Puheenjohtajan palsta

Elämän rikkautta!

Paras osa vuotta on alkamassa, karavaanarin kesä. Ihmiset puhkuvat valon lisääntyessä elinvoimaa kuin kasvit, joissa mahlat lähtevät kevään tullen liikkeelle. Niin lähtevät karavaanaritkin. Tottahan tätä kalustoa on mukava käyttää ympäri vuoden, tiedän. Osalle kuitenkin kesä mahdollistaa enemmän vapaata, omaehtoista aikaa. Tehdään siitä ajasta hyvä sijoitus itseemme, läheisiimme ja hyvinvointiimme!

Vuonna 2001 Lapin yliopiston edesmennyt psykologian professori Juha Perttula selvitti ihmisten motiiveja matkustamiselle. Caravan-lehden kysely tuotti hänelle hyvää materiaalia tutkia ihmisten syitä matkustaa ja matkustamisen roolia elämässä. Hän päätteli, että ihminen kokee elämänsä tulevansa todeksi elämysten ja kokemusten kautta. Olemme sitä, mitä kokemamme asiat meistä tekevät, kokemusten luomissa rajoissa.

Karavaanareilla on tapana etsiä aina jotakin uutta ja vierasta itseään elähdyttämään, mutta kaivata siihen myös jotakin tuttua ja turvallista. Sen Perttula arvioi karavaanarille olevan itse ajoneuvo. Se on osittain väline tavoittaa asioita, osittain myös päämäärä sellaisenaan, koska se tuo nämä virikkeet tarjolle. Matkailuajoneuvo tuo vapautta olla itse aktiivinen ja erottautua valmiiksi tallatulta polulta. Väittäisin myös että karavaanarin mahdollisuus tavata erilaisia ympäristöjä ja ihmisiä rakentavat hänelle edellytyksiä hahmottaa asioita monipuolisesti. Ymmärrystä siitä, miten helposti sokeudumme asioille. Se on sitä sydämen sivistystä, jollei peräti muutakin.

Tämän lehden yhteydessä toimitetaan painettu Leirintäopas. Se on monen käsissä kuluva elämysten lähde, josta haetaan sekä tuttuja että uusia kokemuksia koettavaksi. Harrastus palvelee jäseniään parhaiten, kun se pystyy tuomaan vaihtoehtoja uusille elämyksille, siis itse asiassa mahdollisuuksia laajentaa omaa kokemuspiiriään turvallisesti ja mukavalla tavalla. Perinteisen paperisen version ohessa toimii sähköinen versio, johon tuodaan tarjolle myös uusia herätteitä ja elämyksellisiä asioita. Tarkoitus on niiden kautta tarjota kokemuksia ja rikastuttaa meidän elämäämme.

Tästä alkaa erinomainen aika kerätä itselle uusia kokemuksia, elämyksiä ja tunnemuistiin painuvia asioita. Niitä, jotka tekevät meistä erityisiä ja ymmärtäviä ihmisiä. Nautitaan tuosta mahdollisuudesta, kerätään uusia muistamisen arvoisia asioita talteen ja rikastutetaan itseämme uusilla kokemuksilla. Niillä, jota haluamme muistella ja jakaa myös toisille. Kesä on teidän.

Nautinnollista ja turvallista matkaa!

Olli Rusi
SF-Caravan ry:n puheenjohtaja