Yandex Transport

AHJOS TIMO 25.08.2016 17:15

Latasin tänään Googlen Play-kaupasta otsikossa mainitun venäläisen sovelluksen, joka toimii yhtiön datakeskuksessa Mäntsälässä. Jos karavaanari joutuu jalkautumaan ja turvautumaan julkiseen liikenteeseen Helsingissä, Tampereella, Pietarissa, Moskovassa tai Budapestissa, tähän kannattaa tutustua. Varmaankin siihen tulee myöhemmin muitakin kaupunkeja. Sovellus näyttää kartalla, missä bussit, ratikat ym. tällä hetkellä liikkuvat ja kauanko joudut vielä odottamaan pysäkillä. Linjan koko reitinkin voi katsoa ja kysyä, miten pääsee tietystä paikasta toiseen.

Huom! Suomenkielinen versio näkyy asennuksen jälkeen nimellä "Kuljetus".

AHJOS TIMO 27.08.2016 13:36

Tuo sovellus tunnistaa ne bussit ja raitiovaunut, jotka ilmoittavat koko ajan sijaintinsa. Tällä hetkellä kaikki Helsingin sisäiset linjat ovat sellaisia, mutta vain osa ns. seutulinjoista, joiden reitti kulkee kahden tai useamman kunnan alueella. Esim. linjat 550, 560, 611 ja 615 näkyvät, mutta esim. 554 ja 561 eivät näy. Espoon busseihin se ominaisuus tulee kuulemma vasta ensi vuonna, ehkä samalla myös Vantaan busseihin.

AHJOS TIMO 27.08.2016 13:48

Vertasin Yandex Transportia myös "Here WeGo" -sovellukseen. Jälkimmäinen on joka suhteessa paljon kattavampi. Pääkaupunkiseudun paikallisliikenteestä siinä on myös seutulinjat ja junat, mutta se näyttää vain aikataulun mukaisen saapumisajan tietylle pysäkille eikä tiedä todellista saapumisaikaa. Yandex puolestaan ei sisällä aikatauluja vaan arvio saapumisajan sen mukaan, missä tietty bussi ilmoittaa tietyllä hetkellä olevansa. Silloin, kun bussi ei ole vielä lähtenyt päätepysäkiltään, Yandex tietää vain vuorovälin pituuden, mutta ei tiedä, milloin bussi lähtee. Kun se on lähtenyt liikkeelle, Yandex osaa arvioida sen saapumisajan jokaiselle reitin varrella olevalle pysäkille ja näyttää kartalla bussin sijainnin. Sama koskee raitiovaunuja.

Näin siis tällä hetkellä eilisen tutustumiseni perusteella pääteltynä. Järjestelmiä kehitetään jatkuvasti, joten ominaisuudet voivat muuttua milloin tahansa.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 27.08.2016 14:10

Itse käytän ReittiGPS ohjelmaa. Se toimii hyvin HSL:n alueella, tietää oman sijainnin ja siihen voi lisätä suosikkeja.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.