Piilokamera kojelaudalle?

Antero Virkkala 24.02.2022 15:26

Matkailu Ulkomailla -osion keskustelussa "Turistihuijaus videolla" tallentava kojelautakamera todettiin sinänsä hyväksi varusteeksi, mutta eräässä viestissä sanottiin että sellaisen käyttö voisi Itävallassa johtaa 10.000 euron sakkoon. Tutkin asiaa netin hakukoneilla ja totesin, että asia ei ainakaan enää ole ihan näin suoraviivainen. Esim. ADAC sanoo, että maaseudulla maisemien kuvaaminen kojelautakameralla lienee hyväksyttävää. Tämän enempää en lähde nettilöydöksiä referoimaan, etten vahingossakaan johtaisi ketään laittomuuksiin.

Mutta jos olisin henkilö, joka haluaisi kuvata salaa videota laitteella, jonka käytön laillisuus on kyseenalainen, niin saattaisin tutkia esim. älypuhelinalustojen sovelluskauppoja ja etsiä sieltä jotain "taustavideotallennin" -tyyppistä sovellusta (englanniksi Background Video Recorder). Ehkäpä vielä ajattelisin, että sovelluksen logossa voisi olla vaikka vuosiluku "2022" niin sovellus osaa hyödyntää uusien puhelinten ominaisuuksia. Sovelluksen nimesssä voisi olla vaikka "PRO" ja sovelluskaupassa varoitus "sovelluksen sisäisiä ostoja". Tämä on hyvä merkki sen vuoksi, että tekijän ansaintalogiikka on todennäköisemmin rehellinen, eikä sovellus sisällä haittaohjelmia.

Jos olisin henkilö, joka kokeilee tällaisia ohjelmia, niin kokeilisin voiko videokuvauksen käynnistämisen jälkeen kamerasovelluksen päälle ladata esim. Google Mapsin tallennusta keskeyttämättä. Jos tämä toimisi, niin tarvittaisiin Nikke Knattertonin veroinen salapoliisi huomaamaan, että puhelimessa tai tabletissa on videokuvaus päällä, kun näytöllä on karttanäkymä. Ja jos Mapsin ja taustatallennuksen yhteiselo ei muuten suju, saattaisin laittaa Android-laitteen kehittäjäasetukset päälle (ellei ole jo) ja vaihtaisin asetuksen "Taustaprosessien määrä" arvosta "vakio" arvoon (esim.) "max 3 taustaprosessia sallittu".

Ja ennen kuin raportoisin kokeiluni tuloksia (mikäli olisin tällaisia kokeiluja tehnyt), niin ennen kuin raportoisin havainnoistani, ottaisin selvää mitä tämän foorumin säännöt sanovat tekniikoista, joiden laillisuus ei kaikissa maissa ole täysin varmaa. Siis jos olisin tällainen henkilö.

Timo Haapanen 24.02.2022 16:06

Hauskaa kun toiset maat kieltävät ja toiset eivät. Ranskassa kaksi vakuutusyhtiötä antaa alennuksen jos käyttää kojelautakameraa. Kuvaa ei saa lähettää nettiin.
https://thinkwaredashcam.eu/dash-cam-legality-in-france/

Garminin navin silmukkatallennus on käyttäjälle vaivaton, kortti ei tule täyteen ( lopulta tietty tulee ) eikä mitään tarvitse tehdä, pudottaa navin magneetitelineeseen ja tallennus alkaa. Iskuntunnistus siirtää tallennuksen erilliseen kansioon.

Eilen ohitin hitaammin ajavan tärinäviivan yli, sekä ohitukseen lähtiessä että palatessa navi pimpautti ja ilmoitti tallennuksesta. Tallennuksessa näkyy koordit ja nopeus.

@timppa

Veli-Pekka Merikallio 24.02.2022 16:08

Minä ainakin kuvailen kamerallani ja/tai puhelimellani turistina kaikkia niitä kohteita, joita ei ole erikseen kielletty.
Näkyy menevän melkoiseksi pilkun nussimiseksi koko homma, jos tuolle yo. linjalle lähdetään.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.