Ympäri vuoden vaunussa asuminen

Markku Anttila 31.12.2021 19:40

Paljon on vettä Vantaanjoessa virrannut siitä kun silloinen Laulumaa muutti lohjalla karavaan aluelle.Minunkin matka kohtasi Laulumaan Ahvenanmaan reisulla.En tuppautunut juttusille mutta tunnistin matkalaiset.Nyt on aikaa kulunut niin mitä sanoisit kokemusesta?Eläkeläisparille tuo malli taitaisi sopia jos ei sairaudet vaikeuta.

Toivo Koistinen 31.12.2021 21:08

Se on tuokin miten ottaa. Muistan kun eräs kaveri leirilä kertoi. Kävin huoltamolla, ja oli juttua myyjän kanssa tästä leiristä, niin myyjä kysyi.
Miksi menet leirille, kun sulla on tuosa asuntoautossa mukana kaikki. On vessa, suihku, ja keittiö. Tuumasi, että mitäpä siihen vastasi.
Kai se on sen matkamökin koosta, ja varustuksesta kiinni, samoin millasta on elämän vaatimus. Lerialueillahan on kausiasukkaita, jotka lähes asuvat siellä, ja kai osa asuukin.
Olenverrannut joskus asia kesämökkiin. Niihin on moni muuttanut eläkepäiviä viettämään kaupungista sinne maaseudun rauhaan vaatimattomimpiin oloihin jopa.
Niissä on erona isoon asuntovaunuun se, että ne on lujasti kivijalalla. Niisäkin asuminen maksaa, nin miksikäs ei sitten kannata maksaa kausipaikka leirile, asua siellä, mutta jos halua, voi lähteä sen mökin kanssa maailmalle.
Kun sitten se vaunu vanhanee, tai kyllästyy siihen, niin soittaa vaunukauppiaalle, joka tuo uuden sinne leirile, otaa vanhan pois, ja peruuttaa uuden siihen, ynnä kuljettaa sen vanhan pois.
Lisäksi tulee mielen lapsuus, kun asuimme pienessä mökissä, ei sähköä ei jääkaappia, kantovesi, ulkohuussi, ja ulko savusauna. Sellaisessa asuminen oli, ja on osin vieläkin normaalia hommaa,
Kuten sukulaismies, kun vaimo kuoli, möi kerostalo asunnon, muutti kesämökilleen juurikin ainoa ero vanhaan, että on siinä sähköt.
Asui siihen asti, kunnes vanhuus pakotti muuttamaan palveluasuntoon, ja oli hyvin onnellinen asuessaan. Kun kyselin joskus, mitäs jos saat kohtauksen yksin, ja avun puuteeseen kuolet tänne mökkin, ninvastasi mies.
Kun kuolen ei ole kiire mihinkään, kyllä kun tulet käymään joskus, hoitelet raadon pois haisemasta.
Mitäpä siihen lisätä.
Tp

Tapani Pokkinen 02.01.2022 14:13

Eläkeläinen, Niinpä juuri Eläkeläinen.
On ihan eriasia kun kyseessä kansalainen joka on oman osansa yhteiskuntavelvoitteestaan tehnyt.
Mutta ei se jossain pienessä vaunussa tai autossa kärvistellä mitään herkkua ole jos se jatkuvaksi muuttuu, ei ainakaan meidän ilmastossa.
Utopiat ovat utopioita.
Jollain alueilla tai esim kesämökkiin tukeutuen se voi mennä, mutta on ihan toinen juttu rakentaa elämäänsä karavanlaiffii, kuten jotkut nuoret kuvittelevat tekevänsä.
Miten se elokuvassa menikään, " nyt olet astumassa järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolelle "

Toivo Koistinen 02.01.2022 15:55

Senytvaan on nin, että jokainen aikuinen joutuu, tai haluaa tehdä itse elämänsä valinnat. Eituo sen kummempaa ole.
Mikä parasta, nin jos kyllästyy, nin eikun ostamaan, vuokraamaan asuntoa kivitalosta, ja taas on yksi kokemus takana.
Sehän se vaunu sitten voi olla kesämökin korvikkeena, ninkun tähänkin asti.
Niinja ostaa kuten Kaj linjapiilin sisusta sen sitten asunnoksi saunoineen vaikka. kelpaa mennä pohjolaan rinnekonetta ajeleen talveksi.
Mulle vanha timpuri sanoi armejan jälkeen. Elä poika täysillä, niin ei harmita arkun reunalla istuskellesa, että miksen sitäkin kokeillut, koska sillon se on taatusti myöhäistä.
Me kaikki tehhään virhevalintoja elämässä, mutta ota niistä oppia, ja tee seuraava kerta toisin. Kerran täällä eletään.
Tp

Tapani Pokkinen 02.01.2022 16:05

Niinpä niin Toivopoika!
Hyvä se on huudella sieltä lämpimän lieden kupeelta, kun olet ajanut taasen sen Latoseisojan omaan pilttuunseensa.
Mutta kuvittelepa sitä tilannetta, ihan tosissansa, ettei sille latoseisojalle tahi sen ohjastajallensa ei olisi enää paikkaa mihin palata.
Täysinäisellä vatsalla kestää just ja just nälkää.

Joni Hoo 02.01.2022 16:27

Samaa mieltä Toivon kanssa, että jokaisen pitää tehdä itse omat päätöksensä ja kokemuksiahan tässä elämässä ollaan keräämässä. Monille vaunussa asuminen on positiivinen kokemus, vaikka sitten Suomen ilmastossa. Vaikka ei sitä kivijalkaa olisi jättänyt itselleen niin sellaiseen voi kyllä muuttaa miltei hetimmiten, jos niin tuntuu.

En oo vaunussa asunut, mutta autossa kylläkin viimeiset 6 vuotta. Edelleen kyllä tykkään tästä ja en ihan heti ole kivijalkaan takaisin muuttamassa. Viitisen vuotta meni Suomen ilmastossa asuessa, mutta nyt tarkoitus mennä aina etelään kun ilmat huononee.

Meillä ainut kiinteä omaisuus on järvenrantatontti ja pieni tynnyrisauna ja etenkin se ettei tarvitse omaisuudestaan pitää huolta vaan elää huoletonta elämää on yksi jutuista mikä edelleen tässä viehättää.

Harri Jääskeläinen 03.01.2022 10:10

En oikein ymmärrä miten se olisi keplottelua tai köyhällistöön joutumista, jos myydään asunto ja ostetaan vaunu, jolloin päästään helposti töiden perässä muuttamaan. Jos jättää asunnon kulut juoksemaan ja on yli puolet vuodesta poissa, niin siihen sitä rahaa menee vielä enemmän.

Vaunusta tulee toki kuluja, mutta parempi maksaa asumisesta vain yhdet kulut tällöin sitä rahaa jää säästöön paremmin. Jos sitten löytyy pohjoisesta ympärivuotisesti työtä samalta paikkakunnalta, vaunun saa myytyä ja asunnon vuokrattua halutessaan. Kun noita nykyvaunujen varusteita katsoo, niin paremmat on kuin huonoissa asunnoissa, tilaa on vähemmän, mutta ulkoilmaihmisenä se ei haittaa.

Edelleen vinkkejä/kokemuksia ympärivuotisesta vaunussa asumisesta otetaan kiitollisena vastaan. Itse olen katsellut Kaben vaunuja, joissa on takana koko vaunun levyinen suihku/wc ja etukeittiö. Ilmastointi pitää olla varusteena myös kesää ajatellen, on ollut tuskaa päällekkäistalossa välillä nukkuminen helteiden aikana.

Jos olet sitä mieltä ettei vaunussa voi asua tai se on jotenkin väärin, niin haittaa jos pidät sen omana tietonasi. Kun teltassakin pärjää ympäri vuoden, niin hyvässä vaunussa pärjää ihan varmasti. Ja vaunusta pääsee pois aina, jos alkaa kyllästyttämään, ihan samalla tavalla pääsee tästä kiinteästä asunnosta nyt pois, kun kyllästyttää. Antakaa ihmisten tehdä oman elämänsä valinnat. Jokaisessa valinnassa on hyviä ja huonoja puolia ja ihmiset arvostavat eri asioita.

Tapani Pokkinen 03.01.2022 11:32

Hyvä on tunnustan, lumi on mustaa ja matkailuun tarkoitetussa vaunussa, autossa kuin teltassakin on ihan yhtä hyvä asua VAKITUISESTI.
Tuonhan jo toki tunnustin jo ylemmässä viestissä kun muistelin niitä kylmien metsien miehiä, jotka niin Keskuspuiston laitamilla kuin Seurasaareen vievien polkujen laitamilla nuoruudessani asustelivat, teltoin ja rakennustarvikkeista kyhätyin hökkelein.
Tällä hetken niillä tanhuvilla asustelee Sauli Niinistö Jenninsä kera ja hyvinpä hekin siellä taitaa viihtyä.
Tämä olkoon osaltani tässä.

Erkki Pellikka 03.01.2022 11:44

Asuin matkailuautossa (Flair 7100) muutaman talvikuukauden, kun asunnossa oli putkiremonti. Ainut puute oli auton sähkölämmittimen (Alde 3000) teho. Asensin lämmittimen tyhjään paikkaan yhden kw:n vastuksen ja suurensin pääsulakkeen 16A:seksi. Kausipaikalla oli sauna joka ilta ja pyykkikone käytössä. Mukavasti meni talvikuukaudet.

Markku Anttila 04.01.2022 14:32

Tästä aiheesta on runoiltu varmaan satoja juttuja.Vielä yksi mielipide mukaan:Asumisessa ilman vakituista osoitetta tuo varmasti ajan myötä yllätyksiä ja hankaluuksia.Alueiden sähkönkäyttö voi myös aiheuttaa muutoksia suunitelmiin.Asuminen ei varmaan ole sen kummempaa kuin kivijalassakaan.

Toivo Koistinen 04.01.2022 15:11

Kyllä. Tosin kuten sukulaisleskimies, josta aiemmin kerroin, kun hän asui pienessä mökissään ilman mukavuuksia, kunne piti muuttaa palvelutaloon.
Hänellä oli kirkolla postitoimipaikassa osoite, josta haki postinsa. laskut oli suoraveloituksena, ja niin edelleen.
Laskuista juurikin, että niitä ei meillekkään tule montaa vuodessa paperisena, koska nehän menee pankkiin, josta varsinkin nykyihminen ne hoitaa tietämiskoneella.
Meilläkin ainoota mikä tulee, on lehti, ja ne penteleen mainokset. Hassua, että ollaan tavallaan palattu minun lapsuuteen.
Sillon oltiin joen takana ilman sähköö, ja kyläkaupasa käydesä kilometrin päässä, kun siinä oli posti, käytiin hakemassa lehti, ja laskujahan ei tullut, kun ei ollut sähköä, ei puhelinta, ja ostokset tehtiin kaupan vastakirjalla, joka maksettiin käteisellä.
Käteinen sitten kun isä kävi kaupungissa Kirkolla linjurissa, otti pankista rahaa tarpeeseen mitä siellä oli maitotili rahaa.
Nykyään kortti on tosin se käteinen, ja pankissa ei käydä, eikä kohta ole pankkejakaan.
Lehtikin oli jo yli 400 ööriä, ja maksaisa noiduskelin, että viimemnen vuosi, kun kaiken uutisen kuulee, ja näkee ratiosta, ja töllöstä
Kunan virastosakaan en ole käynny kai kymmeneen vuoteen, ja kohtakai kunnat lopetetaan, mutta se on erijuttu.
Ihminen tavallaan ei enää tarvitse, kun kaupassa käynnin kohta, jotenka asuipa sitten vaikka missä..
Tp

Seppo Yliniemi 04.01.2022 15:38

Asutovaunu on surkia vaihtoehto työmaa asuntona jos on sellainen ulkotyö jossa pitää saaha kuivattua työvaatteet.
Ja varsinkin jos useampi asukas.
Huononpi kivijalka asunto paljon parempi.

Toivo Koistinen 04.01.2022 16:35

Minä jos kuka tiedän, koska olen asustellut vähän monenlaisessa murjussa asuntovaunujen lisänä.
Yksi ikimuistoinen kun olin renkinä maatalossa, nin vanha talo, jossa oli keittiö toisessa pässä, ja kamamri toisesa.
Eteinen välissä, mutta siittä oli katto hajonnut, jotenka sai mennessään kammarista keitiöön ihailla tähtitaivasta
Asuntovaunu elämässäkin on haasteensa, juurikin noissa asioissa, mutta sehän on elämää, ja kokeilemalla sen saa selville toimiiko.
Olen puhellut, että mydään talo kun sitä pitää korjaila, ja on lumi, sun muut hommat, ja amksuja tulee, että mennään kirkolle palvelurivitaloon, nin ompa heleppoo.
Saan melekin korvilleni, että jooja kohta ei käveleen päästä, kun päivät pitkät istutaan kahtapulta pöytää, ja ootellaan millon päsee ruokalaan syömään, tai tuoko tyäret ruuan siihen pöydälle.
Tottahan se on. Tämä on paratiisi sinisine hämärä rantalenkkeineen.
Itse sinä ihminen synnyt, itse myös elämäsi taivallat, tai jotenkin VA Koskenniemikö runoili
Tp

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.