Soliferin automaattilaturi

AALTO VILLE 13.05.2013 23:00

-86 vuoden Soliferissä on Matti-automaattilaturi. Vaunussa on uudehko akku, joka kadottaa latauksensa. Akku mitattiin liikkeessä kuormitusmittarilla eilen ja se on täysin kunnossa.

Akkukenkiin ei tule jännitettä eli 4A Matti-laturi on rikki. Saakohan tätä laturia vielä jostain?

Varsinaiseksi ongelmaksi on tullut kuinka ohittaa tämä risa laturi. Nyt akkua varaa erillinen 6A akkulaturi, mutta risa Matti-laturi purkaa samanaikaisesti akun latausta kun toinen lataa akkua. Tämän päättelen kun risassa laturissa palaa punainen led vaikka se on irti verkkovirrasta (johdot akkuun kiinni) Auto/man asento ei muuta tätä. Jos risa laturi jätetään pois pelistä kokonaan, johdot irti akusta, vaunun sähköt ei toimi (eli se on osana virtapiiriä)

HYTTILÄ ESKO 14.05.2013 11:22

Mene www.karavaanari.org , sieltä apu löytyy .

HÄMÄLÄINEN MARKKU 14.05.2013 13:24

Tuossa kytkennässä on jotakin todella hämärää. Ei laturin irroittaminen voi mitenkään vaikuttaa akun virransyöttöön jos akku on täynnä. Tietysti jos samalla irrottaa akusta tulevan johdon, niin katoaahan silloin sähköt.

HAAPANEN TIMO 14.05.2013 18:33

Ei voi Matin irroittaminen vaikuttaa tällä tavalla. Sehän on kytketty aivan normaalisti suoraa akun napoihin. Pois vaan ja toinen tilalle jos se tosiaan on epäkunnossa.

http://www.akkupojat.fi/index.php/site/teollisuus/varaajat/matti

Mikä tahansa vastaava laturi sinne tietty yhtä hyvin käy.

@timppa

SUOMALAINEN RITVA 14.05.2013 18:47

Minulla on kunnostettu matti laturi on kylläkin 10A Soittele 040/5414228

AALTO VILLE 14.05.2013 19:21

En tiedä onko vaunun sähköt muutettu ja tehty väärin. Vaatekaapissa on vikavirtasuoja lisätty ja pääsähkökaapeli jakautuu sähkömittarille ja sitten yksi haara laturi-Mattiin. Akun varauksen saan säilymään irrottamalla toisen akunkengän, tällöin Matin punainen led sammuu. Kiitos Ritva tiedosta, saatan soitella.

HAAPANEN TIMO 14.05.2013 20:38

Mitatiinko lataus akunkenkien ollessa akussa kiinni. Mattia ei voi mitata paljaista johdoista, jännitettä ei tule.

Muistaako kukaan niitä Matin valoja, eikös siinä jotain aina pala kun vehje on kytketty akkuun.

Meneekö laturilta johto suoraa akkuun, vai onko siinä jotain haaroituksia?

@timppa

HÄMÄLÄINEN MARKKU 14.05.2013 20:40

Oletko koettanut irrottaa pelkkä laturia akusta, siis akku edelleen kiinni sähköä syöttämässä vain laturi irti.

Sillä miten 230V on kytketty ei ole mitään merkitystä akun varaamisen tai purkautumisen kanssa kunhan laturi saa lataustilanteesa verkkovirtaa.

Totta maar jos laturi ei ole verkkovirrassa eikä kytkettynä akkuun ei siinä mitään valoa voi palaakaan.

Se Matti laturi kannataisi korvata nykyaikaisella 7A:n CTEC laturilla.

Ystävän neuvo: ellet ymmärrä mitään sähköstä pyydä sitä ymmärtävää kaveria tarkistamaan ja tekemään kytkennät, saattaa jäädä vaunu palamatta.

AALTO VILLE 15.05.2013 10:38

Kiitos kaikille vastauksista.

@Markku: Miten irrotan laturin akusta niin että akku on edelleen kiinni sähköä syöttämässä? Laturista tulee + ja - johdot akun vastaaviin napoihin, ei muuta.

@Timo: Matin latausta katsottiin valokynällä akunkenkien ollessa irti akusta (valo ei syttynyt) Akusta tietysti syttyi valo kynään. Mutta jos mittaan kenkien ollessa akussa kiinni, niin eikö silloin mitata akun latausta, kun virta johtuu sieltä kenkiin.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 15.05.2013 12:48

Irroita laturista miinus johto, jos laturi on sellainen kuin minkä olen tavannut siinä on abikoliittimet jotka lähtee irti vetämällä. Miinus johto siksi ettei synny oikosulkuvaaraa.

Mistä pisteestä vanunu sähköt jakautuu? Onko laturi kytketty tähän jakopisteeseen?

Kyllä laturi täytyy olla irotettavissa ilman akun irroitusta sähköjärjestelmästä. Matti laturin kautta ei tietääkseni ole kytketty vanun sähköjä, ellei ole jokin spesiaali laturi. Onko se laturi musta jossa on vihreä ja punainen ledi ja kytkin auto/manual http://karavaanari.org/index.php?action=dlattach;topic=2313.0;attach=5609;image

Matti laturi ei anna mitään ulos ellei sitä ole kytketty akkuun. Matti-laturin kunnon voi testata vain mittaamalla virran tai tarkistamalla jännitteen nouseeko se kun laturin kytkee päälle.

HAAPANEN TIMO 15.05.2013 18:04

Juu, valokynällä ei onnistu. Mulla on sellainen hytinä että laturi on ehjä, mutta siellä on jotain kulutusta päällä. Valo kaapissa, pumppu, antennivahvistin, autoonkytkettävä pistoke lievässä oikkarissa jatkuvan virran johtoon.

Räpsähtääkö akunkenkä kun kytket sen paikoilleen silloin kun ei olla verkkovirrassa. Paljon siellä akun vieressä ei kannata räpsiä, mutta oletko huomannut tälläistä.

Jos haluat itse jatkaa, osta joku kuvan mallinen jännitemittari, ja mittaa kuvan asennossa verkkovirrassa ollessa latausjännite akun navoista

@timppa

HOLLÄNDER TIMO 15.05.2013 19:34

Itellä kävi 2vk sitten solikassa. Katosi illalla akkuvirta. sähköt toimi normisti mut lamput tietty pimeet kun toimivat 12v. Aamulla tutkein luulin automaatti laturin menneen rikki kun mikään valo ei palanut. No menin akun luokse tutkimaan. Sinne tuli 1 punainen johto jossa oli sulake välissä. Se oli aivan hapettunut. Uusin koko sulake systeemin siihen johtoon niin alkoi toimimaan. Ihmeelliset noi kytkennät kun ei lataa ei myöskään tule virtaa akulta.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.