agm akku
Matti Janhonen
28.09.2017 22:44
Noihin menee sen verran vähän Wh että kyllä riittää.
Toivo Koistinen
29.09.2017 07:02
Aivan oikeen Kesäisin, kun etelän reissuja jos tehdään, niin usein kohdalle jos sattuu, mennään aina SFC alueelle. Muita alueita ei käytetä, ellei ole pakko
Niissähän aina lähes poikkeuksetta on pakettihinta, niin nuukana miehenä kaasua säästääkseni laitan tolppaan, ja jääkaappi sähkölle. Kesäisinhän sähkön tarvetta ei ole, mutakun helteillä jääkaappi on parempi sähköllä paikalla ollessa
Meilllä ei lämmitys toimi kun löpöllä, ja liesi kaasulla. Töllö on 12v joka sähköä jääkaapin kanssa syö, eli tarve siinäsuhteessa on kesäaikana pieni
On joskus ollut muistelen puhetta leirien hinnoitelumallista, että pitäisikö eritellä sähköt, saunat, ja henkilöt, kuten kaupalliset tekevät.
Toivopoika
Timo Haapanen
29.09.2017 08:20
Mua tietty harmittaa jos on könttähinta sähkön kanssa, kun en sitä tarvitse. Harvoin se saunakaan on minkään rahan arvoinen siellä kanta-asujien seassa. Kolmen vuodenajan reissaamista puhun koko ajan, talvella kaikki on toisin.
Etelän reissuilla kaasuun menee 1€/vrk lämpimällä vedellä, jokapäiväisillä kahden hengen suihkuilla, grillauksilla, tiskauksilla ja yöaikaisella pienellä lämmityksellä joten ei sielläkään kannata sähköstä maksaa.
@timppa
Matti Janhonen
29.09.2017 11:55
Silloin kun pyrkii vapautumaan leirialueista tai stellplatzeista kokonaan joutuu helpiosti toiseen riippuvuuteen.
Vesiriippuvuuteen, koska auton vesitankkien koko on rajallinen.
Jos autossa laitetaan ruokaa, kaksi henkilöä käy päivittäin suhkussa, astiat tiskataan autossa ja vessan huuhteluunkin tarvitaan vettä, niin syntyy helposti tarve saada joka päivä tankillinen (100 ltr) puhdasta vettä ja päästä eroon 90 litrasta harmaata vettä ja WC-kasetin sisöällöstä.
Tämä ei olekaan aina niin yksinkertainen juttu täällä Euroopassa kun annetaan ymmärtää, jos sen tekee ihan sääntöjen mukaan.
Hyvin usein esim. pahtaan veden saanti on "kastelukannujuoton" varassa eikä niitä vesihanoja niin vaan ole tarjolla ja usein vesityspaikan etsimisen mene aikaa.
Kaj Nyyssönen
29.09.2017 13:01
Viime talvena Aurinkokennojen varassa
17.10.2016 - 6.12.2016 ajot paikkakuntien välillä verraten lyhyet Algarvessa
14.3. 2017 - 23.4. 2017 ajot paikkakuntien välillä verraten lyhyet Algarvessa
Tuona aikana aurinkokennot yht 385W tuotti yht. 410 Ah 12V energiaa eli 4,1 kWh lisäksi ajomatkoilla auton oma generaattori tuotti sitä lisää tuon päälle.
410 Ah on n. neljän 100 Ah akun max kapasiteetti purettuna ihan tyhjäksi.
Kaj Nyyssönen
29.09.2017 13:10
Matti JanhonenSilloin kun pyrkii vapautumaan leirialueista tai stellplatzeista kokonaan joutuu helpiosti toiseen riippuvuuteen.
Vesiriippuvuuteen, koska auton vesitankkien koko on rajallinen.
Jos autossa laitetaan ruokaa, kaksi henkilöä käy päivittäin suhkussa, astiat tiskataan autossa ja vessan huuhteluunkin tarvitaan vettä, niin syntyy helposti tarve saada joka päivä tankillinen (100 ltr) puhdasta vettä ja päästä eroon 90 litrasta harmaata vettä ja WC-kasetin sisöällöstä.
Tämä ei olekaan aina niin yksinkertainen juttu täällä Euroopassa kun annetaan ymmärtää, jos sen tekee ihan sääntöjen mukaan.
Hyvin usein esim. pahtaan veden saanti on "kastelukannujuoton" varassa eikä niitä vesihanoja niin vaan ole tarjolla ja usein vesityspaikan etsimisen mene aikaa.
Minä tankkasin vettä kaksi kertaa talven aikana Portugalissa talven aikana. Minä käytän vettä "suihkussa" käyntiin n. kaksi litraa ja vaimo pesuvadillisen. Eikä sitä tehdä joka päivä - sehän on epäterveellistä ihon normaalille tarpeelle. On paikkoja joita pestään useammin. Vesivarasto on 120 L, harmaa vesi 80 L ja ruskeavesi 40 L muutama päivä - jopa kaksi viikkoa tuolla olemme pärjänneet.
Matti Janhonen
29.09.2017 15:07
Kaj mikä mahtaa olla yhden kilowatin hinta ja investoinnin takaisinmaksuaika.
Ihan vaan uteliaisuutattani kysyn koska olet laskenut sen kumminkin.
Ihan vaan jo valmiiksi vertaulutietona, että 11 kg kaasupullossa on energiaa 140 kWh vastaava määrä, jolloin 18 euron pullonvaihtohinnalla yhden kilowatin hinnaksi tulee 12,8 sent.
No sillä energialla ei voi ladata kännykän akkuja eikä partakonetta.
Timo Haapanen
29.09.2017 16:01
Meillä riittää 100 litraa kahdeksi vuorokaudeksi, suihkussa käynti vie uskomattoman vähän. Tankillisella saa neljä suihkua.
Vielä se ei ole kertaakaan muodostunut ongelmaksi, pitää aina tankata kun hanan näkee, siis aina, vaikka olisi vielä puolet jäljellä ellei tiedä mitä seuraavaksi on tulossa.
Ja yleensä hanan lähellä on kaivo jonne harmaan saa menemään.
@timppa
Kaj Nyyssönen
29.09.2017 17:55
Matti
"Kaj mikä mahtaa olla yhden kilowatin hinta ja investoinnin takaisinmaksuaika.
Ihan vaan uteliaisuutattani kysyn koska olet laskenut sen kumminkin."
Niin olenkin, ja siltikin ostin lisää kapasiteettia.
Ympäri vuotisessa käytössä pääsen 0,50€/kWh 50 vuoden käytöllä. Silloin on autoni 67 vuotta vanha ja minä vietään 100 vuotispäiviäni.
Matti Janhonen
29.09.2017 18:27
Eli lysti maksaa, sano mustalaispoika,
Seppo Suomi
29.09.2017 18:42
Nyt kun tuo keskustelu on siirtynyt myös tuohon harmaaseen veteen, niin en ole sisäistänyt sitä ongelmaa sen tyhjentämiseen. Mitä etelämmäksi menee niin sitä kiitollisempi on luonto siitä vedestä (poislukien tulva-alueet) vaikka siihen on lisätty hieman pepsodenttiä. Itse tyhjennän sen viheralueille hieman pois ihmisten silmistä jotka kumminkin luulee että tyhjennän paskapytyn nurmikolle. En ole ymmärtänyt missä teen väärin ? Onneksi tulette pian sen kertomaan. Kaippa noissa kehitysmaissa ottaisivat sen mieluusti ruokavedeksi kun siinä ei todennäköisesti ole skistosomiaasia (hieno sana suoraan netistä) ? Olisi kerrankin puhtaanpaa vettä.
@seppo
Matti Janhonen
30.09.2017 11:30
Seppo jos noin on, niin eikös kaikkien karavaanarien kannata laskea harmaan veden tankki tyhjäksi alueelta lähdettäessä heti siihen yöpymispaikalle, ja kotiin tullessa ihan siihen kotipihan hietikolle.
Vessan kasetinhan voi tyhjentää heti kun tielle pääsee, jolloin alamäki hoitaa jätehuollon ja roskapussinhan voi heittää sivuikkunasta vauhdissa, niin tuuli ja harakat hoitaa sen puolen.
Karavanarihomman perusideoita on vapaus mutta jos on vapauta täytyy olla myös vastuuta.
Jos karavanarit aikoo pitää liikkumistaa koskevat rajoitukset nykytasolla, niin karavanarin kannattaa olla siisti ja muita ihmisiä kohtaan huomaavainen. Kas kun ne muut ihmiset määrittelee ne meidän toiminnan raamit.
Luonnossa tapahtunet muutokset oli aina viime vuosisadan loppupuolle saakka niin hitaita, että ihmisisiässä niitä ei juuri huomattu muuten kun perimätiedon kautta - ja siihen ei uskottu.
Nyt muutosten nopeus on kasvanut siinä määrin, että vähänkin kauemmin elänyt voi todeta muutoksia jopa omakohtaisesti lähiympäristössään tai kautta maailman uutisvälityksen kautta.
Tapahtunutta ilmastonmuutosta selitettiin sattumiksi pari vuosikymmentä, mutta monelta usko sattumiin on viimeaikaisten tapahtumien vuoski alkanut horjua ja nyt aletaan jo uskomaan, että jotain kielteistä luonnossa on tapahtumassa.
Tämä on jo synnyttänyt ja tule synnyttämään erityisesti kehittyneissä maissa aivan uudenlaisen tilanteen jossa ihmisen tekemisiä suhteessa luontoon tullaan arvoimaan ihan eri tavalla kun aiemmin - ankarammin ja rajoitusten, jopa ylimitoitettujen rajoitusten kautta.
Pahimmassa tapauksessa joudumme määritelemään elintasoimme luonnon kautta uudelleen ja silloin se ilman muuta on matalampi kun nyt, koska se mitä luonnolta on tähän saakka kotattu otetaan tilistä pois.
Edes ekofasismi ei ole poissuljettu, ja jopa väkivalta on hyväksyttävä luonnonsuojelukeino joidenkin mielestä.
Toki olen huolissani siitä mitä luonnossa oikeasti on tapahtumassa, mutta vielä enemmän oikeastaan olen huolissani siitä, mitä tapahtuu kun lakeja säätävistä politikoista tuleekin äkkiä sähköjäniksiä ympäristöoengelmiin heränneiden äänestäjien edessä. Ei tämä muutos meilläkään vain vihreiden kautta tule, vaan kaikkien puolueiden alkaessa pakon (äänestäjäkadon) sanelemana vihertämään.
Siinä ei järjenkäyttö silloin paljon paina, kuten olette jos tässä prosssin alkuvaiheessa huomanneet.
Miljardi sinne, ja miljardi tänne, vaikutusarvoinneista viis.
Kaj Nyyssönen
30.09.2017 15:04
On sentään yksi maa jossa harmaaveden kaataminen viemäriin on kielletty.
AGM ja aurinkokenno on huono yhdistelmä johtuen laturin ominaisuudesta ladata akku täyteen joka päivä vaikka se on jo täynnä. Latureissa on lian vähän älyä toimiakseen oikein AGM akun kanssa.
Matti Janhonen
30.09.2017 15:47
Monaco varmaan?
Suomessa niin ei ole, kunhan erottaa toistaan viemärin ja sadevesiviemärin.
Väihisen määrän saa laskea maahan kunhan ei tee sitä tollikoiden länsäollessa jotka luulee, nyt se on sitä ihtiään.
Waecolla on laturi johon voi yhdistää eri virtalähteitä ja joka osaa ladata samanaiksesti kolmea eri tyyppistä akkua ja kutakin omalla akulle sovivalla latauskäyrällä.
Timo Haapanen
30.09.2017 16:24
Tutustu Kajtsu tähän säätimeen
http://www.aurinkosahko.net/product/113/epsolar-1224v-30a-pwm-lataussaadin
''4 akku asetusta: avoin, suljettu (agm), geeli tai käyttäjän määrittelemä'' Ja ''Lisänäyttö, josta voi seurata aurinkopaneelien jännitettä, latausvirtaa ja -jännitettä, kulutuslaitteiden kuluttamaa energiaa ja esim. akun varaustilaa % (SOC), ym. Lisäksi näytön kautta lataussäädintä on erittäin yksinkertainen ohjelmoida.''
@timppa
Kaj Nyyssönen
30.09.2017 18:04
ihan sama speksi kuin minun Steca säätimessä'. 24 tunnin jaksoja mahtuu vuoteen 365 kpl.
Timo Haapanen
01.10.2017 07:56
Tässä manuaali.
http://www.thermosun.fi/WebRoot/Kaupat/Shops/Kuvaus/MediaGallery/MT50_kaeyttoeohje_FIN_PROOF.pdf
@timppa
Kaj Nyyssönen
01.10.2017 10:28
Tuo etämittari on Stecassa sisäänrakennettu. Speksit ovat samat. Huom! SOC ominaisuuden käyttö edellyttää että kaikki lataukset ja purkaukset menee laitteen läpi. Minulla meni auton laturi suoraan akulle jonka takia SOC laskenta meni sekaisin kun akkukapasiteetin verran laskennallisesti oli purettu enemmän kuin oli ladattu. Tämän jälkeen aurinkolaturi lopetti toiminnan. Korjaus tehtiin poistamalla SOC käytöstä.
Tanel Mölder
29.11.2022 22:32
Onkos nyt vuonna 2022 yhtä oikeaa vastausta tuohon aloittajan kysymykseen? Eli jos on matkailuautossa AGM-hupiakku niin pitääkö laturin namiskuukkeli olla lyijy vai geeli asennossa?
Harri Kolu
02.12.2022 11:13
Exiden neuvonnasta tätä joskus kysyin. AGM ja Geeliakku samalla asetuksella ja Lyijyakku omallaan.