Kokemuksia Poksin aurinkosähköistyksestä

Jorma Niinikoski 13.08.2018 21:55

Kolmisen vuotta sitten päätin irtauttaa Poksini sähköyhtiöiden ikeestä ja tilasin Englannin Ebay:stä 80W aurinkopanelin, 10A MPPT-lataussäätimen ja uteliaana nörttinä vielä näytöllisen ohjauspaneelin josta voi toimintaa seurailla.

Paneli on ohut, lasikuitupohjainen, puolijoustava eli sen voi asentaa myös pikkasen (yhteen suuntaan) kaarevalle pinnalle.
Poksin katolla ei oikein muunlaiselle olekaan tilaa, mutta tällaisen paneelin sai näppärästi katolle liimattua.
Poksin sähköistyksen toteutus ei ole mitään alan kärkeä, mutta en jaksanut sitä ruveta tässä yhteydessä korjailemaan. Hankin vaan liittimet, jotka sopivat suoraan olemassaoleviin niin voin tarvittaessa ohittaa koko aurinkosähkösysteemin siirtämällä liittimet alkuperäseen asentoon.
Samalla kun laitoin aurinkopanelin, lisäsin myös Bilteman valikoimista näppärän USB-kaksoisrasian puhelimien ja tablettien latausta varten.

Ekassa kuvassa näkyy paneli katolla, toisessa kytkentähässäkkä vaunun penkin alla.
Lataussäädin on vasemmassa alakulmassa, sen alla on vaunun oma verkkolaturi. Oikeassa alakulmassa on vaunun lattialämmityksen muuntaja. USB-rasia on vasemmassa yläkulmassa, mutta se ei ihan mahtunut kuvaan.
Kolmannessa kuvassa näkyy ohjauspaneli, jonka saa vietyä tavallisella RJ-45-Ethernet-piuhalla jhaluamaansa paikkaan.

Kytkin sähköt siten, että kaikki kuormakin kulkee lataussäätimen kautta. Tästä on se etu, että panelista näkee mihin suuntaa sähkö virtaa, wattitunnit jne. Siitä voi myös katkaista koko vaunun sähköt, mikä on tosi näppärää.

Vaunu on ollut taivasalla kesät talvet eikä akkua ole tarvinnut töpselistä ladata. Syyskylmillä otan kyllä joskus sähköpaikan jos en jaksa Truman pientä puhinaa kuunnella vaan käytän pientä öljypatteria kopin lämmittämiseen.
Olen vaihtanut vaunun kaikki lamput 1W ja 2W LED-lamppuihin joista lähteekin yllättävän hyvä valo. Telkkaria mulla ei ole, joten sähkön kulutus on aika pientä. Melkein eniten kuluu tablettien yms. lataamiseen. Jonkin verran myös Truman puhaltimen pyörittämiseen.
Toistaiseksi on riittänyt hyvin vaikka akku onkin vain 75Ah.

Suomen ilmasto ei ole tolle nimenomaiselle panelimallille ilmeisesti mieleen.

Huomasin nimittäin vuosi sitten, että panelin pinnalla oleva ETFE-kalvo on alkanut reunoistaan vähän irtoilla.
ETFE on teflonin sukuinen aine, joka on aika pluikasta, joten en ole varma olisiko reunan kunnollinen kittaaminenkaan auttanut kun tohon kalvoon ei oikein mikään kunnolla tartu.
Olin takuuajan viimeisinä päivinä yhteydessä kauppiaaseen (LENSUN) ja pienen jänäämisen jälkeen pistettiin riita puoliksi ja maksoin vajaat viisi kymppiä varapanelin lähetyskuluista. Katotaan, kuinka kauan alkuperäinen vielä sähköä kunnolla tuottaa. Lisäsin kyllä kittiä reunoihin, mutta ei se ole kalvon irtoamista pysäyttänyt.
Jos vaan on mahdollisuus lasisen panelin käyttämiseen, niin luultavasti meikäläisissä oloissa kestävämpi valinta.

Ville Säynäjäkangas 13.08.2018 22:18

Itse olen myös pohtinut poksin aurinkosähköistystä. Millä liimasit paneelin kiinni kattoon ja kuinka työläs se on repiä irti mahdollisen särkymisen vuoksi?

Jorma Niinikoski 13.08.2018 23:08

Liimana käytin Cascon XtremFix-liimaa, joka on monessa käytössä aika näppärää koska se pitää tuoreenakin aika hyvin kuormaa eli mitään erityisiä pönkävirityksiä ei useinkaan tarvitse.
Lisäsin kittausta reunojen päälle tänä keväänä Sika 521 UV-massalla, jonka pitäisi kestää aurinkoa ehkäpä paremmin ja mustaa kun laitoin, niin on paneelin väristä.

Irrottamisesta en vielä tiedä, mutta uskoisin sen kohtuudella onnistuvan. Kotona olen yhden rosterisen kynnyspellin ulkona vaihtanut kun se kolhiutui ja se onnistui kyllä kun sai mattoveitsen terää vähän kerrassaan ujutettua väliin.

Uuteen paneeliin laitan kyllä heti alkuun päälipuolellekin reilun kittireunuksen jos se vähän auttaisi. Nykyisessä panelissa reunat olivat pari ensimmäistä vuotta aika lailla paljaina ja varmaan kosteuden jatkuva jäätyminen ja sulaminen saaneet kalvon reunan irtoamisen käyntiin.

Jorma Niinikoski 13.08.2018 23:30

Noista Lensunin paneleista löytyy juttua heidän sivuiltaan jossa on myös linkki Youtube-videoihin:
http://www.lensunsolar.com/
En tiedä olisiko jollain muulla valmistajalla kestävämpiä taipuisia malleja.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.