Vaunu ympärivuotiseen käyttöön?

Sanni Niiranen 06.04.2018 23:54

Hei!
Ei ole itsellä asuntovaunuista kokemuksia ollenkaan, joten tulin kyselemään vinkkejä!
Onkohan ihan mahdoton ajatus asua ympäri vuoden jatkuvasti pelkästään asuntovaunussa? Mitä asioita tulee ottaa huomioon? Ensimmäisen vaunun hankinta edessä, pitääkö olla Kabe ja Alde vai pärjääkö Hobbylla ja Trumaticilla?

Toivo Koistinen 07.04.2018 09:28

En ota kantaa hygienia asioihin, koska sen puolen asiat movat sinulla paremmin suunniteltuja.
Sauna, kemsan, ja harmaan veden tyhjennys, ja sen semmoiset On hyvä olla. Suihkuhan noissa on, mutta kantovesi, joten siinä on oma hommansa.
Vaunun sijoitus paikka, onko mahdollista sähköpaikkaan, koska muuten ei siittä mitään tule, pelkällä akkuvirralla.
Eli camping alue on siinä hyvä, ja kannatta paikkoihin tutustua nyt talvella, niin näet millaista talvivaunuilu on metrin hangessa
Kaasua kuluu. Kaasulla keitellessä olisi hyvä olla liesituuletin, koska kaasu kehittää palaessaan kosteutta, ja keittely myös, ja se päätyy sisätiloihin muuten. Loskakeleillä sitä kosteutta vaatteissa, ja muussa muutenkin riittää, joka myös kannattaa ottaa huomioon
Alde on tasaisempi lämöltään, muta trumatik reagoi puhallin systeeminään lämmön vaihteluun.
Itse olen työn puolesta asustellut jonkin verran, jopa täällä pohjoisessa tulipalo pakkasessa.
Vaunu oli vanha lmc ja kyllä siinä tarkeni, mutta nurkathan ovat kylmempiä niissä useassa, vaikka sekin hautailtiin lumeen, mikä ei ole hyvä asia.
Voi sanoa silä kokemuksella, että vaunussa asuminen on oma haasteensa, ja kannatta harkita tarkoin. Toivottavasti vaunumiehet antavat lisää tietoa
Kabea pidetään hyvänä vaununa, joten siihen kallistuisin, ja riittävän isoon, mikäli päädyt asiaan.
TP

Perttu Kaasinen 08.04.2018 13:33

En osaa sanoa tämänpäivän vaunuista mutta kyllä ainakin vanhemmissa Kabe vaunuissa pärjäsi alden kanssa kovillakin pakkasilla meidän ennätys vuosi -96 ja -30 pakkasta ei mitään hätää ollut asuessa,sen jälkeenkin yli -20 pakkasilla on asuttu kabessa.
Tiedän eräänkin perheen jotka asuivat olikohan 6vuotta yhtäjaksoisesti samanlaisessa -07, 8metrisessä vaunussa.
Eräs kaveri asuu edelleenkin ajoittain pitkässä Adria vaunussa jossa on alde.

Risto Nyholm 30.05.2018 15:43

7.7.'17 ostin -05 vuosimallin Solifer MH 560 Artic Alden vesikiertoisella lattialämmityksellä vailla minkäänlaista kokemusta asuntovaunusta. Olen asunut siitä päivästä lähtien vaunussa ja hyvin on tarjennut. Olen tehnyt muuttoilmoituksen matkaparkkiin ja maistraatti on merkinnyt minut henkilö vailla vakinaista asuntoa. Eli olen irtolainen ja sepä ei haittaa ollenkaan. Samassa osoitteessa on ravintola jonka haltija suostui, että voin laittaa postilaatikon heidän laatikkonsa viereen ja käytän samaa osoitetta. Vaunun käyttöohjetta tulee jatkuvasti luettua ja sähkön mentyä -15oC pakkasessa klo 02 oli luettava miten saa kaasu lämmityksen päälle.

Perttu Kaasinen 30.05.2018 21:00

Pariyötä sitten kaasuloppui ja lämpö putosi +19 sitten vaihtamaan pulloa klo3 ja ulkona +9 johan tuntui kylmältä joten nykyihminen sielläkin on kuin kotona.

Markku Anttila 06.06.2018 11:25

Osta iso kausipaikka vaunu ja siihen täysmittainen etuteltta talviputkilla.Useimmilla vaunumerkeillä tulee toimeen etelän talvissa.Mukavuus on kiinni itsestä.

Ari Soini 21.06.2018 14:22

Tarkenee ja pärjää sitä vaikka teltassa. Mutta, toisaalta jos on ostamassa vaunua talvikäyttöön, niin miksei samalla osta kunnollista eikä sellaista mikä välttää... Samaan rahaan niitä saa. Sellaisen välttävän vain saa vähän tuoreemmalla sisustuksella, mutta kumpi mahtaa merkitä talven pakkasissa enemmän.

Juho Nivala 03.11.2021 09:25

Dethleffs nomad 520 v alde +nestekierto lattialämmitys.Kokemukset kyseisestä mallista + ja - olis kiva tietää ,on itsellä harkinnassa vuosimalli on 2011

Pasi Sormunen 03.11.2021 10:46

Hankintalistalle ensimmäisenä hyvät villaskukat ja pipo jota on mukava käyttää myös sisällä, sekä etuteltta tai pienempi "eteisteltta". Lämpimät huopatöppöset, koirankarvarukkaset, kynsikkäät sekä väljä parka-typpinen takki, jotka saa nopeasti ja helposti päälle kun kaasu loppuu aamuyöllä (loppuu aina aamuyöllä) ja pitää käydä pullo vaihtamassa. Automaattivaihtajiakin toki on, mutta sitten kun kaasu loppuu, niin on mennyt huomaamatta molemmat pullot tyhjiksi ja ei enää auta muu kuin paksumpi peitto tai talvimakuupussi.

Itse en "asu" talvella vaunussa yleensä viikkoa pidempään kerrallaan, mutta pienempiä reissuja joitain tulee talvellakin tehtyä. Pidempään paikoillaan ollessa nestekiertolämmitys lienee se mukavin vaihtoehto. Trumatic ilmakierrolla saa vaunun kylmästä lämpimäksi ja kuivaksi nopeammin.

Vesihuolto on ehkä se vakituisen talviasumisen probleema, jota kannattaa mietiskellä. Vakituisessa caravanparkissahan tietysti voi lähes kaikki vesiasiat, kahvinkeittoa lukuunottamatta, hoitaa huoltorakennuksissa.

Talvivaunun tunnistaa siitä, että sitä on suunniteltu talvikäyttöön mm. jätevesi lämpimissä tiloissa, paksummat seinät ja pohja jne... mutta lyhyempiä pätkiä pärjää monenlaisissa vaunuissa.

Janne Hynynen 20.11.2021 20:31
Sanni Niiranen

Hei!
Ei ole itsellä asuntovaunuista kokemuksia ollenkaan, joten tulin kyselemään vinkkejä!
Onkohan ihan mahdoton ajatus asua ympäri vuoden jatkuvasti pelkästään asuntovaunussa? Mitä asioita tulee ottaa huomioon? Ensimmäisen vaunun hankinta edessä, pitääkö olla Kabe ja Alde vai pärjääkö Hobbylla ja Trumaticilla?

Kokemusta on Hobbystä Trumalla talvella ja kyllä silläkin reissuja pärjää, mutta en lähtisi suosittelemaan pidempään talvikäyttöön jos on yhtään mukavuudenhaluinen. Adrian Alpinassa on tosi hyvät varusteet vakiona ja hinta on Kabea halvempi, joka on varmaan kyllä vielä vähän laadukkaampi. Laatuero Hobbyyn verrattuna on kuitenkin todella iso. Kaikki on tehty vähän tukevammin.

Muutama juttu mikä monista puuttuu, mutta Adria Alpinassa on vakiona:

lämmitettävä kiinteä harmaavesisäiliö ja viemärit lämpöisessä tilassa (!).
Alde, vesikiertoinen lattia- ja patterilämmitys. Huomattavasti tasaisempi lämpö ja säädöt 0,5 asteen välein.
tuplapohjat ja ilmankierto takaa säilytyslaatikoissa ja kaapeissa. Ei siis kondensoi vaikka olisivat vaatetta täynnä.
Oven tuplatiivisteet ja lämpökynnys.
Paksummat eristeet
Paremmat ikkunat ja kasettiverhot, kondensoi vähemmän
Kaasu-uuni ja liesituuletin vakiona


En ole päässyt vielä yli 5 pakkasella Adriaa testaamaan, mutta ero vaikuttaisi olevan valtava nimenomaan talvikäytössä.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.