miten lämmittää talvella?

KANNIAINEN SATU 10.08.2010 16:57

Täällä uusi karavaanarin alku ihmettelee lämmitys asioita. Ostettiin vanha solikka hetken mielijohteesta ja haluttais se raahata laskettelukeskukseen talveksi. Miten kannattaisi lämmittää. Riittääkö primus kaasulämmitys? kannattaako laittaa sähköpatruuna? maksaako paljon? Kannattaisiko ennemmin laittaa puhallin/patteri. en haluaisi sijoittaa paljoa rahaa. auttakaa tolloa

LAHTI ANTTI 10.08.2010 17:14

Jos Primus on kunnossa, niin sen teho riittää hyvin vaunun lämpimänä pitämiseen. Ei tarvita mitään muuta lämmitintä.

Ja jos haluaa pois Primukselle tyypillisen poksahduksen käynnistettäessä, niin kannattaa laittaa siihen kipinäsytytys.

http://karavaanari.info/index.php?topic=2816.0

KOSKINEN OLLI 10.08.2010 22:11

Juuri noin. Jos Primus järjestelmä on kunnossa, se lämmittää varmasti. Teho ei kaasukäytöllä lopu, se on 6kW, eli sähkökiukaan verran. (vanhempien) Primus lämmittimen ominaisuus on että lämmitysvaiheen alkaessa kuuluu poksahdus. Poksahdus johtuu siitä että palotilaan valunut kaasu syttyy hehkutulpan hehkusta. Eli aina kun kuuluu poksahdus niin on aihetta tyytyväisyyteen, lämpöä riittää ainakin muutamaksi tunniksi. Jos magneettiventtiilin vetämisäänen, eli pieni kilahtava ääni, ei noin puolessa minuutissa kuulu poksahdusta, vasta silloin on syytä huoleen. Lämmitin ei toimi ja kylmyys hiipii sisään. Lämmittimen turvatekniikka kyllä estää tarpeettomen kaasunvirtauksen tuossakin tapauksessa.

Nestekaasu-kolmitoimi- jääkaappi lienee piezosytytteinen, myös sen syttyessä saattaa tulla pieni poksahdus. Verkkosähköllä jääkaappia kannattaa tosin käyttää aina kun verkkosähkö on vaunuun liitetty.

KANNIAINEN SATU 10.08.2010 22:27

kiitos vastauksista Huomenna alkaa isäntä tutkimaan saadaanko lämmitys pelittämään. Toivottavasti ei jouduta seuraavaksi kysymään että miten tämä korjataan.

LAHTI ANTTI 11.08.2010 00:05

Ja jos joudut kysymään, kysy tuolta. Saat parhaiten oikean vastauksen siellä.

http://karavaanari.info/index.php?board=9.0

TUOMI JYRKI 26.08.2010 22:34

Kunnon pakkaskeleillä kannattaa varautua siihen, että kaasua kuluu. Eli varakaasupullo täytenä matkaan. Kaasua saattaa kulua kylmänä viikonloppuna jopa koko pullollinen. Vanhojen finlandia-solikoiden eristys oli toki niin hyvä, että vähemmälläkin kaasulla tuli toimeen. Enää ei tehdä niin lämpimiä vaunuja.

IPATTI VEIKKO 27.08.2010 14:58

Kaasulla pysyy vaunu lämpimänä, mutta ns peruslämmön pitämiseen se ei ole hyvä. siihen on sähkölämmitys oiva, voi jättää termostaatin esim 6 asteeseen ja vesikään ei jäädy vaunussa ja toppaukset eivät ime kosteutta. Vaunulle tultaessa saa vaunun pian lämpimäksi kaasulla. On taas makukysymys haluaako tulla -14 vaunuun vai +6 asteiseen vaunuun.

TUOMI JYRKI 29.08.2010 10:21

Tosi on Veikko. Minäkin pidän talvisin kausipaikalla peruslämmöt päällä. Pikaiseen vaunu sitten lämpiää asumiskuntoon.

VALTONEN MARTTI 29.08.2010 12:15

Ilmanvaihdon toiminnan edellytys on,että vaunun lämpötila on 7 astetta ulkolämpötilaa korkeampi.Näin Soliferin ohjekirjan mukaan.

VARTIAINEN JOUKO 29.08.2010 15:16

Nykyisillä lämmityssähkötarifeilla tuo vaunun peruslämmön ylläpito on mielestäni enemmänkin varallisuus- kuin "makukysymys" Veikko. On hyvä muistaa että matkailuvaunu ja etenkin talvikäyttöön soveltuva kuten Solikka, on rakenteeltaan sellainen, että se lämpenee käyttölämpöönsä kohtuullisen nopeasti. Oman neljännesvuosisataisen kokemukseni perusteella en näe mitään mieltä vaunun lämmittämiseen muutoin kuin talvileirin ollessa miehitettynä. Eikä esim. meidän vaunumme (Solikka) ole kärsinyt mistään kosteus- tai homehaitoista.

Olisit Veikko kertonut tälle aloittelevalle talvikaravaanarille myös niistä riskeistä mitä seuraa, jos jättää vesijärjestelmät tyhjentämättä peruslämmöille jätetyssä vaunussa. Sopiva sähkönjakelu- tai muu järjestelmähäiriö ja seuraavalla käyntikerralla ne vesijärjestelmät ovatkin umpijäässä. Mitä vahinkoa se saa jäätymisen ohella aikaan olisi oma keskustelunaiheensa.

Matkailuajoneuvo joka ei ole ns. täysvarusteltu lämmitysjärjestelmien osalta, edullisin ja toimivin ratkaisu mielestäni on esim. 2-3 kW:n puhallinlämmitin jota ohjataan viikkokellolla. Se kytkee puhaltimen muutamaa tuntia aiemmin päälle ja vaunu on jotakuinkin asumislämmössä kun sinne saavutaan. Samoin se myös kytkee lämmön pois päältä, mikäli vaunulle ei saavutakaan suunnitellusti.

Talvileirintä kaikkinensa on mielenkiintoinen ja kiehtova vapaa-ajan käyttömuoto, vaikka kesäkäyttöön nähden sisältääkin muutamia varteenotettavia seikkoja ja tarkempaa perushuolellisuutta - niin talvileirin perustamisessa kuin sen käytössäkin.

G-m@n

IPATTI VEIKKO 29.08.2010 16:10

Vartiaiselle tiedoksi. Neljän viimeisen vuoden aikana on ainoastaa yhden kerran jäätynyt Solikassa vedet ja sekin oli yhden alueemme vieraan vika. Koska polttaessaan oman paikkansa sulakkeen hän kylmästi otti vaununi töpselin irti ja laittoi omansa siihen. Tietenkin hän unohti laittaa irti ottamansa töpselin takasin. Korjauksesta vielä senverran, että mitään muuta vahinkoa ei tullut kuin vaunu oli kylmä vaunulle tullessa. Vesisäiliössä ja kemssassa oleva vesi oli jäässä mutta sulivat aikansa päästä. Vaunun lämmityksen nesteen pakkaskestävyys on tarkastettu joka syksy ja talven aikana tarvittaessa lisätty. Lämmitys on pyörinyt samalla 12 voltin pumpulla joka talvi. Oman 35 vuotisen caravan harrastuksen aikana olen selvinnyt ilman suurempi vahinkoja ja korjauksia. Yhden kerran on vaihdettu Alde-pannu poltin takuuseen. Vaunulle voi mennä milloin tahansa kun on p-lämpö päällä. Mutta tällainen on mahdollista vain meille hurulaisille, joilla ei ole muin vapaa-aikaa. Siitä sähkön kulutuksestra voisimme keskustella vaikka kuinka paljon, siitähän voisi tulla vaikka uusi ikuisuuskeskustelu samoin Alde-Trum vai Primus. Kaikille löytyy puoltajansa.

HYTTILÄ ESKO 29.08.2010 19:45

Näin on. Yksi tekstiviesti ja ajamaan sinnepäin. Ehtii lämmitä välillä Koti> vaunu. Caravan Control hoitaa asian.

PALIN MATTI 30.08.2010 13:26

Tässä hieman faktatietoa vaunun tehokkaasta ja taloudellisesta lämmittämisestä: http://www.karavaanarit.fi/ajankohtaista/etuteltan_puheet/jasenkeskustelu/?x26564=36638

PS: Sorry Rauzi, että tämä nyt luiskahti tänne julkisele puolele kaikkien hyväksikäytettäväksi.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.