Autoliiton Matkailututkimuksessa Ruotsi nousi suosikkikohteeksi

Autoliiton Matkailututkimuksessa Ruotsi nousi suosikkikohteeksi

9.11.2007

Autoliitto on julkaissut suomalaisten automatkailijoiden ulkomaanmatkojen kokemuksia ja mielipiteitä selvittäneen Automatkailututkimuksen. Kohteiden osalta Ruotsi valtasi suomalaisten sydämet ja nousi Saksan tilalle suosituimmaksi kohteeksi.

Tänä vuonna neljännen kerran tehtyyn tutkimukseen annettiin vastauksia 2359 kappaletta, joista tuloksissa on mukana 1756 ulkomaan automatkailua koskevaa vastausta. Kaikkiaan vastauksia annettiin reilusti enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan tutkimukseen (651 vastausta).

Aikaisempina vuosina Saksa on ollut hivenen edellä Ruotsia maana, jossa vierailtiin eniten, mutta nyt osat ovat vaihtuneet. Tänä vuonna Ruotsi vei vieraillumman maan tittelin selkeästi. Viro, Tanska ja Norja tulevat seuraavina listalla.

Matkan pääkohdemaiden osalta valtikka on vaihtunut myös Ruotsille, Saksan jäädessä toiseksi. Ruotsin ohella Norjan ja Viron suosio pääkohdemaana on kasvanut vuosi vuodelta, tänä vuonna maat jakoivat kolmannen sijan.

Ruotsin kohteista esiin nousi Kuninkaan linna. Kehuja maa sai sujuvasta liikenteestä. Saksasta vastaavia asioita olivat Mosel-joen laakso, Saksan vanhat kaupungit ja Berliini sekä Hampuri. Virosta mainittiin Saarenmaa ja Pärnu hiekkarantoineen.

Helsinki-Tallinna-reitin suosio kestää

Helsinki-Tallinna-reitti on edelleen suosituin tapa sekä aloittaa matka että palata takaisin Suomeen. Eroja syntyy kun asiaa tutkitaan ajoneuvokohtaisesti. Henkilöautoilla ja matkailuautoilla Helsinki-Tallinna-reitti oli yleisin, mutta yhdistelmillä matkustaneet valitsivat useimmin sekä aloitus- että paluureitiksi välin Turku-Tukholma. Motoristien osalta suosituin reitti oli Helsingistä Saksaan ja takaisin, joko Travemündeen tai Rostockiin.

Innokkaimmat matkustajat ovat iältään 34–49 vuotta. Kyseiseen ikäluokkaan kuului 29 prosenttia vastanneista. Henkilöautolla liikkuivat eniten 18–33 -vuotiaat, motoristeista lähes puolet kuului ikäluokkaan 34–49 vuotta, ja matkailuautoilla liikkuvista 44 prosenttia oli iältään 50 vuotta tai enemmän. Yleisin ryhmäkoko oli 1–2 henkilöä, kyseisellä kokoonpanolla reissasi 61 prosenttia vastanneista.

Yleisin matkakesto oli 1–7 vuorokautta. Tämän pituiset matkat tehdään yleensä henkilöautolla. Moottoripyörällä matkustettaessa yleisin matkankesto oli 15–21 vuorokautta. Yli kolmen viikon pituiset matkat ovat todennäköisempiä matkailuautolla ja yhdistelmällä liikuttaessa.

– Maksimissaan viikon pituisten matkojen suosioon vaikuttaa varmasti osaltaan se, että nykyään ihmiset lomailevat useissa pätkissä vuoden mittaan, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen toteaa.

Sekä ajallisesti että kilometreissäkin mitattuna lyhimmät matkat tehdään henkilöautolla. Matkan kesto ja ryhmäkoko vaikuttavat luonnollisesti myös matkalla käytettyyn rahamäärään, pienimmällä matkakassalla tulevat toimeen henkilöautolla liikkuvat. Pitkiä, yli 6000 kilometrin matkoja tehdään eniten matkailuautolla. Henkilöautolla liikkuvista 78 prosenttia ajaa enintään 4000 kilometriä, kun taas matkailuautolla liikkuvista 60 prosenttia ajaa vähintään 4000 kilometriä. Matkailuautoilijoilla kustannukset jakaantuivat tasaisesti 1000–4000 euron väliin, motoristien yleisin kokonaiskustannus on 1001–2000 euroa. Yhdistelmällä liikkuvien matkakustannukset olivat muita useammin yli 4000 euroa.

Tulosten mukaan henkilöautolla matkustettaessa suosituin merkki oli Toyota, jolla on myös suurin autokanta Suomessa. Auton ja matkailuvaunun yhdistelmällä liikkuneiden suosituimmaksi vetoautoksi nousi Volvo, ja vaunuista kaksikko Solifer ja Hobby erottuivat selkeästi muista. Suosituin moottoripyörämerkki oli Honda ja suosituin matkailuauto muodostui Fiatin alustasta ja Dethleffsin asunno-osasta.

Sakot voidaan periä kotimaasta

Kaikilla matka ei sujunut vaikeuksitta. Liikennesakon oli saanut 53 vastaajaa ja tekninen vika haittasi 137 ajoneuvon matkantekoa. Sakoista suurin osa annettiin ylinopeudesta tai väärin pysäköidystä autosta.

– Euroopassa matkustavien on hyvä muistaa, että EU-maissa yli 70 euron suuruiset sakot peritään rikkeen tehneen kotimaasta, jos sakkoa ei ole maksettu rikkeen tekomaassa. Matkailijoille hyvä palvelu on Autoliiton AL-turva-jäsenyys. Autoliitto palvelee AL-turva-jäseniään ympäri vuorokauden ja vastaa avustuskustannuksista, mikäli auto- moottoripyörä- tai vaunumatka keskeytyy yllättäen teknisiin ongelmiin, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen muistuttaa.

Tutkimuksen toteuttaja oli restonomi Harri Mäki, joka on tehnyt vastaavanlaiset tutkimukset Autoliitolle vuosina 2004–2006. Kyselyyn oli mahdollista vastata touko-syyskuun välisenä aikana Autoliiton, SF-Caravan ry:n ja Suomen Motoristit ry:n verkkosivuilla, Moottori-lehden heinä-elokuun numerossa sekä automatkailuun erikoistuneella sivustolla osoitteessa www.matkareitti.fi.

Täydelliset tutkimustulokset löytyvät liitteenä olevasta tiedostosta sekä Autoliiton internetsivuilta, www.autoliitto.fi ja osoitteesta www.matkareitti.fi.

Lisätietoja:

Autoliitto ry, matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen, puh. 09 7258 4444, susanna.suokonautio-hynninen (at) autoliitto.fi sekä www.autoliitto.fi

TourNet, Harri Mäki, puh. 044 355 3038, harri.maki @ matkareitti.fi