Puheenjohtajan palsta

Arvonlisäveron nosto

Julkinen talous on päässyt kurjaan tilaan, näin toistetaan nyt kaikkialla. Talouden tasapaino on monesta syystä horjunut ja horjuu edelleen. Voidaanko ajatella, ettei päätösten seurauksia ole takavuosina hahmotettu riittävän huolellisesti? Joka tapauksessa tiedämme haaveiden ja todellisuuden ajautuneen liian etäälle toisistaan.

Aika pahalta maistuville lääkkeille ei voi oikein mitään. Tasapainoa tavoitellaan nyt kaikki kivet kääntämällä. Ratkaisuja, ei silmänkääntötemppuja, tarvitaan julkisen talouden oikaisuun. Hölmöläisten peitonjatkamista tai säkillä pimeään valon kantamista on tarkoituskin nauraa. Huumori sikseen – valtaa kun käytetään, pitää vastuun seistä koko ajan rinnalla. Vältettäköön lääkkeet, jotka aiheuttavat suuremman vahingon kuin mitä niiden on tarkoitus parantaa. Arvonlisäveron nosto kotimaan matkailupalveluille on kyseenalainen toimi.

Arvonlisäveroa on kannettu majoituspalveluista kevennetyn verokannan mukaan. Normaalin 24 prosentin arvonlisäveron sijaan on kerätty 10 prosentin suuruinen vero. Se on ohjannut kuluttajien valintoja ja rahavirtoja. Kotimaan matkailun hintojen noustessa kuluttajat siirtävät rahan käyttöä ulkomaille. Kuluttajat tekevät viisaita valintoja, ainakin oman taloutensa näkökulmasta. Nyt kaavaillaan arvonlisäveron nostoa 40 prosentilla. Siis verokannaksi kymmenen sijaan neljätoista. Kotimaan matkailu uhkaa menettää osan houkuttavuuttaan. Ihmiset todennäköisesti vastaavat julkisen vallan ohjaukseen ja vievät suuremman osan vapaa-aikansa kulutuksesta ulos Suomesta. Raha ja työpaikat niiden mukana. Ulkomaille suuntaavan matkailun verotuotto Suomelle on melko tarkkaan nolla.

Kotimaan matkailu muodostaa työ- ja elinkeinoministeriön toimialaraportin mukaan 90 prosenttia Suomen matkailutoimialasta. Toimialan on nähty luovan mahdollisuuksia paikalliselle kehittymiselle. Erityisesti maakuntiin, joista monelle matkailun kasvu mahdollistaisi tulot paikallistalouteen kaikkein kevyimmin investoinnein. Arvonlisäveron korotus saattaa monin paikoin lannistaa. Nähdäänkö talouden kasvun syntyvän lähinnä perus- ja valmistavaan teollisuuteen? Kilpaillaan kansainvälisesti matalan lisäarvon työstä muita korkeammin kustannuksin. Onkohan päätöksenteossa tällä kertaa katsottu aiempaa pidemmälle?

Hallitukselle ja politiikalle pitää toivoa viisautta päätöksentekoon. Julkinen päätöksenteko luo edellytykset yksityiselle toiminnalle. Arvonlisäveron nosto suuntaisi kulutusta muiden maiden talouden tasapainottamiseen – Suomen kansantalouden vahingoksi!

Olli Rusi
SF-Caravan ry:n puheenjohtaja