Matkailuautolla Ahvenanmaalle

KLEMETTI SEPPO 26.11.2006 15:54

Moikka.

Antakaapa arvon karavaanarit vinkkejä, millaista reittiä pääsisi Ahvenanmaalle sukkuloimalla saaristolautoilla. Lähtöpaikka kait on jossakin Turun seudulla.

Onko kaikki lautat maksullisia ja pitääkö paikat varata ja maksaa etukäteen? Isot laivat eivät kiinnostaisi koska näkisi maisemia enemmän kun menisi saarelta toiselle omaa tahtiaan.

Entäpä jatkoyhteys Ruotsin puolelle? Pitääkö Ahvenanmaalta mennä jo isolla autolautalla.

FAGERSTEDT BJARNE 26.11.2006 16:32

Moikka!Käy katsomassa Ålandstrafiken'in kotisivuilla http://www.alandstrafiken.aland.fi/ täältä löytyy reittikuvaukset, aikatualut ja hinnat. Paras jatkoreitti Ruotsiin on Eckeröstä Grisslehamniin, halvin ja nopein. Eckerölinjen'in kotisivu on http://www.eckerolinjen.fi/fi/

PÄÄKKÖNEN JUHANI 27.11.2006 19:01

Maarianhaminaan pääsee pikkualutoilla ainakin Korppoon Galtbyyn laiturista ja Kustavista. Jos aikoo päästä halvalla, pitää yöpyä matkalla jossakin saaressa. Korppoosta lähtiessä sopiva välietappi on Kökar-saari. Kustavista lähtiessä voi pysähtyä Brändö-saaressa (kesäkelillä). Maarianhaminassa on lähellä keskustaa Gröna Uddens Campin-alue. Viime kesänä keskeytymätön matka mantereelta Ahvenanmaalle maksoi 77 euroa ja väliyöpymisen kanssa 19 euroa. Korppoossa on hyvä yöpyä uimarannalla, minne käännytään kirkon kohdalta oikealle.

KLEMETTI SEPPO 27.11.2006 19:57

Kiitos vinkistä.

Ymmärsinkö oikein, että jos matkalla yöpyy, eikä "körötä" yhtäsoittoa lautalla Maarianhaminaan, kyyti maksaa vain 19 €. Meneekö sama lautta koko matkan? Entäpäs pitikö lauttapaikkoja varata etukäteen vai ajettiin kyytiin siinä järjestyksessä kun tulitte jonoon odottamaan.

HALMEENMÄKI JUHANI 27.11.2006 22:29

Varaus on viisasta, ainakin ennen vain kolme matkailuvermettä otettiin per laiva, ja saapumisjärjestyksessä jollei varattu eikä tilaa ole kaikille. Yhdellä laivalla et koko matkaa pääse, niinhän se on jo reiteillä ja aikatauluissakin kerrottu. Ja reittejä on ainakin kolme. Ja 19e kuulostaa oikealta hinnalta kun yöpyy. Huomaa että yleensä yöpymisestä vaaditaan kuitti, ja yöpyminen on kielletty satamissa & levähdyspaikoilla. Eli joudut käyttämään "oikeaa" aluetta, joka tosin saattaa olla ns pihaleirintäkin. Klausuulina omista Affiksen kautta reissaamisista taitaa olla jo yli 5 vuotta eli sattaa olla virheitä, etenkin kun joka vuosi noita sääntöjä rukataan jotenkin. Yhteysaluksethan on tarkoitettu turvaamaan saariston asukkaitten liikenne, ja turistit on vain ylimääräisen kapasiteetin täyttöä! Silti näkemisen (kiireettömän sellaisen) kannalta superjuttu, ja laivojen väessä todella palveluhenkistä & ammattitaitoista väkeä.

PÄÄKKÖNEN JUHANI 28.11.2006 05:50

Ymmärsit oikein. Pysähtymällä pääsee halvemmalla lipulla. Tällä kai rajoitetaan turistiliikennettä. Me emme varanneet lippua etukateen, mutta sesonkiaikaan ja tiukalla aikataululla liikkuessa se on tarpeen. Varraukset voi tehdä esim puh 018 25155, faksi 018 17815, sähköposti info@alandstrafiken.aland.fi. Vaikka "yöpymispakko" voi harmittaa, niin kyllä kokemuksesta voin suositella tätä kesäretkeä.

PALIN MATTI 29.11.2006 07:36

En voi kuin toivottaa onnea ja mestystä hankkeellesi päästä (joutua) Affenanmaalle. Joka tapauksessa, näin kokeneen Maarianhaminan kävijän kokemuksella (purjehtijana), kehottaisin kuitenkin vielä harkitsemaan asiaa. Ihan sekoboltseja täynnä koko helkkarin saari! Ajattele vielä asiaa...:-))

NIITTYARO TAPANI 30.11.2006 22:28

Eipä se varaaminenkaan aina auta. Olen kerran yrittänyt lähteä Galtbystä Affenanmaalle, paikka varattuna. Laivaa ei koskaan tullut, mitään ei ilmoitettu, olin jonossa kolmas. Soittelin varustamoon ja sanoivat paatin saaneen pohjakosketuksen jossain satamassa ja tämän paatin vuorot on peruttu muutamaksi päiväksi. Porukka jäi odottamaan aamulla lähtevää seuraavaa. Aamu tuli ja laivakin, sinne otettiin siihen varanneet meidän ohitsemme ja meistä otettiin vain ensimmäinen koska enempää tilaa ei kuulemma ollut. Mitään tietoa siitä koska pääsee jos yleensä pääsee, lähdin jonosta ja menin Lieksaan ynnä muualle Itä-Suomeen. Kiitin luojaani, etten ollut kerinnyt yöpymään pikkusaarille koska eteenpäin meno olisi ehkä ollut epävarmaa. Ehkä olisin kehittynyt paremmaksi onkijaksi. Joten varatkaa aikaa ja onki mukaan (madot löytynevät saaresta).

ARO PERTTI 01.12.2006 03:33

Nama kokemukset taitavat olla aivan erilaisia ja henkilokohtaisia. Me olemme liikuneet seka veneella (rautavene) , etta matkailuvalineilla ( m-auto, m-vaunu )monet vuosikymmenet ,nailla saaristolautoilla .Ei ole koskaan sattunut karilleajoja, ei lautoilla , eika omalla venella. Alku aikoina tosin, kun ei ollut varattua paikkaa lautalle, piti sellainen kerran koskenkorva pullolla hankkia. Jos jostain haluan moittia, niin yopymispaikat ovat vahan ,niin ja nain. Sesonki aikana ollaan liikuttu ja kerran Brandon kirkon luona hautusmaan kupeella yovytty, tosi rauhallinen paikka eivatka naapurit hairinneet. Tallaisia ovat meidan kokemukset, joitten ei valttamatta tarvise olla ne ainoat ja oikeat.

HYTÖNEN RAIMO 08.12.2006 00:08

Pitkälti samaa mieltä edellisen kanssa. Olen käynyt lukemattomia kertoja Ahvenanmaalla eikä koskaan ole ollut kenenkään kanssa mitään ongelmia. Tosin olen aina paikallisten kanssa keskustellessani ilmoittanut puhuvani huonosti ruotsia (koulunkäynnistä on jo aikaa), jonka jälkeen ovat tulleet kykyjensä mukaan vastaan. Tietysti, jos ensimmäisenä kailottaa kapakan ovelta että onko täällä niitä p****leen hurreja, niin takuuvarmasti tulee hankaluuksia. Mitä sitten saarille pääsyyn tulee, niin olen aina päässyt Galtbyn lautalle varaukseni mukaan. Yksi konsti on jäädä pois Överössä, josta ajo Degerbyyn ja sieltä lautalla pääsaarelle.

PALIN MATTI 08.12.2006 15:10

Jotenkin käsitän, että Hytönen tässä vähän paiskoo minun suuntaan näitä visioitaan, joten hieman tarkennan perusteita käsitykseni muotoutumiselle. Ensinnäkin, näin rajaseudulla syntyneenä ja enintään kahden kilometrin päässä Ruåtsin kuningaskunnasta kohta 58 vuotta asuneena uskon pärjääväni Ruåtsinkin kielellä (monen muun lisäksi) aika kohtuullisesti. Mikään kielimuuri ei ole koskaan minun ja venekuntani Affenanamaalla olemisen kulmakiveksi muotoutunut. En ole myöskään koskaan vielä käynyt yhdessäkään Affenenmaalaisessa kapakassa juopottelemassa. Syömässä kyllä olen käynyt useammassakin, pääsääntöisesti kuitenkin ÅSS:lla. Ruoan kanssa yleensä pitkät tuopit on kumottu. Ei juopoteltu. Tässäkin suhteessa Hytösen heittämä meni pieleen. Sitäpaitsi voin todeta, ettei minulla ole koskaan ollut minkäänlaisia vaikeuksia tulla toimeen paikallisväestön kanssa. Mistä sitten käsitykseni Affenanmaalaisten hulluudesta ovat peräisin,niin siitä tässä pari esimerkkiä:

Olin Maarianhaminassa henkilöautollani, sen kuljettajana liikenteessä (en siis juovuksissa kapakasta ulos heitettynä) ja etsin rahtiterminaalia, josta voisin noutaa Helsingistä tilaamani pelastuslautan veneeseeni. Oli tullut se sinne rekkakuljetuksena laivalla. No näin siinä satama-alueella poliisivirkamiehen, jolta ajattelin kysyä neuvoa. Hän oli suomalainen poliisi suomalaisen poliisin virkapuvussa, mutta ei osannut (halunnut puhua) lainkaan suomea! No eihän siinä auttanut kuin vaihtaa Ruåttin kielelle. Olen siis vahvasti sitä mieltä, että SUOMESSA PITÄÄ SUOMALAISEN VIRKAPUKUISEN POLIISIVIRKAMIEHEN PUHUASUOMEA! PERKELE!

Kävin Maarianhaminalaisessa supermarketissa ostamassa provianttia veneelleni. Kassalla neitokainen ilmoitti ostosteni hinnan Ruåtsin kielellä. Minä tietysti kysyin Suomen kielellä, että paljonko se tekee markoissa. Tyttö katsoi minua huuli pyöreänä, jolloin toistin kysymykseni Ruåtsiksi. Tyttö selitti, että hinta on markoissa, ei kruunuissa. No mie maksoin ja lähin pois. Ihmetytti vaan, kun tähän asti on aina Ruåttin kielellä mulle ilmoitettu hinta ollut aina ja joka kerta kruunuissa! JOS HINTA ON SUOMEN MARKOISSA, PITÄÄ SE SILLOIN ILMOITTAAKIN SUOMEN KIELELLÄ! PERKELE!

Tässä nyt Hytöselle pari esimerkkiä, joihin perustuen olen asettanut koko Affenenmaan hullujen kirjoihin. Kun saataisiin vielä Suomen mantereelta kaikki homot roudattua Affenanmaalle, niin sitten voitaisiin myyä koko paska Ruåttalaisile. Pitäkööt hyvänään! Alustavia neuvotteluja myynnistä on käyty jo 80-luvun alussa ja Palme ehti jo maksaa vähän etumaksuaki siitä. Sitte määrätyt asiaa vastustavat piirit saivat hankkeesta vihiä ja teilasivat sen Palmen ennenku kaupoista ehittiin lopullisesti sopia. KJON!

PÄÄKKÖNEN JUHANI 08.12.2006 15:37

Tämää menee hieman sivuun alkuperäisestä kysymyksestä. Haluan kuitenkin tuoda julki hyvän kohtelun Ahvenanmaalla. Lähinnä kyseessä oli asiakaspalvelun ihmiset. Kouluruotsini on nin ruostunut, etten yritänyt sitä käyttää lainkaan. Ehkä joissakin tilanteissa piti turvautua heikkoon englantiini.

Mielestäni edellisen kirjoittajan esimerkit eivät anna aihetta ruotsalaisvihan lietsomiseen. Ei ole syytä vaatia mantereellakaan keneltäkään tiettyä kielitaitoa. Kukin osaa mitä osaa. Vähän hyvää tahtoa ja huumoria, niin asiat sujuvat mukavammin.

PALIN MATTI 08.12.2006 16:31

Emmie kuule Jussi mittään ruåttalaisvihhaa ookkaan lietsomasa. Mielä tääläpäin on poikkinaitu aikojen alusta! Ja hyvin tulema toimeen. Mie oon vaan sitä mieltä, että Suomesa pittää puhua Suomen kieltä! Ja jos Affenanmaa on osa Suomea, ni pittää sitte sieläki! Tai myyään Ruåttile koko paska! KJON!

Jos tästä mun kirjotuksesta kuvastuu lievä patriotismi, ni sille mie en voi mittään..:-))

KORPPI SEPPO A J 08.12.2006 17:24

Patriotismi?

HALMEENMÄKI JUHANI 08.12.2006 19:13

Jotkin kaupunkit/kunnat ovat ruotsinkielisiä, jotkin suomenkielisiä. Virkamiesten pitäisi osata molempia. Eli myös sitten ruotsia vaikkapa Mikkelissä, siinä missä suomea Ahvenanmaalla. Jos ei kelpaa eli pipo kiristää faktojen edessä niin on syytä pysyä sitten suomenkielillä paikkakunnilla. Tai aloittaa vaalikampanja, jotta pääsee Eduskuntaan säätämään lakia jossa SUomesta tehdään yksikielinen maa? Itse olen suomenkielisestä perheestä, mutta oppinut ruotsia elämässäni. Me kun elämme siis kaksikielisessä maassa, jonka kahdessa naapurissa tulee hyvin toimeen sillä ruotsilla, ja haluan olla tekemisissä naapureiden kanssa.

PALIN MATTI 08.12.2006 19:20

Olit laittanut Patriotismi -sanan perään kysymysmerkin. Tässä vähän Patriotismille taustaa - Lainaus suoraan Wikipediasta:

From Wikipedia, the free encyclopedia: Patriotism denotes positive and supportive attitudes to a 'fatherland' (Latin patria), by individuals and groups. The 'fatherland' (or 'motherland') can be a region or a city, but patriotism usually applies to a nation and/or a nation-state. Patriotism covers such attitudes as: pride in its achievements and culture, the desire to preserve its character and the basis of the culture, and identification with other members of the nation. Patriotism is closely associated with nationalism, and is often used as a synonym for it. Strictly speaking, nationalism is an ideology - but it often promotes patriotic attitudes as desirable and appropriate. (Both nationalist political movements, and patriotic expression, may be negative towards other people's 'fatherland').

Sanovat jokku, että tämä ruåtsalaisuus ja sen kieli ovat perintöjä Ruåtsinvallan ajalta. Viimeksi met kuitteski olema olleet Venäjän vallan alla! Aatelkaapa sitä. Miksi ei samoin perustein ole venäjä kolmantena virallisena kielenämme ruåtsin tapaan? Niin häh? :-))

WILHELMSSON LEIF 08.12.2006 21:16

Alkuperäinen asia on mennyt vähän ninkuin P.. tuuleen kn on alettu puhumaan omista ongelmista.

HALMEENMÄKI JUHANI 08.12.2006 21:18

Siksi koska venäläjänkielisiä on väestöstämme hyvin pieni prosentti. Ruotsinkielisiä taas mittava osa. Voit hakea tarkat prosentit netistä jollet usko. OT: Sinänsä on surkuhupaisaa, kuinka vaikeaa on opiskella venäjää esim peruskoulussa. Venäjä kun on kuitenkin Suomelle tärkeä kauppakumppani.

WILHELMSSON LEIF 08.12.2006 21:41

Mitä venäjänkielellä on asiankanssa tekemistä kun olemme menossa Ahvenanmaalle lomalle.

LAHTI ANTTI 08.12.2006 23:05

Kuten huomaat Leif, tämän palstan kirjoitus menee usein aivan uusille uomille poiketen siitä alkuperäisestä teemasta. Tästä huolehtivat nämä "virtuaaliprofessorit" jotka haluavat antaa ns. vinkkejä aiheesta. Joten se siitä.

ARO PERTTI 09.12.2006 04:07

Kylla tosta Matin esimerkista taitaa olla pitkaaika ( ehka vuosikymmenet )Viime vuosina emme ole tallaista tavanneet,ainakaan paasaarella, onhan muutoliike Suomestakin tehnyt tehtavansa. Minua myos ihmetyttaa mita nama englannnin ja venajan kielen sekoittaminen tahan Ahvenanmaan juttuun kuulu ja viela kerran meita on aina kohdeltu hyvin seka palveltu silla kielella mita itse olemme kayttaneet.Liput kun vain on varrattu etukateen,kaikki on sujunut hyvin ja rautaveneelle loytyi aina paikka vierassatamista, monta avulista veneen omistajaa oli aina ottamassa vastaan.

ARO PERTTI 09.12.2006 13:16

Joku kirjoitti Eckero-linjan edullillisista lipun hinnoista mutta Vikingilinja on muutamilla vuoroilla yhta edullinen ja matka Tukholmaan on lyhempi Kappelskarita

LINDBERG KALEVI 13.01.2007 01:06

Kävimme mekin ruottissa affenanmaan kautta muutama vuosi sitten , taisi olla 2002. Kustavista lautalla Åvaan , taisi maksaa jotain 25 markkaa. öyvyimme Brändön campingissa pari yötä ja Kumlingen kautta Hummelviikiin jossa olimme Sandösundin campingissa yön yli. Siis 3 yötä ja muuta maksua ei tullut kuin tuo ensimmäinen Kustavi -Åva. Ja tietysti nämä leirimaksut. Sitten oltiin jo Ahvenanmaalla ja ei kun Maarianhaminaan oliko se ensin Godbyn kautta. Kerroin tämän seikkaperäisesti ensikertalaisille. No siellähän on lääniä ajella ja katsella paikkoja ja niin me päädyttiin Eckeröhön. Oli pitkä jono laivalle Grisslehamniin mutta juoksin tilaamaan liput toimistosta. Olikohan jotain 25 ruotsin kruunua. Sitten vaan matkaan ja Ruotsiin. Maisemat olivat ihania. No takaisin tulimme Tukholmasta Sea Windillä Turkuun ja liput oli tilattu jo talvella, taisi maksaa siihen aikaan noin 900 markaa. No ei se reissu huono ollut ja saamme vieläkin joka joulu joulukortin sieltä Brändöstä. Mahtoiko vaikuttaa asiaan että olin sotakakarana viisvuotta Gotlannissa jossa se kieli tarttui mukaan?? Semmoista, pitkähän tämä luritus oli ,mutta jos se auttaa jotakuta niin hjuva sitten. Kallu-vaari.

Klaus Charles Lindholm 14.07.2023 17:53

Onpa kiva, jette kiva, lukea näitä historiallisia matkakertomuksia.
Mites suu nyt pannaan?
Patriotismit varmaan rinta rottingilla.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.