Vinkkejä ensimmäisen matkailuauton hankintaan

Vinkkejä ensimmäisen matkailuauton hankintaan

Matkailuautoa ostaessa tulee ottaa huomioon ajoneuvon käyttötarkoitus.

Onko tarkoitus matkailla ympäri vuoden vai hankkia auto pelkästään kesäkäyttöön. Ympärivuotisessa käytössä tulee huomioida soveltuvuus talviolosuhteisiin ja sen mukaiseen varustetasoon, esimerkiksi lämmityksen, vesi ja jätevesijärjestelmien suhteen.
 

Haluaako integroidun, puoli-integroidun, alkovi-mallisen tai retkeilyauton, jokaisella on omat puolensa ja erityispiirteet.

Myös auton kokoa ja pohjaratkaisua on hyvä pohtia. Kokoon vaikuttaa mm. se, kuinka monta makuupaikkaa tarvitaan, ja pohjaratkaisuun, haluaako pari- vai erillisvuoteet. Etenkin vanhemmilla ihmisillä erillisvuoderatkaisu on toimivampi. Myös säilytystilatarpeisiin tulee kiinnittää erityistä huomiota, mikä sekin vaikuttaa auton kokoon.
 

Etsi ja kerää tietoa sinua kiinnostavista vaihtoehdoista.

Tietoa saat mm. Caravan-messuilta, alan liikkeistä ja lehtien koeajotesteistä. Kannatta kysellä myös kokeneilta matkailuautoilijoilta eri vaihtoehdoista.
 

Testaa matkailuautoelämää ensin vuokraamalla.

Viikon reissussa saa jo hyvän tuntuman auton tyyppiin, matkailuautolla liikkumiseen ja autossa yöpymiseen, sillä eroja matkailuvaunuun on. Testireissulla huomaat millainen pohjaratkaisu, tilat ja varusteet sopisivat sinun käyttöösi parhaiten. Edullisinta testimatka on tehdä sesonkien ulkopuolella, jolloin hinnat ovat halvimmillaan, etenkin liikkeissä jotka sekä myyvät että vuokraavat matkailuautoja.
 

Mieti onko uusi vai käytetty auto järkevämpi hankinta ensimmäiseksi matkailuautoksi.

Uusi on aina uusi, sitä eivät ole muut käyttäneet ja sillä on uuden takuu. Käytetty auto on myös aivan käypä vaihtoehto, etenkin ensimmäistä matkailuautoa hankittaessa. Useimmiten kilometrejä on kertynyt melko vähän, ja auton "lastentaudit" on takuuaikana jo korjattu. Takuuta saattaa olla vielä jäljelläkin. Yksi käytetyn auton eduista on myös huomattavasti pienempi hinnan pudotus, jos kokemukset matkailuautolla liikkumisesta eivät vastaa odotuksia, ja haluat luopua autosta.
 

Jos harkitset kimppa-auton hankkimista, on tehtävä kirjallinen sopimus "pelisäännöistä".

Yhteisomistuksessa oleva auto on hyvä idea, kun haluaa jakaa kustannuksia ja matkailla kenties vain silloin tällöin. Hankintaa harkittaessa tulee tehdä tarkka sopimus auton kulujen jakoperusteista, sekä siitä kuka vastaa huolloista ja kunnossapidosta. Käyttövuoroista kannatta laatia samantyyppinen sopimus kuin lomaosakkeistakin tehdään. Pitää myös huomioida, että lapsiperheillä lomat ovat samaan aikaan, jolloin käyttövuorojen sopiminen vaatii varmaan hieman sovittelua.
 

Hankittaessa käytettyä matkailuautoa, selvitä auton kunto huolella.

Vaadi kosteusmittaustodistus, kaasulaitteiden tarkastus ja painekoe. Myös sähkölaitteet tulee tarkastaa. Tarkista myös verojen maksu ja katsastuksen voimassaolo. Ennen koeajoa varmista ettei auto ole liikennekäytöstäpoistossa eikä käyttökiellossa. Jos mahdollista, pyydä kokenutta matkailuautoilijaa mukaan auton valintaan.
 

Vinkit teille tarjosi

Paavo Rousku
SF-Caravan ry:n asiantuntija