Primuksen ylipaine venttiili

SANTALAHTI HANNU 15.08.2013 20:05

Lämmöt päällä ,klo 04.30 kuului aivan järjetön pamaus. Alkoi lorina kuulumaan,sammutin kiertovesipumpun,ryntäsin ulos ,ajattelin että pannu räjähti. Helmasta . n 1,5 m matkalta valui vettä maahan siis takasi sisään, etukulma auki ja puhdasta vettä lattialla. Ensin ei päällisin puolin näkynyt mitään mutta sit huomasin että käyttövedenlämmittimen korkki oli pamahtanut auki läpi kierteiden. Jostain teki kiertoon ylipaineen, venttiili ei toiminut jso sellasta edes on,en löytänyt kun myöhemmin sitä etsin. Päivällä otin säiliön irti ja laitoin letkut yhteen. Koska kuulin ettei primukseen enää saa osia. Nyt on ongelma kun järjestelmässä ei ole painetta ja tuntuu olevan myös ilmaa kun lorisee kun syttyy päälle. Hain liikkeestä sellasen painepytyn mikä tulee pumpun ja hanojen väliin,sen pitäisi pitää paine mutta en ole sitä laittanut paikoilleen,ennenkuin on varmaa ettei sellasta spoileri saa uutta. Missä se ylipaineventtiili on ja saako niitä uusia ja mitenkä saan ilmattua. Tulipa pitkä juttu saakohan kukaan selvää tästä ?

Hanski

SANTALAHTI HANNU 21.08.2013 18:51

Eikö kellään ole koskaan tän tyyppistä onkelmaa ollut ? Onko mulla ainoa Primus lämmitin Suomessa,kun kukaan ei tiedä onko järjestlmässä ylipaineventtiiliä ja jos on niin missä ?

Vai tuliko juttusta liian pitkä ettei kukaan ole viittinyt lukea loppuun asti !

Hanski

HAAPANEN TIMO 21.08.2013 19:08

Jutussa on käyttövesi ja kiertovesi niin sekaisin ettei kukaan ymmärrä mitään.

Onko siinä käyttövesipuolella painepumppu, vai miksi hankit sen säiliön?

@timppa

SANTALAHTI HANNU 21.08.2013 21:11

Yritetääs selventää,pamahdus johtui siitä että käyttövedenlämmittimen korkki tuli jenkojensa " yli "ja sen jälkeen tuli vedet lattialle. Ennen tämän toteamista olin sammuttanut käyttövesipumpun vessan katkaisijasta ja paneelista sammuttanut lämmöt. Otin tämän "spoilerin" pois paikoiltaan ja yhdistin kaikki vesiletkut toisiinsa että sain lämmöt ja käyttövedet toimimaan paitsi tietenkin en saanut lämmintä vettä. Ennen tätä tapahtunutta normaakisti kun aukaisi hanan,tuli vettä aika kauan ennenkuin pumppu lähti pyörimään. Nyt tapahtuneen jälkeen kun aukaisee hanan lähtee pumppu päälle samantien. Ennen kun huuhteli vessan pyttyä vettä tuli reilusti ja nyt ei juuri nimeksikään. Selitin eräässä caravan tarvike liikkeessä nyt vallitsevan tilanteen niin sanottiin että laita tälläinen pytty sinne väliin niin se pitää järjestelmässä paineet. en tiedä tapahtuuko näin kun en ole sitä laittanut paikalleen. Laittaisin uuden "spoilerin" mieluusti mutta kun ei myydä sellasta enää.

En tiedä onko yhtään selvempi mutta en osaa sitä parenminkaan selittää !

Hanski

SANTALAHTI HANNU 22.08.2013 20:41

Onko vieläkin epäselvästi kirjoitettu. Sen verran jäi puuttumaan että onko lämmitysjärjestelmässä jossain yli paineventtiili. Pannun lähellä on jonkinlainen "venttiilin" näköinen systeemi,mutta ei siinä ainakaan liiku mikään osa. En ole sitä vielä tarkasti tutkinut mikä se voisi olla.

KIVIOJA HANNU 23.08.2013 08:46

Samanlainen tapahtuma -91 vuonna, pari kuukautta vanhassa Kafissa (viimeisempiä valmistettuja). Surfulo painevesipumpun rajakatkaisija ei toiminut ja nosti liian korkean paineen, poksautti lämminvesisäiliön korin auki ja vedet lattialle. Sain takuuseen uuden säiliön ja pumpun. Pumpuissa oli kuulemma ollut tuollaisia vikoja. Sen jälkeen ei mitään ongelmia. Primuksen kanssa tällä ei ollut mitään tekemistä, sehän vain lämmittää veden.

AHOLA JARI 23.08.2013 09:00

Hannun kirjoituksesta saa sellaisen kuvan, että vaunussa on paineellinen käyttövesi - ei kait kovin tavanomainen vaunussa, ja vielä Primuksen boilerin kanssa..

Pannuhan ei liity juuri mitenkään boileriin muutenkuin, että patterin glykoliputki heittää muutaman voltin muovi pytyn sisällä. Paineen kehittää vesipumppu ja kylmänveden lämpiäminen. En muista ainakaan paineettomissa primuksen boilerilla varustetuissa nähneeni ylipaine/varoventtiiliä - ainoastaan tyhjennyslinjan päässä sulku..

Oisko painepumpun katkaisupaine liian korkea? Ja onko tuota boileria oikein tarkoitettu paineelliseksi - tosin olen kuullut, että joitain 90-luvun vehkeitä on alkujaan ollut/muutettu sellaisiksi.. heikolta tuo tuo boilerin laipan "kierremutteri" näyttää paineenkestolta. Ja saahan niitä - ainakin ulkomailta; http://www.kampeerperfect.nl/klimaatbeheersing/verwarming-alde/onderdelen-accessoires-verwarming-alde-primus/moer+o-ring-t-b-v-boiler-0800002-primus-4244.html

Ilmeisesti sulle on myyty paisuntasäiliö (1L vetoinen?) - auttaa vähentämään painepumpun käytnnistyksiä toimien "paineakkuna". Sama paine senkin sisällä on, jos painelinjassa on ;) eli ei tuo boilerin liitos sen kanssa tai ilman kestä yhtään enempää.

Käyttäjän lisäys viestiin 23.8.2013 klo 09:02:42 Oops! Kerkes toinen Hannu väliin - ylemmälle vastasin ;)

SANTALAHTI HANNU 23.08.2013 14:11

Jarille vastaan = vaunu on Matkaaja 9404 xx2 -94, kyllä on paineellinen käyttövesi ja primuksen pannun kanssa.Ja glykoliputket menee lenkin siellä boilerin sisällä lämmittäen veden. Noita korkkeja kyllä myydään täälläkin mutta ei juurikaan muita osia. Puhuin asiasta yhden LVI liikkeen omistajan kanssa,hän oli sitä mieltä,jos on paineellinen järjestelmä kuten mulla nyt ilmeisesti on niin on pakko olla jossain venttiili mikä päästää mahdollisen ylipaineen pois,ettei käy niinkuin mulle kävi. Jotain siellä pytyn sisällä tapahtui kun en saanut sitä glykoliputkistoa vedettyä sieltä pytystä pois niinkuin sovinnolla. Vaunu on olluy meillä n.4 vuotta eikä ton suuntaisia onkelmia ole ollut. Tuommosen pytyn kute kuvailit myivät Best Caravanilta ja sanoi että se pitää käyttövedessä paineen yllä. En tiedä mihin se paine putkistosta on hävinnyt mikä siellä oli ennen tapahtunutta.

Hanski

SANTALAHTI HANNU 23.08.2013 14:21

Vielä Jarille , jäi sanomatta kiitos että ymmärsit mistä on kyse ! Kunhan nyt saisi jonkun järkevän ratkaisun tälle asialle !

Hanski

HAAPANEN TIMO 23.08.2013 16:04

No joo. Mun käsittääkseni mitään varoventtiiliä ei ole ,eikä tarvitakaan, pumpun paine on aivan vakio. Mulla Fiamman pumpussa 1,3 bar.

Painepulloon vain puristuu ilmaa kasaan pumpun paineesta ja vesi sitten tulee hanasta niin pitkään kun pullossa ylipaineista ilmaa on.

Veikkaisin ettei sulla tapahtunut muuta kuin korkin ikä tuli täyteen. Kasaa vehkeet kokoon vain.

@timppa

AHOLA JARI 23.08.2013 16:56

Kyllähän paineeellisessä käyttövesijärjestelmässä kuuluu varoventtili olla, ja miksei myös paineettomassa, jos siinäkin "kovat" muoviputket.

Kun esim. +5C vesi lämmitetään +70C asteiseksi, laajenee se samalla. Vesihän ei puristu kasaan toisin kuin ilma. Jos mihinkään ei ole jäänyt ilmataskua, saattaa jokin paikka sitten pettää. Sikäli tuo 1L paisunta-astia pelastaa tilanteen - laajentuneella vesimäärällä on "pakopaikka" sen ilmatilassa.

Ainakin Truman systeemeissä on erillinen varo/tyhjennysventtiili . miksei sitä voisi laiittaa tuo Primuksen boilerin tyhjennysputken päähänkin. Mulla -89 Kafi 582:ssa oli ihan "ballofix" (kuulasulku). Samoin putkikierukan ulos saanti varaajan muovipytystä vaati taiteilua - mutta tuli kutenki. Liekö joskus muutama mukillinen jäänyt vettä pohjalle, ja jäätyessään muokannu putkistoa..

SANTALAHTI HANNU 23.08.2013 20:37

Menen tulevalla viikolla vaunulle,pitää sit perehtyä taas paremmin asiaan. Tää juttu on tapahtunut n.2kuukautta sitten,on ollut muita juttuja esillä , niin tää on vähän unohtunut. Yritän saada pois sieltä pytystä sen putkikiekuran,näkeepä sit mitä sille on tapahtunut. Kaikki putket on "kovia" läpinäkyviä muoviputkia. Palataan sitte asiaan jos on tarvetta :)

Hanski

HAAPANEN TIMO 24.08.2013 14:33

Truman boileriin jää ilmatasku juuri laajenemisen vuoksi.

@timppa

KIVIOJA HANNU 25.08.2013 16:17

Jos jostain syystä ei tuota ilmataskua missään ole, antaa silloin joku paikka helpolla periksi, niin kuin edellä jo mainittiin ilma painuu kasaan (joustaa) vesi ei. Itselläni oli tuo n. litranen painesäiliö, johon aina jäi n. kolmas osa ilmaa kun pumppu pysähtyi. Tuon lämmityssäiliön slinga (kieruka) on tehty isoksi hyvän hyötysuhteen saamiseksi, eikä ollut helppo ottaa pois, saati laittaa takaisin. Mutta miksi sinun pitäisi poistaa se, ellei ole mitään syystä. Putket oli minulla Kafissa normaalia kovaa pneumatiikka putkea. Mutta kuten mainittu minulla syy oli pumpussa. Onnea korjauksessa.

H

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.