Leirintäalueista

Leirintäalueista

Lomabudjetissa leirintäaluemaksut ovat yksi suurimmista menoeristä polttoaineen lisäksi. Leirintämaksuista ei kuitenkaan kannata määrättömästi tinkiä, sillä turvallinen yöpyminen on myös osa onnistunutta lomamatkaa.

Euroopassa leirintäalueet voidaan karkeasti jakaa kolmeen ryhmään:

Kunnalliset alueet
Kunnalliset alueet (Municipal), joita on useissa Etelä-Euroopan maissa. Alueet ovat palveluiltaan ja tasoltaan riittäviä yöpymistä ajatellen. Ne soveltuvat muutaman päivän kaupunkiloman viettoonkin, kun ne sijaitsevat kaupungissa. Hinnaltaan nämä alueet ovat edullisia.

Keskitason leirintäalueet
Keskitason leirintäalueet ovat usein yksityisiä tai kuuluvat johonkin leirintäalueketjuun. Näiden alueiden hintataso on usein hieman korkeampi kuin kunnallisten, mutta vastaavasti niiden palvelutasokin saattaa joissain tapauksissa olla parempi.

Ns. luksusalueet
Kolmanteen ryhmään lukisin ns. luksusalueet, jotka sijaitsevat usein turistien suosimien alueiden läheisyydessä ja meren rannalla. Näiden alueiden vuorokausihinnat saattavat nousta jopa kolminkertaisiksi kunnallisiin alueisiin verrattuna ja normaaliin leirintäalueeseen verrattuna kaksinkertaiseksi. Näiden alueiden aitausten sisäpuolelta löytyykin usein kaikki tarvittavat palvelut aina autohuollosta manikyyriin.
Meillä Suomessa leirintäalueiden löytäminen ei juurikaan tuota vaikeuksia. Yleensä kylään tai kaupunkiin tullessa on opaste, joka ohjaa meidät paikalliselle leirintäalueelle. Keski-Euroopassa tämä onnistuu silloin, kun matka kulkee maanteitä pitkin. Moottoriteitä matkustettaessa tulee olla valmiina tieto leirintäalueesta, sekä tieto mistä moottoritien liittymästä poistutaan. Moottoriteiden varsilla ei leirintäalueen merkkejä juurikaan löydy. Näiden leirintäaluetietojen hankintaan kannattaa varautua esimerkiksi Europa Camping + Caravaning leirintäalueoppaalla, jota on myynnissä Autoliitossa.

Baltian leirintäalueet
Baltian maiden suosio on kasvanut räjähdysmäisesti karavaanimatkailijoiden keskuudessa. Kasvava matkailijoiden määrä on herättänyt myös paikalliset kylät ja kunnat leirintäpalveluiden kehittämiseen. Jo nyt useat paikkakunnat ovat joko itse tai jonkin yksityisen henkilön turvin pystyttäneet alueelle leirintäalueen. Baltian alueiden taso ei vielä yllä Välimeren tai edes Suomen leirialueiden tasoon, mutta kukaties jonkin vuoden kuluttua voimme vierailla Virossa, Latviassa tai Liettuassa joillakin korkeatasoisillakin alueilla. Baltian alueiden tietoja ei juurikaan vielä löydy eurooppalaisista leirintäalueoppaista.

Rasthoff-alueet
Kun matkanteko alkaa maistua puulta tai kun haluaisi vain nukkua muutaman tunnin, on moottoritien varrella sijaitsevat Rasthoff-alueet sopivia tällaiseen yöpymiseen. Näiden alueiden yhteydessä on paikat myös rekoille, joissa rekkakuskit viettävät lakisääteiset lepotaukonsa. Siksi näille alueille mentäessä on syytä huomioida muutama seikka:
-Rekkapaikat on tarkoitettu rekoille. Jos alueelle on merkitty erillinen pysäköintipaikka matkailuajoneuvoille, on rekkapaikoilla pysäköiminen ja yöpyminen kielletty ja siitä saattaa saada suuretkin sakot.

-Vältä yöpymistä syrjäisellä paikalla. Pyri aina mahdollisimman näkyvälle paikalle, mieluummin keskelle aluetta tai 24h auki olevien rakennusten välittömään läheisyyteen. Talviaikana kannattaa katsoa paikka rekkojen välistä niin, että matkailuvälineesi oikealle puolelle jää mahdollisimman paljon tyhjää tilaa, sillä vieressäsi käyvä tai käynnistetty rekka puhaltaa kaikki nokensa vaunusi oviventtiilistä sisään. Kokemus ei ole omiaan kohottamaan matkasta väsynyttä mielialaasi.

-Näiden alueiden turvallisuudesta tai rauhasta ei vastaa kukaan paikan päällä oleva, joten Sinä itse olet vastuussa omasta, perheesi ja omaisuutesi turvallisuudesta.

TIR-alueet
Luku sinänsä on erilliset TIR-alueet jollaisia on mm. Puolassa. Näillä alueilla on jatkuva valvonta, eikä yöpyminenkään ole ilmaista. Voidaankin ajatella, että jos pysäköinti on maksullista sen perii joku paikan päällä oleva asianmukainen henkilö. Alueella on myös 24 h vartiointi. Tämä ei siis koske alueita, joissa on jonkinlainen maksuautomaatti.

"Stellplatz"-alueet
Kolmas yöpymismahdollisuus on jo noin kahdessakymmenessä maassa olevat joko ilmaiset tai maksulliset "Stellplatz"-alueet. Nämä alueet sijaitsevat usein kaupungin keskustan pysäköintialueella, joidenkin vaunuliikkeiden pihoissa, maatiloilla, viinitiloilla sekä motellien ja hotellien yhteydessä.

France Passion -alueet Ranskassa
Paikalliset viiniviljelijät ovat kehittäneet palvelun matkailuautoilijoille. Mukana on yli 2 000 viini- tai maatilaa ympäri Ranskaa. Yhdellä tilalla voi yöpyä veloituksetta vuorokauden ilman ostopakkoa. On kuitenkin kohteliasta hankkia tilan tuotteita vastineeksi yöpymispaikasta. Lisätiedot ja tilaukset www.france-passion.com.