Vaunulla talveksi Lappiin.Kysymyksiä?

SORVISTO VEIKKO 04.09.2006 18:54

Ekakertaa talveksi LAPPIIN -jos kova pakkanen, kestääkö sähkötopan sulakkeet 3kw lämmittimen käyttöä, muun sähköntarpeen lisäksi? -Vai onko parempi käyttää kaasua lisänä? -vaunussa on patteri ja lattia lämpö vedellä, onko turha huolestua lämmöstä? -voiko vettä käyttää, saako putket ja pumpun tyhjäksi pois lähtiessä, ettei ne jäätyisi?

Riittääkö teltan reunakiinnittimet, vai pitääkö laitta kiviä tai jotain painoksi? ---Lisä tieto ei olisi pahitteksi terveisin Veikko
KORHONEN KARI 04.09.2006 19:20

Muutaman vuoden kokemuksella: 1.kyllä kestää,ovat yleensä vähintään 10 amp,jopa 16 2.joskus tarvitset sitäkin,erityisesti joulu-,tammi-,helmikuussa,mut sit kun aurinko (aah!)lämmittää kaasua et tarvinne,riippuu vaunusta. 3.lue edellinen,ei tarvitse huolestua. 4.käytä alueen palveluja(WC ym.) niin et tarvitse kun ruoka ja juoma vettä jotka kannattaa kantaa irtoastiassa vaunuun(noh,mielestäni vesi on hyvää vain kölin alla) 5.Rakenna telttaan myös lattia vaikka siirtolavoista ja laita painot reunoille sillä tunturissa tuulee,joskus kovaakin.Keväällä saattaa sulamis vesi vaikeuttaa eloa ilman korotettua lattiaa. Viihtyisää talvea!!

SUOKKO OIVA J M 04.09.2006 20:05

Muista leiriäsi rakentaessasi myös että lunta saattaa kevätpuolella olla paljonkin ja yhden yön aikana voipi tulla muutamia kymmeniä senttejä josta saattaa jäädä teltan katolle paljonkin.

TYNYS HEIKKI 04.09.2006 23:04

Sulakkeet yleensä kestää, mutta jos on tavallinen sukopistorasia, niin se ei oikein kestä jatkuvaa 3 kW käyttöä. Näitä kärähtäneitä rasioita on nähty useampiakin. Semmonen uudenmallinen CEE-liitäntä kyllä kestää 3 kW nätisti. Jos sulla lämpiää vaunu etukäteen ns. tunturikytkimen kanssa, niin 2 kW teho riittää nostamaan vaunun lämpötilan normaalikelillä (-15 ~ -20) puolessa vuorokaudessa tuonne +10 asteen paikkeille. Siitä se lämpiää asumislämpöiseksi sillä aikaa kun kun asettaudut taloksi, teet lumityöt jne.

Kaasua vaan kaveriksi (tai pelkästään), on yleensä halvempaakin. 18 € kaasupullo on halvempaa lämpöä kuin 15 c/kWh sähkö. Onhan siinä kaasussa se pullon vahtiminen ja vaihtaminen tietysti riesana.

Ilmeisesti sulla on Cabby / Kabe / Polar / Solifer, tuosta lämmityssysteemistä päätellen. Jos lämmitin toimii, niin kylmä ei noissa vaunuissa tule. Ja muitakin ratkaisuja on toteutettu talveen sopivalla tavalla. 10 vuotta vanhassa kotimaisessa tarkeni 28 asteen pakkasella kalsarisillaan. Lattialämpö on kova juttu...

Meillä ainakin on käyttövedet sekä vessa käytössä talvellakin, kun viikonloppuisin käydään vaunulla. Ei ole mielestäni kummoinen homma katsoa poislähtöä tehdessä, että tyhjennysventtiilistä tulee vedet ulos niinku pitääkin.

Telttaan kannattaa tosiaan väsäillä jonkunlainen pohja, nuo lavat on aika hyvä vaihtoehto. Teltta sitten lavojen päälle, helmojen päälle kiviä tai sitten lautoja ja nauloja apuna käyttäen helma lavoihin kiinni.

KORHONEN KARI 05.09.2006 09:45

Kötkähti tuos mieleen...Jos teltan kohdalla on esim.jääkaapin ilman poistoritilä,tuki se.Oli tympiä harjata kuuraa teltan sisäseinistä ja sit kun aurinko nousi ja lämmitti tuli loput vetenä niskaan.

Aki KUVAJA AKI 05.09.2006 10:04

Yksi huomio/varoitus kivien käytöstä. Pikkusyötteellä kielsivät kivien käytön ja tuonnin vaunualueelle. Traktorin lumilinkoon joutuessaan, muuttuvat 'kanuunan kuulaksi'.

VILJAVA TAPIO 05.09.2006 14:28

Pari kommenttia aiempiin vastauksiin:

Sulakkeiden kesto: 10 A sulake ei kestä 3 kW:n tehoa (virta tällöin n. 13 A) vaan se edellyttää 16 A sulaketta. Silloinkin on enää 3 A jäljellä muuhun käyttöön.

Jääkaapin tuuletusritilän tukkiminen: ei mielestäni ole viisasta. Se tuleva vesihöyry on peräisin jääkaapin kaasupolttimen "pakoputkesta", ja sen täytyy päästä ulos. Eri asia on, jos jääkaappi on sähkökäytöllä. Silloin vesihöyry on peräisin asumisesta ja sitä on merkittävästi vähemmän kuin palokaasuissa.

BÄRS RAINER 05.09.2006 15:18

Kuinkas tällaisen meikäläisen vanhemman vaunun harmaavesijärjestelmä pelaa pakkasella? Vai pelaako lainkaan? Eihän siellä voi mitään vesisäiliöltä ainakaan ulkona pitää.

-Samoilla sanoilla: Lisätieto ei olisi pahitteeks i!

TYNYS HEIKKI 05.09.2006 15:43

Jos aiotaan käyttää vaunun omaa vesijärjestelmää talvella, on vaunussa oltava kiinteä lämpimässä tilassa oleva harmaavesisäiliö. Jos vaunussa ei tällaista säiliötä ole, niin sen voi yleensä helpohkosti asentaa. N. 30-40 l muovisäiliö jonnekin vaunun oman viemärin ulostulon läheisyyteen esim. sängyn tai sohvan alle siten, että kun poistoputkessa oleva hana (jollei tätä ole, niin asennetaan sellainenkin...) on kiinni, niin vedet kertyvät säiliöön. Kiinteä säiliö sitten vaunulta poistuttaessa tyhjennetään vaunun normaalin "viemäriliitännän" kautta irtosäiliön tai harmaavesisäkin kanssa.

HAVUKAINEN RISTO 05.09.2006 16:44

Vaunu talveksi Lappiin. No ensiksi tuo vesi juttu ,yleensä ja erikseen noisa tunturi kohteissa on tiski mahdolisuus niille vartuissa paikoissa joten tiskivetta ei tule ja hampaiden pesuveden voi sylkäisä vaaikka WC pöntöön, käsiä nyt voi peseskellä kosteuspyyhkeillä. Joten vettä ei talvella käytetä juuri nimeksi , mitä nyt kahviin ja ruuanlaitoon. On jo muutaman vuoden ollut vaunu tuolla tunturikausipaikalla ja veden kanssa ei ole olut ongelmia. Jos nyt välttämättä haluaa veden kanssa länträtä niin pönttö sinne tiskipöydän alle ja voihan sen uloskin laitaa pikkasen pakkasnestettä säiliöön noin desi riittää kunhan muistaa aamulla sen myös tyhjentää, ettei mene kovaksi se tahtoo tuo vesi kovettua pakkasella.

VARTIAINEN JOUKO G 10.09.2006 13:49

Tässä Veikolle ja muille aiheesta kiinnostuneille eräs stoori talvileirin perustamisesta ym. siihen liittyvästä arkistosivuilta poimittuna:

http://shop.karavaanarit.fi/etuteltan_puheet/etuteltan_puheet/avoin_keskustelu/?num=77367

VARTIAINEN JOUKO G 10.09.2006 13:58

Arkistofoorumilla vanhat linkit eivät toimi sellaisenaan, koska niiden sijainti on palvelimen vaihdon yhteydessä muuttunut. Kun järjestelmä ilmoittaa linkkiä näpäyttäessäsi että: "tiedostoa ei löydy", korjaa osoiterivillä tekstiä siten, että sanan "www." tilale tulee "shop.", joka on nykyisin arkistofoorumin sijoitusosoite. Ja eikun lukemisiin ;)

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.