Vanha kalusto esillä Mobiliassa

Vanha kalusto esillä Mobiliassa

12.7.2012

Caravan-lehden ja tieliikennemuseo Mobilian järjestämä vanhojen matkailuajoneuvojen kokoontumisajo järjestään nyt kolmatta kertaa. Tapahtuman ideana on saada paikalle vanhoja matkailuautoja ja -vaunuja perinteistä kiinnostuneiden ihasteltaviksi. Esillä on jälleen sekä entisöityä että hyvin säilytettyä kalustoa.

Nostalgia-tapahtuma järjestetään joka vuosi 15.7., joten viikonpäivä vaihtelee vuosittain. Tänä vuonna katselmuspäivä osuu sunnuntaille. Mutta kannattaa tulla paikalle jo lauantaina, sillä yöpyminen järjestyy Mobilian asvaltoidulla parkkipaikalla, aivan uimarannan ja lasten leikkipaikkojen kupeessa. Eikä maksa mitään. Jos vieraita on runsaasti, voidaan leiriytymiseen käyttää kolmensadan metrin päässä olevaa Autoglym Gallerian piha-aluetta sekä Mobilian Kirjastotalon sisäpiha-aluetta.

Muut palvelut löytyvät, mutta sähköä ei ole saatavilla. Mobilian satamasta löytyy kemssan tyhjentämistä varten septitankki. Raikasta vettä on saatavilla, ja wc-tilat ovat vieraiden käytettävissä.

Sunnuntaina tulevien pitäisi olla paikalla jo puolilta päivin, jos haluavat ajopelistään arvioinnin.  Tapahtuman päätöstilaisuudessa parhaiten entisöidyt tai säilytetyt palkitaan kunniakirjoin. Arviointiraadin muodostavat edellisvuosien tapaan tämän lehden vakituiset avustajat Anssi Siukosaari (pj), Paavo Tukkimäki sekä työhistoriansa kautta alaan perehtynyt Hannu Lehtimäki. Kunniakirjat jaetaan päätöstilaisuudessa klo 16.

Kyseessä ei ole mikään kauneuskilpailu, mutta tapahtumassa parhaiten entisöidyt tai säilytetyt palkitaan kunniakirjoin. Tapahtuman tavoitteena on rohkaista ihmisiä pitämään kunnossa vanhat vaununsa ja autonsa. Olisi toivottavaa, että arviointitapahtumaan ilmoittautuvat muistelisivat ja ehkä jopa kirjaisivat ajoneuvon historiikkia ja säilyttämiseen tai entisöintiin liittyvää tarinaa.

Caravan-lehdessä no 2/2012 oli Anssi Siukosaaren perusteellinen artikkeli vanhan kaluston säilyttämisestä, entisöinnistä ja konservoinnista.

Ohjelmaa koko perheelle

Tapahtumaan ovat tervetulleet kaikki vanhasta kalustosta kiinnostuneet, paikalle ei tarvitse tulla perinnekalustolla. Tavoitteena on järjestää mukavakoko perheen kesätapahtuma, ja tähän Mobilia on oivallinen paikka. Vuosien saatossa Mobiliasta on kehittynyt todellinen monitoimikeskus. Ranta-alueen vesakot on raivattu ja tilalla on kaunis nurmikko.  Uimapaikalla on laituri sekä hiekkaranta. Lapsille ovat omat leikkipaikkansa ja suuren suosion saanut lasten liikennepuisto.

Tapahtumapäivänä järjestetään opastettuja kiertokäyntejä Mobilian kokoelmiin. Mobiliassa on nyt esillä Autoja, autoja -näyttely, joka kertoo suomalaisesta autoistumisesta 1900-luvun alusta nykyaikaan asti. Autoja oli alussa ainoastaan varakkailla henkilöillä. Ammattiliikenteessä autoja alettiin käyttää lisääntyvässä määrin 1920-luvulla. Seuraavan vuosikymmenen lopulla siirryttiin säännöstelytalouteen, autot otettiin sotatarkoituksiin tai poistettiin liikenteestä. Henkilöautojen tuonti vapautui heinäkuussa 1962, Suomi rupesi autoistumaan todenteolla. Näyttelyssä on esillä henkilöautoja eri vuosikymmeniltä.

Nostalgiatapahtuman aikana Mobilian näyttelyihin pääsee tutustumaan hankkimalla tapahtumalipun, jonka hinta SF-Caravanin jäsenille on 5 euroa, (lapset 3 euroa).

Esillä olevaan näyttelyyn pääsee tutustumaan omin päin, mutta opastettuja kierroksia järjestetään sekä lauantaina että sunnuntaina. Lauantaina klo 12 ja klo 14 Retki museon uumeniin – tutustuminen Mobilian kokoelmatiloihin; lauantai klo 12 ja klo 15 Autoja, autoja näyttelyyn opastettu kierros. Sunnuntaina klo 11 ja klo 13 Autoja, autoja näyttelyyn opastettu kierros.

Lapset voivat ajella polkuautoilla Rahtarit-liikennepuistossa ja opiskella samalla liikennesääntöjä. Hinta on 3 euroa 15 minuutin ajokerralta.

Lisätietoja Mobiliasta ja ajo-ohjeet www.mobilia.fi.

Nostalgia-päivien yöpymispaikaksi on varattu Mobilian pysäköintipaikka.

Uimaranta, lasten leikkipaikka ja liikennepuisto sijaitsevat aivan vieressä.