Norjan tietullit - raskaille matkailuautoille tarvitaan 4.4.2016 alkaen lukulaite

Norjan tietullit - raskaille matkailuautoille tarvitaan 4.4.2016 alkaen lukulaite

17.3.2016

Norjassa liikkuvien yli 3,5 tonnin matkailuautojen tulee hankkia elektroninen lukulaite eli toll tag (bombrikke). Tämä lukulaite on ollut Norjassa pakollinen raskaan ammattiliikenteen autoissa vuoden 2015 alusta lähtien.

Tag on lukulaite joka kiinnitetään tarralla peruutuspeilin taakse tai muuhun sopivaan kohtaan tuulilasin sisäpintaan. Lukulaitteen voi  hankkia Norjasta huoltoasemilta tai tietullien palvelupistepaikoista, jotka on viitoitettu Kr-service –liikennemerkeillä. Sen voi tilata myös internetin kautta. Samalla kun laitteen hankkii, tehdään AutoPASS –sopimus.

Raskas matkailuauto luokitellaan Norjassa M1 ajoneuvoluokkaan kuuluvaksi henkilöautoksi, joten sen tiemaksut ovat samat kuin henkilöautoilla, eli paljon alhaisemmat kuin raskailla ammattiajoneuvoilla. Tämän kevyemmän maksun edellytyksenä on, että yli 3,5 tonnin matkailuauto on varustettu elektronisella lukulaitteella. Ne, joilla on jo aiemmin ollut matkailuautossaan käytössä elektroninen lukulaite, tulee nyt päivittää sopimustietonsa. Omaan sopimusyritykseen tulee toimittaa asiakirjat (rekisteriote), jotka todistavat auton kuulumisesta M1-luokkaan. Muuten ajoneuvoa laskutetaan raskaan ammattikaluston mukaisesti.

Tag -lukulaitteen hankinta on hyvä vaihtoehto myös niille kevyen kaluston omistajille, jotka reissaavat Norjassa usein, tai viipyvät maassa yli kaksi kuukautta. Lukulaitteesta joutuu maksamaan 200 kruunun pantin, jonka saa takaisin kun laitteen palauttaa. Tagia käyttävän ei tarvitse joka Norjan matkalla tehdä uutta sopimusta.

Lue lisää täältä.

www.autopass.no

www.easygo.com

www.fjellinjen.no