Loma edessä, mökki takana –juhlahistoriikki on ilmestynyt

Loma edessä, mökki takana –juhlahistoriikki on ilmestynyt

22.11.2013

Leirintämatkailusta on auto- ja matkailuajoneuvokannan kasvaessa tullut maamme ylivoimaisesti suosituin kesämatkailumuoto. Leirintämatkailua ei ole kuitenkaan tutkittu kovin paljon eikä siitä ole kirjoitettu kirjoja. SF-Caravan ry:n 50-vuotisjuhlansa kunniaksi Auto- ja tieliikennemuseo Mobilialta tilaama ”Loma edessä, mökki takana” on ensimmäinen laaja-alaisesti leirintämatkailua ja karavaanareitten elämäntapaa kuvaava teos.

”Loma edessä, mökki takana”-kirjan alaotsikko on ”suomalaisen leirintämatkailun viisi vuosikymmentä”. Otsikko viittaa aikaan, jolloin Suomen maanteillä on ollut matkailuvaunuja. Vaikka kirjan kirjoittajat, tutkijat Silja Partanen ja Tapani Mauranen, esittelevätkin laajasti maamme automatkailun historiaa 1900-luvun alusta alkaen, on kirjan painotus matkailuajoneuvoilla toteutetun leirintämatkailun kuvaamisessa.

Kirjassa käydään läpi matkailuvaunujen kotimaista valmistusta ja läpivalaistaan matkailuajoneuvojen tekniikan ja varusteiden kehitystä. Pääpaino kirjassa on leirintämatkailua harrastavien ihmisten kertomuksilla ja matkakuvauksilla. Matkailuharrastuksesta lähtevä yhteisöllisyys, järjestäytyminen ja edunvalvonta tuodaan esille elävin näyttein ja lainauksin. Kirjan lähdeaineistona on käytetty puheita, lehtikirjoituksia sekä SF-Caravanin pöytäkirjoja ja kokousmuistioita.

Kirjan ohjausryhmään kuuluivat kirjoittajien lisäksi museonjohtaja Heidi Rytky ja toimittajat Riina Nurmio ja Tuulia Hakala Mobiliasta, puheenjohtaja Juha Hämäläinen, toiminnanjohtaja Timo Piilonen ja veteraanikaravaanari, jäsen numero 79, viestinnän lehtori Anssi Siukosaari SF-Caravan ry:stä. Ohjausryhmä keskittyi tuottamaan aineistoa ja taustatietoa kirjoittajille sekä linjaamaan kirjan rakennetta ja sisältöä. Kirjan taiton toteuttivat Pentti Sairanen ja Mika Liikari Plusprojectori Oy:stä. Painatuksen on tehnyt helsinkiläinen kirjapaino Libris Oy.

”Loma edessä, mökki takana” on tiivistetty kuvaus SF-Caravan ry:n viidestä ensimmäisestä vuosikymmenestä. Kirja löytänee lukijansa ensimmäisenä sekä nykyisistä että entisistä karavaanareista, leirintämatkailun harrastajista ja yrittäjistä sekä matkailuajoneuvoalan toimijoista. Toivottavasti kirja päätyy myös matkailutoimijoiden ja -viranomaisten sekä kuntien päättäjien käsiin kertomaan maamme suosituimman, koko kansan harrastaman matkailumuodon merkityksestä.

”Loma edessä, mökki takana” on tilattavissa
karavaanarin verkkokaupasta
,
sähköpostitse sf-caravan @ karavaanarit.fi tai
puhelimitse (03) 615 311

Kirjan voi ostaa myös SF-Caravan ry:n toimistosta, Viipurintie 58, Hämeenlinna ma-pe kello 9-15.

Kirjan hinta on 49 euroa + toimituskulut
(verkkokaupasta tilatessa säästät postiennakkomaksun).

ISBN 978-952-93-2939-7.