Matkailuajoneuvojen moottoritiemaksut Sveitsissä

Matkailuajoneuvojen moottoritiemaksut Sveitsissä

30.1.2013

Sveitsin moottoriteillä ja moottoriliikenneteillä ajamisesta peritään maksu. Tiemaksukäytäntö riippuu matkailuajoneuvon kokonaismassasta. Alle 3,5 tonnin painoisille ajoneuvoille ja niihin kytketyille perävaunuille on ostettava tiemaksutarra. Kokonaismassaltaan yli 3,5 tonnin painoisista ajoneuvoista, myös matkailuajoneuvoista, on maksettava tieveroa rajalla maahan tultaessa.

Alle 3,5 tonnin painoisille ajoneuvoille ja niihin kytketyille perävaunuille on ostettava tiemaksutarra. Tarran voi ostaa Sveitsin tullin toimipisteistä, autojärjestö TCS:n toimistoista, huoltoasemilta, Sveitsin matkailutoimistosta ja Autoliitosta. Tarra on voimassa 14 kk 1.12.-31.1. Ostoajankohta ei vaikuta voimassaoloon. Perävaunuille on ostettava oma tarra.

Yli 3,5 tonnin painoisesta matkailuautosta on maksettava tievero rajalla maahan tultaessa. Tieveroa on maksettava Sveitsissä olopäivistä, eli myös ajoneuvon ollessa pysäköitynä esim. leirintäalueella. Hinta määräytyy ajoneuvon kokonaismassan mukaan. Tieveron perii Sveitsin tullivirasto rajalla.

Matkailuajoneuvoyhdistelmissä kokonaismassaltaan yli 3,5 tonnisista vetoajoneuvoista on maksettava tieveroa. Mikäli vedettävä matkailuvaunu on kokonaismassaltaan yli 3,5 tonnia, peritään siitä(kin) tieveroa.

Tieveroa määrittäessä matkailuajoneuvoyhdistelmän suurimmalla sallitulla kokonaismassalla (vetoauton ja matkailuvaunun yhteenlaskettu kokonaismassa) ei ole merkitystä. Kokonaismassaltaan yli 3,5 tonnin painoisilta yhdistelmiltä ei tieveroa peritä, vaan ratkaisevat tekijät ovat vetoauton kokonaismassa sekä matkailuvaunun kokonaismassa - ei yhdistelmän kokonaismassa.

Lue lisää Sveitsin tiemaksukäytännöstä täältä.