Puheenjohtajan palsta

Tärkeä läheisyys

Hullu vuosi on kääntymässä lopulleen. Kukapa olisi oikeasti uskonut Euroopan tempautuvan vuonna 2022 sodan ja kärsimyksen tantereeksi. Tullaanko Suomessakin ehkä kokemaan puutetta? Kansakunnan muistissa on kahdeksankymmenen vuoden takaiset kuvat sodista. Niistä ei päästykään lopullisesti eroon. Vaikka sota Euroopassa puhuttelee syvältä, ei ole kuitenkaan aihetta antaa liikaa tilaa kauhukuville.

Epävarmuus ravistelee turvallisuuden tunnetta ja aiheuttaa levottomuutta. Mitä tapahtuu ja kuinka selviämme kaikesta? Kysellään muilta ja ihmetellään asioita. Eihän näin voi nykyaikana tapahtua… ja kuitenkin tapahtuu. Ensimmäiseksi tingimme haaveistamme. Ajatuksemme kehottavat ensin katsomaan mitä tässä tulee tapahtumaan. Varmuuden vuoksi. Viranomaiset kehottavat varautumaan kolmen vuorokauden tarpeisiin, pahimman varalta. Kyseenalaistamme jopa oman turvallisuutemme. Samaan aikaan meitä huolettaa kysymys kiihtyvästä inflaatiosta, energian riittävyydestä sekä hinnasta. Miten rahat riittävät ja kuinka kaikki selviävät? Uskomatonta, että joudumme pohtimaan tällaisia asioita!

Haemme turvaa läheltä. Lähellä olevat ihmiset ja yhteisö ovat turvaverkko, johon epävarmuuden keskellä valitsemme luottaa. Ehkäpä tämä aika nostaa esille suhteellisen lyhyen ajanjakson, jolloin keskeisemmäksi on päässyt nousemaan kunkin oma etu ja kilpailullisuus? Tiukassa tilanteessa tiedämme selviytyvämme ystävien ja luotettavan verkoston avulla. Yhteisö ja läheisyys ovat taas arvossaan. Väitän tämä ajan herkistävän meidät muiden tarpeille samalla kun odotamme saavamme tarvittaessa tukea tuntemiltamme ihmisiltä. Meillä on erilaisia läheisten ihmisten verkostoja. Yksi sellainen piiri on ystävät tämän harrastuksen parista. Harrastukseemme on aina kuulunut toinen toistemme auttaminen tarpeen tullen. Luotamme siihen.

Luottamuksemme kumpuaa siitä, että voimme saada tukea tarvittaessa ihmisiltä ympärillämme. Olemme myös valmiita auttamaan muita. Ihmisten yhteys korostuu ja myös harrastuksemme saa uusia merkityksiä. Ehkäpä tulevat vuodet osoittavat pandemian nostaneen ihmisten tapaamisen merkityksen arvoonsa. Sota Euroopassa taas korostaa turvallisuutta ja liittää meidät tiiviisti läntiseen kulttuuripiirin ja erityisesti muiden Pohjoismaiden yhteyteen. Kaikkein tärkeimmäksi tulevat lähimmät ihmiset, harrastuksen piiri, ystävät, lähisuku ja perhe.

Voidaan ympäristön hälinästä huolimatta hyvin yhdessä tämä loppuvuosi ja myös tulevat vuodet. Hyvä että olet siinä, karavaanariystäväni!

Olli Rusi
SF-Caravan ry:n puheenjohtaja