Soliferin keskuslämmitys

KILJANDER TIMO 31.12.2007 18:23

Hei, minulla on Solifer 6101 vm 92. Kuukausi sitten lisäsin hieman vettä ja pakkasnestettä järjestelmään. Viime viikonloppuna kaikki vesi oli hävinnyt paisuntasäiliöstä mutta en löytänyt vuotokohtaa. Onko hyviä ehdotuksia vuotokohdan löytämiseksi kotikonstein. Itse olen ajatellut laittaa karamelliväriä, josko tämä paljastaisi vuotokohdan. Kaikki ehdotukset otetaan mielihyvin vastaan. Kiitos etukäteen. Timo Kiljander

LAHTI ANTTI 31.12.2007 18:32

Onko lämmitysjärjestelmää laitettu hiljakkoin ? Jos, niin on voinut jäädä ilmatasku johonkin joka nyt täyttynyt vedellä. Mikäli ei ole koskettu, niin ei paljon muuta mahdollisuutta, kuin lähteä seuraamaan verkostoa ympäri ja hakea mahdollinen vuotokohta. Ei se yleensä itsekseen sieltä haihdu. Ei sinne väriainetta tarvitse laittaa. Jos se vuotaa, niin kyllä sen näkee/tuntee. Toivottavasti löydät syyn.

KILJANDER TIMO 31.12.2007 18:38

Hei, ei ole pitkään aikaan tehty mitään järjestelmään, joten en usko ilmataskuun. Kiitos vastauksesta. Koetan löytää vuoto kohdan.

PELTOKANGAS HEIKKI 31.12.2007 19:34

Katoppa sähköpatruuna, sen päässä kumitulppa.Vuotaa monesti vanhenmiten.Tv.Heikki

GRÖNLUND JORMA A 01.01.2008 01:18

Oven alla on tyhjennystulppa. Josko vuotaa siitä. Toki voi vuotaa mistä tahansa vaunun sisälle. Kannattaakin konttailla joka kohta läpi, ettei pääse syntymään ihan kauheeta vesivahinkoa. Ne jousiklemmaritkin voivat joskus pettää. Niitä on patteriverkostossa monta kymmentä kumiletkujen ja alumiiniputkien liitoksissa.

KILJANDER TIMO 01.01.2008 10:19

kiitos, tämä onkin tarkistamatta, kuten muutkin liitoskohdat.

KILJANDER TIMO 01.01.2008 10:23

Terve Heikki,tämä tulppa vuoti kun tuli Suomi-Kiina naisten jääkiekon mm-ottelu muutama vuosi sitten ja kello oli yli 22.00 sekä tietysti pikku pakkanen n. -10c. Tarkistin sen nyt ensimmäisenä. Ei vuotanut. tv. Timo

PITKÄAHO JUKKA H 01.01.2008 14:58

sitä vuotoa kantsii etsiä kylmästä järjestelmästä kas kun pakkasnesteellä on taipumus tulla ulos kylmänä.

VARTIAINEN JOUKO G 01.01.2008 23:00

Jos noinkin paljon paisuntasäiliö vajautuu niin se ei voi hävitä itsestään. Jollei suoraan poistotulpan kautta poistu niin ihan varmasti löytyy vaunun lattialta. Tuon sähköpatruunan tulpan vuotaminen pisti itsenikin parisen vuotta sitten etsimään sitä vuotokohtaa. Onneksi se paljastui riittävän ajoissa ettei suurempaa vahinkoa ehtinyt tapahtua.

KILJANDER TIMO 02.01.2008 21:18

Hyvä vihje, olen menossa nyt lauantaina vaunulle, kiitos

PITKÄAHO JUKKA H 03.01.2008 16:50

ole hyvä vaan.kosteuden löytää hyvin esimerkiksi suodatinpussilla siinä näkyy kosteus heti kun tippakin on.Koitappa pyyhkiä suodatinpaperilla joka liitos ja katso missä liitoksessa paperi kastuu,siis kahvinkeittimen pussilla.

IPATTI VEIKKO 03.01.2008 18:45

Tarkistas onko letkuissa käytetty niitä vanhoja yksiaisaísia klemmareita ja jos on, niin lienee joku katkennut, parempia ovat nää nykyiset kaksipuoleiset klemmarit. Joskus on löytynyt haurastunut kumiputki, tarkista ne. Jossakin vaunun lattialla löytyy varmasti kohta mihin neste on tippunut jos se jostakin klemmarin kohdalta vuotaa. Myös sähköpatruunan vapaissa päissä on kumitulppa, jossa voi olla haurastunut kohta keskellä, johtuen kavitaatio-ilmiöstä. Jos vaunussa on nestekiertoinen lattialämmitys, on syytä tarkistaa sen liittymäkohdat, siinä on kumiputket klemmarilla kiinni lattiaputkissa. Voivat olla vaikka löystyneitä.

PITKÄAHO JUKKA H 06.01.2008 17:18

no Timo,löytyikö reikä lämpöjärjestelmästä ja kerrotkos meillekin asiasta.

KILJANDER TIMO 07.01.2008 10:46

Vuotokohta löyty. Menin la aamuna vaunulle ja pakkasneste/vesivana oli lattialla. Kaikesta huolimatta oli hieman vaikea löytää vuotokohta, joka taas johtui ihan itsestäni. Vuoto oli kuin olikin sähköpatruunan toisessa tulpassa, joka oli sopivasti lämminvesivaraajan takana. Astiasta huolimatta, olikin sitten parin tunnin talkoot siivota lattiaa. Olisi pitänyt tyhjentää neste sieltä tyhjennystulpasta jota minulle ehdotettiin yhtänä vuotovaihto-ehtona. Onneksi olin sentään joskus hankkinut sopivan tulpan (tuurilla). Kiitos kaikille ystävllisistä neuvoista. Olen joskus huolestuneena lukenut uusien tai tietämättömien karavaanareiden saamia vastauksia. Ei oikein ole tiennyt itkeäkö vaiko nauraako vastauksista, jotka pitävät kysyjää idioottina. terveisin Timo Kiljander

LAHTI ANTTI 07.01.2008 15:17

Timo.

Hyvä kun löysit syyn siihen vuotoon ja sait korjattua sen. Ja älä nyt pelästy näitä vastauksia, kyllä niistä useimmiten löytyy myös asiaa kysymyksiin. Ovat joskus vain huumorilla höystettyjä ja ketään ei suinkaan pidetä idioottina. Edes minua !

Terveisin ja mukavia matkoja.

Antti

LAHTI ANTTI 07.01.2008 15:41

Täytyy nyt itsekin esittää kysymys kun tuolla oli puhetta sähköpatruunan päissä olevista kumitulpista. Kävin äsken vaunulla katsomassa, mutta ei ainakaan tässä patruunassa, ei kummassakaan päässä ole mitään kumitulppia. Toisessa päässä on sisäänmenevän veden liitososa ja takana on 230 V kiertovesipumppu. Lämmittimen malli on Alde 2762. Ei ymmärrä asiaa, vaan eipä ole ensimmäinen kerta. Kertokaa nyt viisaammat.

GRÖNLUND JORMA A 07.01.2008 20:48

Semmonen umpitulppa tai kaksi on Primus-patruunassa. Itselläni ei ole vuotanut, mutta kun kuulin tuon olevan yleinen vuotokohta, "varmistin" omat tulppani etukäteen silikoonikumimassalla. Siis muurasin ehjän tulpan päälle sitä massaa paksun kerroksen. Ei pitäisi alkaa vuotamaan.

GRÖNLUND JORMA A 07.01.2008 20:54

Omassani se kumitulpalla suljettu umpihaara on vesiboilerin styroxvaippaa vasten, jolloin saattaisi luulla, että siitä olisi yhteys boileriin, mutta kyllä se on umpihaara. Jos tuon styrox-vaipan ottaa väliaikaisesti pois, voi sen tulpan päälle tehdä tuon "varmistus"-operaation helposti nesteisiin kajoamatta. Styrox-vaippa on irrallinen ja se on tekstiilivyöllä sidottuna yhteen boilerin ympärille kaksiosaisena, josta siis sen yläpuolisen osan saa helposti pois.

LAHTI ANTTI 08.01.2008 10:42

Kävin taas äsken katsomassa tuota patruunaa, mutta siihen tulee ainoastaan kaksi putkea. Tulo- ja lähtevävesi lämmitysjärjestelmään, jotka on yhdistetty kiertämään boilerin kautta. Boilerista lähtee kaksi ohuempaa vesiletkua, joista toinen tuo uutta vettä sinne ja toinen lämpimänveden lähtö hanoille. Styrox-vaipan otin pois, ja siellä on ainoastaan umpinainen muovisäiliö, jonka päädyssä on vesiliitännät. Onko sitten erilaisia patruunoita ? Primuksen oma ja Alden oma ? Edelleen ymmärtämätön Antti.

MIKKONEN MATTI 08.01.2008 11:13

Erilaisethan ne ovat Alden ja Primuksen patruunat. Alden patruunassa ei ole tulppia. Ainoa vuotokohta letkuliitosten lisäksi voi teoriassa olla verkkosähköisen kiertovesipumpun laipan tiiviste.

LAHTI ANTTI 08.01.2008 11:24

No siinähän se selitys sitten olikin, kun en löytänyt kissojen enkä koirien kanssa niitä tulppia. Kiitos vaan tiedosta. Onneksi ei yöunet menneet epätietoisuuden takia. Kun kysymyksessä on tapauksessani Alden patruuna.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.