Matkailuvaunun WC:n puhdasvesisäiliö ja pakkasneste

JUNTUNEN HARRI 17.09.2006 18:53

Onko kokemuksia, aiheuttaako vessan ylävesisäiliöön sekoitettu pakkasneste (sopivassa suhteessa) minkäänlaisia syöpymis- tai muita haittoja säiliöiden rakenteissa?

Käytin viime talvena tätä menetelmää ja säästyin yläsäiliön tyhjentämiseltä.

HAAPAKOSKI OSSI 18.09.2006 08:13

Taitaa riippua, minkälaisesta "pakkasnesteestä" on kysymys. Ainakin autoissa käytetty pakkasneste (glykoli) aiheuttaa nesteen muuttumisen ongelmajätteeksi, jota ei saa hävittää viemäriverkostoon ->kemssan tyhjennys ongelmajätepisteeseen. Lasinpesunesteet ovat samoin jätteenä ongelmajätettä ja ainakin halvemmat Metanolipohjaiset on niin pahaa myrkkyä hengitettynä, etten käytä edes lasinpesuun. Kuinka pahasti käyttämäsi "pakkasneste" haihtuu huoneilmaan ajoneuvon ollessa lämmin?

JUNTUNEN HARRI 18.09.2006 10:55

Kyseessä on aivan tavallinen, mainitsemasi autoissa käytetty jäähdytinneste (glykoli).

Käyttämäni jäähdytinnesteen haihtumista huoneilmaan en luonnollisesti pysty mittaamaan, mutta aistinvaraisesti sitä ei tunnu esim. hajuna. Glykoliahan on 10 litran vetoisessa säiliössä melko vähäinen määrä.

HAAPAKOSKI OSSI 18.09.2006 15:02

Glykolihöyryjen joutuminen hengitysilmaan ei ole varmasti mikään ongelma, mutta ainakin sellainen ohje on jäänyt mieleen, "aineen joutuessa maalipinnalle, huuhtele välittömästi runsaalla vedellä". Mitä sitten tehnee kumitiivisteille, jotka ei ole suunniteltu glykolikäyttöön. Vaikka ainetta on "vähäinen määrä", ei se poista jätteen ongelmallisuutta viemärissä ja pitäähän sitä olla huomattavasti, ettei huuhteluvesi jäädy?

JUNTUNEN HARRI 18.09.2006 15:44

Kirjoitit: "Mitä sitten tehnee kumitiivisteille, jotka ei ole suunniteltu glykolikäyttöön. Vaikka ainetta on "vähäinen määrä", ei se poista jätteen ongelmallisuutta viemärissä ja pitäähän sitä olla huomattavasti, ettei huuhteluvesi jäädy?"

Tuot esille seikkoja, jotka on otettava huomioon. Saattaa olla, että ellei muuta käy selville, luovun glykolista.

KOMULAINEN JORMA 18.09.2006 16:10

Minä olen kemmsan huuhteluveden jäätymisongelman tilapäiskäytössä ratkaissut pitämällä erillistä "ruittipulloa" Ja muuten toimii...

JUNTUNEN HARRI 18.09.2006 16:29

Sain äsken varman tiedon Caravan Centerin huoltopäälliköltä, etteivät vaunun WC-vesisäiliöiden kumitiivisteet kestä glykolin käyttöä.

Tapaus on siis loppuunkäsitelty.

PIHLAJASAARI ARI 19.09.2006 12:32

Itse ostin messumatkalla tällaisia 'pusseja': http://www.vapaa-aika.com/aspsivut/Tiedot.asp?tunnus=12756 http://www.movera.com/de/index.php?navID=114&pID=819&tpl=details&lang=1

Ajatuksena olisi se, että 'raskaammat päästöt' saisi pudotettua helposti alasäiliöön pönttöä likaamatta, jolloin huuhteluun riittäisi pienikin määrä vettä käsikannusta. Aika näyttää miten idea toteutuu.

LUOSTARINEN JARMO 19.09.2006 13:51

Laitapa joskus sitten käyttökokemuksia tänne: selviääkö niiden kanssa pienemmällä veden käytöllä.

HAVUKAINEN RISTO 19.09.2006 14:12

Jos ei glyklia niin miten suola.

TOIVONEN MARTTI 27.09.2006 16:03

Onhan olemassa ihan tähän tarkoitukseen sovitettuja myrkyttömiä pakkasnesteitä joiden ei pitäisi turmella mitään eikä vaatia vesisysteemin yletöntä huuhtelua keväällä. Winter Ban tms. nimi tulee mieleen. Saa Suomestakin, en muista nyt kyllä kuka sitä mainosti, englantilaiset ainakin käyttää paljon kun siellä pakkaset on enempi satunnaisia eikä aina haluta tyhjentää koko raikasvesisysteemiä. Olen ajatellut kokeille tulevana talvena sekä kemssassa että raikasvesisäiliössä ja -systeemissä. mot

VILJAVA TAPIO 27.09.2006 17:39

Älä hitossa laita mitään aineita juomaveteen, oli kuinka myrkyttömiä tahansa. Suomen pakkasissa joudut laittamaan määrällisesti samaa luokkaa kuin pakkasnesteitä yleensäkin, eli suunnilleen yhtä paljon kuin vettä. Juo sitä sitten...

TOIVONEN MARTTI 27.09.2006 18:48

Ei nyt sentään ole tarkoitus juoda mitään liemiä mutta estää järjestelmän jäätyminen talven aikaan. Me ei juoda säiliövettä vaan otetaan juotava vesi eri pulloissa tai kanisterissa mukaan.

Mulla on pumppu sellaisessa paikassa ettei se eikä letkut tyhjene kokonaan vaikka päästäisin vesisäiliön kokonaan tyhjäksi. Jos pumppu jäätyy se hajoaa, on kokemusta. Ja jotta voisi olla aivan varma ettei eka pakkasyö halkaise pumppua pitäisi systeemi tyhjätä ja puhaltaa kuivaksi hyvissä ajoin. Jätevesisäiliö on polyeteeeniä mutta saattaa sekin hajota jäätyessään ja jos pääsee jäätymään niin ei tyhjennys onnistu kuin lämpimään vietynä. Kun sitten tuleekin mukavia ilmoja tekisi mieli lähteä hiukan reissuun ja pitäisi taas täyttää säiliöt ja kemssa uudelleen ja taas sen jälkeen tyhjentää jätevesisäiliöt jne jne.

Nyt ajattelin kokeilla tuollaista myrkytöntä pakkasnestettä nähdäkseni voiko vettä käyttää pesuvetenä niinkuin valmistajat lupailee ja mitä kemssa siitä sanoo ja tuleeko jätevesisäiliö tyhjäksi vai meneekö vesi hyhmäiseksi hileeksi jne.

Saas nähdä kuin käy, mot

HAAPANEN TIMO S 27.09.2006 20:54

Saahan tota,muista EU-maista vielä halvemmallakin kuin täältä kotimaasta.Itse en peseytyisi jäätymättömällä vedellä,se on varmasti jollain tavalla vahingollista,joko itselle tai muille.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.