Soveltuvat vanteet (alu)

KAARNA PAULI O 21.09.2006 23:05

Kaipaisin tietoa käyvätkö jonkun auton vanteet suoraan Solifer 450 vm-88 alle.Ajattelin lähinnä alu vanteita.

BÄRS RAINER 22.09.2006 13:05

Eikös vanteissa ole 4*100 pulttijako? Sillä tiedolla vanneliike etsii sopivat.

Ja jos olen oikein käsittänyt, niin takavetå-ååppelin vanteet ovat juuri tällä pulttijaolla, ja muutenkin sopivat. Liene ainakin vanhempien Soliskoiden (ja muiden) vakiokoko? Jos olen väärässä, niin viisaammat korjatkoon..

RAUTIAINEN KARI 22.09.2006 13:30

Mullakin on kyllä, mutta en silti ole keksinyt minkä helevetin takia vaunussa pitäs olla aluvanteet ???

Jopa se solikan kummajainen malli, se joku sportti messukapistus, alut ja hyvin matalaprofiilirenkaat. Käsittämätöntä.

Kertokaa joku viisaampi mitä, muuta kuin haittaa, on panna vaunuun matalaprofiilirenkaat jotka on tosi matalat? Sen heijaamisen vähyyden ymmärrän kyllä, mutta en sitä että rengas ei auta joustoissa lainkaan. Levee matalaprofiili on varmaan uraisella tiellä tosi kiva. Ei siellä ainakaan yhtään ehjää astiaa ole siinä vaunussa.

HYTTILÄ ESKO O 22.09.2006 18:02

Solikoissa on kyllä aluvanteet vakiona. http://www.solifer.com/index2.phtml?page_id=1011& Tavalliset siistit 14" vakio C-rengastuksella. Enpä usko että kukaan jättää ostamatta noitten aluvanteitten vuoksi.Vaikkei ne itsellekään mitään merkitse. Noita tarvikevanteita kun hankkii vanhempiin kannattaa kysyä rengasliikkeestä myös kantavuus. Onko sitä vanteissa riittävästi vaunuun. 4x100 jako löytyy hyvinkin monesta automallista. esim. VW,OPEL.BMW.TOYOTA,RENAULT jne keskireikiä on sitten erikokoisia ,senkin täytyisi olla oikeankokoinen.

SAARNIO MAURI 22.09.2006 23:36

Ostaessa kannattaa tarkastaa myös mikä on kyseisen vanteen kuormankantokyky koska vaunussa on usein vain kaksi pyörää joten kokonaipaino jaettuna kahdelle voi olla monelle "halpavanteelle" liikaa.Saksalaislehdissä oli kesällä juttua testeissä (Tuv) hajonneista aluvanteista. Omassa matkailuautossakin on nyt (30000Km) havaittavissa yhdessä puolassa hiushalkeama, joka näkyy vanteen takapuolelta selvemmin. Nyt vain ajellaan kylmä rinki hanurin ympärillä ja odotetaan kauden loppua ja yritetään hankkia samanlainen vanne tilalle.

KAARNA PAULI O 25.09.2006 21:06

Jos laitan alu vanteet niin kyllä se on kuitenkin oma vaununi ja en aio tätä ajatusta kenellekään väkisin syöttää.Lähinnä ihmetyttää joidenkin negatiivinen asenne kun kysyy vain tietoa.Neuvot olivat varsin asenteellisia.Tiedän kyllä mitä teen tässä vanne asiassa.

SAARNIO MAURI 25.09.2006 22:17

Osta vaan aluvanteet ilmanmuuta, peltivanteiden aika on jo mennyt ohi. Tienpientareilla riittää pölykapseleita, eikä ruosteiset vanteet ole edes ilo silmälle, mutta turvallisuus ei ole vain oma asia. Varmista ehdottomasti ostaessasi myyjältä riittääkö vanteen "kantavuus" oikeasti, siis mustaa valkoisella. Myyjät ei aina ole riittävän tarkkoina ko. asiassa vaan puhuvat "hyvistä ja laadukkaista" tuotteista, mitä ne varmaan onkin, mutta tarkoitettu vain johonkin muuhun laitteeseen. Nykyään ei vanteita saa myydäkään kuin aina tiettyyn autoon johon se on hyväksytty, tai sitten varmistetaan että ominaisuudet ylittää tulevan käytön. Vaunu on vaan hieman hankalampi tapaus, sitä ei useinkaan löydy luetteloista vaan täytyy soveltaa. Aikaisemmin asiaa helpotti se kun vanteita teki melko pieni määrä tehtaita, vaikka myyntinimiä oli paljon, mutta markkinat on kasvaneet rajusti ja tuoneen mukaan "epämääräisempiäkin" valmistajia, joiden tuotteissa ei ole enaa "ylimääräistä" turvamarginaalia. Ehkä olen tullut "ylivarovaiseksi" kun omasta m-autosta löysin muutama viikko sitten sen hiushalkeaman joka ei nyt vielä ainakaan ole lisääntynyt, mutta tekee kyllä varovaisekseksi ja hankin kyllä uuden kun vain löydän Suomesta. Nämä vanteet tuli tehtaalta auton mukana, joten pitäisi olla normin mukaiset, mutta maanantaikappaleitakin tulee aina mukaan.

RAUTIAINEN KARI 26.09.2006 18:37

Äläs ukko hermostu siitä että mullakin on mielipide. Mulla on myös ne aluvanteet mutten vieläkään tiedä miksi, muuten kuin se että ne oli siinä alla kun se tehtaalta tuli. Ja mitä kirjoitin niistä matalaprofiilisista niin herra on hyvä vaan ja todistaa ajatukseni vääräksi ja hipiän ohueksi.

Totta sekin että aluvanne on nätti jos on ollakseen, eikä huku kapselit. Mutta tarve, sitä ei ole.

KAARNA PAULI O 26.09.2006 22:06

Ompa uskomattomia tyyppejä,kun kysyy tietoa,ne alkaa sormi pystyssä kertomaan mielipiteitään.Ei tullut kovin montaa vastausta siihen mitä kysyin ja nekin vähän sinnepäin.Edes. Vaikka vaunu on vanha niin on sen omistaja kuitenkin karavaanarina varsin kokenut.Toivoisin niitä tietoja,malliin "Opel kadett" takavetosen vanteita on käytetty ko. vaunussa. kyllä luulisin tämän kokoisessa porukassa ainakin jonkun käyttäneen auton vanteita vaunussaan.Ei pidä takertua sanaan ALU

LAHTI ANTTI 26.09.2006 23:28

Pauli. Kuten huomaat täällä on monia olevinaan tietäviä "asiantuntijoita" monessa asiassa. Mutta kysyit niistä vanteiden koosta. Uskon siihen käyvän Opel Kadett C-mallin vanteet, joissa pulttijako on 4x100 ja ET 37. Tämän asian saat varmaankin varmistettua jostain Soliferia myyvästä liikkeestä. Samoin varmista, että vanteiden kantavuus on riittävä. Itselläni on vaunussa sama vannekoko, mutta siellä on 4 pyörää alla, joten kantavuus riittää. Jos ostat käytetyt, katso ettei ole pysty- eikä sivuheittoa. Hyvää syksyn jatkoa!

Marko RISTIMÄKI MARKO 27.09.2006 09:11

Opel Recordin 14' vanteet käy myös, joten kyllä tuohon valikoimaa löytyy aluvannepuoleltakin eikä tarvitse etsiä niitä 13 tuuman aluja. Voivat olla jopa kalliimpia kuin 14 tuumaa.

KOMULAINEN JORMA 27.09.2006 12:20

Olethan toki jo vastauksiakin saanut! Ja et voi tosissasi olettaa ettei aloituksesi alla voisi keskustella muutenkin vanteista, aluista tai muista. Niin ja Kadetin vanteissa on muistini mukaan liian pieni keskireikä käydäkseen vaunuusi, mutta tarkista asia.

Ja Karille: Kyllä aluilla saa kohennettua auton/vaunun ulkonäköä, kyllä se riittää hankintakriteeriksi.

-Jorkki-

RAUTIAINEN KARI 27.09.2006 13:11

Mies ajelee maaseudun mutkateitä moottoripyörällään ja huomaa että on eksyksissä. Mutkan takaa mies huomaa, että tien poskessa seisoo toinen pyörä ja sitä korjailee joku motoristi. Hän pysäyttää kohdalle ja kysyy: "Anteeksi, voisitko auttaa? Lupasin eräälle ystävälleni että tapaisin hänet tunti sitten, mutta en tiedä missä olen?"

Pyöräänsä korjaava mies vastaa: "Totta kai voin, istut uudenkarhean moottoripyöräsi päällä ja sijaintisi on 40 ja 41 asteen välillä pohjoista leveyttä, 59 ja 60 asteen välillä itäistä pituutta."

"Sinun täytyy olla insinööri", sanoo eksynyt motoristi.

"Niin olen" vastaa mies "mutta mistä tiesit?"

"No, kaikki mitä kerroit, on kyllä teknisesti totta. Mutta minulla ei ole aavistustakaan mitä tehdä informaatiollasi ja totuus on, että olen edelleen eksyksissä."

Työkalut maahan laskenut bikeri vastaa: "Sinun täytyy olla johtaja."

"Niin olen", mies vastaa, "mutta mistä tiesit?"

"No, et tiedä missä olet ja minne olet menossa. Olet tehnyt lupauksen, josta sinulla ei ole minkäänlaista käsitystä miten sen voisit pitää ja odotat että minä ratkaisen ongelmasi. Totuus on, että olet täsmälleen samassa tilanteessa kuin ennen tapaamistamme, mutta nyt se on jostain syystä minun vikani."

KAARNA PAULI O 27.09.2006 17:37

Kiitos asiallisista vastauksista.Onneksi sain tietoa ,jotta voin aloittaa vanteiden etsinnän.

KAARNA PAULI O 27.09.2006 17:47

Mitä minun pitäisi todistaa ja kenelle.Älä kuvittele että olet ainoa joka renkaiden käyttäytymistä ymmärtää.Olen hyvin tietoinen siitä mitä aion tehdä,mielipiteesi on minulle yhtä tyhjän kanssa.

RAUTIAINEN KARI 27.09.2006 17:59

En ole ollutkaan estelemässä. Herra on hyvä vaan. Jos valita saa niin mieluummin ihan miten vaan. Sammuta ne hihat ennenkuin kärähtää se tiukka pipokin.

HAAPANEN TIMO S 27.09.2006 18:30

Kyllä se tuo Antin mainitsema vanne on.Älä erehdy Ladan vanteisiin,sitä tuohon helposti tarjotaan, vaikka sen jako on 98x4.Lähellä on muttei tarpeeksi lähellä.Ensimmäinen luku muodostuu mitasta pultin keskeltä akselin keskelle kerrottuna kahdella.Toinen luku ilmaisee pulttien lukumäärän.ET ilmaisee kuinka paljon vanteen keskikohta poikkeaa pyörännavan ulkopinnasta.PS.Itselläni oli varapyöränä tosi vanhan Kadetin 12"vanne,mukavan kevyt ja pienikokoinen.

RAUTIAINEN KARI 27.09.2006 18:37

Kaarna kirjoitteli:

"Ompa uskomattomia tyyppejä,kun kysyy tietoa,ne alkaa sormi pystyssä kertomaan mielipiteitään. Ei tullut kovin montaa vastausta siihen mitä kysyin ja nekin vähän sinnepäin."

Voisiks nyt senverran meitä tyyppejä jeesata että kertoilisit että mitkä vastaukset oli mielestäsi oikeita ja siten kelpasi, ja mitkä oli vääriä vaan siksi ettei vastannut odotuksiasi.

LIIMATAINEN HANNU 28.09.2006 07:21

Trai trai trallallaa, tapelkaa pojat, saatte tupakkaa! En nyt viitsi ryhtyä toistamaan moneen kertaan jupisemiani ajatuksia asiasta ja asian vierestä kirjoittamisesta, lyhyesti vain että 'lysti on mukavaa' ja 'tiukka pipo epämukava'! Meitä on moneksi. 'Tyyppejä'? Uskottavia ja uskomattomia.

PALIN MATTI 28.09.2006 14:10

Rauzi hei! Mieki kirjottasin tähän yhen hyvän jutskan, mutta ku tämä on "Matkailuvaunut ja vetoautot" -palsta ja mulla on piironkiauto itelä, ni en oikeesti sitte voi :=))

KORHONEN KARI 28.09.2006 15:11

Hä,hää,miepä voin.Käväsin ulkomaan ostoksilla,Haparanda.Ostin aluvanteet ynnä renkaat tuohon Letukkaani.Aluihin pantiin kolmeen 12 kpl,luultavasti,5gr painoja/vanne ja yks selvis 4:llä.Oiskohan laadussa mälsää.Merkki oli komia:Ace Diva.Alkuperäsissä aluissa yks pieni paino jokaisessa! Niin,Bridgestonen Noranza 205/65-15+alut yht.664€.Ei paha!

LIIMATAINEN HANNU 28.09.2006 15:14

Nii, kyl määki Haparandasa, Kari hei!

WIHERIÄKOSKI TERO K 29.09.2006 12:47

Sain juuri äsken sähköpostitse tiedon Soliferin maahantuojalta, että ainakin vuonna 1987 pulttijako oli 4x100 mm, vannekoko 5x13 100 mm LP1317.

Näytti ainakin 13 tuuman vanteita 4x100 pulttijaolla olevan paljon huuto.netissä ja Toyota Corollan vanteina.

TERO

P.S. Itse tarttisin edulliset nastarenkaat sopivin vantein solkkuuni (540DL -87)

HAAPANEN TIMO S 29.09.2006 17:38

Corollan vanteiden ET (offset)ei täsmää

HAAPANEN TIMO S 29.09.2006 18:03

Ja lisäksi,keskireikä vanteessa on se mikä kuorman kantaa,erityisesti juuri alu-vanteissa sen täytyy olla täysin sopiva.Pehmeässä alumiinissa pultit eivät muuten pidä.

LAHTI ANTTI 29.09.2006 19:52

Pauli. Palaan vielä tähän vanne asiaan. Mikäli vaunussasi on 13" renkaat niin ilmeisesti siihen oikea vannekoko on 5,5x13" jako on 4x100,ET 37 ja reiän halkaisija 57 mm. Käy katsomassa osoitteesta www.vannetukku.fi. Hae sieltä rengasinfo->vanteiden soveltuvuustaulukko. Nämä ovat kylläkin autoihin tarkoitettuja tietoja, mutta sieltä näet, missä autossa on tätä kokoa olevat vanteet.ET voi heittää -/+ 2, jos renkaan ja pyöräkotelon välissä on tilaa. Ja kuten sanoin,tarkista vanteen kantavuus.Jos on vielä kysyttävää, niin kirjoittele tänne. Varmaankin asiat selviävät. Terkkuja Antti.

KAARNA PAULI O 29.09.2006 20:28

Tässä oli juuri sitä asiallista tietoa jota kaipasin.Tietoa siitä minkä auton vanteet sopivat solikkaan kyselin siksi,että kovin monet ilmoittavat myyvänsä esim. 13" opelin vanteita.Ja tältä pohjalta ei vielä osto päätöstä voi tehdä,vaan tarvitaan tieto onko joku tietty auto merkki ja malli jonka vanteet ovat sopivat vaunun alle.Vanteen koko,jako ja leveys oli jo tosin tiedossa.Mutta kiitos asiallisista vastauksista.Osaltani lopetan tämän aiheen käsittelyn tähän.Morjenstellaan kun tullaan vastaan tien päällä. PAULI

RYTKÖNEN MARTTI 29.09.2006 21:25

Kevät-talvella oli vanneasia ajankohtainen,ja ajattelin hankkia ilmanmuuta alu vanteet. Kestävyys kuitenkin ratkaisi päätymiseni toisenlaiseen ratkaisuun. Jos euroja olisi laitettu likoon yli budjetoidun olisi kai löytynyt kestäviä aluja,muttei siinä olisi mielestäni mitään järkeä. Nyt huomasin olevani väärällä areenalla;kyseessä on as.auto. Terveiset kuitenkin SF Alatalon maisemista Jännevirralta.

RAUTIAINEN KARI 29.09.2006 21:40

Eiköhän se saa olla asentoautoilijakin mieltä asiasta. (En ole varma mutta luulisin)

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.