Karavaaniperheen lomakulutus 110 euroa vuorokaudessa

Karavaaniperheen lomakulutus 110 euroa vuorokaudessa

28.6.2002

Karavaanariperhe jättää keskimäärin 110 euroa rahaa vuorokaudessa yöpymispaikkakunnalleen, ilmenee juuri valmistuneesta rahankäyttötutkimuksesta. Tutkimustulos on saatu touko-kesäkuussa tehdyllä haastattelututkimuksella karavaanareitten suosimissa matkailutapahtumissa ja leirintäalueilla. Tutkimuspaikkakuntina olivat tänä vuonna Halikko, Hartola, Hämeenlinna, Ruovesi ja Vehmaa. Tutkimukseen antoi vastauksia 270 karavaanariperhettä ympäri maan. Tutkimuksen teki valtakunnallinen karavaanareitten liitto SF-Caravan ry.

Karavaanareitten vuorokausikulutus on saatujen vastausten perusteella lisääntynyt viime vuodesta 10 %. – Ilmeisesti jonkinasteinen yleinen hintojen nousu ja ehkä eurohintoihin tottumattomuus ovat nostaneet kulutusta, sillä omissa arvioissaan ihmiset kertovat olleensa yhtä säästäväisiä ja hintatietoisia kuin ennenkin, arvioi SF-Caravan ry:n toiminnanjohtaja Timo Piilonen.

Puolet lomabudjetista elintarvikkeisiin ja autoiluun+

Tutkimus osoittaa selvästi, että kulutuksen rakenne on ennallaan eli karavaanarin kukkaroa hyödyntää eniten vähittäiskauppa (38 %). Matkalaiset hankkivat peruselintarvikkeitten lisäksi lahjoja, matkamuistoja, käyttöesineitä ja harrastusvälineitä. Autonkäyttökulut vievät 19 % lomabudjetista. – Kyllä polttoaineen hinta mielletään edelleen korkeaksi, ja tänäkin kesänä liikkumisen kalleus vaikuttaa monen perheen kesälomamatkan pituuteen ja reitin valintaan, sanoo Piilonen.

Majoituspaikkoina karavaanarit käyttävät leirintäalueita, joiden osuus kulutuksesta on 17 %. Tien varsien, lomapaikkakuntien ja leirintäalueitten kahvilat ja ravintolat saavat 12 %, Alko 9 % ja erilaiset ohjelmapalvelut 5 %. - Edellisvuosiin verrattuna ravintolapalvelujen käyttö on kasvanut selvästi. Tähän vaikuttanee lisääntynyt tarjonta, sillä myös monet leirintäalueet ovat tasoa nostaessaan panostaneet juuri kahvilan tai ravintolan viihtyisyyteen ja laatuun. Ilmeisesti myös nopeat pikaruokapaikat houkuttelevat varsinkin kun ollaan lomalla, nautitaan vapaa-ajasta ja halutaan päästä helpolla kotitalousrutiineissa, pohtii Piilonen tutkittua tietoa.

Tyypillisimpiä karavaanareita ovat lapsiperheet ja kaksittain matkustavat keski-ikäiset pariskunnat. Karavaanarit liikkuvat matkailuautolla tai –vaunuyhdistelmällä keskimäärin 4 000 kilometriä vuodessa. Valtaosa matkoista tehdään kesäaikaan ja kotimaassa. Karavaanari yöpyy matkailuajoneuvossaan keskimäärin 50 yötä vuodessa.

Karavaanimatkalle lähdön syitä ovat perhekohteet kuten huvipuistot ja puuhamaat, kesän festivaalit ja kulttuuritapahtumat, kiertomatkat, luonto- ja kalastuskohteet sekä sukulaisvierailut. SF-Caravan ry:n jäseninä on lähes 48 000 suomalaista perhettä.

Lisätietoja:
Antti Lindfors, SF-Caravan ry:n leirintätoimikunnan puheenjohtaja,GSM 0400-415 423
Timo Piilonen, SF-Caravan ry:n toiminnanjohtaja,p. 03-615 31 21, GSM 050-592 65 61