Puheenjohtajan palsta

Käy ahon laitaa…

Kesä – mikä ihana sana! Kesän odotus kutittelee tuntoja syvältä. Sana on ladattu mielikuvilla. Suvivirsi, todistus ja koulun päättyminen… Mielessä väikkyy kenties lapsuuden ajan mielikuva nurmesta paljaiden jalkojen alla. Ehkä muistikuva marjastuksesta tai onkihetkestä lämpimässä auringonpaisteessa. Huolettomuutta ja hetkeen keskittymistä. Kesä taitaa olla meille ikoni velvollisuuksista ja ulkoisen ohjauksen ikeestä vapautumiselle.

Vapaus on karavaanariharrastuksen ydin. Vapauden kaiho on noussut keskeiseksi tekijäksi kaikissa harrastukseemme liittyvissä tutkimuksissa. Karavaanari saa helposti herneen nenään säännöistä tai normeista. Ne rajoittavat, vaikka niiden keskeinen motiivi olisi oma turvallisuutemme ja hyvinvointimme. Helposti tulee mieleen, että emme ehkä kaipaa vapautta mihinkään erityiseen, vaan vapautta meitä itseämme rajoittavista asioista. Määrittelemätön ja rajaton vapauden tunne on asian ytimessä. Tämä harrastus täyttää kullekin yksilöllisen tarpeen.

Palkitsevuus on myös yksilöllistä. Yksi haluaa lisää tapahtumia ja virikkeitä elämäänsä. Kenties oppia uusia asioita tai saada elämyksiä. Toinen kaipaa irrottautumista kaikista herätteistä tai haasteista. Ylimääräisten paineiden nollaamiseen voi olla jopa aivan fyysinen tarve. On tarve rauhoittua. Kolmas haluaa toteuttaa mielihalujaan ja päästä syvemmälle omaan harrastuksen tarjontaan. Jollekin palkinto voi olla luontoelämyksien kerääminen, toiselle vaikka upeiden polkupyöräilykohteiden tai frisbeegolfratojen bongaus. Jollekin taas mahdollisuus vahvistaa yhteys itselle tärkeisiin ihmisiin, olivatpa he perhettä, sukulaisia tai muita tärkeitä ihmisiä. Löytyypä niitäkin, jotka saavat harrastuksesta pätemisen tunnetta itselleen. Meitä on moneksi – onneksi!

Paineita oikeaan suorittamiseen tai oikealla tavalla käyttäytymiseen on turha ottaa. Minusta paras karavaanari on se, joka nauttii omasta harrastamisen tavastaan eniten. Ihan sama onko ajoneuvosi viimeisimmän muodin mukainen. Aivan yhdentekevää, onko joku toinen saanut kerättyä elämyksiä enemmän tai vähemmän kuin sinä, onko jäsennumero pienempi tai suurempi. Tulkoot muut onnelliseksi omien haaveidensa toteutumisesta, toteuta sinä omasi!

Teema alkaneelle kesälle voi löytyä vaikka vanhasta Junnu Vainion rallista ”Käyn ahon laitaa”. Sinun aikasi. Sinun nautintosi. Ilman ulkoisia paineita. Nauti kesästä itseesi ja läheisiisi keskittyen – se on sinulle ihan oikein! Leirintäopas käteen ja menoksi.
 

Nautinnollista kesää!

Olli Rusi
SF-Caravan ry:n puheenjohtaja