Miksi mennä sf-alueille?

AIKIONIEMI TUIJA 03.08.2012 08:17

Näillä keskustelusivuilla löytyy syy. Voi jysäys tätä kateutta ja katkeruutta. Täällä arvostellaan, kun ei tulla leirintäalueille, arvostellaan kun otetaan virtaa henkilökunnan mittareista ym, onko tullut mieleen, että maksamalla sitä virtaa saa useasta paikasta ja hyvinkin käypään hintaan. Itsenäisen naisen on vaikea käsittää näkemäänsä ja kuulemaansa. Ajan omalla isolla autolla, en pankinautolla, ja vaikka olisi pankin, mitä se muille kuuluu? Mukanani ei ole kääpiökoiria, vaan turvallisen kokoiset otukset, sekään ei tunnu karavaanareille sopivan. Vuosia olen kulkenut yksin, en ole omaisuuttani miesten avulla hankkinut, vaikka sitäkin on tultu suoraan ja epäsuoraan vihjailemaan. Pidän toki miehistä, mutta huusholliini ei kuka tahansa mahdu, vaikka tilaa on runsaasti keskimäräistä enemmän. Autooni vielä vähemmän. Täällä arvostellaan kun yövytään levähdysalueilla, otetaan virtaa leirintäalueen ulkopuolelta ym Mikäli hakeudun leirintäalueelle, niin mieluummin yksityisille kuin sf-paikoille. Lähinnä paikoille missä pääsee saunaan. Oma agregaatti jauhaa virtaa, mutta usein saan sitä huoltoasemilta, toreilta, marketeista, kahviloista, satamista jopa taxitolpalta. Ihan luvalla ja pienellä korvauksella. Ei ole halua hautautua campingalueelle. Olen hankkinut autot matkustamisen viihtyvyyden takia. Pitkien työpäivien vastapainona voin kulkea hoitaa työt ja vaihtaa maisemia ilman hotelleja. Kaikki matkustajat ei halua kuulua kuppikuntiin ja juoruparkkiin. Kaikki emme halua olla hampaissanne. Maksan jäsenmaksun, se riittää. Se ei silti tarkoita sitä, että minun on pakko yöpyä leirintäalueella, syy ei ole hinta, vaan epäviihtyvyys. Toisekseen haluan olla normaali-ihmisten lähellä, haluan nähdä paljon muutakin kuin leirintäalueen. Mahtuisiko se pinttyneiden leirintäalue caravaanareiden ajatusmaailmaan, että kaikki emme ole joukkosieluja ja alistu muiden ohjailtaviksi. Moni meistä kulkijoista tekee työtä tienpäällä, emme edes ole lomalla, tietokoneet ym sälä kulkee mukana. Viisastuneena en edes tästä puhu, ei varmaan moni muukaan työtä tekevä leirintäalueelle majoittuessa. Hotelleissa työmatkoilla yöpyjät tuskin alkavat udella naapuri huoneen asioita tai kedehtia sama koskemattomuus pitäisi olla matkailuautoilla liikkuvilla.

VALLIUS MARTTI 03.08.2012 08:40

Olen samaa mieltä Tuijan kanssa olen ajatelut samaa asiaa monen monta kertaa mutta näin osuvasti en olisi sitä itse osanut kirjoitaa.Tietysti jos on joukko sielu niin nilekin on mahdolisuus olla niin kuin haluavat.Meidän elämä on valintojen mahdolisuus ja jokainen valitsee itse tyylinsä,mutta minä ittse en jakksa olla "joukkosielu".Hyvää kesän jatkoja kaikille TV kulkuri

HJELM ARTO-VEIKKO 03.08.2012 10:13

Le Bon kirjoittaa muunmuassa näin joukko sielusta

Useimmiten henkinen tartunta alkaa ns. harhahavainnosta, jolla tarkoitetaan sitä, että joukon herkkäuskoisin “havaitsee” (= luulee havaitsevansa, kuvittelee, keksii omasta päästään jne.) jonkin asian tai asiantilan ja alkaa pitää sitä totena. Seuraavassa vaiheessa tämä “tosiasia” leviää yli kaikkien joukon jäsenten tietoisuuden ja lamauttaa kokonaan heidän usein jo valmiiksi heikon ja yksiulotteisen arvostelukykynsä. He eivät näe enää konkreettista asiaa, esinettä tai kohdetta vaan vain sen kuvan, joka on heidän ajatuksissaan. Ensimmäisestä väärästä mielikuvasta, joka syntyy jonkun joukossa olevan yksilön aivoissa, tulee tarttuvaisen uskottelun ydin ja lähtökohta. Tämä väärä mielikuva sisältää yleensä lähinnä vain negatiivisia rakenneosia ja jatkokäyttäytymismalleja, esimerkiksi rasistiset stereotypiat ja niistä aiheutuva rotusyrjintä.

Henkisesti vahva voi olla joukko sielu yksinkin.

t Jelmi

NYYSSÖNEN KAJ 03.08.2012 10:41

Hyvä Tuija! Enpä minä ole harrastanut liemmiten SFC-alueita, yksi on riittänyt jolla olen vieraillut melkein vuosittain.

LIIMATAINEN HANNU 03.08.2012 10:54

Mikähän nyt Tuijaa kyrsii? Miksi tuollainen purkaus? Jos on tyytyväinen omaan elämäänsä ja niihin puitteisiin mitä itse rakentanut niin miksi sitten arvostella toisten tapoja ja elämää? "Kell onni se onnen kätkeköön"! Tiedä sitten onko tuokaan 'oikein'? Mutta jos on tyytyväinen itseensä ja elämäänsä, niin eikö se sitten riitäkään? Vähän tuli tuollaisia ajatuksia noita Tuijan juttuja lukiessa että jotain vielä ... kuitenkin? Pientä narsismia, ihan tervettä kuitenkin, mutta turhaa moitetta lähimmäisistä. Ihmiset ovat mitä ovat. Ei ole vielä löytynyt edes karavaanareista jonka 'hyvien oppien' mukaan kaikki eläisivät, onneksi. Mursunnahkaa vain paksummaksi, kyllä se siitä.

AIKIONIEMI TUIJA 03.08.2012 11:28

Kun kassalla kyselen pistoketta, huoltoasema tai jokin muu paikka, saan ja maksan ostokseni, niin jollain karavaanarilla on otsaa tulla kolkuttelemaan oveani ja haukkumaan ilmaisesta sähkön otosta. En todellakaan perustele ostostani. Tai kun jään nukkumaan levähdysalueelle, aamulla agregaatti jauhaa virtaa, niin taas se on nimenomaan karavaanari joka tähän puutuu. Tai kun liikun yksikseni, aletaan utelemaan kenen autolla liikun, missä mies ja kysymystulvaa senkun riittää. Kukaan muu tapaamani ei kysele miesasioitani, ei sitä miksi liikun yksin, tai millä rahalla olen autoni hankkinut. Yleensä ne kyselijät on näitä vaunun vetäjiä ja pahimmillaan saa ryöpyn niskaansa.

RUOTSALAINEN JANI 03.08.2012 11:40

Omalla vaunulla olen liikunut noin viisivuotta, sitä ennen "nuorempana" vanhempien kanssa yhtä paljon. Vihreä siis vielä mutta en tiä meinaanko / haluanko ikinä kypsyäkään :D .

Tänä vuona sitten maksoin jäsen maksun ja en ole kyllä katunut. Täällä netissä törmää yllättävän paljon kaiken näkösiin yleistyksiin ja muotteihin mihin pitäis karavaanarin mennä ja mahtua. Eikhän se ole ihan sama miten sen oman vaunun / auton kanssa menee, kuhan ite saa siitä irti sen minkä haluaa. Tiä sitten mikä se saa ihmisen kuvittelemaan että pitäis mahtua / mennä johonkin ennalta määrätyyn muottiin. Toki joilekkin on sen muotiin mahtuminen juuri sitä "yhteisöllisyyttä" jota suomalainen "reviiri" kultuuri kaipaa ja suotaanko se heille. Ite suosin SFC:n alueita mutta ei muutkaan alueet ole pannassa.

Asetankin otsikon uusiksi "Miksikäs ei sf-alueelle ? " Vastauksen luin jo aikaisemmin mutta ei se ollut mielestäni hyvä syy, "alakultuureita" on vain tässäkin homassa niin paljon. Kannattaa miettiä näkeekö lasin puoliksi tyhjänä vai täynnä. Opin monien vastuksien ja karikkojen kautta että positiivisesti ajateltuna on vaan niin paljon helpompaa olla.

Ei tässä hommassa ole vastustajia, vaan erinlaisia saman joukueen jäseniä. Jotkut saatta pelata samalla kentällä kokonaan eripeliäkin. Sitten siinä on vielä valmentajat ja manageritkin, mutta yhtä kaikki. Eikhän me tulla toimeen keskenään ja jos ei tulla niin sitten vika ei ole enään tyylissä vaan tavassa.

Eiks jee ?

HIETAVUORI JUHA 03.08.2012 11:42

Olipa nätti vaunu ,tuollaisenkun saisi Valmetin perään ....

LIIMATAINEN HANNU 03.08.2012 12:00

On niin romantique tyylinen vaunu että se vaatii oikean Pollen vetäjäksi! ;-)))

PALM PEKKA 03.08.2012 18:16

No juu juu uskotaa uskotaan jo että olet fiksu nainen, omillaan ja otat virtaa mistä saat. Minä menen SFC-alueille koska siellä on samanhenkisiä ihmisiä, edulliset hinnat, saunomismahdollisuus ja rauhallista nukkua. Eiköhän tämä tästä aiheesta ja mammonan ihanuudesta kjeh. ITE

ANTTILA MARKKU 03.08.2012 19:33

Tässä asiassa taitaa olla kysymys yhteisöllisyydestä ja sen puutteesta.Vai onko väärin sanoa puutteesta jos ei halua leikkiä muiden kanssa ja tyydyttää heidän uteliaisuuttaan.Siihen yhteisöllisyyteen juuri kuuluu tuo pohjaton uteliaisuus joka myös muokkaa yhteisön käyttäytymistä.Maalla sen huomaa ,jos joku ajaa ohi niin koko kynnelle kykenevä porukka on nenä kiinni ikkunassa pohtimassa kuka meni ja minne.Toiset ovat joutuneet lähtemään ja syy on kuulemma tuo ettei siedetä tuota yhteisöllisyyttä.Vaikeaa on työasioissa hyödyntää järkevästi alueita, mutta vaikeaa on niiden yö paikkojenkin löytäminen niin että pesupaikka ja sähkö ilman agrikaattia on saatavissa.Yleensä kuitenkin joutuu kauemmas niistä ihmisistä.

TERVO JARI 03.08.2012 21:59

Oiskskos tilanne tollanen ?

http://www.youtube.com/watch?v=qsQcq0U9ir0&feature=related

Otetaan kepeästi sinivalkoisesti . . .

http://www.youtube.com/watch?v=_j5Z6Juisz0&feature=related

Ja eiköhäm pahimmat närästykset lähe näin syssykesän tuottehille ?

http://www.youtube.com/watch?v=SaBht8Z6LbI&feature=related

Nii eiköhän se hiitä ? ? ?

ARO PERTTI 04.08.2012 00:58

Minä puolestani kysyisin Tuijalta,mikä risoo ja mitä teet jäsenkortilla ? Onko se vessassa samanlaisessa käytössä kuin itänaapurilla on pääret .Jos näin on niin mikset hanki pärettä se on halvempi !!

MÄKELÄ MIKA 04.08.2012 20:24

T'ässä yksi syy miksi joku voi tulla ovelle koputteleen:

Viimeksi Yyterissä kuunvaihteessa oli alueen ainoa paikka joka oli vapaa numero 58. Saimme sen respasta mutta siinä oli matkailuauto jolla ei ollut johtoa tolpassa. Alueenhoitajat luulivat että paikka on tyhjä myydessämme sen meille mutta siihen oli ajanut joku omavarainen matkailuauto. Tämän totesivat paikalle tulleet alueenhoitajatkin että ei tuon auton kuuluisi olla tuossa. Soitimme Siikarantaan ja siellä oli tilaa joten menimme sinne kolmeksi yöksi ja jätimme asian sikseen kun emme olleet vielä ehtineet maksaa Yyteriin. Eli emme häirinneet arvoisaa hienon matkailuauton omistajaa/haltijaa. Mutta jos matkailuautolle ei osteta sähköpaikkaa niin älkää sitten ajako täydellä alueella tolpan viereen. Alue oli täynnä joten jos se oli ainoa paikka niin sitten olisi pitänyt mennä respaan maksamaan se sähköpaikka jotta alueenhoitajat olisivat tienneet että se oli varattu.

Muutenkin tuo yyterin toiminta... vastapäätä oli tyhjänä paikka numero 70 mutta siihen ei voinut mennä kun siihen oli kuulemma tulossa joku. Aamupäivällä yrittäessäni varata paikkaa mulle sanottiin ettei paikkaa voi varata etukäteen...?

WALLIN JUHA 04.08.2012 21:22

Se on se Maisan ( Porin kaupunkin hyväveli verkosto ) touhu yyterin leirintä alueen pitäjänä usein umpisurkeaa ja melko osaamatonta omaa kokemusta myös löytyy asiasta . Mutta aivan ihania leppoisia ja mukavia alueita ( Ehkä jopa parempia kuin niin maan mainiot sfc alueet ovat maineeltaan ? ) löytyy yksityis puolelta .

VÄLIAHDE JUSSI 05.08.2012 00:59

Tuija Silloin aikojen alussa ei leirintä alueiden pitäjät välittäneet asunto vaunuijoiden tarpeista mitenkään.SFC alueet ovat syntyneet talkoilla meidän tarpeisiimme ,Vaunuilioden ja Matkailuautolijoiden. Tahtoo ne kaasut loppua just yöllä tai agrikaatin pensat just silloin kun pitäisi toimia,niin se ei pelaakaan.

PULKKI MARTTI 05.08.2012 18:18

Moikka. Olen tässä muutamaan kertaan lukenut jaarituksesi ja tullut siihen johtoajatelmaan että olet juurikin kaikkea sitä mitä kiellät olevasi. Kärttyinen,maailmaa ymmärtämätön sekä katkeroitunut naiseläjä. Jos karavaanarit sinua kerran risovat, piruakos täällä sitten mellastat. Pysy omissa oloissasi kun kerran omassa seurassasi paremmin pärjäilet.

KUJANPÄÄ MARKKU 05.08.2012 19:29

Mulla vähän kaksjakonen mielipuoli SFC- alueisiin. Siinä mielessä hyvä, että kaikkinainen ohjaus ja opastus yleensä toimii hyvin, liiankin hyvin. Toisaalta takatumakkeessa vaivaa kiusaantumisen tunne ryntäämisestä tuntemattomiin olohuoneisiin.

En paheksu missään nimessä ohjausta ja opastusta, mutta joskus tuntuu rentouttavalta itse hakea kaikki alueen kuviot ihan itse.

HAAPANEN TIMO 05.08.2012 20:11

Kyllä niissä helposti tulee joku virhe tehtyä, kun ei tiedä talon tapoja. Jonkun vakipaikalla saunassa jos ei muuta.

@timppa

VÄLIAHDE JUSSI 05.08.2012 21:08

Kujanpään Markku Sitähän se on menit minne vain,on kaksijakoinen tunne,mutta näillä omilla alueilla tehdään kaikki työ karaavanarin eteen ja se saattaa tuntua joskus kiusalliselta,liian innokkaasta isännästä johtuen,mutta voihan siitä sanoakkin isännälle. SFC alueet on meidän suosikkeja.

KARJALAINEN ALPO 06.08.2012 07:27

Harvoin tulee käytyä SF-alueilla. Nyt ensimmäistä kertaa Rantasarka`ssa, vaikka olen ko alueeen jäsenyhdisyksen jäsen ollut kymmeniä vuosia. Rauhallinen paikka ja kaikki näyttäisi olevan kunnossa. Edullistahan tämä on.

KOSKINEN JANI 06.08.2012 09:00

Aika pitkälle ymmärrän aloittajaa.

Me ehditään käymään muutaman kerran kesässä eteläsuomen SFC alueilla ja ulkopuolisen silmin touhu on kyllä aika naurettavaa, ei tietty kaikissa mutta aika yleisesti.

Autosta kun lähtee kävelylle päiväsaikaan niin tervehtiminen tuntuu olevan vaikeaa ja kun auton ohi sitten muut kulkee niin hyvä kun ei tungeta päätä sisälle avoimesta ikkunasta kun kytätään sisälle, ja sitten kun huomaa että joku siellä istuu niin ollaan kuin ei olisi edes kyylätty. Illalla taasen meno muuttuu kun otetaan mökäöljyä ja sitten alkaa se perinteinen oman porukan vehkeitten ja toimintojen kehuminen sekä muiden kulkineitten arvostelu jne.

Jos taasen koittaa keskustella matkailusta niin jutut tuntuu loppuvan siihen aika pian kun ei kukaan ole käynyt lappia pidemmällä ja joku extriimi on käynyt oikein norjassa asti tjmv.

Ja kun en ole autoon liimannut numerotarraa niin sekin tuntuu olevan melkoisen suuri ongelma monille...

Eikä sekään niin kovin mukavalta tuntunut kun paikannäyttäjä oli niin turpa täynnä että ei meinannut pysyä skootterinsa selässä ja ajeli sitten ympäri aluetta ja alueen saunalle yleisen tien toiselle puolelle jne.

Mutta, viimeisin alue oli ihan toimiva ja kaikki toimi niinkuin pitäisikin. Tai no oli sielläkin tervehtimisongelmaiskausipaikkalaisia...

Suomessakin voitaisiin vaihtaa niin päin että lopetetaan se ikkunan takaa huitominen kokonaan ja aletaan tervehtiä ihmisiä naamakkain :D

Eli ei minustakaan oikein ole alueella oleskelijaksi, oman yhdistyksen alueellakaan en ole koskaan käynyt ja tuskin tulee mentyäkään. Alueessa tuskin on mitään valitettavaa, mutta ei todennäköisesti tule koskaan sopimaan meidän matkailutottumuksiin. Kun eihän meidän lomailutottumuksiin sovi mökilläkään oleskelu, ja sielläkin jos poiketaan niin nukutaan omassa autossa.

Nesterallissa oltiin viikonloppuna ja se on sitä meidän tyylistä meininkiä, mennään harrasteiden/mielenkiintojen takia jonnekin vain yöksi ja tutustutaan haluttuun touhuun ja taas matka jatkuu. Eli enemmänkin matkailuauto tukee meidän harrastuksia eikä varsinaisesti ole meidän harrastus, olisko se aika monella muullakin näin?

HJELM ARTO-VEIKKO 06.08.2012 10:28

Tulevaisuus perinteisillä alueilla on kausipaikkalaiset,jotka saavat isohkot tontit mieleisekseen sisustaa. Eikö henkilöauton voisi jättää erilliselle parkkipaikalle jolloin varsinaiseen elämiseen ja olemiseen jäisi enenmmän tilaa. Jokainen alue tietenkin sopii omat käytäntönsä. Alueista isojen turistikohteiden läheisyydessä olevat tulevat pärjäämään, alueella tai läheisyydessä täytyy olla kiinnostavia kohteita,mielellään ympäri vuoden. Isäntä vuorossa oleva tuntee vaki porukan,jos siinä on näitä V uskovaisia jotka parin promillen hurmoksessa julistavat ilosanomaansa,heidän kanssaan voisi sopia että menevät saunaan esim tuntia myöhemmin jolloin isäntä voisi vieraille sanoa saunassa on hyvin tilaa aina vuoron alussa. Tämä asia on tullut vain kerran esille ja yhdellä alueella. Meidänkin harrastus ja mielenkiinnon kohde vaihtelee,jolloin se määrää alueen. Ihmiset alueilla ovat keskiverto porukkaa, hyvine ja huonoine ominaisuuksineen.Ehkä kausipaikkalaiset ovat keskiverto sosiaalisempia. Yhdistyksissä aktiivi jäsenten määrä ei riitä jatkossa asioiden hoitamiseen jolloin työt kasaaantuvat muutamien harteille,heille olisi syytä korvata kohtuullisesti.

t Jelmi

SANTALAHTI BRIITTA 06.08.2012 10:50

Luin mielenkiinnolla ketjun ja oli jotenkin niin tutun kuulloista että mieli ja ajatukset meni sinne lapsuuteen kuus/seskyt luvun vaihteeseen. Silloin ei vaunua ollut kuin hiukan paremmin pärjäävillä ja meillä :). Meitä ihmeteltiin urakalla että miten työläisperheellä on varaa. Oli jo jääkaappi, lämmitys ja tuplaikkunatkin vaunussa. Ne oli silloin vielä hiukan harvinaisempia, tuplaikkunat oli muistaakseni meidän vaunussa ekat suomessa. Se oli yhden firman edustusvaunu jonka käytettynä hankimme :). Taitaa se olla vaan niin että kyllä vaunuilijalla/autoilijalla on enemmän sosiaalisuutta kuin muilla. Mutta kuten laulussa sanotaan "Antaa kaikien kukkien kukkia". Mä olen sosiaalinen jos mulle ollaan mutta olen omissa oloissani jos ei kukaan tule jutuille, tervehdin jos tervehditään jne. Koitan antaa vastapuolelle valinnanvapauden. Siinäkin on tietty se hankaluus että jos vastapuoli on samanlainen niin siinä sitten jökätetään :). Just tässä pakkaillaan ja ajateltiinkin mennä Kuninkaanlähteelle, siellä kun on kaikenmoista aktiviteettia lapsille ja lapsenmieliselle:). Ans kattoo tuleeks taas jutuille Poksista huvittuneita:) Terv. Itsekkin huvittunut korsustaan

NYYSSÖNEN KAJ 06.08.2012 12:24

Se että minulla jä vähiin tuo SFC-alueilla käynnit johtuu yksinkertaisesti siitä että kesäkuukaudet ovat täynä toimintaa niin että en vuosiin ehtinyt kuin yhtenä viikonloppuna vuodessa käymään omalla kesämökilläkään.

Tänä vuonna olen omalla mökillä ollut jo yli 11 vuorokautta, eli otan jo vähän. rennommin. Suunnitelmissa on tehdä toinenkin visitti SFC- alueelle tänä vuonna.

Etelään lähtöön on alle kolme kuukautta nyt, puolimatkan krovvi Suomessa on ylitetty.

JANHONEN MATTI 06.08.2012 13:42

Mistä se tämä omien alueïden mollaaminen oikein lähtee. Jopa siitä on vedetty herne nenään kun alueilla on osoitettu liikaa ystävällisyyttä? Eikö nämä omat alueet pidä nähdä vahvuutena tässä hommassa. Toki niissä on kehitettävää mutta niin on yksityiselläkin puölella.

Tässä karavaanarihommassa on sisäänrakennettuna melkoinen ristiriita, joka vain kasvaa m-autojen kasvun myötä. Harrastus sinällään on individualistinen ja korostaa ihmisen oikeutta valita omat polkunsa omien mieltymýstensä mukaan. Samalla se on kuitenkin vielä leirialuepalvelujen tarpeen tyydyttämiseksi suorastaan tiettyyn sosiaalisuuten"pakottavaa". Jos tuohon individualismiin on vielä tipahtanut ripaus egoismia vaikkapa ahneuden tai oman paremmuuden muodossa muodossa niin ristiriita on valmis. Ei ihme, että osa eritoten viimeaikoina "alalle" tulleista suorastaan karttaa niin yksityisiä kun SF´´Caravanin alueitakin, koska niiden katsotaan rajoittava omaa yksilöllisyysyyttä ja sen toteuttamista. Ollaan niin yksityistä, niin yksityistä ja samaan aikaan kaupataan omia tietoja ja naamankuvaa facebookissa sen kun ehditään, siinä se yksityisyys ja sen kaipuu!.

Taustalla voi olla myös ripaus SFC:n historiaa jolle ymmärtääkseni oli ominaista vahva yhteisömielipiteen muodostus = yksi yhteinen oikea totuus karavaanarielämästä, jonka mukaan kollektiivisesti elettiin ja jonka nimeen etenkin leirialueilla vannottiin.Tämätyyppinen käyttäytyminen on tyypillistä vaikkapa uskonlahkoissa, jossa joko olet mukana tai joukon ulkopuolella, ja joukosta ulkoistaminen on pahin rangaistus.

Olematta mikään kyökkipsykologi oletan, että tässä vanhan ja vahvan yhteisömielipiteen ja omaa yksöllisyyttä korostavien rajapinnassa se törmäys leirialueilla nykyisin tapahtuu. Törmäyksen ei tarvitse olla konkreettista, rnäyttää riittävän kun "vanhan liiton karavaanarit" käyttäytyy yksityisyyteen pyrkivää individualistia kohtaan"liian" sosiaalisti, tulevat juttusille -oma-alitteisesti, eivät anna olla omassa rauhassa, kyttävät tekemisiä tai oletetusti kadehtivat ties mitä.

Nykyaika on individualismia jossa yksilö korostuu myös karavanarimatkailussa. "Sankarimatkailijoita" näyttää olevan yhä enemmän ja yhteisöllisyyteen vaikkapa leirialueille kohdistuva matkailu on jäämässä taka-alalle. Jos kaupalliset toimijat osaavat vastata näiden omaa yksiöllisyyttään korostavien karavaanarien tarpeisiin niin saa nähdä mitä leirialuerintamalla tapahtuu. Toistaiseksi ei mitään koska alan volyymi on kasvanut voimakkaammin kun leirialueiden tai siellä olevien paikkojen määrä.

RIIHELÄ ESA 06.08.2012 14:42

Positiivisena puolena asiassa näyttää olevan se, että sfc-alueet ovat asukkaidensa puolesta menossa parempaan suuntaan. Nimittäin ne, jotka täälläkin ovat uhanneet vältellä niitä paikkoja edustavat onneksi sitä porukkaa, joihin ainakaan minä en halua tutustua sen enempää sfc-alueilla kuin missään muuallakaan. Siis niihin, joka arvostelevat muiden tekemisiä ja ärsyyntyvät siitä, että joku rohkenee vähänkin asettaa kyseenalaiseksi heidän tekemisiään. Tervehtimisenkin pitää tapahtua juuri niinkuin he haluavat, vähän niinkuin armeijassa.

Täällä joku jopa vähätteli sitä, ettei joku toinen ole vaunullan/autollaan kunnolla käynyt Suomen ulkopuolella. Toisaalta sitten hurskaasti kehutaan omissa tekemisissä sitä, että itse mennään ja ollaan missä halutaan. Ei sitten tule mieleen, että joku toinen ei ehkä halua mennä Lappia pitemmälle? Että ne kausipaikoilla aikaansa viettävät ehkä haluavat tehdä juuri sitä eikä lähteä mihinkään kauemmas?

Ehkäpä alueilla voitaisiin jo vastaanotossa kysellä tulijoiden mielihaluja tervehtimisten, keskustelunaiheiden ja muiden asioiden suhteen ja jokaiselle sitten annetaan vastaavalla koodilla varustettu tarra rintaan. Silloin muut tietävät, kuinka tulija toivoo itseään kohdeltavan. Kun sitten kohtaa vaikkapa koodilla F4T varustetun henkilön, häntä on tervehdittävä reippaasti, mutta hänen ajoneuvoaan ei saa katsella pitempään. Keskustelemaan voi pysähtyä vain, jos on tehnyt kaukomatkoja, koska muuten ei ole mitään tarjottavaa keskusteluun.

KUJANPÄÄ MARKKU 06.08.2012 15:47

Mites sitte arvostelijoiden arvostelijat, saako heitä kirjoituksiaan arvostella.

Juu ei herneitä.

VALTONEN MARTTI 06.08.2012 16:42

Voishan ne yksityisyyttään korostavat omiin oloihinsa linnottautuvat jättää vaikka sen numeronsa pois. Niinkuin monet m-autoilijat jo aikanaan tekivätkin.

KOSKINEN JANI 06.08.2012 18:15

Esa Riihelä, hiukan ehkä kirjoittelin provosoivasti tuosta ulkomaanmatkailusta jne. Mutta koko jutulla kun yritin hakea sitä että meille nuo alueet ei ole se oikea paikka, eikä monelle muullekaan. Ja sinäkin vähättelet aivan vastaavasti minun kantaani, ja tarvinnet vielä sen viimeisen sanankin?

Mitä muuten tulee tuohon autoon kyttäämiseen niin nimenomaan tarkoitan mitä kirjoitin. Niin kauan kun autoa ja romuja katsellaan ihan normaalisti niin ihan ok, mutta kun nenä on kiinni autossa että kytätään sisälle ja sitten lähdetään menemään kun huomataan sisällä olija niin hiukan epäilyttää että mitkä on tarkoitusperät... Ketään en ole potkinut ovelta pois ja jutusteltukin on ihan riittävästi ja omia romuja/rakennelmia olen muille esitellyt kun on kysytty tai vain puheeksi tullut.

Mitä taasen tulee noihin ulkomaanjuttuihin niin useamman kuin kerran on käynyt niinkin että ensin kysytään että mitäs me ollaan touhuttu jne. ja siihen kun kertoo parilla lauseella että tuollapäin oltiin viime reissussa niin seuraavaksi porukka alkaa hajaantumaan tai sitten keskustelemaan alueen vessojen viimekesän remontista tmv. mihin en pysty ottamaan ulkopuolisena minkäänlaista kantaa. Eli kyllä siellä alueella aika helpolla ne keskustelijat vaan sen jutunväännön lopettaa. Varmaankin kyllä samasta syystä kuin minäkin, eli kiinnostuksen kohteet on erilaiset niin juttu ei vaan oikein etene ja mitäpä sitä väkisinkään vääntämään.

Mutta se on tälläkin palstalla jopa surkuhupaisaa että sitä "yhtä ja ainutta totuutta" ajetaan niin kovasti läpi ja kun vaikka tämän ketjun aloittaja on juttunsa kirjoittanut niin kovasti sitä todistellaan vaan vääräksi. Ihan kuin olisi uskonnosta kyse, pitäisiköhän vaatia peruskouluunkin oppiaineeksi uskonnon ja biologian väliin karavaanarius. Sisältäisi kymmenen oikeaa tapaa toimia ja harrastaa, jos näistä poikkeaa niin sitten koko yhteisön pitää kääntää selkänsä tälle jäsenelle kuten kunnon uskovaisryhmissä konsanaan.

Ja nyt kun siellä herneet jo korvista puskee ulos niin kannattaa miettiä kuinka vakavalla mielellä tätä suollan ulos, kuitenkin ihan sanojeni takana.

HJELM ARTO-VEIKKO 06.08.2012 19:33

Kirjoituksilla täällä on sellainen logiikka.Puska parkkeja kehutaan sfc pakolliseksi aloituksessa ja päinvastoin. Molemmissa aloituksissa omaa tapaa puolletaan mikä onkin hyvä,mutta erillaisten mollaaminen on joutavaa.

t Jelmi

ALAKULJU AULI 07.08.2012 11:50

Jani, tätä olen itsekkin vähän ajatellut. "Mutta se on tälläkin palstalla jopa surkuhupaisaa että sitä "yhtä ja ainutta totuutta" ajetaan niin kovasti läpi ja kun vaikka tämän ketjun aloittaja on juttunsa kirjoittanut niin kovasti sitä todistellaan vaan vääräksi."

Me ihmiset olemme erinlaisia ja jokaisella on omat mieltymyksensä ja kiinostuksen kohteet. Ei ole yhtä ja ainutta totutta. Tietysti jos Dukatossa ilmenee joku vika niin se korjataan samalla tavalla. Ja jokaisella on oikeus tuoda mielipiteensä esille. Meitä karavaanareita on niin paljon ja erinlaisia, ei olla samaan kaavaan tehtyjä, eikä tarvitsekkaan.

Miksikö itse tai parhemme hankki asuntoauton 12-vuotta sitten? Harrastusten takia, joihin liittyi myös osana matkailu. Emme voineet kuvitellakkaan hankkia kiinteää kesämökkiä. Liikkuva kesämökki/kulkupeli antoi vapauden mennä minne haluaa ja pysähtyä sinne minne haluaa. Ja kun ajattelen missä on yövytty niin järvien- ja jokien rannoilla(paljon), teiden varsilla, kaupunkien lähellä parkkipaikoilla, stelplatseilla, puskaparkeissakin,.. varmaan vähiten juuri leirintäalueilla, kerran vain SF-aluella. Miksikö näin? Se on suuri vapauden tunne, voi päättää siinä hetkessä mitä tekee jääkö stelplatsille vaiko leirintäaluelle vaiko minne. Voi olla toisin parinkymmenen vuoden päästä kun olen eläkkeellä. :) Silloin voikin ajatella jo aivan toisin, että haluaa kulkemiset suunnitella tarkkaan minne menee ja missä yöpyy. Ystäväni ei voi ymmärtää meidän karavaanari elämää kun voimme pihalla lähtiessä päättää vasta mihin suuntaan lähdemme ja matkalla päätämme missä yömme vietämme liikkuvassa kesämökisämme. No, viikonloppuna saimme sitten kokea kun emme aikaisemmin päätä yö paikkojamme. Kolmannelle leirintäaluelle vasta sovimme ja siellääkin olimme ainut asuntoauto. :)

Jokainen elää ja viettää karavaanari elämää sillä itselle parhaiten käyvällä tavalla. Ja karavaanari elämä yksin, puolison kanssa tai perheen kanssa on sitä rikasta ja arvokasta laatuaikaa. Mistä saa positiivisiä tunteita ja ajatuksia arjen keskelle!

Tämä ei asiaan kuulu mutta haluan antaa vähän ajateltavaa ja jakaa kokemaani. Olen aivan ihastunut tähän uuteen kotimaahan, Saksaan. Ihailen suuresti monia tapoja täällä elää. Yksi on sunnnuntait. Toivon todella Suomeenkin sitä että ihmiset vietttäisivät sunnuntait rauhoittuen ja kaupat eivät olisi silloin auki. Kerran mieheni oli sksalaiselle työkaverille sanonut että siivosimme sunnuntaina kellaria. Hän oli sanonut ettei sunnuntaina saa siivota. Niin täällä ei ole kaupat ja kioskit auki sunnuntaisin. Jossakin turistien suosimassa nähtävyys kaupungissa saattaa matkamuistokaupat olla. Ruokapaikat aukiaa sunnuntaisin yleensä vasta viideltä. Kotikylässämme on sunnuntaisin hyvin hiljasta. Eikä viikollakaan lapset huuda ja melua. Koululaiset laitetaan kahdeksalta nukkumaan. Kukaan ei sunnuntaina leikkaa nurmikkoa tai tee puita. Perheet viettävät aikaa yhdessä. Sunnuntaisin ulkoillaa myös paljon, retkieväät mukana. Täällä on valtavan hyvät kävely ja pyöräily reitistöt, joista on saatavana hyvät kartat. Aina missä on peltoja ja peltoaukeita, siellä välissä menee paljon kävely- ja pyöräilyreittejä. Myös järvien ja jokien rannoilla. On myös autoille parkkipaikat, mistä opastettuille reiteille pääsee. Mukava harrastus pyöräillä kylästä kylään. :) Vaikka täällä ulkoillaan sunnuntaina paljon, kylät ovat sunnuntaisin hiljaisia. Kaupungeissa ihmiset lähtevät sunnuntai kävelylle pyhävatteissa ja pariskunnat kävelevät käsikädessä. :) Totta sekin on ettei täällä ihmiset ole katellisia. Itseäni tulee töllättyä kauniita pihoja kukkaistutuksineen ja isoja liikkuvia kesämökkejä mutta oikeasti niin ei tee saksalainen. Me suomalisethan vaikkapa nyt leirintäaluella katsellaan toisten kulkupelejä ohi kävellessä mutta niin ei tee saksalainen. Tuosta tavasta olen yrittänyt kasvaa pois. :) Saksalainen kohdatessa katsoo silmiin, hymyilee ja tervehtii ystävällisesti. Sekin kotikyläsämme(ihmisiä tuhansia) ihmetyttää kun lapsetkin tervehtii. Kohteliaisuus autoilla pyöräiliöitä kohtaan, on myös hyvää. Pysähdyn usein tietä ylittäessä mutta autosta tai bussista kuski huitoo kättään minulle että mene vain. Täällä kohteliaisuus toisia kohtaan on ihailtavaa. Miehet jos poikeatte baanalta ja näette lähikylässä ison kukkapellon ja kyltin Blumen. Jarruttakaa ja käykää kerämässä vaimollenne kaunis kukkakimppu. Hinta on ilmoitettu, yleensä 50-60s kukkanoksa ja maksu laitetaan rahalippaaseen. Joskus myös kylissä sunnuntaisin näkee leipäkaupan edessä leipäkorin/pöydän. Saksalaisillehan on tuore leipä pyhä asia ja talokin on arvokkaampi jos sen lähellä on leipomokauppa. Sunnuntai aamuna on jossakin leipäkauppa 2-3 tuntia auki. Tuossa leipäkorissa/pöydässä on hinta puseissa ja astia tai lipas johon raha laitetaan. Minusta niin viehättäviä tapoja. Hedelmiä ja vihanneksiakin on kylissä monesti myytävänä samaan tapaan. Onnistuisikko moinen Suomessa ilkivallalta?

Oho, tulipa vähän kirjoitettua. Hyvää päivän jatkoa tämän piisin iloisuudella, ja toivotellen Toivelomia!!! http://www.youtube.com/watch?v=ogEeM3SOXuM

KUJANPÄÄ MARKKU 07.08.2012 14:29

Säestän Aulia. KJON.

VALLIUS MARTTI 07.08.2012 15:07

Tässä Aulin jutussa se nyt on sanottu sanatarkaan näinse vaan on.TV Kulkuri

SUOMINEN TAUNO 07.08.2012 15:14

"Säestän Aulia. KJON"

Tuotako saksalaiskehua vai viestin muuta sisältöä. Lukiessani Aulin kuvausta Saksan ihmemaasta, rupesin ihmettelemään, miten tuo porukka on kuitenkin onnistunut aloittamaan kaksi maailmansotaa.

Mielestäni ihmiselle on tärkeää, että voi arvostaa omia juuriaan ja omaa kotimaataan, eikä joudu niitä häpeämään.

UUTTU JUHA 07.08.2012 15:28

Tuosta Caravaanari numeron käytöstä olen luopunut, koska siinä on riski tulla tulla oman kodin ryöstämisen uhriksi. Tiedä sitten onko se vain urbaania legendaa, mutta olen kuullut, että jotkut bongailevat noita numeroita tienpäällä ja ilmoittelevat kavereilleen, että siellä jossain on talo tyhjillään ja sopii tyhjentää. Rikolliset keksivät kaikenlaista ja tietomurrot ovat olleet jo pitkään aika yleisiä.

WILHELMSSON LEIF 07.08.2012 15:36

Auton rekisterinumero tekee saman asian.

KUJANPÄÄ MARKKU 07.08.2012 15:59

Hyppää Tauno pituutta. Maailmanhistorian käänteillä ei liene jakoa kyseessä olleeseen.

Arvostatko suomalaisten pitämiä keskitysleirejä.

ALAKULJU AULI 07.08.2012 16:16

Kun olen avoin ihminen se ei ole minulta pois jos kerron miten asiat ovat. Ja tuo tietämystä ja rikkautta lukijankin elämään. :) Empäs itsekkään tienyt asioiden olevan niin kuin ne ovat ennen kun nyt livenä olen todennut ja ihmetellyt. Kyllä olen ylpeä juuristani mutten ole koskaan ajatellut että Suomi on paras paikka elää ja asu jo ilmastonkin suhteen. Ylpeillen kerrotaan kun kysytään mistä olemme ja täällähän tykätään suomalaisista. Se vähän harmittaa kun joskus luulaan venäläisiksi, ihan Suomen kielestä. Siksi kulkupeliämme koristaa monet Suomen liput ja jos leirintäaluella ollaa niin Suomen lippu laitetaan markisiin roikkumaan. :) Terveyden hoidosta. Täällähän jokainen maksaa sairasvakuutusta, joka on hieno systeemi. Terveydenhoitopalveluita ei ole tarvinnut vielä käyttää mutta mitä olen muilta kuullut niin ne ovat täällä niinkuin ne kuuluu olla. Täällä ei tunneta sairaala jonoja, lääkärille pääsee yleensä seuraavana päivänä. Lääkäripalvelut ovat yksityisiä. Saa valita mihin menee ja jos ei ole tyytyväinen niin voi vaihtaa lääkäriä. Eräs suomalinen kertoi että poika ontui vähän jalkaansa, menivät lääkäriin ja heti asia katsottiin ultralla ja saatiin asian mukainen lääkitys kun jalan joku kalvo oli tulehtunut. Ei näin olisi toimittu Suomessa. Yliopistolliseen olisi saanut odottaa kuukausi ultraaikaa. Jos tarvitsee vaikka leikkausta niin sinä saat päättää milloin leikataan ja missä sairaalassa. Minusta kuulostaa aika oudolta? Hoitohenkilökunta on kuulema hyvin iloista. Hammaslääkäristä on henkilökohtainen kokemus. Oltiin ystävällisiä ja oli osaavan taitava lääkäri. 2 juurihoitoa ja 4 paikan vaihto 20e. Neljästi vuodessa maksetaan 10e. Minua on myös kovasti ihmetyttänyt että täällä ei kaupoissa ole yleensä vartioita. Suomessa alkaa olla jo joka paikassa. Jossain suurissa kaupungeissa. Ja sekin ihmetyttää kun kauppojen edessä on koreja kaupungilla, eikä siinä myyjä ole vartioimassa. Ja täällä on tosi paljon eri kansallisuuksista ihmisiä. Jos en olisi jostakin lukenut asiasta niin olisin ihmetellyt suuresti ja kieltäytynyt ottamasta vastaan naapurin pakettia ekakerralla. Täällä kun asutaan mukavasti hyvin lähekkäin naapureiden kanssa. Jos joku ei ole kotona ja hänelle tuodaan pakettia niin se jätetään naapuriin omakotitaloissakin. :) Paketin tuoja merkitseen pieneen käsitietokoneseen vastaanottajan ja minä kosketusnäyttöön sen allekirjoitan, näin tapahtuu usein. Ajatella, ulkomaalaiseen luotetaan vaikken osaa paketintuojan kanssa puhuakkaan. :) Ja naapuri on tyytyväinen kun saa pakettinsa. Toivon että kertomani ja jakaminen asioista ei tuo kellekkään negatiivisiä tunteita vaan ajatuksia ja pohdintaa tästä elämästä. Eräs ystäväni Suomessa joka ei ole matkustellut missään kysyi minulta saako sieltä Saksasta hilseshampoota ja kysyi näkyykö sielä tähtiä taivalla? Niinpä, tuossakin ajateltavaa. Samaa ilmaa hengitämme ja sama maa on jalkojemme alla. :)

KUJANPÄÄ MARKKU 07.08.2012 16:39

Hyvä Auli, että kerroit omakohtaisia kokemuksiasi. Enemmän myös muilta.

Saksalaisten tai Hollantilaisten sielunelämää en tunne, mutta näen heidän ansionsa kämppärien kehityksessä tuolla meitä etelämmässä.

JANHONEN MATTI 07.08.2012 17:59

Kun campingin respan seinässä on Saksan autoliiton ADAC:n vuositarra/tarroja voi aluelle mennä maasta riippumatta luottavaisin mielin. Homma toimii.

Suomalaisen ja saksalaisen karavaanarin karrikoitu ero on siinä, että jos otetaan fiktiivisesti neliön muotoinen leirialue ja sinne ajaa ensin neljä suomalaista karavaanaria niin ne löytyy yksi joka nurkasta. Kun tulee saksalaiset niin ne ajaa keskellä autot rinkin ja muodostaa leirin leirialueelle.

Ja mitä tekee suomalaiset? Ne alkaa kiroilemaan, että voi vidu kun saksalaiset valtasivat koko alueen.

KUJANPÄÄ MARKKU 07.08.2012 18:24

Toi on totta. 'Suihinotto' ei oo meikäläisten mieleen.

JORVA OLLI 07.08.2012 19:32

Elähän mittään Matti, suomalaiset haluavat päästä vaunun taakse kuselle.

MÄKELÄ EERO 07.08.2012 20:46

Hyvä ja totuudenmukainen kirjoitus, Auli. :-) Kiitos, että julkituot tietoa, kuinka asiat ovat, kun ne ovat hyvin. On nimittäin omakohtaisia kokemuksia ajalta 2000-2004. Asuimme Campingplatz Ivendorfissa em. aikana Hobby 740 matkailuvaunussa ollessamme CEMT-kuskeina Tuulan kanssa. Olimme kirjoilla Lyypekissä, vaikka työnantaja oli suomalainen kuljetusliike. Terveydenhoito hoitui niinkuin olet kirjoittanut. Saksalaisten kanssa tulimme hyvin toimeen, eikä kenestäkään jäänyt huonoja muistoja. Campingplatzilla olimme kaikki "samaa perhettä". Rolf (alueen isäntä) toivotti taas männäkeväänä meidät sydämellisesti tervetulleiksi kun menimme kahdeksi yöksi vanhaan tuttuun ruutuumme odottelemaan laivaanmenoa. Valitettavasti joitakin vanhempia henkilöitä emme enää tavanneet. Ikä on tehnyt tehtävänsä ja ovat joutuneet jättämään alueen asuttuaan aiemmin siellä ympärivuotisesti. Sitten kokemuksia synnyinmaasta: Pari viikkoa sitten minulla oli angina pectoris kohtaus. Ambulanssimiehistö kävi täällä meillä kotona toteamassa tilanteen. Eivät lähteneet viemään pikkueeroa sairaalaan. Ottivat vaan sydänfilmin ja seuraavana päivänä lääkäri soitti nitroreseptin Haapamäen Apteekkiin. Pitäisi kuulemma mennä tarkempiin tutkimuksiin. Keuruun terveyskeskuksen ajanvaraus aukesi 29. 07. oltuaan kuukauden automaatilla. No Tuula sitten alkoi soittelemaan numeroon, koska itse en viitsinyt tietäessäni mitä tuleman pitää. Noin ½ h kuunneltuaan soittoa, jonka välissä joskus sanottiin: Odottakaa vuoroanne, olette jonossa, Tuula kyllästyi ja varasi ajan yksityiseltä puolelta. Nyt sitten menen tutkimuksiin 14. 08. sydänkeskus.fi- asemalle, joka toimii TAYS'in tiloissa. Sieltä voivat sitten kuulemma passittaa yleiselle puolelle jatkotoimenpiteisiin, mikäli katsovat ne tarpeellisiksi.

Että tämmöistä sairaanhoitoa täällä synnyinmaassa

pikkueero

RUOSTELA RAUNO 07.08.2012 23:44

Kysymyksen voisi laittaa myös muotoon että miksi yleensäkään mennä millekään leirintä alueelle, mitä sieltä haetaan? Jos nyt ajatellaan Suomalaisia keskimäärin niin väitän että suurin osa meistä ei tunne oloaan mukavaksi leirintä-alueella jossa naapurin vaunu/auto on noin neljän metrin etäisyydellä omasta, vaan sen verran erakkoluonne Suomalainen on että jos valita saa niin hieman väljemmin sitä leiriytyisi.

Miksi vaunuilijan (autoilijan) sitten pitää poiketa virallisilla leirintä-alueilla aina ”määrävälein”? Pakollisina syinä tietysti on auton/vaunun huolto (vedet/jätteet), pyykkien pesu, kunnon suihku & sauna ja tietysti sähkön saanti leiriytyessä. Näinhän ei välttämättä tarvitsisi olla, onhan Suomenmaa täynnä huoltoasemia joissa ainakin osa näistä palveluista (miksei vaikka kaikki) voitaisiin hoitaa tiettyä korvausta vastaan. Samalla huoltamo saisi matkailijalle mahdollisesti kaupaksi myös muut palvelut (ravintola, kauppa, polttoaine). Itse ainakin arvostan aikaa sen verran että samalla kun huoltaisin auton niin huoltaisin myös matkalaiset eväineen yms tarpeineen.

En tietenkään tarkoita että viettäisin lomani jossain ABC-aseman parkkipaikalla (vaikka saisi noi palvelut ilmaiseksi) vaan lähinnä nämä olisivat yhden yön pysähdyksiä matkalla kohti ”lopullista” päämäärää sillä en näe mitään järkeä siinä että menemme leirintä-alueelle vain nukkumaan ja maksamme siitä noin 40-50 euroa (viisihenkinen perhe) lähteäksemme taas aamulla liikkeelle. Jos taas on tarkoitus viettää aikaa muutama yö/päivä niin sitten tilanne on hieman toinen, tosin ainakin Suomenmaassa paikkoja piisaa kyllä muuallakin kuin leirintä-alueilla!

Miksi ylipäätään sitten pitää puuttua siihen missä kukin yönsä/lomansa viettää? Tulee hieman sellainen olo että joukossamme on ns. Uusavuttomia caravaanareita jotka ovat saaneet ”saunan lauteilla kuningasidean” että ostetaas vaunu/auto vaikka ei olisi hajuakaan tämän harrastuksen alkuperäisestä ideasta (vapaus aikatauluista ja paikasta). Nyt sitten kalustoa säilytetään jossain kausipaikalla tai sitten se lojuu kotipihalla käyttämättä ja sitten ollaan ”kateellisia” kun jotkut meistä uskaltaa olla yötä muualla kuin virallisilla leirintäalueilla. Turvallisuuden suhteenkin taitaa olla niin että itse liikenteessä oleminen on paljon vaarallisempaa kuin olla ”puskaparkissa”.

Autoilijan ja vaunuilijan kaluston käyttötavat poikkeavat toisistaan jonkin verran (autoilija on ehkä hieman liikkuvampi) mutta olisko kuitenkin niin että antaa kunkin taaplata tyylillään eikä puututa siihen jos toiminta tapahtuu lain ja hyvien tapojen puitteissa.

KOISTINEN TOIVO 08.08.2012 08:13

Tuossahan tuo taisi olla suurinpiirtein kaikki. On totta, että sf leirin väki vanhenee osin, ja siitttä tulee omat ongelmat. Jos kuka maksaa jäsenmaksun, osallistuu yhdistyksen toimintaan, niin se on hyvä. Mutta tämä on kuitenkin harrastus. Kaikkihan me ollaan tämä homma joskus alettu, ja joskus tämä homma myös loppuu. Ajellaan kukin oman mielen mukaan, nautitaan asiasta niin kauan kun sitä riittää, mielellään lain puitteissa niin kuin edellinen kirjottaja asian ilmaisi. Toivopoika

HIETAVUORI JUHA 08.08.2012 08:38

Morjens Eero . Vai kävi sinullekin näin. Minulle sama juttu ,mutta kärräsivät tuonne Keskus sairaalaan ensiavun jälkeen . Siellä ensin ilmeisesti liuotus hoitoa ,ja parin päivän päästä tuonne Meilahteen. Siellä olisivat ensin halunneet tehdä tuon radikaalin leikkauksen, mutta pullikoin vastaan ja tyydyttiin kolmeen stenttiin . Nyt on tehoista pois 30 % , mutta täytyy koettaa lopuilla pärjäillä tämä loppu elämä . Hyvää vointia vaan sinulle.

Käyttäjän lisäys viestiin 8.8.2012 klo 08:44:05 Tämä nyt meni taas ohi koko aiheen ,mutta niinhän näissä ketjuissa usein käy . Anteeksi vaan jos jotain alkoi närästää nämä sairas kertomukset ,mutta kun ei elämässä tällä iällä paljon muita kohokohtia ole .

ANTTILA MARKKU 08.08.2012 08:46

Taitaa olla keskustelussa 2-3 eri aihetta joita yritetään koplata väkisin samaksi aiheeksi.Sillä jos haluaa pysäköidä kalustonsa yöpymisen ajaksi leirintäalueiden ulkopuolelle ei ole mitään tekemistä leiriytymisen kanssa kämppäreillä.Toisen maalle ei saa leiriytyä ilman erikseen pyydettyä lupaa.Tuosta yön yli maksuista SFC alueilla on ollut aikaisemminkin jo kaikenlaista vääntöä ja erilaisia maksukäytäntöjä.Alueiden kausipaikkalaiset on aivan oma keskustelunsa,jolla ei ole mitään tekemistä käypäläisten kanssa.Jos käypäläiset eivät ole tyytyväisiä tarjottuun vieraanvaraisuuteen suosittelen liittymään kausipaikkalaisiin ja muuttamaan käytäntöjä.Jos matkailija ei ymmärrä kausipaikkalaisen motivaatiota ei kannata luulla että oma ylivertainen käsityskyky sittenkään selittää kaiken.Vertailu suomen ja saksan yhteiskuntien toimintamalleihin on aika falskia kun suomessa paremman maailman rakentaminen lopetettiin pyssyillä -18.Oiskohan meilläkin nyt kaikki ilmaista ja neitsyeet kausipaikalla palvelemassa väsynyttä kausipaikkalaista?

RUOTSALAINEN JANI 08.08.2012 09:04

Off Topic mutta pitäähän se kirjotaa.

Moni maa on "kehitysmaa" verrattaessa suomeen, mutta ei suomessa asiat ole niinhyvin kun ne voisi olla. Nimimerkillä 7kk jonottanut hammaslääkärin tarkastukseen. Piruutanikaan en mene yksityiselle, vaikka ajanvarauksessa kehottivat menemään.

.....Eräs ystäväni Suomessa joka ei ole matkustellut missään kysyi minulta saako sieltä Saksasta hilseshampoota ja kysyi näkyykö sielä tähtiä taivalla? Niinpä, tuossakin ajateltavaa. Samaa ilmaa hengitämme ja sama maa on jalkojemme alla. :) ....

Tietämätömyyttä kompatakseni on pakko kirjoitaa, että olen törmännyt hilpeyttä herättäviin kysymyksiin.

17 vuotias tyttö kysyi hämenlinassa että onko Rovaniemellä asvaltoituja teitä? Samainen tyttökysyi että olenko nähnyt junaa koskaan? Nuori mies kysyi että, asunko kodassa je että miten siinä kodassa peseydytään? Valtakunnallisessa radiossa juontajat mietiskelivät että minne nelos tie päätyy pohjoisessa, yhteinen päätelmä oli että Jyväskylään ?

Kerran mulla sitten alko ottamaan päähän nämä kysymykset ja aloin heittämään legendaa, ihan vaan kattoakseni kuinka paljon ihminen uskoo kun sen kertoo vakavalla naamalla.

Lappi viisumi meni ihan täydetä. Poronsarvi haravat ne vasta kumastusta herättivät. Sähköäkin kerroin tulevan vain parittomina päivinä Rattijuoppouden raja oli kertomani mukaan 1.2 promilleja jne...

Kerroin sitten lopussa että eikö ne tajua että niitä viedään niinkö pässiä narusta. Seuraavana vuonna porukka tuli rovaniemelle palveeraamaan niin olihan se ihmetyksen paikka kun tietkin oli aurattu lumesta ja taxilla mentiin :D

Provosointi: Kysyjät on yleensä olleet pääkaupunki seutulaisia ja nuoria (15 - 20 vuotiaita), onhan tämä suomi iso ja harvaan asuttu, mutta ...

Palatakseni aiheeseen:

Toivon kanssa olen samaa mieltä. Kukin tavallaan ja tavoilaan.

MÄKELÄ EERO 08.08.2012 09:50

Morjens taas Juha.

Juu taidetaan mennä aiheesta sivuun mutta niin jotkut pituushyppääjät ja suihinottajatkin. Saas nyt sitten nähdä mitä päätöksiä lääkärit minun kohdallani tekevät. Nitroilla mennään 14. 08. asti. Olisi sitten toinenkin kertomus kuinka saksalaiset lääkärit ottivat suomalaisen rekkakuskin heti tosissaan kun jouduin Lyypekin yliopistolliseen sairaalaan työtapaturman seurauksena. (Putosin kärryn peräovista Travemünden satamassa, kun kiipesin lankkukuorman sidontoja tarkistamaan ennen lähtöä kohti purkupaikkaa Ranskanmaalla. Koko kropan tutkivat. Ihmettelivät vaan, että vähällä pääsit. vain 4 murtumaa vasemman käden ranteen alueella. Ystävällisiä olivat kaikki, joiden kanssa jouduin tekemisiin sairaalassa. Vakuutusyhtiö sitten vaati Suomeen sairastamaan yleiselle puolelle em. tapaturman seurauksia. Toista oli täällä Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä kaikki heti alusta lähtien. Viikko kului ensin, että saivat minut Jyväskylän keskussairaalan kirjoihin. Tarina on kovin pitkä eli en viitsi tässä kaikkea kirjoitella. Sen verran vielä kerron, että naulat ranteesta olisi poistettu Saksassa juuri sinä päivänä kun piti mennä laivaan. Mutta minkäs teet kun juitsari oli liput tilannut. Loppujen lopuksi naulat olivat luutuneet niin tiukkaan, että eivät meinanneet irrota, kun niitä vihdoin Jyväskylässä alettiin repiä irti. Siinä hetkessä vietin eräät elämäni epämiellyttävimmät hetket.

Silti olen ylpeä juuristani minäkin. Suomen Siniristi on tarrana matkailuautossamme näkyvissä ja pitemmäksi aikaa leiriytyessä lippu ripustetaan näkyviin. Moottoripyöräliivissänikin on ommeltuna Siniristi. Tässä maassa on monta muuta ylpeydenaihetta. Yksistään jo se, että ryssille eivät edelliset sukupolvet antaneet periksi.

pikkueero

ALAKULJU AULI 08.08.2012 11:53

Minäpä vielä vähän höpötän aloitus aiheen ulkopuoleista asiaa mutta olenhan tuohon aiheseenkin ottanut kantaa. Häviä sitten täältä.

Tiedän Suomen terveydenhuollon tilanteen, se on surullista mutta totta. Jaksamista kaikille niille jotka odottavat lääkärille pääsyä! Tuo oli yllätys että yksityiselläkin puolella joutuu noin pitkään odottamaan. Odotusaika lääkärille tuntuu lyhemmältä kun asian jakaa toisten kanssa. :)

Kyllä pienelle kulkijalle riittää ihmettelemistä täällä ja muuallakin. Ja näitä ihmetyksen aiheita riittää kyllä,..tässäpä vielä muutama. Saksalaiset ovat täsmällisiä ja haluavat itselleen palvelua. Siksi täällä on järjestetty näitä stellplatzejakin hyvin, karavaanarin unelmamaa. Jopa kaupan kassakin voi kysyä, että oliko kaikki hyvin? Eli jos olet tyytymätön voit antaa heti palautetta. Saksalaiset käyvät keskimäärin 18 kertaa vuodessa lääkärillä ja hammaslääkärissäkin pitäisi käydä kaksi kertaa vuodessa. Hyvin oudolta kuulostaa minusta. Työpaikalla paheksutaan jos sinne menee flunsaisena tartuttamaan muita. Äitiysloma on 14kuukautta josta isä voi olla 7kk isyyslomalla. Aviopuolisoiden yhteiverotus on huippu juttu eli yksinäinen maksaa veroa täällä enempi. Jos erotaan mies joutuu maksamaan ainakin kotirouvalle elatusmaksua. :)

Kun istun jossakin ihmettelemässä tätä elämää ja kuuntelen ja katselen ympärilleni tai vain kuulen ikkunastani. En voi olla ihailemasta saksalaisten puhumistaitoja. Tuohon jo päiväkodissa kiinitetään erityistä huomiota. Kun kaksi sakaslaista juttelee he puhuvat toisilleen kuin puhuisivat mailman tarkeimmästä asiasta. No. italialainen huitoo vielä käsiään. :) Kyllä haluaisin enempi tuntea saksalaisten sielunelämää mutta olen hidas oppimaan uutta kieltä ja se rajoittaa elämääni tutustua heihin enempi. Haluaisin tietää että onko pariskunnilla lämmin huomioiminen toista kohtaa ja käsikädessä kävely aitoa vaiko näyttelyä?? Minusta tuntuu että aitoa ja täällä panostetaan parisuhteeseen. Aika näyttää löydänkö tuohonkin ihmetyksen aiheeseen vastauksen. Kuulemani mukaan pitää olla tosi hyvä ystävä saksalaisen kanssa että hän kutsuu kylään. Eli kun täällä asutaan hyvin lähekkäin niin saksalaiselle koti on pyhä paikka ja yksityisyyttä suojellaan? Kylästä lähdetään sitten illalla kello yksitoista. :) On eroa olla saksalaisella ja itavaltalaisella leirintäaluella. Itävaltalaisella ei juuri tervehditä. En tiedä johtuuko se sitä kun kuulema itavaltalaiset eivät tykkää saksalaisista. Tuon saimme kokea itse harrastuksessamme ihan siinä hetkessä ja se miten meitä sen jälkeen kohdeltin kun kuultiin ettemme ole saksalaisia.:) Nyt loppu!

ps.Itseä kiinostaa valtavasti Espania ja Portugali ja se millaista ihmiset, arki ja elämä siellä on?

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.