Leirintämatkailujärjestöt kannustavat lomailemaan kotimaassa

Leirintämatkailujärjestöt kannustavat lomailemaan kotimaassa

18.5.2018

Leirintämatkailija on kotimaanmatkailun suurkuluttaja. Alan järjestöt painottavat, että maamme matkailutase saataisiin myönteisemmäksi sillä, että jokainen kansalainen suosisi kesälomallaan kotimaan matkakohteita ja tapahtumia ulkomaanmatkan sijaan. Suomen Leirintäalueyhdistyksen, Matkailuajoneuvotuojien ja SF-Caravanin järjestämä leirintämatkailukesän avajaistapahtuma pidetään viikonloppuna Seinäjoen Leirintäalueella.

Leirintämatkailujärjestöt katsovat, että kotimaan matkailukohteiden palvelutarjonta, maamme monipuoliset tapahtumat, luontoelämykset ja aktiviteetit rohkaisevat suomalaisia perheitä matkailemaan kotimaassa. Alan rahankäyttötutkimuksen mukaan kotimaisella leirintäalueella majoittuva seurue käyttää rahaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin 235 euroa. - Valtaosa leirintämatkailijoiden rahankäytöstä kohdistuu tietenkin leirintäalueiden ulkopuolelle, elintarvikekauppoihin, matkakohteisiin, kuten huvipuistoihin ja tapahtumiin. Kotimaan matkailussa verotulot jäävät aina kotimaahan, muistuttaa Suomen Leirintäalueyhdistyksen toiminnanjohtaja Antti Saukkonen.

Maassamme on matkailuajoneuvoja enemmän kuin koskaan. Matkailuvaunuja on rekisterissä noin 67 000 ja matkailuautoja 55 000. Uusien ja käytettyjen ajoneuvojen myynti on hyvässä kasvussa. - Matkailuajoneuvojen viehätys perustuu ajoneuvojen laadukkuuteen, käytännöllisyyteen, helppoon ajettavuuteen ja yhdistettävyyteen erilaisten harrastusten kanssa. Ihmiset arvostavat yksilöllisyyttä ja lomailua ilman sovittuja aikatauluja. Myös nuoret perheet ovat löytämässä matkailuajoneuvot hyväksi liikkumisvälineeksi, sanoo Matkailuajoneuvotuojat ry:n puheenjohtaja Bo Karlsson.

Leirintämatkailu on maamme suosituin kesämatkailumuoto. Leirintäalueilla kirjataan 2 miljoonaa yöpymistä, joista suurin osa, 62 % tapahtuu matkailuajoneuvoissa. – Jäsenemme arvostavat luonnonläheisyyttä, ympäristöystävällisyyttä ja harrastuksen sosiaalisuutta, arvioi valtakunnallisen leirintämatkailijoiden liiton SF-Caravan ry:n puheenjohtaja Olli Rusi. – Leirintämatkailun kautta tuleva verokertymä Suomen valtiolle on suoraan yli 71 miljoonaa euroa. Leirintämatkailu työllistää yli 2 500 henkeä. Kuntien ja tapahtumajärjestäjien kannattaa huomioida leirintämahdollisuuksien tarjoaminen omilla ajoneuvoillaan liikkuville matkailijoille.

Leirintämatkailukesästä odotetaan normaalin vilkasta. Valtaosa leirintäalueiden asiakkaista tulee kotimaasta. Leirintämatkailujärjestöt toivovatkin, että kotimaanmatkailun edellytyksiin sekä kunta- että valtiotasolla kiinnitettäisiin huomiota. - Automatkailun verotus, matkailupalveluiden arvonlisäverotus, matkailuyrittäjien toimintaedellytyksien turvaaminen, matkailukohteiden laadun jatkuva kehittäminen ja yleinen tietoisuus luonto- ja nähtävyyskohteiden palveluista luovat edellytyksiä kotimaanmatkailun onnistumiselle ja yhteiselle hyvinvoinnille, toteavat leirintämatkailujärjestöt yhteisesti.

Lisätietoja:
Suomen Leirintäalueyhdistys ry / Antti Saukkonen, 0440 595 931, www.camping.fi
Matkailuajoneuvotuojat ry / Bo Karlsson, 040 124 4900, www.liikkuvakoti.fi
SF-Caravan ry / Olli Rusi, 0400 522 895, www.karavaanarit.fi