Virtapiikin suodatin autoon

HINTIKKA ESKO 15.05.2008 16:53

Olen kuullut muutamista tapauksista, jolloin auton virtapiikki on särkenyt jonkun herkän laitteen, kameran tai satelliittivastaanottimen. Jollakin oli hajonnut sama laite kolme kertaa, jonka jälkeen mies purki kaupan myyjän kanssa.

Tietääkö joku, onko markkinoilla 12V tasavirralle sopivaa suodatinta?

PALIN MATTI 16.05.2008 18:59

Mitä tarkoitat "virtapiikillä"? Siis auton oman sähköjärjestelmän (12 VDC) vai ulkoisen sähkölähteen (230 VAC) tuottamaa. Suuresti epätodennäköisiä ovat molemmat.

HINTIKKA ESKO 16.05.2008 22:30

Tarkoitan auton omaa generaattori-akkujärjestelmää. Eli arvelen, että generaattori (12V) voisi tuottaa piikin, joka näkyisi esimerkiksi rekisterikilven jännitteessä. Riippuu tietenkin siitä milloin jännitevaihtelua voi sanoa piikiksi. Koko juttu sai alkunsa tosiaan siitä, että ajokissani särkyi 2 uutta peruutuskameraa. Molemmat kestivät muutaman viikon käytön. Ehkä auton virta ei ole riittävän tasaista kyseiselle laitteelle.

Varmaan olet oikeassa, mutta millä perustelet, 230 VAC antaisi aina piikitöntä, täysin tasaista, virtaa?

LAMPINEN PERTTI 17.05.2008 08:16

Jos akku pätkii moottorin käydessä, niin jännite voi nousta satoihin voltteihin hetkellisesti. Jos syynä akun sisäinen katkos, niin vaikea löytää. Akkukenkien kunto helpompi tarkistaa.

AHOLA JARI 17.05.2008 11:11

Ei liene kyse virtapiikistä, vaan jännitepiikistä. Virtaa kun ei oikein voi laitteen läpi voi enempää syöttää kuin mitä se ottaa tai lävitseen päästää (oikosulku).

Vika on tietty auton sähköjärjestelmässä, jos se jännitepiikkejä (ylijännitepulsseja kait) päästelee. Aika usein starttipiiri/virtalukon starttiasento sammuttaa ACC-piirin, esim. radion ja myös ajovalot, mahdollisilta piikeiltä. Eli korjauksena voisi olla releohjaus esim. tuosta ACC-piiristä

Parasta on tietty eristää galvaanisesti ne herkät laitteet (tai niiden koko sähkönsyöttö) muusta auton sähköjärjetelmästä, ja varmentaa niiden toiminta omalla akustolla, joka myös auttaa "imemään" vaihteluita/piikkejä. Yksinkertaisen galvaanisen eristämisen voi tehdä vaikka 12V DC/DC muuntimella, joka on jännitereguloitu ja ylijännitesuojattu, esim. http://www.partco.fi/luettelot/sivut/right.php?sivunro=110 - tuossa keskellä sivua.

PALIN MATTI 17.05.2008 12:07

"Eli arvelen, että generaattori (12V) voisi tuottaa piikin, joka näkyisi esimerkiksi rekisterikilven jännitteessä".

Siis sähköllä käyvä rekisterikilpi? )
HINTIKKA ESKO 18.05.2008 07:47

Kiitos, Jari ja muutkin. Paljon tuli asioita pohdittua eri puolilta. Tällaista Jarin osoittamaa vempelettä etsiskelin, ja olin melko varma, että joku on sellaisen tehnyt. Nyt se löytyi! Nyt täytyy jatkaa etsiskelyä, ja tutkia hinta/laatusuhteita.

En ollut tarkka puhunko virta- vai jännitepiikistä, kun ajattelin että eihän jännite tapa, ellei se kulje tapettavan läpi. Eli eikös tuhotapauksessa synny virtapiikkikin, eli turhan suuri virta sielä missä sitä ei kestetä. Sopivaan kohtaan sattunut oikosulku voisi pelastaan laitteen muita osia ja tyytyä polttamaan sulakkeen.

En turhaan saivartele, mutta asia kiinnostaa, kun alalla työskentelen.

LAUKKANEN MAURI 20.05.2008 18:25

Virta vai jännite molemmat ovat tavalaan samoja asioita;eipä ruveta viisatelemaan. Kyllä saitin alittaja on aivan oikeassa,että se auton sähkö-järjestelmä voi aihettaa jännite piikkejä jotkä voi tuhota jonkun herkän elektronisen laiteen. Yleensä syynä on releet ja niissä olevat kelat,jotka muuten pitäisi varustaa diodilla joka on kelan rinalla ja "tappaa" ne piikit. Jos katsoo esin kannetavan PC,n syöttöjohtoa siinä on yleensä se kela;suodatin(musta möykky),jonka tehtävä on suodataa ne piikit pois. Yleensä autopuolella on laiteet jotka sinne liitetään varustettu sillä suodatus kelalla (voi olla laiteen sisään rakenettu)joka suodataa jännite piikit pois. Kun tuossa mainitiin tuo PARTCO.elektoniikka kauppa,niin sieltä löytyy keloja myös autosähkön suodatukseen. Kyllä se siitä tumii m laukkanen

LAUKKANEN MAURI 20.05.2008 18:41

Tuossa niitä keloja jolla varmaan toimii,kun virta arvot on oikein;eikä ole hinalla pilattu!. HÄIRIÖNPOISTOKELA. KELA 3,9 µH 12 A .........1,80. KELA 5,6 µH. 8 A .........1,80 ... HÄIRIÖNPOISTOKELA. KELA 40 µH. 3 A .........1,60. KELA 100 µH ... www.partco.fi/luettelot/osat/PARTCO2007_OSA2.PDF - Samankaltaisia sivuja

HYTÖNEN REIJO T 20.05.2008 20:38

Outoa.Tuntuu,että tiedät sähköistä jotain mutta sanot,että virta ja jännite ovat tavallaan samoja.

Sen verran minäkin olen sähkö oppia lukenut,että osaan ohmi n lain.Sehän kuuluu: "Kun kusee hankeen,siihen tulee reikä" Kyllä virta on U ja jännite joku muu.

HINTIKKA ESKO 21.05.2008 08:17

Kiitos, Mauri. Nyt alkaa pussi kestämään. Reijolle: Kaikki tunteet eivät aina johda oikeaan. Kenties muiden virheiden lisäksi, tekstissäni oli "se" sana, joka kieliopillisesti viittasi jännitteeseen, vaikka tarkoitin virtaa.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.