tanskassa ei ole tiemaksuja, mutta kaksi maksullista siltaa. Maksulliset sillat ovat Malmön ja Kööpenhaminan välinen Juutinraumansilta (Øresundsbroen) ja Sjellannin ja Fynin välinen Iso-Beltin silta.  Siltamaksut maksetaan sillalle saavuttaessa käteisellä, luottokortilla tai elektronisella autoon kiinnitettävällä BroBizz-maksulaitteella.  Siltamaksut ovat viitteellisiä hintoja per suunta ja voivat vaihdella vuosittain. Ajanmukainen hinta kannattaa tarkistaa aina netistä.

Juutinraumansilta (Øresundsbroen)

Henkilöauto, maks. 6 m 520 kr (n. 70 €)
Henkilöauto, 6–8 m 1040 kr (n. 140 €)
Henkilöauto + matkailuvaunu/perävaunu 1040 kr (n. 140 €)
Moottoripyörä 265 kr (n. 36 €)

Siltamaksun maksuvälineeksi käy käteinen (eurot, Tanskan ja Ruotsin kruunut) ja useimmat kansainväliset luottokortit. Siltamaksuista saa paljousalennuksia BroBizz-kortilla.
Lähde ja lisätiedot (englanniksi): https://www.oresundsbron.com/

Iso-Beltin silta

Henkilöauto, maks. 6 m 240 kr / suunta (n. 32 €)
Henkilöauto yli 6 m, alle 2,7 m korkea 365 kr / suunta (n. 50 €)
Henkilöauto + matkailuvaunu 365 kr / suunta (n. 50 €)
Matkailuauto maks. 6 m, maks. 3500 kg 240 kr / suunta (n. 32 €)
Matkailuauto yli 6 m, maks. 3500 kg 365 kr / suunta (n. 50 €)
Matkailuauto maks. 10 m, yli 3500 kg 715 kr / suunta (n. 96 €)
Matkailuauto yli 10 m ja yli 3500 kg 1135 kr / suunta (n. 152 €)
Moottoripyörä 125 kr / suunta (n. 17 €)

Siltamaksun maksuvälineeksi käy käteinen (eurot, tanskan kruunut) ja useimmat kansainväliset luottokortit. Elektronisella autoon kiinnitettävällä BroBizz ja ØresundsBizz-korteilla saa siltamaksusta 5% alennuksen. Bizz-korttia voi käyttää maksuvälineenä alle 2,7 metrin korkean ajoneuvon ylitysmaksuun. Iltaisin, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä mahdollisuus alennettuihin hintoihin.

Lähde ja lisätiedot (englanniksi): http://www.storebaelt.dk/english

Sillat ovat auki ympäri vuorokauden. Tuulisina päivinä asuntoautoilla ja asuntovaunuilla liikkuvien kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta siltaa ylittäessä, ettei tuulen puuskat pääse yllättämään. Erittäin kovien myrskytuulien aikana siltaliikenne voidaan joutua katkaisemaan hetkellisesti.

Jos Ruotsista on tarkoitus matkustaa Jyllantiin, siltamaksuilta voi välttyä matkustamalla suoraan Göteborgista tai Varbergista lautalla Jyllantiin. Tässä reittivaihtoehdossa Kööpenhamina jää välistä, mutta Jyllannissa sijaitsee Tanskan toiseksi suurin kaupunki ja vuoden 2017 Euroopan kulttuuripääkaupunki Aarhus.  Kaupungista löytyy myös useita leirintäalueita ja kaupunkiparkkeja asuntoautoille.

Lisätiedot:
Tanskan liikenteen häiriökartta (tanskaksi)
Lauttaliikenne Ruotsi – Jyllanti (englanniksi)
Aarhussin kaupunkiopas (suomeksi)
Leirintäalueet Tanskassa (englanniksi)