Lemmikit matkalla

Lemmikit matkalla

Kun olet lähdössä lemmikkisi kanssa ulkomaille, selvitä tarpeeksi ajoissa kunkin maan määräykset lemmikin tuonnista ja viennistä.

Lemmikkieläinpassi otettiin käyttöön heinäkuussa 2004 Euroopan Unionin alueella. Sen malli on yhtenäinen kaikissa EU-maissa. Passi on pakollinen koirille, kissoille ja freteille kaikissa EU-maiden välisissä kuljetuksissa. Passin avulla osoitetaan, että eläin täyttää kuljetuksia koskevat vaatimukset eikä muita asiakirjoja vaadita. Passin voi ostaa eläinlääkäriltä, ja kaikki merkinnät passiin tekee eläinlääkäri. Ennen passin myöntämistä eläinlääkäri tarkistaa, että eläin on tunnistusmerkitty (tatuointi tai mikrosiru) ja rokotettu raivotautia vastaan.  Eläinlääkäri merkitsee passiin eläintä ja eläimen omistajaa koskevat tiedot, eläimen tunnistusmerkintää koskevat tiedot sekä tiedot eläimen rokotuksista ja mahdollisista ekinokokkoosi- ja punkkilääkityksistä sekä raivotautivasta-aineiden määrityksestä. Lemmikkieläinpassi on otettu käyttöön EU-maiden lisäksi myös Norjassa, Sveitsissä, San Marinossa ja Liechtensteinissa. Jos eläin tuodaan muusta EU:n ulkopuolisesta maasta, passin sijaan vaaditaan erityinen eläinlääkärin todistus. Passi kannattaa hankkia myös niille eläimille, jotka vierailevat EU:n ulkopuolisissa maissa. Tällöin passilla voidaan osoittaa, että eläin täyttää tuontia koskevat vaatimukset palattaessa EU:n alueelle. 
29.12.2014 astui voimaan uusi lemmikkieläinasetus, joka toi muutoksia EU-maiden välisiin koirien ja kissojen siirtoihin. Muutokset koskivat lemmikkieläinpassia, raivotautirokotuksia ja kliinisen tutkimuksen ajankohtaa. Vanhanmalliset lemmikkieläinpassit ovat kuitenkin voimassa lemmikin eliniän ajan. 
Lisää tietoa Ruokaviraston (ent Evira) sivuilta.

Muuta muistettavaa

  • Älä koskaan jätä lemmikkiäsi kuumaan autoon, vaan ota se mukaan!
  • Lemmikkieläimet voivat myös kärsiä matkapahoinvoinnista. Eläinlääkäriltä saa koirille tarkoitettuja lääkkeitä matkapahoinvointiin.
  • Tarjoa lemmikillesi matkan aikana riittävästi vettä.
  • Muista madottaa lemmikkisi säännöllisesti!
  • Pidä matkalla mukana lemmikin ensiapulaukku, jossa on mukana ainakin kynsisakset, punkkipihdit, kyypakkaus, sidetarpeita, hiilitabletteja ja kylmäpussi.
  • Pidä matkalla tarpeeksi taukoja, ja huolehdi lemmikkisi ulkoiluttamisesta. Useilla huoltoasemilla on omat ulkoilupaikat esim. koirille.
  • Kuljetathan lemmikkiäsi kuljetuslaatikossa tai valjaisiin kytkettynä
    * onnettomuudessa saattaa tulla ongelmia vakuutusten kanssa jos ilmenee lemmikin olleen irrallaan onnettomuuden sattuessa