Onko yleistä että lämmin vesi loppuu suihkuista?

MUSTONEN PAULA 24.03.2008 21:07

Hei,

näin sesongin aikaan, kyselisin että onko yleistä että lämmin vesi loppuu karavaanarialueiden ja/tai laskettelukeskusten suihkuista saunomisen yhteydessä? Nimenomaan kyse sesongeista (pääsiäinen, hiihtolomat), ei "normaaleista" viikonlopuista. Kesäaikaan leirintäauleilla lienee sama edessä juhannuksena? Epäilen ja arvailen että ilmiö on tuttu joka alueelta, mutta vastatkaapa onko tämä arvailu oikea?

terv. Pekka

TERVO JARI 24.03.2008 21:23

niimpä juuri sesongin huipulla nuot ongelmat kohdataan, kaatuu sähköjärjestelmät, lämpimät vedet loppuu, kaatuupa WLAN järjestelmätkin, sillä "järjestelmän" mitoittaminen muutamaa sesonkihuippua ajatelen saattaa olla "järjetön", halvempi "kärsiä/selitellä" muutama vuorokausi kaudessa mitä maksaa "ittesä kipeeksi" siitä että voit kehuu et "kyll täältä pesee mitä ruuna aitaa kaataa" (kyseessä kuiteski alueen investoinnit, ei yksityisen "matkailijan" )

Jari

AHONEN AULIS 24.03.2008 21:23

Kyllä sitä esiintyy joillakin alueilla.Suurin syy kyseiseen vaivaan johtuu siitä että kun ollaan poissa kotoa niin ei tarvitse säästää vettä.Hanat ovat auki koko ajan täysillä ja peseytymisajat ovat vähintään tuplat normaaliin kotona käytettyyn aikaan verrattuna.Terv:AA.

RAUTIAINEN KARI 25.03.2008 09:45

Olisi erittäin kallista mitoittaa alueen palvelut ja toiminnot muutaman ruuhkahuipun mukaan.

Alueella usein onkin ongelmana se että lisäpaikkoja vaunuille tarvittaisiin, kun kysyntää on. Lisäpaikat vaan saattaa tarkoittaa sitä että kaikki loppuu kesken. Sähköt ja vedet jne. Usein lisärakentamista rajoittaakin juuri se että ne paikkojen rakentelu ei riitä, vaan pitää saada muut toiminnot myös palvelemaan asiakkaita.

Loppuu se vesi kyllä useimmilla alueilla silloin kun käyttöaste on todella kova. Jostain syystä ihmisillä on hassu tapa käydä aamuisin suihkussa. Ja silloin se poileri ei vaan kerkee mukaan. Samaten sauna-aikaan.

Tossa yhellä alueella kattelin sähkövirityksiä, lisäpaikkoja olisi haluttu rakentaa, mutta se tarkoittaa lisä sähkönkulutusta. No se nallikahva ei riitä enempään, Okei, vaihtamaan kahvaa, mutta kun se 4km mettän läpi tulevaa kaapelointia ei riitä syöttämiseen. Olisi aika kova investointi vetää lähikylältä muuntamosta uusi johdin alueelle ja koko systeemi tauluineen uusiksi. Parempi on kun ei rakenna.

SILOKOSKI REIJO J 25.03.2008 11:54

Kyllä taitaa olla hyvin yleistä, että useimmilla alueilla juuri treffeillä tai muutenkin ruuhka-aikana loppuu lämmin vesi ja jopa löylykin. Rakensimme alueellemme yleiset saunat -94 ja silloinkin sama ongelma oli tapetilla.Ratkaisimme asian niin, että kumpaankin saunaan suunniteltiin öljylämmitteiset kiukaat ja lämmintä vettä sekä lämmitystä varten laitettiin iso öljylämmitteinen kattila. Lämmin vesi on kyllä riittänyt, mutta vesipaine alkoi vaivata muutama vuosi takaisin. Sekin voitiin hoitaa paineenkorotusasemalla. Tiskipaikat on ongelma, kun lämmin vesi tuotetaan sähköboilereilla. Tiskialtaisiin on lämpimän veden saanti hoidettu siten, että hana ei ole suoraan altaan kohdalla, vaan hanasta tulee pieni letku, jota täytyy pidellä kädellä sen aikaa kun juoksuttaa lämmintä vettä altaaseen. Tätä systeemiä eivät kaikki ole ymmärtäneet, mutta näin yritetään hankaloittaa tiskaamista juoksevalla vedellä. Se on auttanut.

HYTÖNEN REIJO T 25.03.2008 18:47

Suihkujen kolikko automaatit ovat jo tosi lähellä.Ruotsissa ja Norjassa on jo.

En usko kahteen kaljaan enkä asiakkaiden säästeliäisyyteen.

Sen sijaan uskon tekniikkaan kuten säästö suuttimiin ja itse sammuviin suihkuihin uimahallien tapaan.

HALMEENMÄKI JUHANI 25.03.2008 19:18

Jep. Omakotitaloasujana on oppinut pitämään järjen kuuman veden tuhlauksessa. Ennen kun lämmin vesi ei maksanut yhtä suoraan sähkölaskussa sitä tuli tuhlattua. Ja nyt tietää, että järjettömän paljon aivan turhaan. Ja vaunualueitten saunassa huomaa ketkä tuhlaa. Taitaa jotkut pitää minua ihan kahjona kun väännän hanan jopa välillä ihan kiinni. Mutta kun saippuointi & jynssäys ei tarvi sitä että vesi lorisee vieressä suoraan viemäriin... Alueille yksi hyvä keino on ne painonappulat eli vettä tulee tietty aika ja sitten katkeaa automaattisesti. Ei lorise yhtä paljoa turhaan.

HAAPANEN TIMO S 25.03.2008 20:18

Suoritin mittauksen juuri äsken.Tavallinen vesimittarihan on niin tarkka, että pienen oluen tuoppiin lasku onnistuisi hyvin sen avulla. Rauhallinen normaali suihku ja kulutus oli 43 l Hana välillä sulkien.

TERVO JARI 25.03.2008 20:26

olis himpanverran "avautunut" enempi . . .

Nuot arvot on niin muuttuvaisia . . . .

Veden paine ja suikukahvan läpipäästämä vesimäärä ovat ratkaisevassa asemassa . . .

Ja suihkuttelijoita on "moneen junaan" . . .

Niinkuin suihkukahvojakin, toine n viruttaa pienelläpaineella ja pienellä vesimäärällä hyvinkin, toinen ei . . .

Jari

RAUTIAINEN KARI 25.03.2008 20:55

Lämmittääkö net poletit sen veden?

Se on se polettipelleily ihan perseestä. Siis anaalisuihkuja sellaset. Toimis edes euroilla mutta ei kun marssit ostelemaan poletteja lisää, shampoot päässä.

Se mikä sopii turskille, hurreille, ja juuteille, ei välttämättä istu suomeen.

HYTÖNEN REIJO T 25.03.2008 21:03

Ei kun niillä saa sitä lämmintä vettä.

Ja siks tarttis tehä jotain ettei ne poletti systeemit ala tuleen suomeenkin.

LAUKKANEN MAURI 25.03.2008 21:10

Kyllä se vesi rupeaa loppumaan ja samalla rahat yrittäjän,alueen pitäjän butjetista jos niitä HANOJA on paljon ja vaihdin mitoitettu riitävän suureksi;tässtä se on helppo laskea, vaikka hinta on mummon markkoja!!!!!!!! Mitä maksaa käyttöveden lämmittäminen? Yhden käyttövesikuution lämmittäminen 50 astetta vaatii energiaa 58 kWh. Siten esimerkiksi vesikuution lämmittäminen 5:stä 55 ° C :een maksaa 8,75 mk mikäli energian kokonaishinta on 150mk/MWh,laskelma tehty vähän ennen siirtymistä euroon!,ja se INFLAATIO on jo tehnyt työtään.

Ei niin pientä pilaa ,ettei totta toinen puoli! tuumasi m laukkanen
KALLELA PENTTI 26.03.2008 07:30

Ei lopu kun on oma suihku.......:-)

LIIMATAINEN HANNU 26.03.2008 08:38

Kaksi asiaa olisi tehtävä että lämmin vesi riittäisi. Toinen on tekniikkajuttu eli hanat aikasulkeutuviksi ja toinen on kasvatuskysymys eli vanhennat vahtikoot lapsukaisiaan etteivät lorisuta kaikkia lämpimiä vesiä omissa leikeissään. Olen useammin kuin kerran jopa kieltänyt lapsia leikkimästä suihkujen kanssa, käydään uimassa, kylmä vesi ja sitten lämpimään suihkuun, suihkua ei jakseta edes sulkea uinnin ajaksi. Kauan ei riitä lämmin vesi siinä leikissä. Ja itse saan vanhan äreän äijän leiman, lapsikielteinen ja sniidu!

SEPPÄ-LASSILA TUURE A 26.03.2008 11:59

Olimme reilun viikon verran Syötteen karavaanari alueella ennen pääsisiäistä ja pääsiaisen myös. Kertaakaan ei suihkun vesi viilentynyt. Yksi syy voi olla se, että saunominen jakautui pitkalle ajalle: klo 14-22.

Syötteellä oli loistava talvikeli: lunta yli 1m, aurinkoista ja pikku pakkasta. Hinta karavaanareille 1 vk n 101 €. Hinta sisältää sähkön. Alueen respa on Syötekeskuksessa. Tutustumisen arvoinen paikka...

HUOVINEN SIRPA 26.03.2008 17:58

Yhtä asiaa olen vuosittain ihmetellyt näillä leiripaikoillla, kun ihmiset viittii kannella likaisia tiskejään monta kertaa päivässä tiskauspaikalle ja takaisin.

Minkä takia hankitaan kallis matkailukulkine jossa on tiskialtaat, lämminvesiboileri,liedet,uunikin, jopa suihkumahdollisuuskin? Käsittääkseni edellämainitut varusteet ovat tarkoitettuja käytettäväksi, eikä vain rekvisiitaksi. Siellä sitä sitten jonotellaan ja manaillaan kun ei pääse valmistamaan ruokaa, tai tiskaamaan. Kertaakaan ei ole tarvinnut jonotella ruoanlaittoon, tai tiskipaikalle, eikä tiskivuoroistakaan ole koskaan tullut kiistaa,minä tiskaan...

Elikä moisen vuodatuksen jälkeen yritän tässä sanoa: "paljon on tullut säästetyksi lämmintä vettä....;)" Esko

TERVO JARI 26.03.2008 18:11

tiskaaminen on erittäin kivaa ja perhettä yhdistävää toimintaa . . .

Itse ihmettelen vaan että mistä sais kertakäyttökattiloita, muut astiat on jo saatavissa kertakäyttöisinä . . . :-)))

Jari

Ps. Emme tarvitse tiski paikkoja, sen mitä tiskata tarvii, on vermeessämme siihen tarvittavat välineet . . .

SUOKKO OIVA J M 26.03.2008 19:29

...mutta jos nää tiski- ja ruoanlaittohommat koetaankin sosiaalisena tapahtumana. Siellä jokainen uskaltaa avata sanavarastonsa ovea jonkinverran.

HUOVINEN SIRPA 26.03.2008 19:40

No jokainen tavallaan, minä en ainakaan kaipaa ventovieraita kurkkimaan olkani taa, enempää ruokaa laittaessani, kuin tiskatessanikaan. Ne sosiaaliset tapahtumat voi hoitaa sitten muuna aikana jos siltä tuntuu. Esko

RAUTIAINEN KARI 26.03.2008 21:13

Mä otan tiskit mukaan kotiin sieltä vaunulta. Jotenkin kristalliin saa paljon paremman kiillon ihan kunnon astianpesukoneessa. Sen verran rajoitteinen etten muovi tai paperilautaselta syö. Jollei vaunussa kulje kristalli ja posliini, niin saa olla koko homma. Sitte lähen tunturiin ja juon kuksasta ja syön käristyskauhasta.

Enkä kehtais vaimoa herätellä aamupalalle niin että kuohut ois jossain muovitörpössä. Jotain kunnioitusta vaimoa kohtaan sentään. Kunnioitustasolla on kaksi ääripäätä. Vaimo se ensimmäinen ja pahvikuppi se viimeinen.

MOISANDER JOUKO 26.03.2008 23:35

Suomalainen on aika kummallinen. Vaikka kotona olisi kuinka nuuka, tai asiallinen esim. veden suhteen, niin kun pääsee kylille, niin hanat levälleen, koska siitä on kerran maksettu!! Juttua voisi verrata siihen marinaan, joka syntyi, kun 12 henkisen perheen piti ruveta maksamaan enemmän kuin yxin matkustavan. Tuossa naapurissa on matkailuyritys, jossa sauna lienee edelleen ilmainen, mutta suihku maksaa 2 €. Tuntuu hirveältä hinnalta, mutta säästää vettä. Jopa norjalaisia ehtii käydä ½-tusinaa suihkussa yhdellä rahalla. Saksassa olen tutustunut vieläkin älykkäämpään systeemiin: Asiakas lunasti parin euron kokoisen 'poletin', jossa oli vielä naru kaulassa kanniskelua varten. Taisi maksaa pari kymppiä. 'Poletti' laitettiin suihkun kylkeen ja vettä tuli. Siksi aikaa kun levitti pääleen peseviä myrkkyjä, vehkeen saattoi ottaa pois ja veden tulo lakkasi, hanoihin ei tarvinnut koskea. Kun lähti pois, kassalla hyvitettiin käyttämätön valuutta. Tuli halvaksi ja säästi vettä ja energiaa. Investoinneista huolimatta, olisi varmaan 'pitkässä juoksussa' hyvä ratkaisu.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.