Primuksen sytytys toimii huonosti akulla

TUORMAA ERKKI 30.01.2011 11:14

Primuksen sytytys toimii siis huonosti akulla. Jos akku on täyteen ladattu se sytyttää korkeintaan muutaman kerran ja sitten sytytys hyytyy. Verkkovirralla sytyttää moitteettomasti. Toki nyt on ilmennyt myös sellaista, että jos yrittää muutaman kerran akulla, niin sitten on verkkovirrallakin alkuun nihkeää. Kuitenkin kun verkkovirralla kerran käynnistyy, toimii sen jälkeen moitteettomasti. Hehkutustulppa on vaihdettu vuosi sitten ja akku (80 Ah) viime kesänä. Vaunu on Solifer 460 -91 ja ostin sen pari vuotta sitten. Sama ongelma on ollut enemmän tai vähemmän koko ajan ja pahentunut vähitellen.

PELLIKKA ERKKI 30.01.2011 11:52

Laita kysymys tuonne karavaanari.org Saat asiallisen vastauksen.

LAHTI ANTTI 30.01.2011 12:22

Kipinäsytytys vain pannuun niin loppuu ongelmat syttymisen suhteen. Tässä linkki josta edellä jo mainittiin.

http://karavaanari.org/index.php/board,13.0.html

HALMEENMÄKI JUHANI 30.01.2011 19:28

Mittaapa jännite pannulla, taitaa olla heikko akku ja/tai heikot pihuat ja/tai liitokset. Eli kipinäsytkän sijaan vaihtoehtona on laittaa se 12V puoli kuntoon...

VALTONEN MARTTI 30.01.2011 19:34

Primushan tarvii sen 10.5 V syttyäkseen, mutta kysyjällä oli kyllä mielestään akku kunnossa. Muistaakseni siellä on vastus joka pudottaa sitten sen akun 12V siihen 10.5 volttiin hehkutulpalle, ainakin minun vanhassa oli näin.

LAHTI ANTTI 30.01.2011 19:52

Hehkutulpalle saa tulla korkeintaan 2,7V Jos enemmän se kärähtää.

ÖSTERBERG ANTTI 30.01.2011 20:15

Siis pannun 12v (syöttö)liittimellä on syytä olla jännite min. 10,5V (ja tuokaan ei aina riitä) ja mielellään reippaasti ylikin ja jos akku, liitännät, ohjainpaneeli on kunnossa jännite ylittää reippaasti tuon 10,5V. Hehkun jännite taas on n. 2V luokkaa ja tälle toimii etuvastuksena magnettiventtiilin toinen käämi. 10,5V suoraan hehkulle ja hehkulanka katoaa samantien savuna ilmaan (mikäli saa haluamansa määrän virtaa). Eli tarkista akun jännite mittaamalla, kaikki liitännät, sulakerasia myös, ja mittaa pannulle tuleva jännite, kun paneeli pyytää sitä käynnistymään ja sitten kun pannu käy. Taipaleensa loppupuolella oleva 12V kiertovesipumppukin voi haitata tai estää pannun syttymisen. Tämä on helppo testata irroittamalla pumpun piuha ennen pannun kännistämistä. Likainen pannu, huonokuntoinen hehku ja kontakihäiriöt itse pannun sähköliittimissä ovat myös usein syynä huonoon syttymiseen. Ehjä ja kunnossa oleva Primuksen pannu toimii hienosti, kunhan edellykset on olemassa.

Omatekoisiin kipinäsytyksiin vielä lopuksi muistutuksen sana, ottamatta sen enempää kantaa viritykseen ja sen mielekkyyteen.

Jokaisen joka sellaisen asentaa, on syytä muistaa olevansa siitä eteenpäin pannun valmistaja (pannu ei ole enää alkuperäisen valmistajan tyyppihyväksymä, vaan omavalmiste) vailla tyyppihyväksyntää), ja asentaja myös vastaa pannusta henkilökohtaisesti mahdollisessa onnettomuus- tai vahinkotilanteessa niin kauan kuin viritys on olemassa (myös mahdollisen omistajan vaihdoksen jälkeen).

VALTONEN MARTTI 30.01.2011 20:26

No niin, hyvä että joku muisti paremmin tuon hehkun jännitteen.

LAHTI ANTTI 30.01.2011 21:00

Kaima Antti.

Mainitsit noista kipinäsytytyksistä mielestäni hieman halveksivaan tyyliin omatekoisiin virityksiin.

Esim Primus 2490 pannussa on tehdasvalmisteinen kipinäsytytys ja muihin tyyppeihin myytävät paketit ovat hyvin samanlaisia kuin siinä käytössä olevat. Ja ovat tehdastekoisia.

Oikein asennettuna ne eivät ole mitään virityksiä ja pannun valmistaja ei voi mitään tyyppihyväksyntää antaa, koska niiden valmistus on lopetettu. Ja ensimmäistäkään vahinkotilannetta ei niistä tietääkseni ole aiheutunut.

Joten ottanet ensin selvää asioiden oikeasta laidasta, ennen kuin päästät julkisuuteen tuollaista väärää tietoa.

ÖSTERBERG ANTTI 30.01.2011 21:32

Ei ollut tarkoitus halveksia, mutta näistä asioista toistuvasti huoltokursseilla puhutaan, on tullut monen näköisiä virityksiä vuosien varrella vastaan. Primuksella (nykyään Alde) oli/on tyyppihyväksyntä laitteilleen ja tuo oli muistutukseksi /tiedoksiannoksi tarkoitettu kirjoitus.

On tullut puuhattua Primuksen, Truman, Alden laitteiden parissa ja tuo 2490 on kyllä tuttu peli.

Tiedän, että tuo kipinäsytytys oikein tehtynä toimii (niin toimii huollettu alkuperäinen Primuksen pannukin). Siihen en halunnut ottaa kantaa. Ajatuksena oli muistuttaa vastuukysymyksistä, ettei kukaan ainakaan tietämättään ryhdy pannun valmistajaksi.

Omien virityksien jälkeen pannu on omavalmiste, vastuu virittäjällä ja piste.

Antti, Tukes lupa 5200/343/2006.

LAUKKANEN MAURI 31.01.2011 08:06

Antti puhuu asiaa,kyllä sitä ahneudella on usein se paskanen loppu;minäkin tiensin leipäni nuorempana autosähkö hommissa ja me ihmiset säästämme väärissä paikoissa.

As,autojen/vaunujen sähköistys on arka asia ,kun ne toimivat ns.hituviralla ja silloin sitä saa korjata kuka vaan .

Mutta kun on tullut seurattua niitä TI-miesten tekeleitä niin ei ihme että savuaa,niin se 12v polttaa sen asumuksen vaikka ei anna sitä sähköiskua!

Ja kun ruvetaan kopeloimaan niitä kaasulämmitimiä niin se onkin sitten ja minusta vakavampi asia,kun ei tidetä mitä tehdään.

LEPPINIEMI KARI 31.01.2011 14:28

Meillä myös Solifer 460 -91 ja sama vika. Syynä oli huono liitos ohjauspanelin takana olevissa liittimissä. Asensin sitten kipinäsytytyksen ja nyt pannu käynnistyy parissa sekunnissa ja lähes äänettömästi.

LAHTI ANTTI 31.01.2011 15:31

Siinä viimeisessä lauseessa oli myös tärkeä ominaisuus, lähen äänettömästi!

Vaikka Primus on normaali kunnossa se yleensä poksahtaa melko voimakkaasti syttyessään hehkutulpalla sytytettäessä. Kipinäsytytyksellä se ääni on historiaa.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.