Vinkkejä ensimmäisen matkailuvaunun hankintaan

Vinkkejä ensimmäisen matkailuvaunun hankintaan

Millä vedetään?

Matkailuvaunun hankinnassa pitää ottaa huomioon nykyisen tai suunnitellun vetoauton sallittu perävaunumassa (= vaunun kokonaispaino), joka selviää auton rekisteriotteesta.

Myös käyttötarkoitus tulee ottaa huomioon

Onko tarkoitus matkailla ympäri vuoden vai hankkia vaunu pelkästään kesäkäyttöön? Ympärivuotisessa käytössä on huomioitava soveltuvuus talviolosuhteisiin ja sen mukaiseen varustetasoon, esimerkiksi lämmityksen, vesi ja jätevesijärjestelmien suhteen.

Vaunun koko ja pohjaratkaisu

Vaunun kokoon vaikuttaa myös pohjaratkaisu; montako makuupaikkaa tarvitaan, halutaanko pari- vai erillisvuoteet. Etenkin vanhemmilla pariskunnilla erillisvuoderatkaisu on toimivampi. Lapsiperheille kerrosvuodemalli on toimiva ratkaisu. Myös säilytystiloihin on syytä kiinnittää huomiota, etenkin vaatekaapeilla on suuri merkitys talvikäytössä.

Etsi ja kerää tietoa eri vaihtoehdoista

Tietoa saa mm. Caravan-messuilta, alan liikkeistä, Caravan-lehden artikkeleista ja koeajotesteistä. Myös kokeneilta vaunujen käyttäjiltä kannattaa kysellä eri vaihtoehdoista.

Testaa matkailuvaunu reissulla ensin vuokraamalla

Viikon reissulla saa jo hyvän tuntuman vaunulla liikkumiseen, siinä yöpymiseen ja muuhun toimintaan. Testireissulla huomaat millainen pohjaratkaisu, tilat ja varusteet sopivat perheesi käyttöön parhaiten. Edullisinta testimatka on tehdä sesongin ulkopuolella, jolloin vuokrahinnat ovat halvimmillaan.

Mieti onko uusi vai käytetty vaunu järkevämpi hankinta ensimmäiseksi vaunuksi 

Uusi on aina uusi, sitä eivät ole muut käyttäneet ja sillä on uuden takuu. Käytetty on myös käypä vaihtoehto, etenkin ensimmäistä vaunua hankittaessa; "lastentaudit" on jo takuuaikana korjattu, tiiviystakuuta on usein vielä jäljellä. Yksi käytetyn eduista on myös edullisempi hankintahinta ja huomattavasti pienempi hinnan pudotus jos matkailuvaunuharrastus ei vastaa odotuksia ja haluaa luopua vaunusta.

Hankittaessa käytettyä matkailuvaunua selvitä sen kunto

Vaadi kosteusmittaustodistus, kaasulaitteiden tarkastus ja painekoe. Myös sähkölaitteet tulee tarkastaa, kuten myös katsastuksen voimassaolo.
 

Vinkit teille tarjosi

Paavo Rousku
SF-Caravan ry:n asiantuntija