Renkaanpaikkaustyökalu

Lauri Niittynen 31.01.2022 18:40

Meni ruuvi kesärenkaan kulutuspinnasta läpi ja reikähän siinä oli kun ruuvin poisti. Ostin Motonetin paikkaussarjan. Siivoustappi sopii reikään hyvin ja sillä putsailin reiän. Paikkaustappikin menee reikään ja reikä on juuri tapin kokoinen. Mutta koiran/kamelinpaskan kanssa sitä ei saa millään reikään. Paketista tulee noin kolminkertainen paksuudeltaan reikään nähden. Kumimaisen paska pitäisi liukua teräsvöiden läpi ja ei kyllä mene millään työkalulla autettuna. Fairyvettäkin kokeilin ja kaikesta tuloksena on vain katki-irronnut kahva ja taipunut tappi.

Mikähän taktiikka tuossa toimisi? Motonetin laatukalussa oli tietenkin muovinen T-kahva, pitäisikö olla kokometallia?

Renkaisiin liittyen kysymys: oikeanpuolen renkaat ovat kuluneemmat kuin vasemman. Voikohan nuo vaihtaa puolelta toiselle, kun mitään suuntanuolia ei ole? Kesän (10-15 tkm) noilla vielä ajelisi.

Timo Haapanen 31.01.2022 19:44

Metsäman vakuuttavalla tyylillään saa sen menemään kovalla voimalla.
https://www.youtube.com/watch?v=oMKpbw5lgLs

@timppa

Aulis Ahonen 31.01.2022 20:41

Minulla myös hajosi se T-kahva ensimmäisellä kerralla,hitsain tilalle pultin.Kun sitä koiranpaskaa työntää siihen Raspattuun reikään niin renkaassa tulisi olla ilmaa 1-1.5 bar ettei rengas painu mutkalle .Olen käyttänyt tuota h-auton ja pakun renkaissa

Toivo Koistinen 01.02.2022 07:54

Liekkö laatu huononnu. Mutta 90 luvula paikkailin henkilöauton pyörää parikertaa, kun sepeli metätiellä pisti, ja toisella kertaa naula, ja hyvin pelasi.
Myös kerran dumpperin renkaasen työmalla pisti harjateräs reijän. Paikkailtiin sekin, tosin piti työnnelä sinne kolome koiranpaskaa sisään, ennenkun tokeni.
Tp

Pasi Sormunen 21.02.2022 12:09

Koiranpaskan liukumista helpottaa perinteinen vulkanoituva TipTop liima liukuvoiteeksi.

Jari Kortesalmi 22.02.2022 19:41

On kyllä mulla toiminut muutamia kertoja joutunut käyttämään. Olihan sinulla ilmaa renkaassa ?varmaan tyhmä kysymys mutta olihan mato vaan kaksinkerroin? Tip top liima liukastaa kyllä niikuin joku sanoikin jo.

Sepeteus Vaari 23.02.2022 09:42

Mitähä katsastuksessa sanovat jos huomaavat ulkoisen kamelinpaska paikan?

Toivo Koistinen 23.02.2022 10:58

Ei mitään, koska jos muuten rengas on kriteerit tieliikenteeseen täyttävä, ja autoon sopiva.
Tp

Sepeteus Vaari 23.02.2022 11:24

Ootko varma?

Pasi Sormunen 23.02.2022 11:54
Sepeteus Vaari

Ootko varma?

Onhan noita koiranpaskapaikkoja laiteltu renkaisiin ainakin siitä lähtien kun tubeless-renkaat keksittiin. Jos vaan ilma pysyy sisällä, ja rengas muuten lakien ja säädösten mukainen, niin katsastusmiehellä ei ole asiaan mitään sanomista.

Sepeteus Vaari 23.02.2022 11:57

Ölen myös lattanut tähänasti mutta en enään.
Voi tulla kallis paikka.

Toivo Koistinen 23.02.2022 13:44

Koetin kooklata asiaa, mutta en löytänny mainintaa asiasta
Soitin katsastuskontturiin. Jos rengas on ehyt, ja liikenekelpoinen rungoltaan, ja pinnaltaan muuten, niin pistoreijän paikkaaminen on sallittua.
Kiinnosti asia, kun itse toistakymmentä vuotta sitten ajoin pihalaan naulaan, ja paikkasin, mutta siittä ei sillon reagoitu, sen renkaan loppuikänä.
Tämä ei ollut kirjallinen trafin vastaus, vaan katsastajan suullinen, eli en ota vastuuta tästä lain edessä.
En hoksinu kysyä, saako vielä laittaa sisärenkaan tubelles kumin ja vanteen sisään, mutta mitäpäestettä siihenkään lie.
Tp

Esa Ojala 23.02.2022 15:06

Joku vuosi sitten kävi kuten Laurilla (aloittajalla).
Ruuvi renkaaseen ja ilmat pihalle. Kävin rengasliikkeesä pikkauttamassa, pistivät tuon "koiranpaskan".
Hyvin meni kunnes sitten seuraavalla ulkomaanreissulla Espanjassa alkoi ilma vähenemään hissukseen renkaasta.
Ajoin rengasliikkeeseen, jossa kovasti puistelivat päätä ja kertoivat, ettei "koiranpaskalla" saa korjata raskaamman kaluston renkaita joissa vielä reiluhko ilmanpaine. Pistivät tallan (vai mikälie) sisäpuolelle ja alkoi pitämään.
Ehkä tuo "koiranpaska" hetken kestää, mutta en suosittele pitemmän päälle..

Toivo Koistinen 23.02.2022 15:27

Eise aikanaan meilläkään dumpperin renkaasa toiminnu, ja piti se minulla ajaa kumikorjaamoon, ja siellä laitoivat, en muista miten kun aikaa on siittä jo kulunut.
Mutta itsellä on kahdesti paikattu sillä koiran ä`ällä henkilöautosta ja ne on pitäneeet sen renkaan käyttöiän, elikä kai siinä paino, ja muut seikat.
Asian vierestä. Mulla sievin talvikengistä perstaantui pohjat hajalle ajan kanssa. Soitin tehtaalle, niin nainen kyseli iän, ja miten käyttänyt olen.
Käski pistää heille ne kengät palautus numerolla maksutta, että kahtelevat mitä tehhä, ja laitoin ne viimeviikolla. Tännään postipoika toi portaille paketin, ja sisällä kengät. Pohjat uusittu, ja toiseen vetoketjuun kelkka, kun siittä oli se kelekasta lipsi karannu, ja olin pistänny siihen paperiliittimen korvaajaksi.
Niillä on kuulemma viiden vuuen takuu, ja nuo oli tehty 2017 vuonna.
Ettäsemmosta
Tp

Markku Hämäläinen 23.02.2022 21:34

Aikoinaan kävin paikkauttamassa rengasliikkeessä pistoreijän.
Asentaja sanoi olevan ohje tarkistaa, ettei runko ole hajonnut.
Pisti sisäpuolelle ”Tiptop” paikan.
Hätäpaikkauksena toimii myös ruuvi reikään, jos siinä on jo ruuvi, sen voi vaihtaa isommaksi, niin pääsee rengasliikkeeseen.

Toivo Koistinen 24.02.2022 06:19

Kyllä, tai ei poista sitä naula, ruvia, jos mahollista, että saa ilmaa sisään. Entivanhaan helepompaa kun otti tunkin, ja vaihto varapyörän.
Kehitys kehittyy, Vanhuksessa on varapyörä, mutta tunkissa ohje, että välttää sen käyttöä. Nykyäänhän ei siten ole tunkkia, ei varapyörää autoissa.
Pitäs muistaa tarkistaa onko vanhuksen varapyörässä ilmaa.
Tp

Lauri Niittynen 25.02.2022 17:38

Sain naapuritallista toisen paikkaussetin, jossa oli täsmälleen samat työkalut. Kakat sen sijaan olivat selkeästi ohuempia ja eivät sisältäneet vahvikekuituja kuten Motonetin halpissetti. Mukana oli myös kumiliima. Tuollainen paikka sujahti reikään sisään vakaasti painamalla. Motonetin kuivana laitettavat paikat vaikuttavat järeämmiltä, mutta ei sellaista näköjään vain saa reikään, kun teräspunokset tarraavat kuituihin.

Muistan lukeneeni joskus, että koiranpaskat olisivat nykyisin kiellettyjä ja pitäisi käyttää sisältäpäin laitettavia tatteja. Paska voi lentää reiästä ulos nopeuden kasvaessa. Ilmeisesti kyseessä oli EU-säännös, kun kukaan ei ole siitä Suomessa kuullut ainakaan rengasliikkeissä.

Kiitokset neuvoista. Sitä en tosin tajua, kuinka renkaaseen ilman saisi, kun siinä on venttiilivarren kokoinen reikä. Tarvittaisiin melko tehokas kompura. Enkä osaisi taitella paskaa useampikertaiseksi ja yrittää sitä vielä sisään. Tiedä kuinka tärkeä liima oli liukasteena, yritin siis fairyvettä alunperin paksumpaan pötköön ja se ei riittänyt. Ohuempi olisi voinut mennä sellaisenaan kuivanakin tai sitten ei. Toivottavasti ei tarvitse kokeilla.

Veli-Pekka Merikallio 26.02.2022 16:49

Ei suostunut oma hovihankkijani, Päijät-kumi, korjaamaan ruuvin tekemää reikää tuolla paskalla, uusiksi meni koko rengas. Tiedä onko jossakin laissa, vaan pojat pitävät huolta mun hyvinvoinnistani.

Jari Kortesalmi 27.02.2022 09:37

Jos renkaassa on venttiilinvarren kokoinen reikä sitä ei kuulu paikata työnnettävällä paikalla.

Jari Kortesalmi 27.02.2022 09:37

Jos renkaassa on venttiilinvarren kokoinen reikä sitä ei kuulu paikata työnnettävällä paikalla.

Jukka Harjulampi 27.02.2022 13:57

"Venttiilinvarrenkokoinen" reikä ei tule ruuvilla tai naulalla joihin nämä painettavat tiettävästi tarkoitettu.
Kerran oli renkaassa 8mm pultti reiässä, rengas paikattiin mutta tylppä pultti rikkoi renkaan rungon ja ilma meni kudosten väliin eli kierrätykseen.
Kolmiakselisen takimmainen paikattu ainakin 3 kertaa Portugalissa ruuvin jäljiltä. Etupyörä etsii, keskimmäinen nostaa pystyyn ja kolmas ottaa talteen.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.