Puheenjohtajan palsta

Rakas Joulupukki,

Me – melkein kaikki karavaanarit – olemme olleet kilttejä lähes koko vuoden. Niin kilttejä kuin meiltä vaan voi odottaa. Me olemme työllistäneet tosi paljon suomalaisia ja maksaneet veroja kymmeniä miljoonia euroja yhteiskunnan hyvinvoinnin rahoittamiseksi. Tasapainotamme matkustustaseen vajetta ja tuomme taloudellista hyvää sinne, missä kuljemme. Kiinnostumme paikallisesta elämästä ja ihmisistä. Olemme pitäneet huolta meille rakkaasta luonnosta ja siivoilleet välillä muidenkin jättämiä roskia pois ympäristöstä. Me haluamme huolehtia ilmastosta matkailemalla paljon maata pitkin ja valtaosin kotimaassa. Harrastuksemme aiheuttamat haitat ovat paljon pienemmät kuin vaihtoehtoisten vapaa-ajan viettotapojen haitat. Ehkäpä joku tiedonkeruumatkoille lähettämäsi tonttu on tämän havainnutkin? Tonttuja on ainakin nähty.

Meillä ei ehkä ole varaa vaihtaa heti sähköautoon, vaikka se niin kovasti houkuttaisikin. Siltikään, vaikka se tuntuisi olevan sinulle niin tärkeää. Harvalla sellaisella on toisaalta mahdollisuus vetää matkailuvaunua. Voit tietenkin myös halutessasi lähettää meille 63 000 lottovoittoa, joilla saisimme vaihdettua keskimäärin muutaman tuhannen euron automme kymmeniä kertoja arvokkaampaan unelmaan. Ilahtuisimme tuollaisesta lahjasta. Harva myy asuntonsa ja vaihtaa sen uutuuttaan kiiltävään ajoneuvoon, niin rakkaita kun ne meille ovatkin. Pienelle osalle harrastajia hankinta ei vaadi kompromisseja muun omistuksen suhteen. Vaikka vapaus on meille tärkeää, emme kuitenkaan ole täysin riippumattomia, vaikka niin haluamme itsestämme ajatella. Päätöksesi vaikuttavat toimiimme.

Emme saa lahjoja ansiomme mukaan, tiedämme sen. Sinä päätät lahjoista. Saammeko esittää sinulle pienen toiveen näin joulun alla? Kun me olemme niin kovasti ponnistelleet yhteisen hyvän eteen koko vuoden, niin voisitko harkita, että alkavana vuonna pidättäytyisit rankaisemasta meitä kovemmin kuin harrastuksemme vaihtoehtoja? Me lupaamme edelleen rasittaa luontoa mahdollisimman vähän. Voimme kertoa kavereillemme ympäri maailmaa, että he toisivat tänne meille vähän lisää rahaa keskenämme käytettäväksi. Tiedämme että meillä on arvokas luontokokemus tarjota heille. Me teemme itsekin asioita tuon eteen, emme vain odota sinun kääräisevän kaikkia ratkaisuja meille lahjapakettiin. Ole siis kiltti ja anna meidän jatkaa hyvinvoinnin tuottamista itsellemme ja ympäristöllemme, koko yhteiskunnalle. Jos se sinulle sopii.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2020 sinullekin, yhteiskunnan päättäjä!

Olli Rusi
SF-Caravan ry:n puheenjohtaja