Puheenjohtajan palsta

Mansikkamaalla

Oma maa mansikka, muu maa mustikka.  Karavaanarit ovat tyypillisesti olleet kiinnostuneita ensisijaisesti kotimaan kohteista. Kyselyjen mukaan 86 prosenttia haluaa matkailla kotimaassa. Nyt kotimaa ja matkailuajoneuvot kutsuvat paljon uusiakin harrastajia. Toivotan uudet lukijat lämpimästi tervetulleiksi Caravan-lehden äärelle, sekä tapaamaan uusia kavereita harrasteen parissa.

Kotimaan- ja lähimatkailu ovat kiinnostuksen aallonharjalla. Ulkomaille matkustaminen on nyt kieltolistalla. Viruspandemia on saanut ihmiset kääntämään huomionsa kotimaahan ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Kotimaan kasvot ovat saattaneet monelta jo unohtuakin. On muistiin palautuksen aika. Turvallisuus on myös tärkeää ja turismin ulkomaiset massakohteet siksi menettämässä osan hohtoaan. Jopa 60 prosenttia kaikista ihmisistä suunnittelee lomaa ja matkustamista kotimaassa. Iloitsen jo ennalta vaikutuksista, joita tällä on kansantalouteemme. Aiemmin päivittelin sitä, miten vain vähän yli yksi prosenttia suomalaisista on karavaanariyhdistysten jäseniä. Annettavaa harrastuksella on suuremmalle joukolle.

Laatuaikaa on tarjolla, yhteisiä hetkiä läheisten kanssa ja virkistävää ympäristön vaihdosta arkielämän vastapainoksi. Ehkä syntyy myös aivan uusia oivalluksia. Yksilöllisesti oman maun mukaan, vaikkakin toisiamme tukien. Karavaanari on aina korostanut vapautta ja omia aikatauluja. Odottakaahan kun päästään vielä ohitse nyt ajankohtaisista matkailuun ja palveluihin liittyvistä rajoituksista, niin harrastus pääsee näyttämään parastaan ja me keräämään muistiin painuvia elämyksiä.

Matkailun aarreaittaa kotimaassa inventoidaan nyt tarmolla. Syntyy varmasti hienoja elämyksiä ja unohtumattomia muistoja. Matkailuajoneuvoharrastukseen ensi kertaa tutustuvat ansaitsevat mukavia kokemuksia harrastuksen alkuvaiheista lähtien. Odotettavissa on kuitenkin myös joitakin hämmentäviä tilanteita. Ehkä uusi kulkuneuvo tai siihen liittyvät tavat eivät ole kaikille vielä täysin tuttuja tai omat odotukset saattavat vasta olla muotoutumassa. Elämä on yhtä oppimista. Haluaisin vahvistuksen mielikuvatutkimuksen päätelmään, että kun harrastukseen tutustuu, se vie mukanaan. Uskon että harrastusta aloittavat saavat kokeneemmilta tarvittaessa hienovaraista apua ja tukea löytää harrastuksen parhaat puolet itselleen. Karavaanari on parhaimmillaan silmäkkäin tavattuna.

Toivotamme uudet jäsenet tervetulleiksi mukaan harrastukseen, nauttikaa Suomesta, matkailuajoneuvosta ja leirintämatkailusta – yhdessä mutta yksilöllisesti!


Olli Rusi
SF-Caravan ry:n puheenjohtaja