Saab 900, tyhjäkäynti

Tuija Harju 17.05.2018 14:17

Löytysköhän tätä kautta apua Jyväskylän läheltä. Pitäs lähtee 7-vuotiaan kehitysvammaisen poikani kanssa ratsastusterapiaan Itä-Suomeen het kesäkuun alusta. Saab 900 -91, 2 l, 16-venttiilinen ruisku. Tyhjäkäynti huutaa kolmes tonnis. Lämpötila-anturi, ilmaluisti ja kaasuläpänsäädin vaihdettu. Ei auta. Letkukiristimillä olen puristanut tuloilmaletkun puoleks kiinni, mut hirvittää lähtee vetää vaunua tollasel patenttiratkaisulla. Jos omistat yleismittarin ja ymmärrät autojen tai varsinkin Saappien päälle jotain, pääsetkö apuun? Ilmamassamittari, ruiskuboksi, kaasunpalautin (vai mikä se nyt oli) mahdollisia vikakohteita vielä. Tai ainakin nämä. Multa ruppee osaaminen ja voimat loppua.

Matti Janhonen 17.05.2018 16:16

Ongelma on vanhoille 900 i Saabeille tyypillinen.
Ensimmäinen asia on tarkistaa kaikki alipaineletkujen kiinnitykset ja tutkia että letkuissa ei ole vuotoja.
Suhiseva ääni paljastaa. Huom. kojelaudan alla voi olla vuotokohta lämmityslaiteen ohjaimen letkussa.

Öljyn mittatikun tulee olla ehdottomasti kunnolla paikallaan samoin venttiilikopan kannen ja imusarjan välisen huohotin putken tulee olla ehjä ja kunnolla kiinni. (ilmavuodon mahdollisuus sitä kautta)
Imusarjan tiivistevuoto voi myös sotkea ilmansaannin.

Usein tuo vika (tyhjäkäynti on liian pieni tai suuri) johtuu "tyhjäkäyntimoottorista" (tällä mutikalla on monta nimeä) ja sen takertelusta. Mutikka sijaitse ilmaläppäkotelon vieressä. Irrotuksessa toimii ihan CRC joskaan ei kovin nopeasti.

Asiaa ei ainakaan pahenna jos ruiskutat ilmamassamittarin vastuslankoihin tarkoituksen tehtyä cleaneria, mutta älä koske lankoihin kädellä tai esineellä.

Naapurissa asuu pitkäaikainen Scan-Auton Saab-asentaja, mutta en saanut häntä tähän hätään kiinni.
Kysyn vielä häneltä mitä hän epäilee viaksi.


Tuija Harju 17.05.2018 16:29

Kiitos vastauksesta!Tyhjäkäyntimoottori eli ilmaluisti on vaihdettu uuteen. Boschin osa. Kaikki nuo on tarkistettu jo moneen kertaan ja kunnossa. Tarviisin tosiaan nyt jonkun, joka pystyy yleismittarilla tarkistamaan osien toiminnan, ennen kuin vaihdan enää mitään.

Heikki Rekola 17.05.2018 17:32

Mahdolliset ilma vuodot voi todeta suihkuttamalla startti pilottia. Jos ilma vuotoa suihkutus nostaa kierroksia.
T. Heikki

Timo Haapanen 17.05.2018 19:22

Siis suihkutaa liitosten päälle, ei letkujen sisälle.

@timppa

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.