Patjan ja päiväpeiton pesu?

AHJOS TIMO 10.03.2009 17:07

Onko hyviä neuvoja, kuinka tai missä Adrian patja ja päiväpeitto kannattaisi pestä tai pesettää? Molemmissa on sama pesuohje:

vesipesu kielletty, kloorivalkaisu kielletty, sallittu hellävarainen kemiallinen pesu P (eli sallittuja aineita ovat vain "bensiini, puhdas alkoholi, perkloraatti, R111 ja R113", mitä ne sitten lienevätkin), rumpukuivaus kielletty.

Patjan päällinen ei ole irroitettavaksi suunniteltu. Parivuodepatja muodostuu kahdesta noin 180x70x13 mittaisesta patjasta, jotka ovat yläreunasta kiinni toisissaan.

TERVO JARI 10.03.2009 17:57

pesulasta neuvoja, heidän pitäis olla alan asiantuntijoita . . .

Tosin voi olla että täälläkin on joku joka asiasta tietää . . .

Jari

AHJOS TIMO 10.03.2009 20:56

Päiväpeitto on helppo viedä pesulaan, mutta parivuoteen patja ei. Jos siihen saisi jostakin esim. valmiin vetoketjullisen irtopäällisen, vanhan voisi repiä pois ja heittää roskikseen. Itse patja kestänee kuitenkin vedellä huuhtelua. Epäilen, että kissa päästi siihen haisevan vastalauseensa, kun se pakotettiin olemaan pienessä kapselissa sängyn päällä auton liikkuessa. Siitä on kulunut jo kuukausia, mutta haju tuntuu yököttävänä aina kun auton lämmittää.

TERVO JARI 10.03.2009 21:01

kaikenlaisia pesuaineita/laitteita joilla homma voi käydä ilman mitään roskikseen repimisiäkin ? Käy kysäseen . . .

Toinen vaihtoehto on nuot autofixsaus firmat, heilläkin on omat konstinsa . . .

Ei maksa paljon vielä se kysyminen, seuraava "askel" voi jo maksaakkin ? ?

Jari

SVÄRD TIMO 10.03.2009 22:08

Tässä voisi olla yksi vaihtoehto www.fi-service.fi ja sieltä Penetrox-PF - kuivakäsittely.

AHJOS TIMO 11.03.2009 08:11

Kiitos Penetrox-PF -kuivakäsittelylinkistä! Ettei sitä tarvitsisi teettää pian uudelleeen, patjan päällä pitäisi olla vesipestävä petauspatja. Tai ehkä petauspatjana voisi käyttää yksinkertaisesti huopaa tai täkkiä.

SUOMINEN TAUNO 11.03.2009 08:20

En haluaisi maalata pirua seinälle, mutta tuo kissan pissa saattaa olla melko ongelmallinen puhdistta millään konstilla. Meillä tapahtui sama ongelma sisällä vuodesohvan kanssa. Käytimme kaikki konstit puhdistamiseen, mutta aina se haju vaan jäi jäljelle. Ei auttanut kuin heittää roskiin koko sohva.

AHJOS TIMO 11.03.2009 16:24

Kävin tänään kysymässä lähipesulasta, jolle patjojen ja sohvienkin pesu on normaalia toimintaa. Patjani pesu maksaisi "alle 100 euroa". Hiukan kyllä epäilyttää, onko siinä mahdollisesti homettakin. Sinertäviä täpliä näkyy siellä täällä harsomaisen pintamateriaalin läpi. Ehkä tuokin satanen kannattaisi mieluummin käyttää uuden patjan käsirahaksi.

VARTIAINEN JOUKO 11.03.2009 18:18

Mitä todennäköisimmin pienimmän riesan kautta pääset uuden hankinnalla. On ainakin varmaa että pääset hajuhaitasta eroon. Kun laitat uuden patjajan ja petauspatjan väliin kumilakanan, niin seuraavan kerran haitta vaikuttaa vain siihen petauspatjaan.

AHJOS TIMO 13.03.2009 22:32

Hintaluokkia:

Kemiallinen pesu pesulassa: patja hiukan alle 100 euroa, päiväpeitto 23 euroa. Penetrox-käsittely omalla pihalla: patja noin 200 euroa, koko auton käsittely noin 300 euroa (sisältäen myös patjan käsittelyn). Eliminoi homeen, eläinten eritteet yms. Uusi patja Adrian tehdasvaraosana: noin 400 euroa + rahti. Selvittämätön vaihtoehto: Muotoon leikatut vaahtomuovipalat Etolasta tms. kaupasta ja niiden verhoiluttaminen vesipestävällä kankaalla.

Suomi24.fi-veneilyfoorumilta saatu idea: Kun patja on saatu puhtaaksi, sen voisi päällystää fleecellä (100% polyester), joka on kuulemma hyvä vaihtoehto nukuttaviin patjoihin. "Ei hiosta, ei ime vettä ja tuntuu kuivalta ja lämpimältä kosteissakin olosuhteissa. Hintaa tuolla on noin 5-6 euroa/metri, eli ei juuri mitään."

PALIN MATTI 14.03.2009 05:58

Tuli mieleen, että jos purkaisi sen vanhan patjan ja pesisi joustinosan vaikka painepesurilla sopivan tuhdin liuottimen kanssa. Ne ulkokuoret ja välitoppaukset vain teettäisi verhoilijalla uudet. Ei kai se kissanpissa niitä joustimia ole vielä rikki syövyttänyt?

AHJOS TIMO 14.03.2009 08:48

Kiitos neuvosta! Patjassa on pesuohje, jonka mukaan vain hellävarainen kemiallinen pesu (P alleviivattuna) on sallittu. Vesipesu on siis kielletty. En tiedä, mitä sen sisällä on ja mitkä kerrokset vesi pilaisi.

SUOMINEN TAUNO 16.03.2009 10:13

Painepesuria ja mäntysuopaliuosta kokeilimme meidän kissan pissaamaan vuodesohvaan. Ei auttanut.

KOPONEN KAUKO 16.03.2009 18:54

Vielä yksi ehdotus.Perinteinen rakennuskonevuokraamo CRAMO mainostaa otsonointi/hajusaneeraus palveluita.Heidän mainoksen mukaan otsonointi soveltuu mm.tupakoinnin,lemmikkieläinten sekä palo-ja vesivahinkojen aiheuttamien hajuhaittojen poistoon. CRAMOLTA saat avun isoihin ja pieniin hajuhaittoihin,luvataan mainoksen lopussa.

AHJOS TIMO 17.03.2009 09:25

Kiitos Cramo-vinkistä! Heidän palveluilleen saattaa olla joskus käyttöä taloyhtiössämme. (Olen hallituksen puheenjohtaja talossa, joka on noin 10 km päässä Cramosta.)

Autoni käsittelyn aloitin eilen pesemällä päiväpeiton käsin vesialtaassa Lidlistä ostetulla "Formil ultra plus color" pyykinpesunesteellä. Siis tavallinen vesipesu haalealla vedellä. Pesuvesi tuli yllättävän likaiseksi ja peitto puhtaaksi. Mitään vaurioita en huomaa peittoon tulleen, vaikka vesipesu oli pesuohjeessa kielletty. Ahtaassa autossa on mukavampi hengittää, kun päiväpeitto on vedellä pesty ja huuhdottu, eikä siinä ole kemiallisesta pesusta jääneitä kemikaaleja, varsinkin kun on vielä kamina sängyn alla! :)

Patjan puhdistusta varten ostin eilen "Johnson Bio Shout" -pesuvaahtoa, joka imuroidaan pois kun se on kuivunut. Tarjoustalossa 4,25 euroa 470 ml. Kokeilen ensin sitä ja päätän sen jälkeen, onko syvemmälle tunkeutuva käsittely tarpeen.

Kotieläinpalstoilla kehutaan "Pissi Pois"-nimistä ainetta. Sen sanotaan olevan "desinfioiva pesuaine, joka neutralisoi bakteereja. Se on biologisesti hajoava ja vedellä laimennettavissa."

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.