Karavaanariperheen lomakulutus 80 euroa vuorokaudessa

Karavaanariperheen lomakulutus 80 euroa vuorokaudessa

10.7.2003

Karavaanariperhe jättää keskimäärin 80 euroa rahaa vuorokaudessa yöpymispaikkakunnalleen, ilmenee juuri valmistuneesta rahankäyttö-tutkimuksesta. Tutkimustulos on saatu touko-kesäkuussa tehdyllä haastattelututkimuksella karavaanareitten suosimissa matkailutapahtumissa ja leirintäalueilla. Tutkimuspaikkakuntina olivat tänä vuonna Järvenpää, Kouvola ja Ylitornio. Tutkimuksen teki valtakunnallinen karavaanareitten liitto SF-Caravan ry.

Yli puolet lomabudjetista elintarvikkeisiin ja autoiluun+
Tutkimus osoittaa, että karavaanarin kukkaroa hyödyntää eniten vähittäiskauppa 38 %. Matkalaiset hankkivat peruselintarvikkeitten lisäksi lahjoja, matkamuistoja, käyttöesineitä ja harrastusvälineitä. Autonkäyttökulut vievät 22 % lomabudjetista.
– Autoilu on kallista, mutta liikkuminen on jonkun verran edellisvuosia vilkkaampaa, kommentoi SF-Caravan ry:n toiminnanjohtaja Timo Piilonen. - Näyttää siltä, että ennen kaikkea uudet, vasta harrastuksen aloittaneet karavaanarit liikkuvat paljon nähtävyyksissä ja kesätapahtumissa. Liikkumisen lisääntymiseen vaikuttanee myös matkailuautojen lukumäärän nousu maassamme.

Lomalla suositaan ravintoloita+
Majoituspaikkoina karavaanarit käyttävät leirintäalueita, joiden majoitusmaksun osuus kulutuksesta on 12 %. Leirintämaksut vaihtelevat yleisillä leirintäalueilla 8-20 euroon ja SF-Caravanin jäsenalueilla 6-12 euroon. Tienvarsien, loma-paikkakuntien ja leirintäalueitten kahvilat ja ravintolat saavat 18 %. Edellisvuosiin verrattuna ravintolapalvelujen käyttö on kasvanut selvästi.
- Tähän vaikuttanee lisääntynyt tarjonta, sillä erilaisia edullisia ja monipuolisia ravintolapalveluita on tarjolla mm. valtateiden liikenneasemilla, yhä useammilla leirintäalueilla ja tapahtumissa. Valmis pöytä houkuttelee varsinkin kun ollaan lomalla, nautitaan vapaa-ajasta ja halutaan päästä helpolla kotitalousrutiineissa, sanoo Piilonen.

Loput 10 % karavaanari käyttää sekalaisiin menoihin, kuten erilaisin ohjelmapalveluihin ja tapahtumien pääsylippuihin.

Tyypillisimpiä karavaanareita ovat lapsiperheet ja kaksittain matkustavat keski-ikäiset pariskunnat. Karavaanarit liikkuvat matkailuautolla tai –vaunu-yhdistelmällä keskimäärin 4 000 kilometriä vuodessa. Valtaosa matkoista tehdään kesäaikaan ja kotimaassa. Karavaanari yöpyy matkailuajoneuvossaan keskimäärin 50 yötä vuodessa.

Karavaanimatkalle lähdön syitä ovat perhekohteet kuten huvipuistot ja puuhamaat, kesän festivaalit ja kulttuuritapahtumat, kiertomatkat, luonto- ja kalastuskohteet sekä sukulaisvierailut. SF-Caravan ry:n jäseninä on yli 50 000 suomalaista perhettä. Karavaanimatkailun harrastajien määrä on viime vuosina kasvanut, mikä näkyy alan järjestön jäsenmäärän nousun lisäksi myös matkailuajoneuvokaupan kasvaneissa myyntiluvuissa.

Lisätietoja: Antti Lindfors, leirintätoimikunnan puheenjohtaja, puh. 0400-415 423, antti.lindfors@lel.fi
Timo Piilonen, toiminnanjohtaja, puh. 03-615 31 21, 050-592 65 61, timo.piilonen@karavaanarit.fi