Minkälainen aurinkopaneeli vaunuun?

Rauno Riitinki 10.03.2019 13:38

Taitaa olla jo kaluttu aihe, mutten äkkiä löytänyt sopivaa aloitusta.

Vaunun katolle suunnitteilla aurinkopaneeli latailemaan kesällä akkua. Nyt olisi vinkeille tilausta niiltä, joilla onnistunut ratkaisu on jo olemassa.

Kiinnittäminen on yksi juttu, koska lähtökohtaisesti reikiä en halua kattoon tehdä. Varmaankin talveksi ottaisin koko höskän lumenpudotuksen tieltä pois kun muutenkin talvella ollaan aina maasähkössä kiinni.
Paneeleita on tekniikaltaan (yksikide, monikide, monikerros....) monenlaisia, joten tästäkin puolesta olen kiinnostunut.


Amazon.de -verkkokaupasta noita katsellut...

Timo Haapanen 10.03.2019 20:06

Taitaisi kannattaa ottaa paketti kun ovat nyt edullisia
https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/haku/aurinkopaneli?pageView=grid&beginIndex=0&pageSize=60&filterTerm=&manufacturer=&minPrice=&maxPrice=&searchTermScope=&searchType=10&sType=SimpleSearch&metaData=&categoryId=24608501&categoryFacetHierarchyPath=24608501&resultCatEntryType=2&showResultsPage=true&top_category=&advancedSearch=

Kaikki muut paitsi lataussäädin ovat täysin euroopan hinnoissa, kokonaisuus on kuitenkin oikein hyvä, siis tuo 160 Wattinen.

Kiinnityspalat liimataan kattoon, reikiä ei tehdä muuhun kuin johdon läpivientiin ja siitä tulee kyllä 100% tiivis.

Muovisella paskakolalla saa lumet pois vaikka paneli paikoillaan olisikin, ei se haittaa vaikka sinne reunoille lunta jääkin
https://www.google.com/search?q=Lantakola&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjl-fPKlPjgAhVxz6YKHQ-MBs0QsAR6BAgGEAE&biw=1920&bih=937

@timppa

Ari Hankkila 08.06.2019 22:41

Moi. Joko olet paneeliasian ratkaissut? Multa löytyisi ylimääräisenä suomalaisen naps solar systemssin 85w paneeli ja säädin. Pitäis olla huippu laadukas, ovat käyttämättömiä, kun en koskaan ole saanut vaunuun asennettua! Voisin vaikka tarjousten mukaan myydä. Itse taisin maksaa n. 500€ muutama vuosi sitten.

Eero Autio 09.06.2019 16:57

Kannattaako panelin laitto katolle,ylittyy helposti paino, josta voi tulla ongelmia.

Eero Autio 09.06.2019 16:57

Kannattaako panelin laitto katolle,ylittyy helposti paino, josta voi tulla ongelmia.

Hemmo Lehtonen 11.06.2019 18:38

Hei!
Eipä nuo paneelit paljon paina . 80W n. 8 kg ja 160W n. 11 kg. Kiinnikkeet n. kilon.
Jättää vaikka osan työkaluista kotiin niin siinäpä se.

Terveisin
Hemmo

Mikko Laine 16.06.2019 14:34

Timon ehdottama Kärkkäisen aurinkopaketti vaikuttaa edulliselta. Panelin kiinnitykseen on kuitenkin vain heppoisen näköiset kulmapalat. Onko kokemusta tai näkemystä kiinnityksen kestävyydestä esim. talvella? Aika monessa kalliimman hintaluokan paneelissa näyttää olevan pidemmät kiinnityslistat

Onko kenelläkään kokemusta panelin kiinnittämisestä kattokaiteisiin? Olisko siitä vastaavaa hyötyä paneelien paremman jäähdytyksen kannalta?

T. Mikko

Timo Haapanen 16.06.2019 17:13

Itsellä ja muutamilla tuttavilla on juuri samanlaiset kulmapalat, hyvin ovat pysyneet. Mulla panelit ovat aika pitkät ja liimasin finnfoamin palaset keskelle tukemaan notkumista.

Mulla olisi hyvä 30 A:n MPPT säädin myynnissä tuolla myytävänä osiolla.

@timppa

Matti Nyman 16.06.2019 21:56

Moi
Mihis noita paneeleita tarttee kun leirintäalueelta saa tolpasta sähköä? Ja se voi hyvinkin olla että Saksassa tai Itävallassa se sähkö mitä kulutat on aurinko- tai tuulienergialla tuotettua.

Timo Haapanen 19.06.2019 20:32

Sähkön osto on paneleiden ansiosta lopettettu jo vuosia sitten.

@timppa

Matti Nyman 20.06.2019 10:46
Matti Nyman 20.06.2019 10:57

Höh, hävis. Kirjotin vaan että seuraavilla kolmella saksalaisella leirintäalueella sähkö kuuluu hintaan

Timo Haapanen 20.06.2019 11:39

Ne ovat juuri pahimpia paikkoja, ilmaisia lounaita ei ole.

Tankattava kaasupullo/ aurinkopanelit yhdistelmällä kuluu energiaan 1€/ vrk ja siihen sisältyy lämmin vesi sekä kevät ja syyskaudella myös yöllinen lämmitys. Ja mikrouuni sekä kahvikeitin yms. pelaavat.

@timppa

Matti Nyman 20.06.2019 23:38

Moi
Jos leirintäalueen hinta on tuollainen sisältäen sähkön, ja käytän tarvittaessa myös ilmastointilaitetta, niin jotenkin maksan tuon ihan mielelläni yrittäjälle.

Tapani Pokkinen 21.06.2019 06:28

Täällä yritetään jälleen keskustelu itse asiasta viedä köyhyyden puolelle ja kyllä siinä taas onnistutaan, nimittäin hengen köyhyys pyrkii esiin.
On se joillekkin vaan niin käsittämätön yhtälö, että ei se raha ole syynä siihen kun kaikki eivät viihdy sen enempi puskissa kuin karavanalueillakaan? Luonnossa viihtyville aurinkopanelit ovat hyvä tapa lisätä matkamökkinsä omavaraisuutta, hiljaista ja toimintavarmaa sähköä noin 9-10kk vuodessa. Halvin tapa se ei taida olla ja painoakin se lisäakkujen myötä lisää, vaan vapaus valita paikkansa on varmaan suurin syy miksi niitä matkamökkejä mieluisiksi varustellaan. Toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä ja itellä se on mennyt noiden poikaimme äiteen suuntaan.

Timo Haapanen 21.06.2019 08:57

Aika usein kämppärit sijaitsevat keskella ei mitään, on luonnonkauniilla paikoilla veden äärellä olevia paikkoja mutta siitä huolimatta ympäristö ei tarjoa mitään.

Syksyn etelänreissuille mennessä ja kotiin tullessa emme viikkokausiin käytä kämppäreitä lainkaan. Eurooppa on täynnä Stellplatzeja.
Ranska on näissä johtava maa, taitaa tuhansissa olla paikat. Lähes jokaisessä pikkukaupungissa on keskustan lähellä tai keskustassa vaanarille paikka. Sille että se on ilmainen ei mahda mitään. Paneleita tarvitaan, sähköä ei läheskään aina edes ole.

Tälläisten kaupunkien yrittäjät saavat meiltä maksun ruokakaupan, ravintolan, polttoaineen hankinnan yhteydessä. Kauniita pikkukyliä ja mukavia ravintoloita on tullut nähdyksi, kämppäreitä käyttämällä ne olisivat jääneet näkemättä.

Kevätmatkoilla Unkarissa tulee leirialueita käytettyä koska kiertelemme kylpylöitä ja ne mitä käytämme ovat kämppäreiden yhteydessä niin että kylpylä kuuluu kämppärin hintaan ja leiripaikoilta mennään suoraa kylpytakit päällä mustiin kuumiin vesiin lillumaan.
Näissä panelimiestä ketuttaa jos sähkö 'kuuluu' hintaan ja ilmankin pärjäisi loistavasti.

Reissaamista voi tehdä monella tavalla, väärää tapaa ei ole.

@timppa


Matti Nyman 21.06.2019 19:43

Moi Timo
Kiitos hyvästä ajatusten vaihdosta. Mietiskelin tuossa, kun en itse sähköstä mitään ymmärrä, että jos tekisimme ajatusleikin. Jos kertoisin mihin kaikkeen käytämme sähköä matkoillamme yhden vuorokauden aikana, niin pystyisitkö laskemaan montako paneelia katolle tarvittaisiin ja mitä se vaikuttaisi akkujen määrään. Muistetaan että meillä on vaunu jossa on rajallinen kantavuus. Onnistuisko?
T. Matti

Timo Haapanen 22.06.2019 14:48

En tiedä mutta itse en miettimällä montaa asiaa keksi mistä me olemme paitsi ilman maasähköä. Yksi on auton nestekiertoinen lattialämmitys, se nyt vaan sattui auton varusteena olemaan.

Toki on olemassa sähkölaitteita esim. ilmastointi, silitysrauta tms. mitä voisi autoon tuoda. Ilmastointi ei ole enää tarpeellinen kun näin eläkkeellä emme kesällä eurooppaan mene. Keväällä ja syksyllä ovat yöt viileät joten sitä ei tarvita.

@timppa

Matti Nyman 22.06.2019 19:11

Moi Timo
Onnistusko paneeleiden ja akkujen määrän arvio näillä tiedoilla? Jos 24 tunnin aikana on ilmastointilaite dometic b 2200 ollut päällä 13 tuntia josta pelkkä tuuletin ollut päällä 7 tuntia ja kompurat 6. Vaunun lämmitysjärjestelmä oli yöllä päällä n. 7 tuntia. Jääkaappi ollut päällä 24 tuntia. Vaunun sisävaloja käytetty 3 tuntia ja vaunun siirtoon käytetty moveria 5 minuuttia. Lisäksi 10 tuntia ollut päällä CPAP laite eli uniapnean hoitoon tarkoitettu laite. Ja kahvinkeitin päällä reilut 20 minuuttia.
Eli pystytäänkö tuolta pohjalta arvioimaan paljon on sähkön tarve ja noiden vermeiden tarve. Ei käytetä siis ulkopuolista sähkövirtaa. Nyt mukana ei ole läppäreiden, puhelinten yms. Pientarvikkeiden lataukset.
T. Matti

Matti Nyman 22.06.2019 19:14

Ja tietysti vaunun lämpimän veden lämmitys päällä 24 tuntia. T. Matti

Timo Haapanen 22.06.2019 22:06

Kaikki muut paitsi ilmastointi onnistuu hyvin. Kaasua emme säästele, tankkipullon ansoista meillä on rajattomasti kaasua saatavilla.

Meillä on aina, siis todella myös ajossa 24/7 lämmin vesi käytössä. Auton suihkua käytämme säännöllisesti. Nykyinen auto ollut meillä rapiat kolme vuotta ja suihkua on käytetty n. 300 kertaa. Mikrouuni toimii ja kahvinkeitin. Toki telkkari ja läppärit.

Siis kaikki muut paitsi ilmastointi.

Viime kevätreissulla mukana olleilla tuttavilla oli molemmilla uniapnealaite eivätkä hekään ostaneet sähköä.

@timppa

Timo Haapanen 23.06.2019 14:27

Kokeilin äsken tuossa pihalla mikrouunia. Näin auringossa uunia käytettäessä tuli taivaalta 18,7 A Se tarkoittaa että lähes puolet mikrouunin ottamasta virrasta tulee suoraa taivaalta. Siinä ei uunin käytön jälkeen kovin pitkään mene akkujen täyttöön.

@timppa

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.