Soliferin vesipumpun ääni

LOHI JOUNI 10.07.2013 15:50

Hei, uusi karavaanari kyselee kokeneemmalta. Ostin solifer Finlandia 630 vm 2011 vaunun ja nyt ollaan ensimmäisellä kesälomamatkalla. Vaunussa ihmetyttää vesipumpun kovaäänisyys. Onko sekä yleensäkin kovaääninen, vai kertooko melu kenties viasta? Jouni

KAARELA ERKKI 10.07.2013 16:01

jos ääni hiljenee loppuu myös vedentulo

ANTTILA MARKKU 10.07.2013 17:05

Älä hermostu,mulla on -08 630.Siellä on kaikenlaista äänekästä esim.Käyttövesipumput.Sen sijaan pannu ja jääkaappi ovat lähes äänettömiä.Lattia narisee ja ovet vääntyilee talven aikana ja lattiapäälyste kupruilee kalusteiden alla.

VALTONEN MARTTI 10.07.2013 19:55

Onhan ne aika äänekkäitä, neljäs Soliferi menossa. Samoja pumppuja kuin useimmissa muissakin merkeissä...

Käyttäjän lisäys viestiin 10.7.2013 klo 19:56:12 Kaiketi oli kyse tuorevesipumpusta eikä kiertovesisellaisesta ..

KOSKINEN OLLI 10.07.2013 21:53

Jos kyseessä makeavesipumppu, niin eiköhän ole kyseessä Surflo-pumppu. Itse kummastelen sitä että minulla vaunuissa on ollut äänekkäitä, mutta asuntoautossani on ihan saman näköinen Surflo, mutta surisee hyvin, hyvin hillityllä äänellä. Tehoa tässäkin on, suihkuun riittää oikein hyvin. Olisiko syynä se, että pumppu on kiinnitettu järeään 20 mm pohjavaneriin, joka ei muodosta kaikupohjaa, ja sitten vielä sijaitsee kaapistojen sokkelissa, ja äänen pitää tulla kahden eri kaapistovanerin läpi, matkallaan tarkkaavaisen karavaanarin korvaan. ;)

HAHTALA VESA 11.07.2013 09:46

Minulla meteliä pitää keittiön pumppu ,jos lasket vettä vc:ssä myös keittiön pumppu alkaa pyörimään vaikka vettä ei mene minnekkään Tehtaalla on laitettu piuhat väärin Vieläkö teko virheenä korjaavat vaikka takuu on loppunut

KOSKI SEPPO 11.07.2013 10:00

Terve Jos sinulla ei ole wc;ssä omaa vesisäiliötä, eiköhän sinulla silloin ole vain yksi raikasvesipumppu - joko uppopumppu säiliössä tai Shurflo painepumppu säiliön ulkopuolella - joka pumppaa käyttöveden niin keittiö- ja pesuhuonehanoihin kuin myös wc;n huuhteluun. Thetfordin wc;ssä on magneettiventtiili, joka huuhtelunappia painettaessa avautuu, mutta veden kuljettamisesta huolehtii se yksi ja ainoa pumppu, jonka ääni tietenkin kuuluu.

ANTTILA MARKKU 11.07.2013 10:23

Soliferissa on ainakin kaksi käyttövesipumppua joiden toiminta on jotain avaruustiedettä.Keittiön allashanaa käytettäessä kylmä käyttövesi tulee tiskikaapin alla olevasta kannusta omalla pumpulla,,paitsi jos sekoitetaan lämmintä vettä tai vipu on lämminvesi asennossa.Silloin tulee vettä myös isosta säiliössä olevalla pumpulla.WC ja pesualtaalle vesi tulee isosta säiliöstä,ainakin periaatteessa.Minusta sitä pikku kannua saa jatkuvasti olla täyttämässä.

HAHTALA VESA 11.07.2013 10:31

Kaksi säiliötä on keittiön kylmällä vedelle on oma säiliö ja sen pumppu pyörii kun vc:ssä lasketaan vettä Terveisin Vesa

RAINETSALO KARI 11.07.2013 15:41

Vesa on oikeassa. Näin se on . Eikä se ole vika vaan ."Ominaisuus."

Mikko Suominen 13.03.2023 11:41

Kommentoin vanhaan aiheeseen, koska kuvattu "ominaisuus" löytyy tänäkin päivänä monesta Solikasta.

Kysehän on silkasta mutkien oikomisesta sähköjen tekemisessä, eikä sitä voi perustella edes kustannuspaineilla, kun asia olisi ollut tehtaalla hoidettavissa joidenkin senttien lisäkululla.

Onneksi kuvatunlainen vesijärjestelmä on helppo rakentaa itsekin valmiiksi! Tuo keittiön pikkusäiliöhän on ollut optio, ja se on asennettu vakiosysteemiin puhtaasti "päälle liimaamalla" samoihin johdotuksiin, vailla muutoksia sähköjärjestelmään. Muistaakseni tuo lisäpumppu ei näy edes optiona sähkökuvassa, ainakaan minun 2007 sellaisessa.

Hommahan hoituu lisäämällä diodi keittiön vesipumpun ohjaukseen. Diodin mitoitus kannattaa laskea jokaisen itse, koska alkuperäinen pumppu on voinut vuosien varrella vaihtua eritehoiseen. Esim. 0,9bar / 18ltr Reich haukkaa data sheetinsä mukaan 35-40W, eli diodin pitäisi olla tehonkestoltaan vähintään 3,3A. Onneksi reservistä ei tässä tapauksessa ole haittaa, joten esim. 5 - 6A toimii tuolla varmasti.

Jos ei halua muuttaa alkuperäisiä johtoja, löytyy tiskipöydän alta sopivasti sokeripala, jossa keittiön hanan ohjaus on koplattu WC:n hanan vastaavaan. Yhdestä sokeripalan lähdöstä lähtee siis kaksi johtoa, ja niistä kun paikallistaa kiinteälle vesisäiliölle lähtevän, ja laittaa diodin siihen väliin päästösuunta kiinteään säiliöön päin, niin päästään tilanteeseen jossa systeemin olisi pitänyt olla jo tehtaalta lähtiessä, eli WC:lta tuleva ohjaus ei komentele keittiön pumppua, mutta keittiön hana ohjaa edelleen molempia pumppuja samanaikaisesti.


Etuja:

veden laskeminen WC:n hanasta ei turhaan huudata keittiön pumppua umpiperää vasten --> säästää pumppua.

vessan veto (jos huuhtelu raitisvesisäiliöstä) ei turhaan huudata keittiön pumppua umpiperää vasten --> säästää pumppua. Tämä on parannus erityisesti öiseen aikaan, ja jos nukkumatilat ovat vaunun perässä (=keittiön pumppu lähempänä makkaria pysyy vaiti).

no tietysti sähkönsäästö yo. seikkojen ansiosta.

asennuksen aikana tein vielä huomion, että kiinteän säiliön pumppu sai minulla 0,8V korkeamman jännitteen WC:ssa operoitaessa, kun tuo keittiön pumppu ei loisi tehoa ei-minkään-takia. Tästä ei todellakaan ole haittaa, kun WC:n putkivedot ovat tyypillisesti todella pitkät, ja painehäviötä on matkalla ns. riittävästi. Saattaa jopa jatkaa hiukan väsähtäneen pumpun käyttöikää paljonkin!

asennukseen meni viitisen minuuttia, ja kaupasta ostaessa sopiva diodi saattaa maksaa jopa 20c (itsellä sattui passeli löytymään miljoonalaatikosta, samoin kuin ruuviliitin jolla niputtaa diodin päästösuunnan jalka kiinteän säiliön pumpun johdon kanssa).


Itse en ole koskaan ollut täysin vakuuttunut tuon kiinteän vesisäiliön kätevyydestä vs. irtotankit (puhumattakaan WC:n huuhtelun koplaamisesta siihen kaikkine haaroineen, mankkuvenoineen ja lappomisenestoventtiileineen!!). Tätä taustaa vasten pidän tuota Solikan optiosäiliötä lyhyine letkuvetoineen ihan fiksuna mahdollisuutena, mitä nyt kannu on ihan turhan pieni, kuten täällä jo mainittiinkin. Hyvä ajatus on vain sähköjen puolesta jätetty ikävästi karvan verran keskeneräiseksi, syystä jota on vaikea keksiä. Itse koen kuitenkin että tämä pieni modaus paransi systeemiä huomattavasti, eikä tarvitse joka kerta hanan avatessaan ihmetellä että "mitähän ne on tehtaalla miettineen - vai mitään?!?"

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.