- Etusivu »
- Etuteltan puheet »
- Tarvikkeet »
- Kysymyksiä talvisäilytyksestä ja grilleistä
Kysymyksiä talvisäilytyksestä ja grilleistä
Tervehdys kaikille! On taas matkailukauden lähestyessä ilmaantunut kysymyksiä, joihin toivoisin saavani valistusta kokeneempien ja viisaampien tiedoista.
Talvisäilytykseen liittyen: autossamme (Knaus/Ducato vm 2010) löytyi jälleen talven jäljiltä mustia homepilkkuja sieltä täältä kaappien yläreunoista, katosta kattoluukkujen ympäriltä sekä ulko-oven yläpuolelta. Auto on talvisäilytyksessä vanhassa, kylmässä, harvahkossa ladossa, eli lumelta ja sateelta suojassa, mutta ilma liikkuu kuitenkin kohtuullisesti. Tänä talvena kattoluukut sekä ikkunat olivat kiinni, aikaisempina talvina vaihtelevasti joku luukkuja tai ikkunoita hiukan auki, mutta lopputulos on aina sama. Sisällä on kaksi kosteudenpoistajaa (Motonetista), joissa suolapussi muovilaatikon sisällä, ja vettä kertyy kyllä laatikkoihin.
Onko kukaan löytänyt vaikkapa sprayna em. kohteisiin syksyllä sumutettavaa homeenestoa tai vastaavaa? Onkohan tuollaisia homeenestoaineita yleensä olemassa? Täällä on keskusteluketju talvisäilytyksestä, jossa Jari Viljanen kertoi MoistMaster - kosteusvahdista, onko siitä laajempaa kokemusta, pystyisikö se ehkäisemään homeen syntymistä, sekä tarkempaa tietoa esim. sen sähkönkulutuksesta? Ja miten selviävät autot sekä vaunut joita säilytetään ulkona, esim. kausipaikoilla? Onko niissä myös tuota hiiriongelmaa, josta jäljempänä?
Eli toinen asia, joka ärsyttää: mistä pirusta ne nelijalkaiset siimahännät oikein pääsevät autoon? Ainakaan asuinosaa altapäin tutkien siellä ei ole reikiä tai aukkoja, mistä nuo otukset voisivat päästä sisään . Auto on syksyllä tyhjennetty elintarvikkeista ja vielä imuroitukin, pyörien ympärillä on alumiinipeltiset suojat, sisällä hiirenkarkoitin sekä sitruunantuoksuisia ilmanraikastimia. Ja neljä hiirenloukkua joista vähintään puolenkymmentä saalista löytyy alkusyksystä....
Sitten grilleistä: Onko palstalaisilla omakohtaista kokemusta Cramer/Berger - merkkisistä, kokoontaitettavista kaasugrilleistä? https://kauppa.jyvascaravan.fi/tuote/kaasugrilli-berger-cramer-dometic/?gad_source=1&gbraid=0AAAAADtO2E4GyStriH7btPEo8mL6Egyhk&gclid=EAIaIQobChMI34quzNGJjQMVtl2RBR2KAwrEEAQYASABEgLLUPD_BwE#reviews
Tai hyvin samankaltaisesta, CampinGaz - nimellä myytävästä vastaavasta tuotteesta? https://www.sarkacaravan.fi/product/14911/kaasugrilli-400-sgr-50mbar?gad_source=1&gbraid=0AAAAADybvnF6XXHadKdqpThljDfK6i4J5&gclid=EAIaIQobChMI_rGNutKJjQMVSFeRBR3XRy1rEAQYAiABEgLEkvD_BwE
Ostin hiljattain tuon jälkimmäisen, koska sitä oli saatavana reilun puolen tunnin ajomatkan päässä. Kun sitten aloin ensipolttaa grilliä, niin huomasin, että 30mbarin paineella käytettäessä kättä pystyi hyvin pitämään ylimmän grillaustason (n. 50mm polttimen alapuolella) korkeudella, ilman minkäänlaista polttavaa tunnetta kädessä. Vaihdoin sitten m-auton kaasupullon ja 50 mbarin painesäätimen, mutta vieläkin kättä pystyi pitämään samalla tasolla, tuntui kyllä kuumemmalta. Alkoikin epäilyttää, että saako tuolla edes makkaraa grillattua, lihasta puhumattakaan?
Cramer/Berger - merkkisestä grillistä löytyi muutamia arvosteluja, ja ne olivat aika mairittelevia. Cramer toimii 30 mbarin paineella. Mietin vaan, että voiko samalla periaatteella toimissa grilleissä olla niin isoja eroja?
Tällaisia mietteitä, olisin kovasti kiitollinen jos asioista paremmin perillä olevat osaisivat kertoa, mitä olisi minkäkin asian suhteen tehtävissä. Kiitos jo etukäteen!
Tuo cramer/berger grilli on loistava reissukäytössä! Laitoin lisänä siihen vielä Gok:n 90 -asteen venttiilin, niin voin säätää tehoa helposti. Hommasin myös alkuperäiset apupöydät, joten nyt on myös laskutilaa.
Tuo linkkisi tarjoushinta on minusta aikas kaukana tarjouksesta…
Meillä auto pihalla taivas alla, mutta osan talvea VA-varusteen kausisuoja päällä. Käydään joulu-tammi-helmikuu noin kerran kuussa viikon reissu ja sitten maaliskuun lopussa jo pidempiä reissuja ja toukokuussa aikalailla koko ajan käytössä. Meillä ei ole mitään kosteuden poistajaa, mutta lämpötilojen seilatessa miinukselta plussalle kannattaa pitää ilmanvaihtoaukkoja auki.
Hiirien kanssa ei ainakaan vielä ole ollut ongelmia, vaikka asutaan keskellä ei mitään. Jokin niitä teillä houkuttelee sinne autoon??
Yksi julma loukku on se, että laitat vaikka 20m autosta ämpärin, johon pakkasnestettä pohjalle vaikka 10cm ja viisto lauta silta maasta ylös reunalle ja tuoksuva syötti roikkumaan ämpärin toiseen laitaan niin, että hiiret eivät ylety = putoavat nesteeseen ja syötti koskematon. Eivät luultavasti mene autoon, vaan ämpäriin.
Petterille: Kiitos vastauksesta, hinnat on niitä mitä ne nyt liikkeissä ovat, eipä niille mitään voi.... Mutta ihmettelen kovasti, onko tuossa Cramerissa niin paljon parempi poltin, että se pystyy hyvin grillaamaan ? Oletko koettanut laittaa kättä polttimen alle, alkaako polttaa? Vaikuttaa vaan erikoiselta, kun grillit ovat kovin samanoloisia, mitoissa on muutamien senttien ero, teho on sama ja Campingaz vielä toimii 50 mbarin paineella, niin että sen luulisi hyvin kuumentavan. En yhtään epäile sanojasi, mutta silti ihmettelen....
Seppo: Kiitos myös sinulle vastauksesta. Kuten kerroin, aikaisempina talvina (2020-2021 alkaen) meillä on ollut kattoluukkua ja ikkunaa raollaan, mutta homepilkkuja on silti löytynyt keväällä, säilytys on ollut samassa ladossa alusta alkaen.
Kun ei autossa pitäisi olla mitään hiiriä houkuttelevaa, se tyhjennetään elintarvikkeista ennen seisontaan laittamista, imuroidaankin, ja sisällä oli tänä talvena elektroninen hiirenkarkoitin sekä sitruunantuoksuisia ilmanraikastimia, kun on tälläkin palstalla kerrottu että hiiret eivät pidä sitruunan tuoksusta. Ladossa on tätä nykyä vain muutamia koneita, sekä useampi säkillinen polttopuita, kummankaan ei luulisi hiiriä houkuttavan. Siellä on viimeksi ollut kylvösiemeniä talvivarastossa joskus 90-luvulla, joten sitäkään perua ei luulisi enää houkuttelevia hajuja olevan. Tuota ämpärisyöttiä pitää ensi talvena kokeilla, ihan noin kauas autosta en sitä saa mutta muutamia metrejä kuitenkin.
No, kyllä ne sinne ämpäriin mieluummin menee helpon evään perässä, vaikka olisi aivan auton vieressä
Cramerilla saa kyllä eväät poltettuakin. Hyvä peli. Ainakin me olemme tyytyväisiä. Meneeköhän nuo siimahännät konehuoneen kautta. Meillä meni kerran todistettavasti kärppä auton sisään konehuoneen kautta. Ja tuli samaa reittiä ulos. Meillä reitti oli toden näköisesti ohjaamon sisätilan lämmittimen pistorasian kaapeliläpiviennin juuresta.
Seppo: tuota oravajuttua minäkin mietin, kun niitäkin täällä on, ja verkko onkin ihan hyvä keino, vaikka kyllä oravakin pirun pienestä aukosta itsensä tunkee...
Esa: kiitos arvostelusta, Cramer taitaa vaan olla parempi. Mulla ei Campingazin grillauskyvystä ole käsitystä, koska se ei kättäkään polttanut niin en ole yrittänyt sillä grillata, sillä ajattelin että puhtaana sen saisi ehkä helpommin palautettua...
Mutta Petteri ja Esa, oletteko kokeilleet miltä Cramerin lämpö tuntuu kädessä, noin 5 cm:n etäisyydellä polttimesta, se olisi tässä tilanteessa mulle ainoa vertailukohta Cramer vs. Campingaz lämpöjen suhteen? Alkaako kättä poltaa, vai pitääkö sitä siinä vihellellen minuuttitolkulla?
Campingazista ei taida kokemuspohjaista tietoa löytyä....
Cramerista kokemusta . Just vappuna kokeilin miten hohkaa lämpöä. Ei pysty kättä alla pitämään ees 10 cm päässä liekeistä. On sen verran hyvä laite ollu etutä kotiterassillekkin hommasin sen kolmelevyisen leveämmän mallin...
Konehuoneesta hiiret menevät. Asiaan auttaa näätäsuoja eli marderschutz. Tuolla hakusanalla löytyy netistä. Mersuihin sen voi valita alkuperäislisävarusteena.
Eihän vaan homepilkut tule seinän sisältä? Onko tehty kosteusmittausta? Jos ei niin kannattaa tehdä.
Kiitoksia vastauksista! Cramer tuntuu aika kovalta vehkeeltä, tai sitten tässä Campingas - yksilössä on vikaa...
Marderschutzia pitää katsella, mistä löytyisi.
Kosteusmittausta ei ole tehty, mutta pilkkuja ei ilmaannu kuin talvella pitkän seisokin aikana, lämpötilojen sekä ilman kosteuden vaihdellessa. Myöskään minkäänlaisia homeesta kieliviä hajuja ei tunnu. Pitää ottaa tuo kosteusmittaus ohjelmaan.
Tuo Cramer on kyllä mielestäni nerokas, aikanaan seurasin käyttöä vierestä kun kaverilla oli moinen, siitä sitten oppineena totesin sen olevan todella ylivertainen ,koska siinä poltin on grillattavan yläpuolella, joten ei tule rasvalla kyllästettyä poltinta tai peltejä kärvennettyä eikä mukana kuljetettavaksi kuten alapuolisella polttimilla olevissa kuumentimissa.Tavallaan kuumennus on kun loimuttamista.
Vielä kun jalostaa sen etupuolelle asennettavalla säteily ja tuulisuojalla niin se on kuin uuni.
Mallia voi ottaa Ekivaanarin you tube videoista josta yhden version näkee.
Kattilat ym. kannattaa Cramerissa käyttää mahdollisimman suuria ettei lämpö karkaa ohi reikien.
Tuo Cramer on kyllä mielestäni nerokas, aikanaan seurasin käyttöä vierestä kun kaverilla oli moinen, siitä sitten oppineena totesin sen olevan todella ylivertainen ,koska siinä poltin on grillattavan yläpuolella, joten ei tule rasvalla kyllästettyä poltinta tai peltejä kärvennettyä eikä mukana kuljetettavaksi kuten alapuolisella polttimilla olevissa kuumentimissa.Tavallaan kuumennus on kun loimuttamista.
Vielä kun jalostaa sen etupuolelle asennettavalla säteily ja tuulisuojalla niin se on kuin uuni.
Mallia voi ottaa Ekivaanarin you tube videoista josta yhden version näkee.
Kattilat ym. kannattaa Cramerissa käyttää mahdollisimman suuria ettei lämpö karkaa ohi reikien.
Kaikki grillit toimii sammalla periaatteella, mut joillekin tuntuu olevan vaikeaa, kun polttimet onkin ylhäällä… joku toinen väittää, et maku lihaan tulee rasvasta, joka putoaa alaspäin polttimiin, mut ei näitä uskomuksia edes jaksa enää oikaista…
Kiitos jälleen vastauksista! Cramer tuntuu olevan kokemusta omaavien mielestä varsin pätevä laite, ja hyvä niin. Itseänikin kiinnostaa juurikin tuo grillaaminen yläpuolelta, koska minua ainakin häiritsee tavallista grilliä käyttäessäni liekit jotka syntyvät kun rasvaa putoaa polttimien päälle. Liekkien vaikutuksesta makuun en osaa sanoa, koska kokemusta liekittömästä grillauksesta ei ole, vielä....
Alkaa yhä enemmän epäilyttää, että hankkimassani Campingaz - grillissä on jotain vikaa, polttimessa ehkä, koska periaatteeltaan, mitoiltaan muutaman sentin poikkeamilla, sekä teholtaan voisi sanoa että ovat sama grilli. Campingaz vaan ei kuumene kunnolla, makkaran voisi saada lämmitettyä mutta mielestäni ei grillattua. Myyjä lupasi testata grillin, joten ehkä sieltä sitten jotain selviää, ainakin tässä viestiketjussa on käynyt selväksi että Cramer/Berger - grilli toimii niinkuin pitääkin!
Meillä on Cramerissa rasvapellin päällä alumiinipaperi. Eipä suttaannu pelti grillatessa. Ja tuo lisäpelti edessä suojaa tuulelta ja auttaa ainakin viileämmillä keleillä. Pitää vain eväät laskea alemmalle tasolle koska grillin tehot kasvaa.
No niin, jossain ketjussa sanottiin, että jos asia ratkeaa, olisi mukava jos siitä kerrottaisiin ketjussa. Nyt on ainakin osittain grilliasia selvinnyt, myyjäliikkeen ystävällisellä avustuksella.
Campingazissa on suunnittelijoilla käynyt pieni ajatusvirhe: jos poltinta katsoo päästä, se on O:n muotoinen, ylä-ja alareunassa noin sentin korkuinen seinämä josta putken puolikkaat on ruuvattu yhteen, ja molemmilla sivuilla kaasun virtausreijät. Piezosytytin on kuitenkin vain toisella puolella, sillä joka näkyy grillaajaan päin. Kun grillin sytyttää, näkyvällä etupuolella kaasu syttyy, mutta noiden liitosseinämien takia takapuolelle virtaava kaasu ei sytykään! Minä siis testasin grilliä vain puolella teholla, koska kuvittelin että syttyminen ilman muuta tapahtuu molemmin puolin....
Se takapuolelle virtaava kaasu pitää sytyttää siis sytyttimellä tms. Tänää kokeillessani odottelin viitisen minuuttia, mutta eipä vain toinen puolikas syttynyt. Kun sitten sytytin sen tulitikulla, alkoi grilli oikeasti kuumentua, enää ei voi kättä pitää lähelläkään poltinta. Eli nyt on toiveita että grillaus tai loimutus onnistuu, pitää vielä tehdä se kerrottu tuulensuojapelti, niin eiköhän tämä ala iloksi muuttua.
Kiitos vielä kaikille neuvoja antaneille, jospa grillauksen lisäksi saamillani neuvoilla saisi hiiret pysymään poissa ja homepilkut häviämään!
Kaikille lämmintä ja turvallista matkailukesää, morjenstetaan kun kohdataan!
Mun käsittääkseni se lato on kuitenkin kostea, oli siinä lattia tai ei. Myös hiiret tulevat ladosta. Taivasalla parempi ellei muuta keksi.
Itsellä molemmista päistä avoinna oleva katos. Ei hometta eikä hiiriä.
Moistmasterin hommasin viime tammikuussa ja hyvin tuntuu toimivan. Se pitää suhteellisen kosteuden autossa säädyllisissä lukemissa. Viime talvi oli etelärannikolla kosteuden suhteen karmea, kun oli enimmäkseen lämminta ja valtavan kosteaa. Matkamökki pysyi hyvin kuivana.
Ei meillä tosin ennen Moistmasteriakaan ole homehtumista havaittu. Auto on kolme vuotta vanha ja kuivana on pysynyt vaikka se on pihalla ympäri vuoden. Talvella on käyty reissussa 1-2 kk:n välein, ja jos reissuväli on pidentynyt kuukautta pidemmäksi, olen ottanut sen liikennekäyttöön, ajanut moottorin kunnolla lämpimäksi ja lämmittänyt myös asunto-osan. Vaikkei kosteusongelmia ole vielä ollut, päädyin hommaamaan Moistmasterin koska eteläisen Suomen kosteat kelit arvelutti.
Kyllä tuo Moistmaster sähkön kulutuksessa näkyy, mutten vielä tiedä kuinka paljon. Hommasin pari viikkoa sitten pistorasiaan laitettavan kulutusmittarin, mutta talvi meni jo. Ajattelen niin, että kuivanapito maksaa sen mitä se maksaa, mutta haluan tietää paljonko se vie, jotta esim. talon myyntitilanteessa voin sen vähentää ja kertoa talon sähkönkulutuksen. Samoihin aikoin Moistmasterin hankinnan kanssa tuli päivitettyä talon IV-kone taloudellisempaa. Kokonaiskulutus on suunnilleen ennallaan, joten Moistmaster vie sen mitä IV-kone säästää. Ensi talvena selvitän, paljonko se on.
Tuon matkamökin hankinnnan jälkeen ensimmäisenä talvena havaittiin hiiren papanoita sisällä. Hommattiin pistorasiaan laitettava jyrsijäkarkotin ja sen jälkeen ei hiirihavaintoja ole ollut.
Olen Timon kanssa hiukan eri mieltä, vaikka tottahan se on, että ladon sisälläkin on kosteaa, mutta ei se ole sen kosteampi kuin ulkoilmakaan. Lisäksi se pitää vesi-, räntä- ja lumisateet pois auton päältä, samoin edellä mainittujen jäätymiset pakkasella ja sulamiset suojakeleillä auton pinnoilta. Eli minun mielestäni autoni on ladossa paremmassa suojassa säältä ja kosteusvaurioilta kuin taivasalla.
Nuo homepilkut autossamme, katossa vähän mutta muutamien kaappien yläreunoissa enemmän, lähtevät pyyhkimällä ja vähän pesuainetta sumuttamalla pois, eikä niitä kesän aikana ilmaannu, sateidenkaan aikana tai heti jälkeen, ja vaikka kesällä ilma yleisesti on kosteampaa kuin talvella.
Hiirien esiintyminen tällaisessa vanhassa maatilanympäristössä on varmaankin todennäköisempää kuin kaupunkiympäristössä, mutta toisaalta, tuskinpa hiiret polttopuuta ravinnokseen etsivät, ja muuta ei ladossa ole säilytetty pariin-kolmeenkymmeneen vuoteen. Pistorasiassa oleva hiirenkarkoitin on ollut koko tämän talven käytössä, en sitten tiedä vähensikö se hiirten vierailuja autossa... Pitää ensi talvena kokeilla Sepon vinkkejä.
Tuo Moistmaster kyllä tulee harkintaan ensi talvea varten.
Homeita ja kosteutta ilmassa riittää eikä jotkut homeet tarvitse kondensoituvaa vettä elääkseen. Mutta ravintoa ne tarvitsevat alustastaan. Jääköhän ongelmakohtiin jotakin olematonta likaa käsistä tai muulla tavoin tai onko rakenteessa jotain erilaista niillä kohdin. Tunnetusti esim. silikoni sopii kasvualustaksi, jos siinä ei ole homesuojausta.
Kiitos Lauri, tuossa ravintojutussa voi olla ideaa. Kuten aiemmin kerroin, kaikki ruokatavara kerätään talvisäilytyksen edellä pois sekä imuroidaankin auto, mutta nyt pitäneekin kokeilla käsitellä nämä tietyt kohdat katossa sekä kaappien yläreunat puhdistusaineella jo syksyllä. Tuo nimittäin herätti ajatuksen, että jonkin verran olemme laittaneet ruokaa myös auton keittiössä, ja kun näinkin vanhassa autossa ei ole liesituuletinta, niin niitä käryjä on varmasti levinnyt nimenomaan asuinosan yläreunoihin. Sehän tarkoittaa, vaikka vähäistäkin, ravintokerrosta em. kohtiin. Hyvä vinkki, kiitos!
Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.