SF-Caravan ry pitää matkailuautojen ajoneuvoveron korotusta kohtuuttomana

SF-Caravan ry pitää matkailuautojen ajoneuvoveron korotusta kohtuuttomana

15.11.2009

SF-Caravan ry:n sääntömääräinen liittokokous käytiin 15.11. Lappeenrannassa. Paikalla oli 199 liittokokousedustajaa 64 paikallisyhdistyksestä. Kokouksessa mm. hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2010 sekä tehtiin henkilövalintoja. Liittohallitukseen valittiin vuosille 2010-2012 erovuoroisten tilalle kolme jäsentä. Liittohallitukseen tulivat valituiksi uudelleen Minna Joensuu Kuopiosta, Matti Pasanen Äänekoskelta ja Eino Impola Raahesta.

Sääntömääräisten asioiden käsittelyn lisäksi liittokokous antoi julkilausuman matkailuautojen ajoneuvoveron korotuksesta. Liittokokous piti ajoneuvoveron korotusta kohtuuttomana päätöksenä. Julkilausuma kuului seuraavasti:

Eduskunta on tehnyt tällä viikolla päätöksen ajoneuvoverolain muuttamisesta. Lakimuutos korottaa matkailuautojen ajoneuvoveroa lähes kolminkertaiseksi ensi vuoden maaliskuusta alkaen. Matkailuautoilijoiden valtakunnallinen liitto SF-Caravan ry pitää veronkorotusta kohtuuttomana ja epäoikeudenmukaisena.

Autojen ajoneuvoveron sitominen auton hiilidioksidipäästöihin on SF-Caravan ry:n mielestä yleisesti oikeansuuntainen. Ajoneuvovero peritään auton rekisteriosassa olevan CO2-päästöluvun mukaisesti ja verouudistuksella pyritään liikenteen pienhiukkaspäästöjen vähentämiseen. Mikäli autoilla ei ole mitattu valmistusvaiheessa päästölukemaa, ajoneuvoa verotetaan auton kokonaismassan mukaan.

Matkailuautoilla ei ole saatavissa hiilidioksidipäästölukemaa. Siten kaikki matkailuautot verotetaan omamassan mukaan. Matkailuauton omistaja ja käyttäjä on muihin autoilijoihin verrattuna epätasa-arvoisessa asemassa joutuessaan verotetuksi ilman, että auton omistajana pystyisi itse vaikuttamaan asiaan edes matkailuauton hankintavaiheessa. SF-Caravan ry pitää lakia matkailuautoilijoita syrjivänä.

Ajoneuvoveron uudistusta on perusteltu ympäristösyillä. Kuitenkin ajoneuvovero vanhoille matkailuautoille ja uusille katalysaattoreilla varustetuille, vähäpäästöisille matkailuautoille on samansuuruinen. Ympäristöperuste ei siten ole matkailuautojen kohdalla pätevä. Laki on SF-Caravan ry:n mielestä huonosti valmisteltu ja puutteellinen matkailuautojen todellisen ympäristövaikutuksen osalta.

Ajoneuvoveron korotuksen välilliset vaikutukset ovat merkittäviä. SF-Caravan ry katsoo, että matkailuautojen kauppa kärsii ajoneuvoveron korotuksesta huomattavasti. Liikkuva matkailuautoilija on merkittävä taloudellinen vaikuttaja kotimaan matkailussa. Matkailuautoileva seurue tai perhe työllistää palveluja käyttäessään ja yöpyessään mm. leirintäalueita, pienyrittäjiä, matkailukohteita, elintarvikeliikkeitä jne. SF-Caravan ry arvioi, että matkailuautojen ajoneuvoveron korotus todellisuudessa vahingoittaa kotimaan matkailua enemmän kuin tuo valtion kassaan verotuloja.

SF-Caravan ry esittää, että maan hallituksen tulisi ryhtyä toimenpiteisiin joilla ajoneuvoverolakia voitaisiin muuttaa matkailuautoja verotettaessa oikeudenmukaiseksi ja ympäristöystävälliseksi.

Lappeenrannassa 15.11.2009

SF-Caravan ry

Liittokokous