Matkailututkimus 2018: Saksa on automatkailijoiden suosikkikohde

Matkailututkimus 2018: Saksa on automatkailijoiden suosikkikohde

24.1.2019

Autoliiton matkailututkimuksen mukaan Saksa ja Viro ovat vahvistaneet asemiaan automatkailijoiden suosikkikohteena ja Ruotsin suosio on pysynyt ennallaan. Kauaskin uskalletaan lähteä, mutta Venäjää karsastetaan. Matkailuautolla tai –vaunulla liikkuneiden osalta suosituimmat pääkohdemaat olivat Saksa, Viro, Latvia, Ruotsi ja Norja.

Autoliitto teetti viime vuoden touko- ja syyskuun välisenä aikana ulkomaille tehtyjen lomamatkojen tutkimuksen. Kohderyhmänä olivat ulkomaille autolla, matkailuautolla, matkailuvaunulla tai moottoripyörällä matkustavat tai ajoneuvon kohteessa vuokraavat matkailijat. Sähköiseen kyselyyn vastanneiden joukossa oli myös SF-Caravanin jäseniä.

Useimmiten karavaanarit aloittivat matkan laivalla Helsingistä Tallinnaan. Toiseksi suosituinta oli matkustaa laivalla suoraan Saksaan, ja kolmanneksi käytetyin reitti oli Naantalista Ruotsiin.

Paperikartat pitävät pintansa edelleen parhaana tietolähteenä matkaa suunniteltaessa

Matkailuautolla tai –vaunulla matkanneiden suunnittelun taustalla olivat ensisijaisesti paperikartat sekä Autoillen Euroopassa –kirja. Kolmanneksi tärkein oli muut matkaoppaat.

Karavaanareista 36 %:lla matkan kesto oli yli 29 vrk. 32 %:lla ajomatkan pituus oli 2001-4000 km.

755 tutkimukseen vastanneesta autoilijasta 15 sai matkallaan pysäköintivirhemaksun. Halvimmillaan virheestä selvittiin kymmenellä eurolla Saksassa ja Kroatiassa, ja kallein pysäköintivirhemaksu oli 60 euroa Italiassa. Ylinopeussakkoja matkan aikana kirjoitettiin 23 kappaletta ja muita sakkoja kahdeksan.

Tiedote Matkailututkimuksesta liitteenä.