Hanan säätö?

MARTTILA RAIMO 03.06.2015 21:03

Olisiko jollakulla kokemuksia tiskialtaan hanaventtiilin säädöistä? Ongelmana on, että hanaa avattaessa, sähköpumppu käynnistyy liian myöhään hanasäädön ollessa jo puoliksi auki ja siksi vesi tulee ulos heti isolla voimalla pärskien vettä ympäriinsä. Nyt kai olisi syytä tehdä jotain säätöjä siten, että pumppu käynnistyisi aikaisemmin, jolloin venttiilin säätö on vielä pienimmillään.

Matka-auton koppa on Burstner 2010.

TERVO JARI 03.06.2015 21:49

Ettei olis takaiskuventtiili rikki jolloin putkistoon lappoilmiö imee ilmaa ja kun pumppu käynnistyy ilmat tulee pärskyen hanasta ?

Minulla toimii hanat tuollatavoin kuin kerroit, hana on yli puolet auki ennenkuin pumppu käynnistyy ja vesi juoksee jouhevasti .....

Mut mulla ei oo rysrneri, sillä tosin ei asian suhteen merkitystä ......

JANHONEN MATTI 03.06.2015 22:10

Kun otat sen hanan vivun irti - yleensä kiinni yhdellä vivun päällä olevalla ruuvilla - niin alta paljastuu mikrokytkin, joka vipua nostettaessa yhdistää virran pumpulle.

Mikrokytkimiä on "miljoona lajia" mutta yleisin tyyppi vesihanoissa on vipukäyttö, koska kytkimen tule toimia koko hanan säätöalueella.

Mikrokytkimen pientä vipua taivuttamalla virran kytkentähetkeä voi joko nopeutta tai hidastaa. Homma on tehtävä ajatuksella ja taiten, muuten edessä on uuden mikrokytkimen hankinta.

HAAPANEN TIMO 04.06.2015 08:30

Kallistun Jarin diagnoosin puolelle, ei pitäisi pärskiä ellei ilmaa ole.

Joku toinen uppopumppumies voisi kokeilla niin että jättää hanan täysin auki päävirran ollessa pois ja katsella pärskiikö vesi kun virran kääntää päälle.

@timppa

TOIVONEN MARTTI 04.06.2015 08:45

Mulla uppopumppu ja kyllä pärskii kun säiliön pinta laskee tarpeeksi. Vettä on vielä jäljellä mutta ilmeisesti tietyn määrän jälkeen pumppu tekee senverran tehokkaasti töitä että syntyy vesipyörre jonka läpi menee ilmaa ja tulos on pärskimistä.

Yksi huomio noista hanoista. Mun autossa on vessassa sellainen hana jossa mikrokytkin on kiinnitetty vipuun. Siis kun hanan avaa niin itse mikrokytkin liikkuu ja sen vipuosa vastaa kiinteään hanarunkoon. Idioottimainen suunnittelu koska kun mikrokytkin liikkuu nitkuttaa se hiljalleen johdot poikki. Jos itse kytkin olisi kiinni rungossa ja hanan avausvipu painaisi mikrokytkimen vivusta päälle ei johdot olisi vaarassa katketa. Hanaa vaihtaessa kannattaa ehkä selvittää sen rakenne.

mot

HELLE RAUNO 04.06.2015 08:47

Tere !!! Minulla oli sama ongelma. Vesi palasi säiliöön. En tiedä onko pumpussa takaiskuventtiiliä ollenkaan. Ratkaisin asian katkaisemalla pumpusta lähtevän muoviletkun pian pumpun jälkeen, ja laitoin siiten takaiskuventtiilin. Huonoa on se, että putken poikkipinta pieneni, mikä vähän vaikutti virtaukseen. On toiminut pian 5 vuotta.

Käyttäjän lisäys viestiin 4.6.2015 klo 08:56:07 Tuo Martin kokemus tukee asiaa. Näin oli minullakin. Mitä alempana on veden pinta säiliössä sen liukkaammin vesi palaa säiliöön. ( Lappo )

JANHONEN MATTI 04.06.2015 09:17

Huhtikuussa jouduin itsekin vaihtamaan mikrokytkimen kun johto oli mennyt poikki. Kun oli katkennut lähes mikrokytkimen siltä ei kannattanut alkaa korjata.

LAINE SEPPO 04.06.2015 20:56

Minulla vaunun vessassa. Sama ongelma jonka ratkaisin laittamalla ulkoisen kytkimen pesualtaan viereen. Toimii hyvin eikä tarvitse takuta mikrokytkinten kanssa.

TERVO JARI 04.06.2015 21:39

Saat pyörteen vesisäiliössä loppumaan laittamalla pumpun alle muovisen ristikon ( elintarvike laatu ) jonka keskikohta on keskellä pumpun imu"reikää". Tuo ristikko estää veden pyörreilmiön. Ristikko jakaa pumpun imupulen "vesiliikenteen" neljään osioon jolloin pyörrettä tuskin ilmenee.

Uppopunppu saa olla sentin / pari irti säiliön pohjasta ja tuohon väliin sijoitat sen ristikon. Ristikko pysyy paikoillaan kun ristikon laidat ovat korkeammalla kuin pumpun pohja.

Vaikee selittää muutamalla sanalla mutta jos haluut kuvan, laitan sen . . .

TOIVONEN MARTTI 04.06.2015 21:48

No niinpä, kiitti Jari ideasta. Taidan panna toimeen asap. Sopiva ristikko/ritilä taitaa olla mielessä. Luulisi vaikuttavan. mot

JANHONEN MATTI 04.06.2015 23:18

Hyvissä tandem-pumpuissa tämä "ristikko" on osa pumppua.

MARTTILA RAIMO 05.06.2015 21:45

Kiitokset kaikista vinkeistä. Ensi viikolla otan hanan työn alle. Uskon että ratkaisu näiden ehdotusten pohjalta löytyy. Ja kiitokset, että viestiketju pysyi asialinjalla ja oikeilla raiteilla.

MARTTILA RAIMO 15.06.2015 20:34

Vika löytyi näiden saamieni niksien perusteella. Kiitokset siis niistä. Jäljet johtivat mikrokytkimen liian myöhäiseen kytkeytymiseen. Eli hana oli jo auki, kun pumppu käynnistyi. Ensiavuksi riitti kun painoin säätövipua sisäänpäin=alaspäin akselissaan, jolloin vipua avattaessa pumppu alkaa toimia hivenen aikaisemmin. Myöhemmin vielä kiristän kohteen, ettei se pääse uudestaan löystymään.

Mukavaa juhannusta kaikille.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.