Kannettavan tietokoneen sähkölähde autossa

AHOLA JARI 22.02.2009 22:39

Yrititkö briljeerata vai auttaa ihmisiä jotka ovat alalla maallikkoja? Näiden neuvojen antajalla on muutenkin "kusi sukassa".

Olisin laittanut hymiöitä, jne. perään, jos tämä palsta sellaisia sallisi ;) Siksi, ettei pilkun nuolemiseksi luulla. Mutta kyllä sikäli, vaikka kuinka vapaamuotoisesti tai kansantajuisesti kirjoitellaan, ei minusta virheellisiä termejä pidä viljellä - varsinkin jos ne tulevat ammattilaiselta. Mutta tämäkään kirjoitus ei ole mikään "näpäytys", vaan toisen mielipide.

Mutta itse sähköasiaan takaisin. Sanoisinkin vähemmän sähkoasennuksia tehneille neuvoksi, kun mennään tuonne 40 A ja yli virtaliitoksiin, ei oikein marketti abikopihdeillä tule luotettavaa liitosta ajoneuvo-olosuhteisiin. Valmistajan asennusohjeita on syytä noudattaa, soveltamatta omiaan. Ylikuormaa vastaan nyky inverttereissä autom. irtikytkentä/sulakkeet, yleensä autom. palautuksella. Samoin 230 VAC oikosulkua vastaan. Kun taas 12 VDC puoleinen oikosulkusuojan palautumisen suhteen parempi on, että sitä ei ole, koska mistäs se johtuisi kuin viallisesta invertteristä. Vaihtoon..

Tarkoitin aiemmin nimenomaan isompia inverttereitä, joissa tulee mukana tarvittavat virranottokaapelit akulle. Kaapelikengät molemmissa päissä. Jos noita ruvetaan pätkimään, ja/tai pidentämään, homma pitää osata.. Tuollaiseen 0,5-1 m kaapeliin ei ole mitään syytä laittaa oikosulkusuojaksi mitään, kun se laitteessa on. Asennus ja kiinnitys tulee sen sijaan tehdä luotettavasti.

Ps. liekö tämän laudan "ilmapiiristä" kiinni herkkyys ottaa asiat niin negatiivisesti.

AHOLA JARI 22.02.2009 23:03

Siis? Mikä teki sen, että läppäri ei toiminut koneen käydessä, mutta pelkän akun varassa pelasi?

Ensimmäiseksi tulee mieleen helpoin ja halvin diagnoosi veneen moottorin käydessä: Jos invertterissä on merkkivalo Power ja yleensä vielä Fault, katsoppa mikä on noiden status kun ei anna virtaa kannettavalle (sekä myöhemmin kun antaa).. Selkeästi vaikuttaisi siltä, että invertteri ei syytä tai toisesta anna 230 VAC ulos. Osaa suojautua..

Laitteen manuaali kertoo varmasti onko merkkilamppujen vilkkumisella/palamisella kyse esim. yli- tai alijännitteestä, virranvähyydestä..

EEROLA TEEMU 22.02.2009 23:28

Jos tänne kirjoitettaisiin pelkästään ammattitermeillä niin harva maallikko niistä jutuista mitään hyötyisi. Mielekkäät neuvot ovat yksinkertaisia, mutta sisällöltään oikeita. Snobbailu on aivan turhaa eikä auta ketään.

On kuitenkin parempi, että annetaan edes jotain neuvoja kuin että ihmiset tekisivät vain omista lähtökohdistaan kytkentöjä. Valmistajan asennusohjeet ovat yleensä yhtä tyhjän kanssa, vieraskielisiä tai puutteellisia.

Invertterin ylikuormitussuojausta koskeva väitteesi ei pidä paikkaansa käytännön kanssa. Jos invertterin sisäinen suojaussulake on vaikka 40 A ja akun ja invertterin väliin on asennettu 30 A sulake, niin selektiivisyys toimii ja helposti vaihdettava "oma sulake palaa". Silloin jo tietää, että on vikaa tai käyty "raja- alueella". Useimmalle maallikolle invertterin oman sulakkeen palaminen merkitsee "laite ei toimi, se on siis paskana, vaihtoon" ja monessa paikassa mieluummin myydään uusi laite ennenkuin ryhdytään edes katsomaan sisäisen sulakkeen kuntoa. Halvemmissa inverttereissä ei ole autom. palautuksella olevia ylikuormitussuojia.

Suurista virroista kyseenollen "homma pitää aina osata". Jo 30 A on niin iso virta että sillä voi sytyttää m- ajoneuvon. On älytöntä väittää ettei laitteen ulkopuolisesta ylivirtasuojauksesta -sulakkeesta- olisi hyötyä, sillä jo 50 cm suojaamatonta, jälkeenpäin asennettua, johdinta voi aiheuttaa oikosulun. Sulakkeita on aina parempi olla liikaa kuin liian vähän.

En syyttäisi "laudan ilmapiiriä", sillä turvallisen information antaminen ei ole negatiivinen asia.

PALIN MATTI 23.02.2009 07:57

Aholalle 10 pistettä. On ihan tosi, että jos invertterin virransyötön sisäinen 40A sulake palaa, niin laitetta voidaan pitää silloin tuhoutuneena. Jokuhan sen yli 40A virran saa siinä syöttöpiirissä kulkemaan ja mikäpä muu, kuin invertterin sisäinen vika/oikosulku. Toisiopuoli sitä ei voi ylikuormittaa.

Ei kun invertteri roskiin ja uutta kehiin. Tuollaisen vikaantumisen jäljiltä korjaus maksaa varmasti enemmän, kuin uusi laite.

Tämä siis maallikkomielipide ilman mitään "asennusoikeuksia".

EEROLA TEEMU 23.02.2009 10:18

Taitaa Palinin sähkötekniikan taidot ja logiikka sähköasioissa olla vielä huonompaa kuin minulla. Jos teitin koneissa sisäisen sulakkeen palaminen aina merkitsee laitteen heittämistä roskiin, niin heität varmaan Alden pannunkin sinne kun sen sisäinen sulake palaa? Tai telkkarit ym. kodinkoneet. Selektiivinen sulakesuojaus näyttää olevan himpan vaikeaa maallikolle. Perusopetus nr 1: sulakkeet suojaavat laitteita rikkoutumiselta mm. ylikuorman takia, eivät riko niitä.

AHONEN AULIS 23.02.2009 11:15

Siinä inventterissä on ilmeisesti ylijännite suoja joka katkaisee virranoton akulta kun akku on täyteen ladattu.Moottorin käydessä laturi työntää virtaa akkuun niin voimakkaasti että tämä suoja katkaisee virran.Näin tapahtuu helposti silloin kun ei ole muita kulutuslaitteita päällä.Terv:AA.

MELLANEN PEKKA 23.02.2009 12:01

Tuollaisen hämärän toiminnan saattaa saada aikaan maadoitusvika, niissä veneen sähköissä siis. Eli invertterin sähkönsyöttö maadoittuu jonkun muun laitteen kautta kun lataus ei ole käynnissä ja joka on taas moottorin käydessä päällä, esimerkiksi puhallin, kulkuvalot tms.

PALIN MATTI 23.02.2009 16:29

Pertana sentään. Mulle opetettiin kiertokoulun kuuennelatoista vuosikurssila, että sulake on semmonen johdinsuoja, mikä estää kaapeleitten tuhoutumisen, jos se toimilaite mennee vaikka oikosulukuun. Josaki elektroniikan sisäisessä suojauksessa saattaa olla joitaki hituvirtasulakkeita sitte muisaki tarkotuksisa, mutta kyllä tuomosen 40A sulakkeen palaminen tarkottaa, että sielä laitteesa on joku paikka totaalisesti sulanu. Ei yhen miropiirin tai transistorin palaminen tuomosia virtoja kulettele sielä. Ei ku roskiin! Kaikki alle 50€ sähvökamppeet vaan riskiin ja uutta kehiin.

ARO PERTTI 23.02.2009 16:51

Matti !Minulle opettiin apukoulun tarkailuluokalla että sulake on sellainen vempeli joka suojaa sekä laitteita ja kaapeleita oikosuluilta ja maavioilta.

Jos tollaisen vampaimen sisällä on 40 A sulake niin
siellä on joku (esim käämi)tai muu vimpeli jonka suojaamiseen toi sulake on asennettu. Sen syöttökaapelin ja muiden kaapeleitte suojaamiseen tarkoitettu sulake on ( max 16 A), jos on 2.5 neliön johto muuten 10 A

Kylla se palaa tai löysää ulos paljon ennen kuin se 40 A siellä vampaimen sisässä.Sieltä johdon päästähän se virta ensin kulkee ja vaikuttaa. Uudelle jatkokurssille vain Matti, sinne kiertokouluun.Tai oliko pää kova,vai rumat opettajat ?

AHJOS TIMO 23.02.2009 17:51

"Aiotko Timo liittää sen invertterin jonkun jo olevan 12V laitteen yhteyteen, lamppuun tms?"

Kuten aiempaan viestiin linkkaamistani valokuvista näkyy, vedin seinäpistorasiaan sähkön lähellä olevan kattolampun sokeripalasta. Tänään kokeilin laitteistoni toimivuutta tietokoneella. Tietokoneen rinnalle kytketty digitaalinen volttimittari on tosi kätevä, kun siitä näkee heti, paljonko eri seikat vaikuttavat jännitteeseen. Siis esim. WC:n kattolampun sytyttäminen alensi tietokoneelle tulevaa jännitettä 0,4 volttia, tiskipöydän valon sytyttäminen 0,3 volttia jne.

Tietokone oli kytkettynä 12V pistorasian haaroittimeen Vansonin SDR-120W -sovittimella (tarkemmin: http://www.vanson.com.hk ). Se antaa Acer-tietokoneen tarvitseman 19V stabiloituna. Tuo läppäri kuluttaa [verkkolaitteensa mitoituksesta päätellen] enintään 90W. Tietokoneen käyttö oli kokeilun aikana lähinnä verkkoyhteyksien etsintää ulkoisen USB-liitäntäisen WLAN-tikun avulla sekä elokuvan katselua DVD-levyltä.

Havainnot: Tietokone toimi koko ajan moitteettomasti, mutta volttimittari osoitti alimmillaan 9,6V (DVD-levyn latauksen aikana) ja käväisi usein 11 voltin alapuolella.

Johtopäätökset: Liian ohuiden johtojen aiheuttama jännitehäviö on todellakin liian suuri noin tehokasta tietokonetta (max 90W) käytettäessä. Miniläppärillä (max 40W) jännitehäviö olisi varmaankin puolta pienempi ja ehkä jo vailla merkitystä.

Kiitän kaikkia keskusteluun tähän mennessä osallistuneita ja toivon, että tästä on apua muillekin.

AHJOS TIMO 26.02.2009 08:55

Nyt Samsung NC10 -"miniläppäriä" on alettu mainostaa kun sitä on vihdoin Suomessakin saatavana. Sain myös Samsungin tukipalvelusta vastauksen sinne lähettämääni kysymykseen: Verkkolaite antaa 19V ja 3,16A eli 60W. Jos tuosta voi päätellä koneen kulutuksen, se olisi selvästi enemmän kuin aiemmissa miniläppäreissä, joiden verkkolaitteet on mitoitettu alle 40 watin kulutukselle. Samsungissa on hankalana erityispiirteenä erikoinen tasavirtapistoke, jollaista ei ole missään yleiskäyttöisissä virtalähteissä. Nyt näyttää siltä, että Acer on kätevämpi matkailuajoneuvon akulla käytettäväksi.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.