- Etusivu »
- Etuteltan puheet »
- Tarvikkeet »
- LiFePo4 akku ja aurinkopanelit/DC/DC lataus.
LiFePo4 akku ja aurinkopanelit/DC/DC lataus.
Tulin juuri viikon kotimaan kierrokselta. Kertaakaan en ladannut akkua muilla kuin paneleilla. Töpselissä ei oltu missään vaiheessa eikä akkua ladattu ajon aikana.
Pari päivää pidin säädintä Australian miehen ajatusten mukaisena. Akku oli miltei koko ajan lähes 100%. Ei hyvä. Palautin asetukset säätimen LiFePo4 asetuksiin, nyt sain akun jonkun verran vajumaan. Perusasetuksessa on kohtalainen ero latauksen loppumisen ja uudelleen alkamisen välillä.
https://www.youtube.com/watch?v=6vTaCkTVl7I
Säädin on tämä
https://www.akku-assa.fi/product/1540/victron-smartsolar-mppt-10030-lataussaadin-bluetooth?gad_source=1&gad_campaignid=17419157506&gbraid=0AAAAAobp4Q4wYdZwKU6dCrOxfdFqvWvJa&gclid=Cj0KCQjwkILEBhDeARIsAL--pjwqpmLj4bh6wz22su0bBD9iT6X9Vk-BbjDUznnb5qLRWMZqOXU9CCMaAohYEALw_wcB
Paneleita mulla on 440 W, Suomen kesässä ne riittävät mainiosti, mikrouuni, kahvinkeitin, telkkarin katselu.
Kellä paneleita on, kannattaa LiFePo4 akun kanssa miettiä tarvitaanko ajonaikaista latausta lainkaan, itsellä on katkaisin laturin remote pistokkeessa. Menee akku pilalle ja auton moottorilaturi on työssä jota ei tarvitsisi tehdä. Lisäksi tietysti paneleilla ilmainen sähkö.
Tässä videossa kaveri paneutuu asiaan. Hänellä on panelit ja katkaisin laturissa.
https://www.youtube.com/watch?v=Ost5uITGm0g
Uskoisin omalta kohdaltani pärjääväni myös etelän reissulla pelkillä paneleilla. Aurinkoa sentään n. 12 tuntia joka päivä.
Itse olen ajatellut juuri samaa ajonaikaisen latauksen tarpeettomuudesta. Varsinkin meillä vaunun kanssa. Toistakymmentä metriä 2,5mm2 kaapelia auton laturilta vaunun akkuun. Suattaapi johto vähän käydä lämpöisenä 14v x 18a = 250w kuormalla
Ollaan harjoiteltu turvallisesti kausipaikalla nyt kuukauden verran 160w paneelilla ja 100ah LiFePo4 akulla elämistä. Invertterillä keitelty kahvia ja käytetty leivänpaahdinta, myös kompressorikylmälaukkua pyöritetty. 2x kännykät, 2x tabletit, bt kaiutin ja radio on latailtu. Hyvin on tuntunut sähkö riittävän ilman tolppasähköä ja ilman ajonaikaista latausta.
Eikös noissa lifepo4-akuissa ole oma ”äly”, joka säätelee latausta?
LiFePO4-akku ei itse säätele lataustaan – se on aina laturin tai lataussäätimen tehtävä. BMS ei "säädä" laturin jännitettä tai virtaa, se voi ainoastaan katkaista latauksen tai purkauksen, jos olosuhteet muuttuvat vaarallisiksi.
Eihän tietenkään puolista laturia ohjaa, , mut näyttää se tekevän muutakin:
https://energiatuote.fi/mika-on-bms-ja-miksi-se-on-tarkea-osa-akustoa/
Mikä on BMS eli akun hallintajärjestelmä?
BMS eli akun hallintajärjestelmä on monimutkainen elektroninen järjestelmä, joka valvoo ja hallinnoi ladattavien akkujen toimintaa. Kyseessä on ikään kuin akuston ”aivot”, jotka varmistavat, että jokainen akun kenno toimii optimaalisesti ja turvallisesti kaikissa olosuhteissa.
BMS koostuu useista keskeisistä komponenteista: mikroprosessorista, joka toimii järjestelmän aivoina, erilaisista sensoreista, jotka mittaavat kennojännitteitä, lämpötiloja ja virtaa, sekä ohjainpiireistä, jotka säätävät latausta ja purkua. Lisäksi järjestelmään kuuluu usein tiedonsiirtomoduuli, joka mahdollistaa kommunikoinnin muiden järjestelmien kanssa.
Tekniseltä rakenteeltaan BMS voi olla integroitu suoraan akkupakettiin tai toteutettu erillisenä moduulina. Aurinkoenergiaratkaisuissa BMS kommunikoi usein invertterin, laturin ja muiden järjestelmäkomponenttien kanssa varmistaen, että energia virtaa optimaalisesti ja turvallisesti koko järjestelmässä.
BMS:n keskeiset toiminnot akuston suojauksessa
BMS-järjestelmän tärkein tehtävä on suojata akustoa vaurioilta ja pidentää sen käyttöikää. Tämän se toteuttaa useiden kriittisten suojaustoimintojen avulla:
Ylilatauksen esto – BMS valvoo jatkuvasti kennojännitteitä ja katkaisee latauksen, kun jännite nousee turvallisen rajan yläpuolelle. Tämä suojaa kennoja sisäisiltä vaurioilta ja estää vaarallisen ylikuumenemisen.
Syväpurkautumisen esto – Samalla tavoin BMS estää akustoa purkautumasta liian alhaiselle tasolle, mikä voisi aiheuttaa pysyviä vaurioita kennoille.
Lämpötilan hallinta – Järjestelmä tarkkailee akuston lämpötilaa ja voi rajoittaa virtaa tai jopa katkaista toiminnan, jos lämpötila nousee liian korkeaksi tai laskee liian matalaksi.
Virran rajoitus – BMS suojaa akustoa rajoittamalla maksimivirtaa sekä latauksen että purkamisen aikana, mikä estää ylikuormituksesta johtuvia vaurioita.
Kennojännitteiden tasapainotus – Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on kyky tasapainottaa yksittäisten kennojen jännitteitä. Tämä varmistaa, että kaikki kennot kuluvat tasaisesti ja akuston kokonaiskapasiteetti säilyy optimaalisena.
Lähinnä tätä kirjoittamaasi lausetta ihmettelin
” Kellä paneleita on, kannattaa LiFePo4 akun kanssa miettiä tarvitaanko ajonaikaista latausta lainkaan, itsellä on katkaisin laturin remote pistokkeessa. Menee akku pilalle ja auton moottorilaturi on työssä jota ei tarvitsisi tehdä. Lisäksi tietysti paneleilla ilmainen sähkö.”
Miten niin menee akku pilalle, jos sitä ladataan myös ajaessa?
LiFePo4-akku ei tykkää jos se on jatkuvasti 100% tai lähellä sitä. Luulen että aika monella lifepo-miehellä on niin että ajon aikana ladataan täyteen ja sitten illalla töpseliin. Hyvässä lykyssä panelit kolmantena lataamassa.
Se on tykkänään eri asia tämä lifepo. Ottaa kaikki vastaan mitä irti saa ja niin isolla virralla kun saatavilla on.
BMS pysäyttää latauksen kuten Antero jossain sanoi ''kuin rautatien stopparipukit''
Mulla kävi huhtikuussa juuri niin. Olimme Sofiassa yöparkissa, ei verkkovirtaa, panelit päällä, säätimenä vanha Epever. Autossa ei muuta kulutusta kuin Truma päällä kaasulla. Illalla palasimme autolle , Trumassa paloi virheilmotus. Asiaa tutkittuani selvisi ettei Trumalle tule lainkaan 12 V:n virtaa, akun BMS ilmoitti suojanneensa laitteita. Se oli suojannut kuten rautatien stoppari helvetinmoisella rysäyksellä koska se onneton panelisäädin oli vielä lykännyt virtaa täyteen akkuun.
Mulla on EBL-630 jossa on väyläohjaus 12 V:n laitteille. Pitkin auton lattiaa on 6 kpl väylämoduleita joita lämppäriä käyttävä oli pimeä.
Asiasta ei isompaa ongelmaa tullut. Vedin trumalle asennusohjeen mukaisesti sähkön suoraa akusta. Mukana oli johtoja sen verran että sain homman kuntoon. Kotona uusin ko. johdon asianmukaiseksi enkä uhraa ajatustakaan aivan turhalle väylämodulille. Truma toimii aivan normaalisti omasta ohjauspanelistaan.
Pitkä kirjoitus BMS:n toimimattomuudesta tai toimivuudesta. Nyt on uusi säädin jolla uskaltaa ladata loppuun asti.
Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.