Ympäri vuoden vaunussa asuminen

LAULUMAAHIRVONEN MARI 09.11.2008 18:51

Heipä hei!!!

Ollaan mekin tästä asiasta jo tälläkin palstalla puhuttu..mehän myytiin se omakotitalo pois keväällä 2008,ja otettin avioero pankista ja makseltiin velat pois..siis nyt ei ole velkoja eikä sitä ns. perinteistä asuntoa ollenkaan..ollaan asuttu toukokuun puolvälistä asti meiän eiffellandissa, jolla reissatiin se 3kk tuol euroopassa kesällä..kun tultiin mun hampaita hoidattamaan kotimaahan,niin ollaan asustettu vaunus edelleen täällä Haikarissa Lohjalla, eli nyt siis puol vuotta yhtä soittoa vaunussa..hyvin on viihdytty. Nyt on sitten perheen lopullinenkin asumismuoto päätetty, eli me ollaan nyt elämäntapa-karavaanareita..meillä on sekä asuntovaunu että matkailuvaunu. Tämä rakas ja uskollinen Knaus eiffelland säilyy jatkossakin matkailu-ja reissuvaununa, se on siihen juuri sopivan kokoinen ja sopivasti huollettu reissuja varten. Asumiseen hommataan pian käytetty / uusi isompi vaunu kokoluokkaa 700-800..merkkiä ei olal viel päätetty, mut sellainen,että pojalla on oma pieni huone kerrossänkyineen ja tilaa myös varastoida leluja..sit ois oma vanhempien makuusoppi ja tilava keittiö,jojjs mahtuu mukavasti kokkaamaan...ja kun rakennetaan viel tuhti etuteltta, niin mikäs siinä on elellessä.. Juho poika menee toistaisex varmaan vaan osapäivä-hoitoon,alkaa tod.näk.alkuvuodesta, ja meidänkään ei tartte sitten ihan hulluja työviikkoja tehdä kun kulut säilyy kohtuu pieninä...mut tää on meidän ratkaisu,joka sopii just meiän perheelle..kysymyskiä jherää varmasti,ja tällaiseen vaunuelämään tottumaton on herkkä meitä' tuomitsemaan ,että ei näin voi elää..varsinkaan pienen lapsen kans..mut sille ei voi mitään...kukin tavaallan..nyt siis katellaan inoissamme sitä asuntovaunua:0))) Mari

RAUTIAINEN KARI 09.11.2008 19:03

Onhan se Suomessa pikkasen erilainen valinta. Monessa muussa maassa se ei ole oikeen mitään ihmeellistä. Rapakon takanakin on Trailer Parkeissa kasvanut ihmisiä aikuisikään niin että on koko elämänsä asunut vaunussa. Ainakin jo 40 luvulla siellä oli trailer parkkeja, joissa kiinteästi asuttiin.

KOTILAINEN ISMO A 09.11.2008 19:42

Sori Mari, mutta tuo kohta kirjoituksessasi "...keväällä 2008,ja otettin avioero pankista ja makseltiin velat pois." ...kuulostaa todella hauskalta. Minkähän pankin asiakkaita te olette? Meidän pankista ei ainakaan saa avioeroja :)

Joo joo ymmärsin mitä tarkoitit, mutta se nyt vaan oli niin hauskasti kirjoitettu.

VALLIUS MARTTI 09.11.2008 21:58

Tämäpä on kiva kuula että joku haluaa ja uskaltaa olla erin lainen ja pätää miten haluaa asua ja elää ei varmasti hasumpi ajatus kaikkea hyvää sinulle mari ja perheelesi

AHONEN KAI 10.11.2008 01:30

Erilaisiahan te olette normiväkeen verrattuna, mutta talvisin kun noita engelsmanniperheitä katselee erinäköisissä vapaaparkeissa, niin olette aikas oikealla tiellä.

HÖRKKÖ VIRVE 10.11.2008 09:12

Tarvii kyllä tsempata! Hienoa et löytyy omien polkujen kulkijoita! Varmaan kun lapsi kasvaa kouluikään saattaa tilanne teillä pakosta muuttua?, mutta nauttikaa ajasta jonka saatte viettää erillailla! Ollaan myös isännän kanssa juteltu että vois muuttaa jonnekkin Kaamaseen..keskelle ei mitään..vaan ei taira tää luanto (rahat) vielä antaa periks..

Toivottavasti Lohjalla kohrataan ensviikonloppuna :)

LAULUMAAHIRVONEN MARI 10.11.2008 10:12

Moi!!

En mie usko,että asioiden ja elämäntyylin tarttee muuttua silloinkaan kun lapsi menee kouluun...onhan sillä siinä isossa vaunussa oma huone kirjoituspöytineen,ja rauhaa tehdä läksyjä..vaunu ois vaan paikoillaam kouluajat tietty, niin vois käydä samas paikas tietty koulua -eihän me silloin liikuttais,lomil vaan..ja jos äärimmäisyyksiin mennään,ja maamme koululaitoksetkin menee huonompaan suuntaan,niin eihän suomessa ole koulupakkoa, on oppivelvollisuus..ja sen voi suorittaa missä vaan...mut tää nyt vaan pohdintaa..en kuitenklaan usko vaunussa asumisen mitenkään pojan kasvuedelltyksiä muuttavan huonompaan suuntaan,vaikka viel koulussa ollessaan asuis vaunussa.

Mut tervetulooa Lohjalle lauantaina - ois tosi kvia jos pääset tuleen!!

HÖRKKÖ VIRVE 10.11.2008 11:48

Kovasti olis yritystä siihen suuntaan saapua, jos nyt ei mitään kaameeta estettä ilmene (hevoseste ;) )

WIKLUND MIKA 10.11.2008 16:28

Hienoa!!!Toivotan teille tsemppiä ja onnea!!!Kyllähän nykyaikaiset ja uudehkot/uudet(miksei myös vanhatkin?) vaunut/autot rupee oleen jo niin hyvin varusteltuja etteikö niillä pärjäisi....itsekkin joskus tuota miettinyt kun vuokralla asuttiin.....eikä tiedä vaikka tehtäisiin samoin?? t mika

LEPPÄAHO PENTTI 10.11.2008 22:55

Mielenkiintoista ja onneksi olkoon valinnalle. Omallekin kohdalle tuota vaihtoehtoa olen joskus miettinyt. Mites Suomessa tuo onnistuu sikäli, että pitääkö olla myös joku "oikea", kivijalkainen rakennus jonka osoitteen viranomaisetkin kelpuuttavat ihmisasunnoksi? Kun kokovuotinen asuminen ei tietääkseni vieläkään onnistu mm. kesämökissäkään jos mökin tontti on kaavoitettu mökkialukeeksi, eikä siis ympärivuotiseen asumiseen joskin tätä ollaan oltu muuttamassa. Tai varmasti asuminen onnistuu, mutta mites byrokratia?

-Pentti

HÖRKKÖ VIRVE 11.11.2008 15:27

"Asustaahan" ihmisiä ja firmoja postilokeron takanaki. Eihän ihminen mikään irtolainen ole vaikka ei ole tieosoitetta ;)

HUOVINEN SIRPA 11.11.2008 19:45

Asustaa kyllä, mut nyt ollaan Suomessa, sarvikuonojen maassa, niinkun Eput sanoo. Muistelen tuossa takavuosina olleen jotain jubinaa viranomaisten taholta siitä, jos ei oo vakituista tie, tai katuosoitetta, niin se ei oikein passaa. En nyt muista, miten sitä perusteltiin.

Ei siinä mitään, hieno valinta teillä, on mietinnässä vaimon kanssa samansuuntaista, kunhan tuossa vielä joku vuosi duunaillaan.... Esko

MANNINEN RISTO 11.11.2008 20:07

Eikös alueilla ole katuosoite. Hyväksyneekö laki sitä?

HUOVINEN SIRPA 11.11.2008 21:28

Tänäpäivänä pääsääntöisesti on, tiedä häntä oisko systeemit muuttuneet. Esko

EEROLA TEEMU J 11.11.2008 21:49

Ei laki voine vaatia että ihmisellä olisi "joku katuososoite" , ainakaan että siinä pitäisi asua. Hesassakin on tuhansia syrjäytyneitä veneen alla eikä he pääse edes c/o vankila- osoitteeseen, elleivät tee "siihen oikeutavaa" rikosta. Varmaan riittää että on antaa joku c/o- tai PO- osoite, mihin byrokraatit voi lähettää viestejään. Uskoisin että osoitteen saa "ostettua" aika halvalla ellei joku tuttu anna käyttää c/o:taan.

Onhan kokonaisia maita, kuten Japani, missä ei ole kunnollista osotteistoa. Englannissakin moni osoite on luokkaa: Mr. Smith, Highlandin piirikunta, Parksonin kaupunki, Summersmithin kaupunginosa, Lähellä North- Streetiä, Lapiotehtaan takana, Toinen parakki vasemmalla, Kolmas ovi , Alaluukku.

HÄMÄLÄINEN MARKKU J 12.11.2008 09:59

60-luvulla kaverini asuivat vuoden matkailuvaunussa omakotitalon pihalla, henkilörekisterin mukaan he olivat vailla kiinteää osoitetta, ei sen enempää. Ei se ollut rikos silloinkaan, vaaleissa he vain olisivat joutuneet äänestämään samassa paikassa kuin Tasavallan presidentti.

AHJOS TIMO 12.11.2008 20:27

Aiemmin "irtolaisuus" oli rikos, mutta ei enää. Kun hiukan googlasin tuolla hakusanalla, sain tietää, että Suomen tasavallan ensimmäisen presidentin K.J.Ståhlbergin väitöskirjan aihe oli "Irtolaisuus Suomen lain mukaan". Mutta mitä voi kirjoittaa retkeilyalueen matkustajailmoitukseen osoitteeksi, jos ei ole muuta osoitetta kuin se retkeilyalue? No varmaankin juuri sen sitten.

TERVO JARI 12.11.2008 21:06

peset pyykin, kuivaat sen ?

Saunot ? ?

WC ? Jatkuvaa kasetin tyhjäämistä . . .

Tietenkin voi käyttää leirintäalueen "mukavuuksia" mutta niitä käyttää moni muukin, voi joutua aika-ajoin "jonottaan" palveluja . . .

Noin äkkispäissään tuntuu kyllä tuo vaunussa/as-autossa jatkuvasti asuminen työläältä, ennemmin vaikka laittais vanhan "mummonmökin" parillakymmenellä donalla olisihan siellä juokseva vesi ja viemäri, vaikkakin ulkovessa ja ulkosauna, olisi se mielestäni silti yleellisyyttä. Tupaan voisi tehdä pikkusen suihkukaapin jonnekkin "nurkkaan" päivittäistä suikussa käyntiä varten, siihen riittää 60 litran lämminvesivaraaja.

Asua voi "kiinteestikkin" edullisesti jos haluaa . . .

Tosin itse asun normaalissa omakotitalossa . . .

Jari
AHONEN KAI 12.11.2008 21:52

Asuuhan meitä suomalaisia puoli vuotta kerrallaan etelän häkeissäkin, kesäksi kun vaihtaa tänne vähän ylemmäs toiseksi puoleksi vuodeksi, niin siinähän se.

Vapaaparkeissa täytyy olla hieman aktiivisempi täyttöjen ja tyhjennysten kanssa, mutta myöskin vapaus on omaa luokkaansa.

Pyykkihuollon hoitaminen pesulan kautta ei maksa maltaita, ja siihen vaivannäköön nähden mitä sen hoitaminen omatoimisesti kannettavan veden kanssa olisi, on perusteltua käyttää em. ostopalvelua.

LAULUMAAHIRVONEN MARI 12.11.2008 22:59

Hei Jari!!!

Eipä ole syytä huoleen, sillä alueella jossa me olemme ja aiomme sit asua jatjossakin, on mm. sauna ja pesukoneet keksitty:0))) Pyykille pääsee siis mukavasti tonne huoltotilaan, ja avain ollaan saatu käyttöön aina kun on tarve ollut. Meiltä löytyy alueelta myös 2 saunaa, toisessa on näin talvikaudella 2 vuoroa / naiset ja kaksi/ miehet viikossa.ja nuo kuuluu siis kausipaikan hintaan..sit on toi yksityinen sauna, jonka voi viel perheelle vuokrata mielestäni ihan sopuhintaan..eli ei me sontasix täällä jääd...lisäx on ton huoltorakennuksen hyvät suihkutilat vielä,ja sinne pääsee aina.. Pyykinpesun lisäx myös kuivuri täältä löytyy,ja sinne voi näppärästi laittaa märät pyykit pyörimään,ja kohta saa jo kaapeihin puhtaat vaatteet. WC..ok, kasettia tyhjätään..so what..vähemmän siitä on vaivaa kun esim. oman pihan alituisesta ruohonleikkaamisesta..ei ole meitä haitannut toi kakkahuussin tyhjennys yhtään.

Me ei haluta asua kiinteästi,emme halua sitoutua mihinkään paikkaan,mitä kiinteän asumuksen ostaminen vääjäämättä merkitsisi tavalla tai toisella..ja vuokraan rahan laittaminen nykyhinnoilla on rikkaiden huvia..mielummin matkustan sillä rahalla,kun heitän sen kankkulan kaivoon vaan muutaman lisäneliön saadakseni. Nyt ei ole siis kyse edes rahasta tai ekonomisimmasta asuintavasta, vaan elämäntavasta - säästöjä olisi siihen mummon mökkiinkin,yhtälailla kuin aso-asuntoihi ym..emme vaan halua niihin rahojamem sitoa.

LAHTI ANTTI 12.11.2008 23:20

Mari.

Tervehdys taas pitkästä aikaan. Asutteko Haikarissa, vai jossain muualla nyt?

Mikäli olen oikein ymmärtänyt kirjoituksistasi, niin kaikki on mennyt hyvin. Oli ikävää, ettette silloin aikoinaan päässeet tulemaan Rairantaan. Mutta ehkä jossain vaiheessa vielä meillä on mahdollisuus tavata.

Terv.@ntti

LAULUMAAHIRVONEN MARI 12.11.2008 23:24

Kaikki hyvin,kiitos kysymästä..Haikarissa nyt ainakin..kattoo jatkot...terkuin Mari

TERVO JARI 13.11.2008 17:17

teiltä kysytty että meinaatteko kauaakin olla "kausipaikalla" ?

Tuntuu vaan että jos jokaiselle alueelle rupeaa "pesiytymään" läpivuoden alueella asuvia, alkaa sellaisille ehkäpä kausipaikka maksamaan enempi ?

Normaalisti kausipaikkalainen tuskin asuu 100% alueella, todennäköisesti 25% vuodesta jolloin tulot/menot alueelle pysyy kondiksessa mutta 100%:sesti asuvat kyllä kuluttavat reilusti enempi mitä tuovat "kassaan", joten todennäköisesti "kissa" tullaan nostamaan "pöydälle" ja siitä saattaapi tulle "seuraamuksia" . . .

Monilla alueilla pitkään asuneet ovat tehneet vaunun taa "mettään" sellasen "varaston" ( lue: törkyläjä)josta pilkistää esiin niin moottorikelkan rekee kuin vanhaa teltan putkee, potkukelkkaa, polkupyörän runkoo ym ym ym romua, niin eihän siihen voi puuttua se on kausipaikkalaisen "varasto" . . .

Jari

Ps. Teillä ei kyllä pääse kertymään vanhoja vaatteita ym. kun varastotilat on minimaaliset . . . Se on kyllä "siunaus" . . .

LAULUMAAHIRVONEN MARI 13.11.2008 18:46

Hei Jari!!!

eipä ole kukaan kysellyt miten kauan ollaan kausipaikalla, eiköhän tuo tällä alueella ole jo tullut pelkillä saunareissuilla selväx mikä tilanne meillä on..eikä ainakaan vielä ole mistään kuulunut nurinoita tai kommentteja. Ja kun se vaunu sit vihdoin tänne tulee, niin jo ennen sitä jutellaan varmasti paikan vastaavien ja hallituksen kanssa koko tilanne läpi,niin on selvät sävelet alusta asti ja reilu peli. Jos jostain syystä niin päädytään, että kausipaikka on hieman kalliimpi,niin olkoon niin..tuskin kuitenkaan merkittävästi kallistuu..mut tämä on sit sen ajan murhe,jos kohdalle tulee. Vaikea on kuitenkaan uskoa, että tästä ympärivuotisesta vaunussa asumisesta tulee meidän myötä mikään muoti-ilmiö, että näitä pesiytyjiä alkais olemaan riesax asti..mä luulen että ollaan enemmän poikkeus kuin sääntö. Meillä ei ole aikomus rumentaa aluetta omilal romuillamme,koska emme aio mitään sellaista tuoda, mikä ei mahdu vaunuun ja etutelttaan..me kunnioitetaan muita alueella olijoita ja ympäröivää luontoa niin normaalioloissa kuin näin vaunualueillakin. Mut näin meillä..

HÖRKKÖ VIRVE 14.11.2008 09:07

Mä näkisin osittain tuon aina paikalla olemisen muiden vaunujen siunaukseksi..On niinkuin vahdit alueella, ettei siellä hengaile vääriä kulkijoita ;)

TERVO JARI 14.11.2008 16:44

ta . . .

En alkuunkaan ole kohdistanut kommentejani sinuun Mari, olen mielestäni "heittänyt" kommentit yleisellä tasolla. . . Joten vastaukset toivonmukaan myös sen mukaiset . . . Ei viitti aloittaa uutta keskustelua jossa samanmoinen/sisältöinen juttu . . .

Jari

Ps. Videovalvonta on aika yleistä ja halpaa "hubaa", ei tarvita immeisiä siihen ja poissahan nekki alueella asuvat välillä on ja nukkuvat yöt, valvontalaitteet yleensä pelittää ja jollei se huomataan valvonta"keskuksesta" . . .

LINDBLOM ALF R 14.11.2008 21:12

Kyllä nuo jatkuvasti alueella asuvat luovat hyvän turvallisuuden kalustolle, paremman kun videovalvonta. Kas kun he puuttuvat asiaan aikaisessa vaiheessa, vartiointiliikke vasta vahingon tapahtuessa. Tämä on varmaankin lisääntyvä elämäntapa, kun nuo nuoret 60-set siirtyvät eläkkeelle.

ANTTILA MARKKU 14.11.2008 22:58

En tiedä onko se vaarallista,mutta minulle ei selvinnyt kuinka saatte lapsenne kouluun jos teillä ei ole" vakinaista asuntoa"minkä perusteella määrätään koulupiiri jossa lapsenne opiskelee.Toinen epäselvyys on mistä saatte terveyspalvelut,itsellenne ja etenkin lapsille joita joillekkin tarvitaan runsaastikin?Nyky muoti suosii ostopalveluita,en ota asiaan kantaa,mutta sanovat sitä kalliiksi ratkaisuksi.Samoin sähkön hinta on kuitenkin melko korkea alueilla.Tässä on muitakin kustannuksia kohottavia asioita joiden perusteella voisi pohtia onko ratkaisu loppuun asti mietitty.Jos tämä juttu olisi jollain muulla palstalla epäilisin juttua aika vahvasti.

LAULUMAAHIRVONEN MARI 14.11.2008 23:32

Ihan ensiksi haluisin korjata yhden pienen asian: me olemme kirjoilla sukulaisen luona, ja hän on tietoinen asiasta ja on sen hyväksynytkin, eli emme ole irtolaisia, emmekä ole kirjoilla leirintäalueellakaan...sellanen älämölö tästä on kuitenkin nyt syntynyt, että aion ottaa asiasta selvää pohjamutia myöten,saako täällä ollak irjoilla kun asuu..siis ihan laillisesti ja lakipykälien mukaan kirjoilla..ja kun sen tiedon saan,niin voin kertoa sen ilmoielin kaikille täällä olijoillekin,joille tämä meidän elämäntapa tuntuu tuottavan nyt enemmältikin närästystä:0)) Eli kirjoilla olemme siis Lohjalla ( asuntokin on sukulaisen oma asunto,ei vuokra),joten nuo terveydenhuoltopalvelut ym.toimii kyl ihan sujuvasti,ja niitä on käytettykin tarvittaessa. Suomessa on oppivelvollisuus, ei koulupakkoa- tämä on jo lakipykälistä tarkistettu juttu, eli ei siis huuhaata,vaan faktaa..jos siis emme jostain syystä halua laittaa poikaa kouluun,niin kotioppimijnenkin on täysin mahdollista, ja sitäkin tässä maassa tehdään jo yli 300 perheessä,eri syistä riippuen.... en nyt sano,että meidän poika ei menis ns.tavalliseen kouluun, sanon vaan sen,että nuo koulupiiritkään ei ole ongelma..koska oppia voi muuallakin kun neljän seinän sisällä.Sähkö tosiaan on hieman kalliimpi kuin ns. normaalikodeissa, mut ei tänne vaunuun paljon noita sähkölaitteita meillä ainakaan ole siunaantunut,ja niiden käyttö paljon vähempää...ja kun muut asumiskulut selkeästi pienenmpiä,niin voi siinä jo vähän enemmän sähkösytä maksaa. Tämä on meidän perheen valinta, ei sovi kaikille, meille sopii loistavasti - ja on oikeasti todella pitkään ja tarkkaan harkittu juttu..ei siis mikään hetken huuma. minun lapseni ovat kaikkein tärkeimpiä,ja hreidän hyvinvointi ja onnellisuus aina etusijalla, en koskaan asettaisi heidän etujaan kyseenalaisiksi vain omia tarpeitani ajatellen.Me kunnioitamme muiden ihmisten elämää ja heidän perheen päätöksiä,ja toivomme vilpittömästi,että myös meidän ppäätöksiäme voisi kunnioittaa..tällä hetkellä se ei siltä tunnu...keskustelu on ookoo,ja sitä saa ollakin, mut kyl tää välil tuntuu aika hyökkäävältä asenteelta, jossa jopa rivien välistä vihjaillaan onko tämä hyväksi perheen lapsille..se ei ole asiallista. en tiedä,johtuuko nämä lukuisat kommentit ja epäilyt puhtaasti tietämättömyydrestä,vai onko mukana peri-suomalaista syntiä eli kateutta...who knows..

LAHTI ANTTI 14.11.2008 23:53

Hyvä Mari!

Säilytä valitsemasi elämänmuoto, äläkä välitä mitä muut sanovat.

Oppivelvollisuuden voi täyttää muuallakin kuin koulussa, kuten mainitsit. Mutta tietenkin koulussa se hoituu ehkä helpoimmin. Ainakin vanhempien kannalta.

Myös sähkömaksut ovat usein neuvotteluasioita. Ei välttämättä aina listahintaisia.

Ja jos ajatellaan käytetyn pääoman sitomista vaunuun/omaan asuntoon, siinä on todella suuri ero. Ja aikanaan kun täältä lähdemme, ei sitä mammonaa mukaansa saa. Vaikka sen arkkuun laittaisi mukaan, ei siitä nauttia silti voi.

Pää pystyyn, ja rohkeasti kohti uusia haasteita.

Terv. @ntti.

ANTTILA MARKKU 15.11.2008 00:11

Sinä sitten nykäsit palkokasvin siemenen nenääsi?Et sinä tai te ole ainoita tuollaista asumismuotoa miettiviä.Toistaiseksi en ole vain saanut laskutoimituksissani kelvollista lukua viivan alle.Kyllä se sähkölasku on aika iso talvikaudesta.Eikä se ole ainoa säännöllinen kuluerä. Ja kuten itsekin totesit osoite on oltava,se on muuten aivan tavatonta.Kyllä on muitakin jotka asuvat vaunuissa tai autoissa ympäri vuoden, joten ongelmakohdat eivä ole aivan tuntemattomia.Mutta ottaa puoliso myöskin siihen asumaan ja kulkemaan töissä?Seuraan mielenkiinnolla,kokemuksiasi ja ynnään yksiön vuokrasta 500e paljonko asumismenot ovat edullisempia verrattuna asumismukavuuteen.Vaikka se vaunu siinä onkin silloin turhan panttina.Äläkä turhaan suutu minä kyselen pelkästään kiinnostuksesta, ehkä myöhemmin ja etelässä.

LAULUMAAHIRVONEN MARI 15.11.2008 00:23

Yhtälaillahan se puoliso asuu ja kulkee sieltä yksiöstäkin töissä..aivan,mies käy vaunusta käsin töissä,minä kokopäiväisesti koulussa, ja lapsi myöhemmin päivähoidossa..näin tämä kuvio menisi,asuttais me vaunussa tai ns. normaalissa asumismuodossa..ei siinä sen ihmeempiä ole.. Eikä tämä enää mietintäasteella ole, kun siinä vaunus on asuttu jo se viimeiset puoli vuotta,nyt lähinnä haetaan sitä hiukka isompaa vaunua..miksi asumismukavuus olisi automaattisesti parempi perinteisessä asumismuodossa..koti on siellä missä sydän on.. no hard feelings...utelias saa olla..mut muistakaa..et curiosity kills the cat:0))

HUOVINEN SIRPA 15.11.2008 01:37

Marille ,ynnä mukana kulkeville tsemppii. Mä tykkään tommosista "oman tien kulkijoista",joita ei toisten mielipiteet hetkauta. Esko

AHONEN KAI 15.11.2008 02:47

Me ollaan nähty talviretkillämme kymmenittäin 1-6 lapsisia enimmäkseen englantilaisia ja ranskalaisia perheitä elämässä onnellista elämäänsä 1-10:ttä vuottaan andalucian ja algarven auringon alla, asiaa kysyessä kukaan ei kertonut että ihmeemmin harmittais oma elonsa.

Muutamia suomiperheitäkin ollut matkoillaan mersun legendaarisilla MB 508-kulkimilla hyvillä fiiliksillä etelän talvissa.

Ainahan niitä keillä on kivaa, halutaan jotenkin arvostella, ja paheksua, mutta koirat haukkuu, karavaani kulkee.

Vastakkainasettelu torpassa asujien tai matkakulkimessaan asuvien kuin myös häkkilintujen ja vapaasti hengittävien välillä on ollut takuuvarma pitkän keskusteluketjun aihe jo vuosia, mutta senkun räksyttää ;))

Kiva kun on kivaa vähän siellä sun täällä.

MANNINEN RISTO 15.11.2008 07:30

Joillekkin rikkaus on jotakin aivan muuta kuin raha ja maallinen mammona. (Toisaalta, emmehän voi tietää montako lottovoittoa he ovat saaneet ;). Hienoa lukea tuosta Marin perheen päätöksestä. Noteerasithan tuon silmäniskun?

ANTTILA MARKKU 15.11.2008 09:34

Saahan sitä jos haluaa seisoa vaikka päällään.Se siitä osuudesta,mutta ei pitäisi ärsyyntyä kysymyksistä kun on kerran alkanut purkaa kokemuksiaan.Minulla on sen verran tätä elämänkokemusta,että tiedän ettei tuo asumistapa oloe ihan pelkkä ilmoitus asia lapsen kanssa.Nyt puhutaan siitä yhteisöllisyydestä.Olen edelleenkin kiinnostunut kokemuksistasi.Eikä suomessa lasta tosta vaan aleta kotona opettaa,tai sitten virkamiehet on kaikki viety tallin taa.Ja se terveydenhoito on ilman vakituista osoitetta melkein mahdotonta.Jos tarjoat lasta ilman osoitetta lääkäriin,on todennäköistä että siitä tehdään ilmoitus sosiaaliviranomaisille.Tosin yksityis vastaanotto ei osoitetta paljon tarkistele,yllätys yllätys.

LAULUMAAHIRVONEN MARI 15.11.2008 10:50

Mitä tulee siihen kotikouluun, niin se todellakin on vain ilmoitusasia vanhemmilta viranomaisille..tämän asian kans ollaan oltu tekemisisissä jo useempi vuosi,joten tuo oppivelvollisuus ja sen suorittaminen muuten kuin perinteisessä kouluympäristössä on jo aika hyvin kaluttu loppuun,eli tiedetään miten toimitaan ( jos tullaan siihen tulokseen,että kotikoulu on se ratkaisu). Mitä asumiseen tulee,niin ei kai tässä maassa tarvitse lupaa alkaa anomaan miten ja missä asuu..jos se tähän menee,niin kylläpä saa Suomi jäädä meiltä sitten selän taakse. tämä maa on oikeasti avun tarpeessa olevia lapsia täynnä, jolla on iso hätä,ja jotka oikeasti tarvitsevat huolenpitoa ja auttamista, kun vanhemmilta on homma livennyt lapasesta. Se,että me asutaan eri tavalla, ei tarkoita sitä,että emme osaa lapsestamme huolehtia. Mun puolesta täällä saa ravata soskun tätit vaikka joka päivä kahvilla, jos kerran kunnalla ei ole parempaa tekemistä rahoillaan kun vahtia meitä. Me ei kumpikaan tupakoida, alkoholin käyttö on minimaalista, ollaan rehellisiä ihmisiä, hyviä vanhempia,joiden etusijalla on aina lapset tarpeet. Pojalla on aina puhtaat ehjät vaatteet päällä,lämmin monipuoölinen ruoka,turvallinen koti ja turvalliset vanhemmat jne jne....ja meidän kasvatustyyli ja lapsen hoitaminen on ihan samaa luokkaa vaunussa kuin mitä se oli talossakin. Vasta luin muutama päivä sitten,kuinka jostain Espoon kaduilta löytyi tollanen 3 vuotias yöpuvussa etsimässä vanhempiaan....tällaisen kaiken keskellä on aika outoa, että oikeasti sitten puhutuaan jostain yhteisöllisyydestä ja asioihin puuttumisesta vain sillä perusteella,että joku asuu normista poikkeavalla tavalla..

ANTTILA MARKKU 15.11.2008 14:10

No,kukin tyylilään.Onnittelen jos saat tuon toimimaan.Haetko kaverit lapsellesi vai vietkö heidän luokseen? Minä olin senverran epävarma omista kyvyistäni että pitäydyin siihen oppiin jonka sain vanhemmiltani ja ympäristön painostukseen.Kuitenki minunkin metodejani pidettiin aika ankarina.Molemmat lapseni ovt jo melkein yli kolmekympisiä.Kumpaakaan ei ole tutkittu onko lapsuudesta jäänyt traumoja,mutteivat ole vielä ampuneet ketään.Ja silti tulevat toimeen omillaan.En arvostele,mutta minä en uskaltanut asettaa kyseenalaiseksi niitä oppeja jotka tulivat minun vanhemmiltani.Mitä sitten jos olisin kuitenkin väärässä.Veihän se kissakin kankaan räätälille takkia varten.

TIKKANEN RAISA 15.11.2008 21:14

Hatun nostan teille. Meilläkin koko perhe tykkään karavaanari elämästä ja aina kun mahdollista vaunu perään ja baanalle, mutta ehkä olemme kumminkin mukavuuden haluisia ihmisiä ja tykätään että on tilaa ympärillä kun vaunusssa on aina niin tiivis tunnelma:)Lapsilla on paljon kavereita kotona ja vähän harmittelevat joskun kun "pitää" reissuun lähtiä ettei pysty kaverita alkamaan, mutta innolla mukaan aina lähtevät ja reissuista ovat aina löytäneet uusia kaverita, matkailu avartaa ja jokainen taaplaa tyylillään.

LAULUMAAHIRVONEN MARI 23.11.2008 18:57

http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2axgc+mari-vaunuelama-vuoden-ympari0.html

MIKKONEN MATTI 27.11.2008 13:04

26.11. A-studio käsitteli aihetta Ranskassa, jossa 100 - 150 tuhatta perhettä asuu näin. Yle-areenan viedeon loppupäästä n. 3 cm.

http://areena.yle.fi/toista?id=1681200

KUJANPÄÄ MARKKU J 28.11.2008 08:23

Niinpä. Niin kivalta kun vaunuelämä vielä tuossa vaiheessa tuntuukin luulen, että kyllästymispiste on lähempänä kun nyt arvaat. Tunnut suojautuvan käytännön kysymyksiltä, jotka koskevat ympärivuotista vaunussa asumista ja elämistä. Minua ihmetyttää tuollaiset -älkää kuunnelko muita- kannustukset. Vaikka mitä teettekin, kannattaa silti kuunnella.

LAULUMAAHIRVONEN MARI 28.11.2008 10:37

Hei!!

Mäkin katoin ton ohjelman noista Ranskalaisista,jotka asuvat vaunussaan..kukin eri syistä, taloudelliset,elämäntapa jne jne...Suomessa ja Ranskassa on eri lait viel monessakin asiassa, joten siltä osin ihan jokainen asia ei ole verrannollinen tohon dokkariin. Me ollaan nyt puoli vuotta jo asuttu vaunussa, ja päinvastoin kun luullaan,ei suinkaan olla tähän kyllästymässä,vaan päinvastoin. Ollaan käyty katsomassa muitakin asumisratkaisuja,lähinnä juuri sen vuokx,että ei voi sanoo ettei oltais oltettu kaikkia vaihtoehtoja huomioon...mut mitä enemmän on kierretty asuntoja ( vuokra, aso, omistus...),sitä enemmän ollaan huomattu,että tää vaunuratkaisu on nimenomaan meille sopivin. Me ei voida kuvitellakaan enää muuttavan mihinkään kivilähiöihin pieniin karsinoihin,olo ois kun häkkiin sduljetulla villieläimellä...meille se ei vaan sopis. Ei meillä ole mitään sitä vastaan,miten muut elävät ja asuvat,miksi siis turhaa nostaa kauhee hässäkkä tästä meidän ratkaisusta, ja koko ajan kyseenalaistaa kaikki siihen liittyvä?? Ei mulla ole tarvetta suojautua miltään käytännön kysymyksiltä,niitä olen miettinyt pääni puhki, ja silti koen tämän oikeaksi. Minä teen meidän perheessä kaiken ruoan lähestulkoon ja pyykkihuollon ym,ja mies hoitaa enimmäkseen vessan tyhjwennykset ja veden haun jne...toiminut on,ja ei me koeta noita juttuja yhtään työlääx..ruokaa on laitettava asuit missä tahansa, enkä mä missään avotulilla laavulla evästä laita. ei tässä ,mitään mysteeristä tai salaperäistä ole,mul on monta tuttua jotka asuu maallakin paljon askeettisimmissa oloissa kuin mitä me vaunussa,mut eipä niiden kimpus kukaan ole vauhkoomassa,vaikkei edes lämpimät vedet sisään tule jne.. Se on jännä huomata,että vaikak Suomi on olevinaan niin moderni ja avoin maa,niin jotkut asiat ei koskaan muutu..erilaisuutta pelätään,ja osittain kadehditaan. Vaunuelämä, ja pojan mahdollinen tuleva kotikoulu tuntuu kummasti innostavan ihmisiä, ihan ovat laillisia juttuja molemmat, ja meil ei ole niihin kumpaakaan itsevaltiutta..eli sopii koettaa,niin ei tartte keskittyä muiden asioiden märehtimiseen.

HAAPANEN TIMO 28.11.2008 11:11

Lapsen kannalta monet tätä ajattelevat, tehän teette valinnat myös hänen puolestaan. Munkin mielestäni pojalla saisi olla pari kolme neliötä omaa leikkitilaa, ja kouluun pitäisi mennä, kuulisi muilta miltä asunnossa asuminen tuntuu. Nämähän ovat matkailuvaunuja, eivät asuntovaunuja.

Tämän verran sen kummemmin keskittymättä märehdin, nyt jätän asian.

LAULUMAAHIRVONEN MARI 28.11.2008 11:33

Lapsen kannalta tätä on ajateltukin,aivan alusta lähtien on pojan tarpeet otettu huomioon!! Kaikki oleellinen,mitä pieni lapsi tarvitsee,on meillä hänelle antaa: turvallinen kasvuympäristö, perustarpeet,sosiaaliset suhteet muihin ihmisiin ( myös omanikäisiin lapsiin ), omaa tilaa..ei kai missään ole lakia,että minkäkokoinen huone on lapsella oltava,että se olisi oikea?! Mulla ei edes ollut omaa huonetta,vaan siskon kanssa sen jaoin. Vaikka olenkin kotiäiti ollut 4 vuotta, ei meillä säkissä lasta olla kasvatettu..perhekerhot, uimahallit, leikkikentät ym.on keksitty ja niitä on kovasti myös käytetty. Napero on avoin ja reipas ja sosiaalinen,ja neuvolassa aina tästä sanottukin positiivisesti. sen lisäx,että pojulla on omanikäistä seuraa,hän osaa olla luontevasti myös muun ikäisten ihmisten kanssa, ja ulkomailla paljon olleena,suhtautuu hienosti ja avcoimin mielin kieliin ja kulttuureihin.. Me asuttiin ns.oikeassa asunnossa pitkään pitkään, eikä ole poika kertaakaan valittanut,että ei haluisi näin asua niinkuin nyt asutaan. On kai se paljon tärkeämpää,että lapsi on onnrellinen ja tasapainoinen ja että vanhemmat ovat sitä myös,eivätkä täydellisen loppuunpalaneita velkataakkojen ja työrumban takia...mut kukin taaplatkoon tavallaan...

SARANPÄÄ MATTI L 28.11.2008 12:31

Mari hyvä, suurella mielenkiinnolla olen seuraillut tätä ketjua, kiinnostavaa monessa mielessä.

Ihmettelen kuitenkin, miksi hermostut kun ratkaisunne saa lievää kritiikkiä. Toitko sen tänne esille, saadaksesi sille yleistä hyväksyntää ja pelkästään kannustavia mielipiteitä. Niitä on kyllä tullutkin enemmän kuin alunpitäen odotin. Tämä on kuitenkin keskustelupalsta ja keskusteluun kuuluvat erilaiset mielipiteet, aina ne eivät ole välttämättä niin hyvin perusteltuja kuin Sinulla, olettehan ratkaisuanne varmasti pitkään pohtineet. Erilaiseen mielipiteeseen on kuitenkin myös epäilijöillä oikeus kun kerran asian tänne vapaaehtoisesti toit.

Asiasta sinänsä sanoisin että aina ollut kaiken sorttisia tee se itse asentajia, parantajia, rakentajia ja opettajiakin. Jotkut heistä onnistuvat, eivät kaikki. Toivon (ja vähän uskonkin) että ainakin alkuvaiheessa kotikoulunne toimii, mutta mitä teettekin, pitäkää aina ja kaikessa lapsen paras etusijalla ja tarkastelkaa tilannetta ajoittain uudelleen. Ottakaa huomioon myös ammattilaisten mielipiteet.

Onnea valitsemallanne tiellä!

SUORTTI ANSSI 28.11.2008 13:09

Kyllä pitää hattua nostaa sitkeydelle, jotta pystyy noissa neliöissä asustamaan kokoaikaisesti. Itsellä kesäaikana 2 viikkoa on ihan riittävä aika putkeen. Ja kuten on todettu, elämä on valintoja täynnä.

ANTTILA MARKKU 28.11.2008 20:28

Sen verran kuitenkin erimieltä,ihan periaatteesta.En suosittele kyseistä kokoaikaista asumista kenellekkään,etenkään lapsien kanssa.Kuten 45min. käsitteli asiaa, yksi asia tuli hyvin selväksi.Alueella asustelivat ihmiset joilla ei ollut varaa muunlaiseen asumiseen.Kyllä suomessa pitää olla kaikille kunnon asumis olot.Täällä on oikea talvikin,joskus.Siksi en hyväksy alueille asukkaita joilla ei ole muuta asunto-osoitetta.Sitten taitaa olla vielä tuo haja-asutus.Minusta kyse on periksiantamisesta ja kuvitelmasta että maailma tulee paremmaksi kun lopetta sen kehitämisessä mukana olon ja sillä tavalla maailma pelastuu,1800 luvulle?

LAULUMAAHIRVONEN MARI 28.11.2008 20:46

Minä en tätä meidän elämäntapaamme ja asumismuotoamme tuonut tänne kellekään arvioitavaksi tai hyväksyttäväksi,vaan lähinnä ihan vaan jutun aiheeksi,siinä missä matkajutut yms...eihän läheskään kaikkiin täällä palstoilla oleviin foorumeihin kirjoitella sen vuox,että aina odotellaan mitään kommentteja tai neuvoja tai muuta sellaista,vaan lähinnä vaan omia ajatuksia.. Välillä tuntuu siltä,että vaikka oletinkin täällä olevan ihan kokeneitakin karavaanareita,että eivät tunnu olevan ihan ajan tasalla ja 2000 luvulla missä mennnään vaunujen tason ja lämmön suhteen,kun puhutaan talviasuttavuudesta..mulla todellakin on tuttuja useitakin,jotka asuu sellaisissa oloissa,että meidän vaunu on suorastaan luksusta heidän kivijalkataloihinsa verrattuna...ei vaan kukaan sinne mene räyhäämään,että pitävät lapsiaan kylmissä taloissa,jossa katot vuotaa kuin seula ja ei ole kunnon lämmitystä ja kylmä vesi vain sisällä jne.... Ja kun viikolla tuli ohjelma vastasyntyneistä vauvoista,jotka jo valmiix kärsii huumeiden vieroitusoireista ja joilla on elämän alku todelal surullinen ,on suorastaan pöyristyttävää,että täällä jaksetaan saivarrella ja kantaa huolta meidän lapsen elämästä,jolla on asiat todella hyvin kaikessa mittasuhteissa...jotain kohtuutta please..en ole mäkään arvostelemassa teiän elämäännne ja miten muksunne kasvatatte ja millaisissa oloissa...me ei oikeesti haluta tuhlata rahojamme ja ottaa velkojam,jos koemme,että voi elää muutenkin ja olla onnellinen. Mä kutsun mielelläni soskun tätit ja neuvolan tätit meille kahvittelemaan ja arvioimaan perheemme elämää,ja olen aivan vakuuttunut siitä,että he tulevat tämän ratkaisumme hyväksymään..ellei näin ole,nini sitten en oikeesti ymmärrä,mikä tässä maassa on vikana...keskitytään sellaisiin lapsiin,joilla ei ole mitään hätää vaan hyvä ja turvaöllinen elämä,ja ne,jotka oikeesti apua tarttevat, eivät sitä sitten saa..

LAHTI ANTTI 28.11.2008 20:54

Mari.

Pää pystyyn äläkä välitä noista jotka eivät itse uskalla muuttaa oravanpyörässä juoksemista.

Terv.@ntti

ANTTILA MARKKU 28.11.2008 20:55

OK,pidetään kantamme.Tulipahan purettua,kun sinäkin halusit jatkaa juttua.Toivotan perheellesi mukavaa joulunaikaa ja hyviä hiihtokelejä.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.