Teräksisen huolto täytön yhteydessä

RUUSUNEN JANNE 02.03.2016 08:01

Mitä laki ja asetus mahtaa sanoa nestekaasupullon täytön yhteydessä tehtävästä huollosta/tarkastuksesta?

Kävin taannoin vaihtamassa yhdessä paikassa 11 kg:n sivuventtiilipullot ja sain vaihdossa pullon minkä kyljessä vuosileimana 6.90. Pullo oli kyllä sen näköinenkin, että vanha oli. Sulkuhana oli jotain muovin tapaista ja käytännössä mureni käsiin. Pullo oli kyllä täynnä ja siinä oli se harmaa korkki kierretty suojaksi liittimeen täytön yhteydessä.

Toinen kysymys, että kuuluuko se tiiviste vaihtaa aina täytön yhteydessä? Kyseisessä paikassa tiivisteet ovat aina vaihtamatta jokaisessa pullossa. Tarkoitan sitä tiivistettä mikä vastaa paineensäätimeen.

HAAPANEN TIMO 02.03.2016 09:37

Mitä muita numeroita pullossa oli? Valokuva olisi poikaa.

@timppa

HÄMÄLÄINEN MARKKU 02.03.2016 09:39

Paineastiat tulee koeponnistaa 10 vuoden välein ja stanssata uusi päiväys astiaan. Tiivistettä ei yleensä vaihdeta täytön yhteydessä, siksi katsoin ennen aina pullon ostaessani tiivisteen kunnon ja hylkäsin pullon, mikäli tiiviste ei ollut kunnossa. Nykyään kun on otettu käytön muovinen suojus, niin tiivisteen kuntoa ei voi enää tarkistaa.

RUUSUNEN JANNE 02.03.2016 09:44

Ok. Välillä kyseisen toimittajan pullojen tiivisteet ovat olleet melkoisen "kuluneita". Ei ole heillä käytössä muovista suojusta, joten helppo jatkossa tarkastaa tiivisteen kunto.

En huomannut ottaa valokuvaa pullosta. Olisi kyllä pitänyt, oli kylle sen verran epäilyttävän näköinen venttiili. Vein pullon takaisin ja sain toisen tilalle. En olisi kyllä luottanut siihen venttiiliin enään. Ehkä sen vielä olisi saanut auki, mutta tuskin enää kiinni.

En ruvennut stanssauksia sen enempää tutkimaan. Tuo 6-90 oli maalattuna pullon kylkeen.

HAAPANEN TIMO 02.03.2016 09:58

Nykyään noissa tavallisissa kaasupulloissa tarkastusväli on 15 vuotta.

Vuosiluvulla 2030 varustettu pullo näyttää hassulta kun itse on nyt 63 niin aika vanha on silloin kun pullo tarkastetaan. Luultavasti ite joutuu moiniin syyneihin ennen ko. pulloa.

@timppa

ASIKAINEN MATTI 02.03.2016 15:47

Vaikka pulloissa on nykyään kutistemuovisinetti, niin se ei estä tiivisteen ja kierteen kunnon tarkastamista oston yhteydessä. Pyydän myyjää aina murtamaan sinetin taskussaan olevalla veitsellä (pullohan on siinä vaiheessa jo minun), tarkastan tiivisteen ja kierteen sekä varmistan, että venttiili aukeaa. Sitten vain kierrehattu päälle suojaksi ja pullon nopea vaihto sateessa ja kylmässä aamuyön tunteina on varmistettu. Kerran olen ostotilanteessa joutunut kaivamaan öljysuotimen avaustyökalun esiin kierrehatun avaamiseksi ja taisipa itse venttiilikin tarvita samaa työkalua.

HÄNNINEN JUKKA 02.03.2016 22:08

Terve, " täytön yhteydessä" kirjoitit. Yst kertoisitko miten ja missä seurasit täyttöä, tarkistuksia jne.

Lienkö ikuna vuodesta 1962 muuta kuin antanut tyhjän kaasupullon rautakaupan, bensiksen ym työntekijälle ja saanut pullohäkistä uuden tuoreleimatun ja tarkastetun täyden pullon pullon tilalle.

Täytyy nykyisin olla kurssit käytynä, ennenkuin saa oikeuden ja paperit minkäänlaisten tiivisteiden tarkistamiseen. Näin on ollut jo ties kuinka kauan.

15 viime vuotta olen itse täyttänyt kaasupulloni, ja paperitkin on.

Miksei koskaan missään näe kerrottavan kaasun itsetäytön aiheuttamista onnettomuuksista? Ihan arkea on plöräyttää tankki täyteen bensan sijasta dieseliä , mikä on sitten kiverämpi ja kalliimpi uutuuri. Joissain peltikuorisissa ovat löpön ja raikasveden täyttöreiät baut metrin päässä toisistaan samalla sivulla.

Jos sitten hönösissään laittaa isomman kattilan liedelle kiehumista vartoen, ja kattila onkin täytetty raikasvesikraanasta bensalla, niin vois olla aihettakin taivastella mitä voi helposti sattua.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 03.03.2016 10:39

"Täytyy nykyisin olla kurssit käytynä, ennenkuin saa oikeuden ja paperit minkäänlaisten tiivisteiden tarkistamiseen. Näin on ollut jo ties kuinka kauan."

Tuosta en ole kuullutkaan, etten saisi katsoa pullon kumitiivistettä ilman kurssia tai lupia?? Koskahan sellainen sääntö on tullut voimaan, että pullo tulee vaihtaa side side silmillä, ettei vain näe sen tiivistettä. :)

HÄNNINEN JUKKA 03.03.2016 16:46

Saivartele suolisaitilla.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.