Asiakirjat

Asiakirjat

Matkan helpottamiseksi kannattaa huolehtia tarvittavat asiakirjat kuntoon ennen matkaa.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti
Matkailijan kannattaa hankkia ennen matkaa veloitukseton Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kortti takaa EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä terveyskeskustasoinen terveydenhuollon. Lue lisää kortista.

FIN-tunnus
EU-kilvin varustettu ajoneuvo/matkailuvaunu ei tarvitse erillistä kansallisuustunnusta liikkuessaan EU-alueella. EU:n ulkopuolella kansallisuustarra vaaditaan. Ajoneuvolla, jolla ei ole EU-kilpeä, tulee olla kansallisuustarra myös muissa EU-maissa liikuttaessa.

Henkilökortti/passi
Matkalla tarvittaviin asiapapereihin vaikuttavat matkareitti ja kohde. Suomen kansalaisen matkustaessa EU:n alueella, riittää hänelle sähköinen henkilökortti, sekä kotimaassakin tarvittavat auton ja vaunun paperit.
Jos matka suuntautuu EU-alueen ulkopuolelle, ei sähköinen henkilökortti enää riitä, vaan tarvitsemme aina passin sekä luonnollisesti auton ja vaunun paperit.

Kansainvälinen ajokortti
Jotkin maat edellyttävät ulkomaalaisilta matkailijoilta kansainvälistä ajokorttia. Euroopan maista kansainvälistä ajokorttia suosittelevat: Albania, Bosnia-Hertsegovina, Makedonia, Moldova, Montenegro, Serbia, Turkki, Ukraina, Valko-Venäjä ja Venäjä. Suosittelu tarkoittaa käytännössä sitä, että kansainvälistä ajokorttia ei välttämättä edes kysytä missään, mutta siitä voi olla hyötyä esim. kolaritilanteessa. Kansainvälisen ajokortin voit hankkia Autoliitosta, www.autoliitto.fi.

Kansainvälinen leirintäkortti
Useat leirintäalueet edellyttävät matkailijalta leirintäkorttia. Kortista ilmenee henkilön nimi, osoite, passinnumero ym. vastaanotossa vaadittavat tiedot. Usein näiden tietojen lisäksi sinun tulee ilmoittaa montako henkilöä seurueeseen kuuluu, montako vuorokautta viivytte alueella ja haluatteko sähkön. Jotkut leirintäalueet myöntävät myös alennuksia. Mutta usein siitä on mainittava laskua maksaessaan. Useimmiten kortti kelpaa myös pantiksi passin tai henkilökortin sijasta.

Kansainvälisen leirintäkortin voit hankkia SF-Caravanin toimistosta Hämeenlinnasta tai Karavaanarin kaupasta.

Kotieläinten rokotustodistus
Rokotustodistus on koirille tai muille kotieläimille annettava vihkonen, tai se voi myös olla rekisteritodistuksen yhteydessä. Siihen merkitään rokotukset, jotka eläin on saanut ja joilla se pääsee näyttelyihin, koulutukseen ym. Rokotustodistus tarvitaan, koska eläin osallistuessaan näyttelyihin ja muihin monen eläimen tilaisuuksiin voisi rokottamattomana tartuttaa vakavia tauteja muihin eläimiin. Esimerkiksi koiran rokotustodistuksessa on rokotukset parvovirusta, kennelyskää, tarttuvaa maksatulehdusta ja muita vastaavia vaarallisia tauteja vastaan. 

Rokotustodistuksen lisäksi kotieläimelle on annettava heisimatolääkitys Suomen ulkopuolisessa maassa eläinlääkärin toimesta 1-5 vrk ennen Suomeen paluuta. Lisää tietoa lemmikkieläinpassista.

SF-Caravan jäsenkortti
Ota matkalle mukaan myös SF-Caravan -jäsenkorttisi, sillä myös se oikeuttaa joillakin alueilla alennuksiin vuorokausimaksuista.

Valokopiot
Kaikkien matkaan lähtevien passeista/henkilökorteista kannattaa ottaa valokopiot jo kotona. Lisäksi valokopio kannattaa ottaa auton ja vaunun papereista, sekä muista henkilökohtaisista papereista. Valokopiot on syytä säilyttää erillään varsinaisista alkuperäiskappaleista.

Valtakirja
Jos auton/vaunun rekisteriotteessa ei ole sinun nimeäsi, tarvitset Suomen rajaa ylittäessäsi valtakirjan auton omistajalta/haltijalta. Auton käyttöön oikeuttava valtakirja on hyvä kirjoittaa myös silloin, kun auton/vaunun rekisteriotteessa on ainoastaan perheen toisen henkilön nimi. Jos kyseinen henkilö joutuu jostakin syystä palaamaan kotiin vaikka lentäen, voi valtakirjassa mainittu henkilö tuoda auto/vaunun kotiin. 

Viisumi
Jos matkareittisi suuntautuu maihin jotka edellyttävät Suomen kansalaiselta viisumia, voit anoa sitä kohdemaan konsulaatista. Kaikilla mailla ei välttämättä ole Suomessa edustustoa. Tällöin viisumi on haettava toisessa maassa olevasta kohdemaan konsulaatista. Joissakin maissa ns. pikaviisumin voi hakea myös rajalta, mutta näissäkin tapauksissa käytäntö saattaa vaihdella, joten on parempi hankkia viisumi jo valmiiksi ennen matkaa. Viisumimaita ovat esimerkiksi Venäjä ja Valko-Venäjä.

Viisumin voi tilata myös yksityiseltä palveluntarjoajalta, esimerkiksi SF-Caravanin jäsenille alennusta myöntävältä Lähialuematkoilta, joka hoitaa viisumin hakemisen puolestasi. Viisumitilauksen voi jättää Lähialuematkojen sähköiseen palveluun solovisa.fi.

Vihreä kortti
Vihreä kortti (Green Card) on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Kortin saat omasta vakuutusyhtiöstäsi. Vihreä kortti tulee esittää liikennevahingon yhteydessä sekä tarvittaessa rajaviranomaisille.
Vihreä kortti on pakollinen mm. seuraavissa maissa: Albania, Bosnia-Hertzegovina, Iran, Israel, Makedonia, Marokko, Moldova, Montenegro, Tunisia, Turkki, Ukraina, Valko-Venäjä ja Venäjä.