Kunnollinen äänentoisto matkailuvaunuun

Rauno Riitinki 24.09.2020 13:35

Tahtois tehdä (teettää?) vaunuun kunnollinen äänentoisto. Ei mitään korin hajottavaa bassojumppaa, vaan laadukasta ääntä. Luonnollisesti rakenteiden asettamat rajoitteet hyväksyen. Löytyykö kokemuksia?

Ari Kuusisto 24.09.2020 15:01

Aikanaan rakensin Harrin kaiuttimen rakennussarjasta pienet bassorefleksikaiuttimet retkeilyautoon ja toistaa ihan kohtuullisesti ,vahvistimena on vain soittimen oma, mutta lisävahvistimilla vois vielä parantaa.
Vaunuun varmasti olisi helpompi rakentaa kun tilaa enemmän ja jos tykkää rakennella niin on kohtuuhintainen ja laadukas vaihtoehto, eikä ole vaikeata, mdf kotelon vaan maalasin telalla kosteudenkestävällä maalilla..
Voittaa perus autokaiuttimet eikä ole juurikin se jumputtaja.
Kannattaa katsoa mitä tarjolla Harrin kaiuttimen nettisivuilla.https://www.harrinkaiutin.fi/
Kun tekee koteloon ei tule niitä hallitsemattomia resonansseja ettei vaunun rakenteista tule se soitin.


Harrin kaiuttimen tuotteet itse rakennellen 250-300 ,Genelec menee yli viidensadan mutta varmasti saa hyvän mikäli ne autosoittimen kanssa on yhteensopivat ja 12V jännitteellä aktiivikaiuttimet saa toimiin, en kyllä muista vaikka pojalla kyllä on Genelecit käytössä, että mikä jännite menee sisään.
muokattu: 24.9.2020 20:04
Markku Hämäläinen 24.09.2020 16:48

Itse jos olisin rakentelemassa äänentoistoa vaunuun, valitsisin Genelecin kaiuttimista, ovat valukotelossa, joka ei kärsi kosteuden tai ilman vaihtelusta. Koko sijainnin ja lompakon mukaan.
Laatukin kestää vertailun mihin tahansa.
Se mikä niihin syöttää ääntä onkin jo vaikeampi valinta laadun ja hinnan suhteen.

Esa Ojala 27.09.2020 13:54

Jokos olet Rauno löytänyt sopivaa systeemiä äänentoistoon?

Tässäpä yksi vaihtoehto, jota voi testata. Minusta tuossa laitteessa on todella hyvä äänentoisto ja hyvät ominaisuudet sekä liitännät. Meillä kotona kyseinen laite jo pari vuotta ollut käytössä.
Käy Gigantista kokeille, senhän voi palauttaa jos ei miellytä.

https://urly.fi/1LiZ

Markku Hämäläinen 08.10.2020 13:02

Kävin Genelecin kanssa sähköpostin vaihtoa, heidän kaiuttimien asennuksesta caravan laitteisiin

Minä:
Kun olen karavaanari ja joku kysyi karavaanareiden nettipalstalla hyvää laatuista ratkaisua matkailuvaunun äänentoistoon, ehdotin Genelecin kaiuttimia.
Sittemmin muistin kuitenkin niiden olevan 230 V toimivia.
Tuli mieleen onko niitä mahdollista muuttaa tai teidän tuottaa 12 V jännitteellä toimiviksi, ellei niitä ole jo?

Yksi vaihtoehto olisi tietysti invertteri, mutta se huonontaa hyötysuhdetta, varsinkin kun se pitänee olla laadukas, harmoniset pääse kaiuttimille saakka, vai onko niissä niin hyvä suotimet, että ne toimivat modifioidulla siniaallolla?


Genelec:
Helpoin konvertoida 12V käyttöön olisi varmaan G One tai 8010, jossa sisäinen käyttöjännite voisi olla lähellä sitä, että se voi toimia 12-15V jännitteellä. Tähän menessä Genelec ei ole lähtenyt tähän suuntaan, ehkä sen takia että ei ole uskottu tällaiselle kaiuttimelle olevan riittävästi tarvetta. Genelecin kaiuttimia on käytetty 230V invertterin kanssa ja jos invertteri tuottaa kovin kanttiaaltoista eri säröistä sähköä, sillä on ollut taipumus kuulua läpi ininänä äänessä. Tässä voi olla osuutta myös maaluupeilla ja sähkön laatu voi luiria sisään myös muualta kuin sähkösyötön kautta. Jos invertteri suodattaa harmoonisia jonkin verran, sillä tavalla voi ihan hyvin käyttää Genelecin kaiuttimia.

Nykyään meillä kuitenkin on myynnissä myös PoE-käyttöön tarkoitettuja asennuskaiuttimia (4430A ja 4420A) ja nehän voivat olla hyvinkin sopivia tähän karavaanarikäyttöön, koska PoE-tehonsyöttöön löytyy kaikenlaisia powereita jo valmiina kaupasta. Voisi löytyä jo kaupan hyllyltä 12VDC poweri, joka tekee PoE-sähköä (noin 48 VDC). Noissa kaiuttimissa on audio-over-IP ja analogiatulot valmiina ja analogiatulo in differentinen. Tämä voisi olla hyvä ratkaisu. Näihin kaiuttimiin tarjotaan säätöohjelma (Smart IP Manager), joka on tarkoitettu AV-asentajille ja o vähän tekninen mutta tietysti hyvin monipuolinen.


Minä:
Voisiko Genelec testata G One ja/tai 8010 toiminnan 12 voltilla.

Genelec
12V testi ei ole helppo järjestää näinä tautisina aikoina ja uskoisin, että on parempi käyttää ratkaisua, jossa itse kaiutinta ei tarvitse puukottaa niin se ei vahingossa mene rikki. Tämä voi olla tuo 4420-pohjainen ratkaisu.

Nopeimmin toimivan systeemin saisi ottamalla tällaisen https://tyconsystems.com/products/tycon-power/poe-injectors/dc/item/196-tp-dcdc-xxxxdx2-hp ja vakiokaiuttimen 4420A.

Ilmeisesti Genelecin labra on kiinni, tai toimii erikoisolosuhteissa kun eivät voi testata.


Viestien julkaisuun on Genelecin lupa
muokattu: 8.10.2020 13:04
Ari Kuusisto 08.10.2020 15:02

Veikkasin että tuo jännite voi olla se ongelma, muuten laadukas ratkaisu olisi ollu Genelec, en tiedä sitten joku muu laadukas aktiivikaiutin,mikä käyttöjännite.

Rauno Riitinki 08.10.2020 17:14

Hmmmm....tässä on puhuttu oikeastaan vain aktiivikaiuttimista, joiden integroiminen 12V-käyttöön voi aiheuttaa haasteita. Onhan hyviä kaiuttimia (elementtejä) muitakin. Olen ajatellut vaihtaa nykyisen kaiutinelementit parempiin, tiivistää ja ehkä vuorata kaiuttimien "kotelot" vaimennusaineella. Kabessa on jo entuudestaan tehtaan asennuksena subbari, mutta vaikka sen toimiikin akkujännitteellä, päästää se hienokseltaan verkkohurinaa läpi, tietenkin vain silloin, kun laturi lataa. Jonkinlainen suodatin varmaankin subbarin sähkön sisääntuloon tarvitaan.

Ari Kuusisto 09.10.2020 19:30

Tuo Harrin kaiutin jota jo kauppasin on siitä hyvä pulju että sieltä saa hyviä neuvoja ja kosteudenkestävät elementitkin varmasti opastaa.Varmasti muitakin löytyy.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.