Voinko korjata kosteusvaurioisen?

Javes Hämäläinen 30.05.2020 22:46

Hei, harkinnassa kosteusvaurioisen matkailuvaunun ostaminen. Neuvoa kaivataan. Minulla ei ole ennestään kokemusta asuntovaunuista. Olen etsinyt sopivaa vaunua jo puolitoista vuotta, mutta en ole sellaista sattunut löytämään ja nyt tuli vastaan kiva vaunu, mutta siinä on kosteusvaurioita. Harkitsen korjaamiseen ryhtymistä, mutta en osaa arvioida sitä onko kaikki korjaaminen mahdollista omilla taidoillani ja välineilläni. Talon korjaamisesta on kokemusta mutta vaunuista ei. Vaunu on LMC Siesta 350 HK ja on juuri mennyt katsastuksesta läpi. Myyjä ei osannut oikein sanoa mitään vaurioiden laajuudesta.

Kysymys 1) Vaunun pohja hivenen ontuu kun sisälle astuu. Sisäpuolella jonkinlainen muovimatto. Alapuolelta näkyy, että vanerin pinnasta on irtoillut kiiltävää pinnoitetta. Miten tämä pitäisi korjata? Purkaa koko vaunu jotta saa lattian pois. Vai poistetaanko osa. Vai tehdäänkö vain lisätuentaa. Jos vanhaa vaneria jää, aiheuttaako se terveysriskin? Lepääkö seinät jotenkin lattiavanerin päällä?

Kysymys 2) Sisällä näkyi vesijälkiä etu- ja takaseinässä. Voinko vain purkaa sisäkautta ja vaihtaa eristeet sekä tukirimat? Vai irtoaako myös ulkoseinät? Mitä pitää huomioida?

Ymmärrän että näihin kysymyksiin ei välttämättä ole ihan yksiselitteistä ja helppoa vastausta, mutta olisin kiitollinen pienistäkin tiedon murusista, kokemuksista tai mistä vaan.

Vaunun pohjasta on vähän kuvaa täällä (kohdassa 0:30):
https://www.youtube.com/watch?v=rLiVmWb_Fzg

Ilkka Yrjönsalo 31.05.2020 09:36

Tervehdys!
Kosteusvaurioiden arvioiminen käy parhaiten kun pintapuolisen vaurion laajuuden kertoo kolmella. Eli jos kosteusvaurio pintapuolisesti olisi noin neliön alueella niin korjattavaa on vähintään kolmen neliön verran. (mielipide perustuu muutamaan kokemukseen kosteusvaurioista) Jos tarkastamassasi vaunussa on lattian alueella , etuseinässä ja takaseinässä näkyviä vaurioita niin jatkaisin vaunun etsintää. Korjaustyön laajuus yllättää varmasti.
Kaveri toi mulle tarkastettavaksi ostamansa "lievästi" kosteusvaurioisen vaunun. Pyysi tarkastamaan toimivatko kaikki vaunun laitteet. " Katso samalla sitä vessan seinässä ja kattoluukun vieressä olevaa pientä kosteusvaurioa" Tarkastettuani vaunun oli pakko ilmoittaa kaverille että tämä vaunu on ongelmajätettä! Vaunu meni purkuun. Oli lähes täysin mätä ja varmasti terveydelle vaarallinen.
Pysyisin kaukana vaunuista joissa useammassa paikassa havaittavissa kosteusvaurioita!
Huom. henkilökohtainen mielipide!!!

Toivo Koistinen 31.05.2020 11:02

Jos on intoa, ja ilman saa, nin miksei. Koulukaveri taannoin nosti korin irti pohjasta, uusi sen, ja sitten korin sisäpuolta purki tarpeellisesti, ja uusi sen, ynnä laski takasin.
Tietysti kalusteet purki ensin, ja rakensi ne takasin. Oli kuulemma kohtalaisen kova homma rakettaa lähes koko vaunu uusiksi.
Ihmiset noita tekee, ja jos on aikaa halua, ja käden taitoa, niin miksei.
Näillä sivuilla on joskus ollut kuvauksia noista hommista, ja kuten karavaani asentaja sanoi, kun kyselin linja autojen sisustamisesta, ja noista hommista.
Monta alottaa, mutta noin yksi kymmenestä saa valmiksi, ennenkun homma kaatuu jostain syystä.
Vaunuista tuli mieleen, kun oli välissä ajatus hukata auto, ja ostaa vaunu seisomaan.
Alle tonnin painosia pariskunta vaunuja ei juuri enää uusia ole.
Tp

Javes Hämäläinen 31.05.2020 12:11

Kiitos kommenteista. Kyllä nuo laittaa ajattelemaan. En usko että musta olisi koko koppaa ilmaan nostamaan. Ei ole sellaisia välineitä käytetävissä. Ensimmäinen kuluerä olisi kuitenkin jonkinlainen (pressu)talli, minkä sisällä pystyisi suojassa vaunua korjaamaan. Nostolaitteet maksaisi varmaan aika paljon.

Kun nyt mietin niin ilmeisesti työn laajuuden voi tietää vain kun purkaisi vaunun ensin niin että näkee mitä siellä seinän sisällä on. Vaunu kun ei ole ilmainen. Niin olisi aika riskiostos, jos maksan siitä, puran seinät näkyville ja totean ettei sitä enää voi korjata. Sitten joudun vielä maksamaan jätemaksut vaunun hävittämisestä.

Timo Haapanen 31.05.2020 20:28

Se on kyllä siisti vaunu. Etuseinä on vuotanut ja lattia on saanut vettä siitä jääkaapin alaritilän reunoista. Oli älytön veto laittaa se ritilä lattiaan. Työtä on pirusti mutta vanerilla, finnfoamilla ja liimamassalla selviää aika edullisesti.

Tarvitaan paikka missä tehdä, työkalut ja tekijä jolla on aikaa sekä tarmoa.

@timppa

Markku Hämäläinen 01.06.2020 18:27

Aloittajan kertoma vaunu kannattaa ottaa vain jos sen saa ilmaiseksi.

Tapio Pankka 01.06.2020 20:06

Näkemykseni mukaan on kahdenlaisia vaunuja. Toiset on niitä joista kosteusvauriot on jo huomattu.

Toivo Koistinen 02.06.2020 06:10

Juolahtim ajatus. Miksiköhän myynnissä on kostea vaunu. Miksi myyjä ei korjaa, ja myy hyvin korjattua.
Tp

Javes Hämäläinen 02.06.2020 15:25

Kiitos taas vastauksista. Nyt kävi sillain, että soitin myyjälle ja myyjä sanoi että vaunu on nyt myyty. Eli ainakaan minun ei tarvitse alkaa nyt korjausta miettimään.

Toivo, vaunun alkuperäinen omistaja oli kuulemma vaihtanut uudempaan vaunuun ja antanut vanhan vaunun sitten liikkeelle myytäväksi.

No ei tämä turhaa ollut - sain teiltä paljon hyvää tietoa mitä voin kyllä hyödyntää kun menen seuraavaa vaunua katsomaan. Kiitos paljon ja hauskaa kesää! :)

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.