Aloittelijan (todella tyhmiä) kysymyksiä

KOIVUMÄKI JELENA 31.05.2010 22:41

Tervehdys kaikille,

laitettiin tuossa elämäni ensimmäinen asuntovaunu, Solifer Artic 45T -78. Tässäpä olisi muutama pöhkö kysymys alkuun pääsemiseksi. :)

1) Vaunun papereissa oli viime katsastuksessa tullut merkintä sammuttimesta, luki jotain tyyliin "sammutin sopimaton vaunuun". Paikoillaan on 2kg sammutin, tulisiko sen olla suurempi vai mistä moinen merkintä? Vaunun mukana kun ei tullut minkäänlaista omistajan opasta tms. josta voisi tarkistaa asian.

2) TV-kortista tai boxista. Itse olen suunnitellut tv-kortin hankkimista läppäriin, vaikkakin vintillä olisi myös joutilas pikku-tv. Digiboksi olisi kalliimpi vaihtoehto ja tähän telkkariin kaiken lisäksi tarvisi juuri sen kalliimman antenni-boksin, sillä tv on niin vanha, ettei siinä ole scarttipaikkoja. Kannattaisiko siis ostaa boksi vai tv-kortti tietokoneeseen? Läppis tuntuisi käytännöllisemmältä vaihtoehdolta, kun se kulkisi joka tapauksessa mukana ja veisi vähemmän tilaakin.

3) Sulakkeista. Ostaessamme vaunun myyjä sanoi, että vaunua VEDETTÄESSÄ tulee 3 sulaketta irroittaa, muuten ne palavat. Vaunua muuten käytettäessä (= irrallaan autosta paikallaan ollessa) sulakkeet eivät pala, ja kaikki laitteet toimivat normaalisti (en ole testannut, polttaako silloinkin sulakkeet, jos vaunu on vain kytkettynä autoon, mutta yhdistelmää ei liikuteta). Kuulostaako tutulta? Itsellä ei oikein nuo sähköhommat ole hallussa, joten kaikki apu otettaisiin kiitollisena vastaan.

4) Etuteltasta. Onko jokaiseen vaunuun olemassa ihan omanlaisensa etuteltta vai onko olemassa universaaleja malleja tai telttoja, joista voisi soveltaa tavalla tai toisella vaunuun sopivan kokonaisuuden? Lueskelin jo jostakin keskustelusta tuosta a-mitasta ja tälle mallille antoi arvon 825...? Näkyy telttojen hinnat heittelevän niin suuresti, ettei uskalla mennä ostamaan summissa, kun ei vielä asiasta ole oikein perilläkään. :)

5) Jos jollakin olisi sattumoisin hyllyssä tämänikäisen vaunun esitteitä, käyttöoppaita tms. (jos niitä nyt on koskaan ollutkaan), olisin kiinnostunut. :)

Oli varmaan tosi pöljiä kysymyksiä, mutta toivon mukaan saitte edes makeat naurut. :) (ja toivottavasti jollakin on pokkaa myös vastata niihin, tai edes osaankaan)

LAHTI ANTTI 31.05.2010 23:21

Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan. Silloin kun ei tiedä, pitää kysyä, muuten se on tyhmää jos jättää kysymättä. Kaikki ovat joskus aloittaneet tietämättöminä asioista. Mutta koitetaan jotain tietoa antaa sulle.

1) Sammuttimen pitää olla alle 10v iältään, paineastia ja täyttää luokitukseltaan määrätyt ehdot. Esim. tällainen. http://www.securitasshop.fi/epages/SecuritasShop.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/SecuritasShop/Products/2550

2)Itsellä on vaunussa 19" Grundigin littu-tv, jossa sisäänrakennettu dikipoksi, laite toimii myös 12V jännitteellä.

3)Mitään sulakkeita ei tarvitse, eikä saa irrottaa kunnossa olevasta vaunusta autoon kytkemisen takia. Onko autoon kiinni tuleva pistoke 7 vai 13-napainen?

4)Teltan valmistajia on muutama, ja yleensä teltta valitaan vaunun A-mitan mukaan. Vaihtoehtona teltalle on katos, joka on kevyempi ja helpompi pystyttää kuin teltta. Myös halvempi. Molempia saa käytettyinä eri karavaanipalstoilta.

5)Voi olla, että -78 mallin vaunuun ei enää löydy esitteitä tai käyttöohjekirjaa, mutta useimmat asiat selviävät kysymällä.

Tervetuloa vaan joukkoon matkailemaan.

LAHTI ANTTI 31.05.2010 23:35

Jelena. Myös tuolta saat tarvittaessa vastauksia kysymyksiisi, täällä ne melko usein karkaavat alkuperäisestä aiheesta johonkin muualle.

http://karavaanari.info/index.php

HALMEENMÄKI JUHANI 01.06.2010 19:53

Arkistossani saattaa olla noinkin vanhan Solikan matskuja. Voin lainata panttia vastaan, mutta itse kopsaminen tai skannaaminen saattaa kyllä kesää kauan. Emailini etunimi.sukunimi@saunalahti.fi ja se ä=a tietty. Ja oma seutuni on Turun puales mutta Hesan suunnalla käydään muutama kerta kuussa.

LAHTI ANTTI 01.06.2010 20:20

Myös tuolta löytyy vanhoja esitteitä.

http://www.juvekim.net/smallpublish.php?dosearch=1&search=Autot%2C+ajoneuvot+-+Matkailuautot%2C+asuntovaunut

KOIVUMÄKI JELENA 06.06.2010 11:15

Heippa,

kiitoksia nopeista vastauksista, Antti ja Juhani. Anteeksi, kun oma vastaukseni kesti näin kauan. :)

Elikkä: pistoke on 7-napainen.

Otin kuvat sammuttimesta (tarkastus on mennyt siitä vanhaksi, mutta edellisen katsastuksen aikaan tarkastus on ollut voimassa, joten siinä ei ainakaan pitäisi olla syy siihen, että sammutin on sopimaton vaunuun :) ) ja sulakkeista, jotka palavat vaunua vedettäessä (kuvassa oikealla 3kpl... varmaankin Solikka-miehet osaavat sanoa suoralta kädeltä, mille laitteille kyseiset sulakkeet ovat. Tosin edellinen omistaja ei tuntunut olevan varma, ovatko sulakkeet edes oikean kokoiset, kun ei ole mitään käsikirjaa vaunuun... :D ).

Saas nähdä, joko juhannukseksi kerkeäisi vaunuilemaan. Noita sulake- ja sammutinkysymyksiä lukuunottamatta edessä olisi enää vaunun pesu ja vahaus ja tietysti jäsennumerotarrojen kiinnitys. :) Lisäksi pitäisi selvittää, miksi lämmitys ei pelaa kaasulla, mutta siinä onneksi lupautui auttamaan eräs paikallinen karavaanari. :)

Iloista jussin odotusta kaikille :)

LAHTI ANTTI 06.06.2010 17:14

Tuolta löydät oikeat kytkennät 7-napaiselle pistokkeelle. Tarkasta, että ovat ohjeen mukaiset. Ja sammuttimesta katso valmistusajankohta, max. 10 v, muuten menee uuden hankkimiseksi.

http://caravanuutiset.com/?p=146

LAHTI ANTTI 06.06.2010 17:16

Toiset käyttävät 2/54g sumuvalon tilalla jatkuvaa virtaa autosta, jolloin vaunun akku latautuu aina auton ollessa kiinni/käynnissä.

KORPPI SEPPO 06.06.2010 23:50

Anttikin sen tietää, että nykyisten määräysten mukaan 7-napaisen rasian em. navassa EI SAA olla jatkuvaa virtaa. Koska perävaunussa, jossa on sumuvalo, se palaisi aina vaunun ollessa kiinni autossa. Näitä näkee aika usein vanhempien autojen vetäessä lainattu peräkärryä. Jos tarvitaan vaunun akun latausta autosta, niin pitäisi vaihtaa useampinapaiseen pistokkeeseen ja rasiaan.

LAHTI ANTTI 07.06.2010 10:49

Mutta Seppo, kun vaunussa/peräkärryssä ei ole sumuvaloa, niin silloin on mahdollista käyttää jatkuvaa virtaa siinä 2-nastassa. Ja esim. omassa vaunussa on 7-napainen pistoke, jossa latausvirta menee muistaakseni 4 mm² johtoa pitkin akulle, diodi vielä välissä. Myös samankokoinen johto tulee auton rasiaan, joten jännitehäviöitä ei suuremmin ole. Varsinkin jos käyttää jääkaappia 12V. Tosin se on mahdollista ainoastaan auton ollessa kytkettynä vaunuun ja auton käydessä. Muuten jääkaappi ei toimi 12V:lla. Toki on sanottava, että jääkaappia käytän pääasiassa kaasulla, on tehokkain muoto.

KOIVUMÄKI JELENA 08.06.2010 17:16

Heippa,

vielä yksi lisäkysymys. Ukko alkoi omin päin putsailemaan Primusta, särki siinä touhutessaan hehkutulpan ympärillä olevan "sukan". Onko tuolla sukalla samantyyppinen virka kuin tilleylamppujen sukilla (= onko se tulpan toimivuuden kannalta oleellinen?). Eli pitääkö hommata uusi tulppa kun sukka on rikki vai toimiiko ilman sitä?

Nyt alkaa jo itseäkin nämä tyhmät kysymykset naurattamaan. :D

LAHTI ANTTI 08.06.2010 17:35

Kaksi vaihtoehtoa olemassa, joko uusi hehkutulppa tai kipinäsytytys. Jälkimäinen parempi, koska tyypillinen poksahdus jää kokonaan pois, eikä ole niin jänniteherkkä. Lue täältä siitä. Myös hintaero on varsin pieni.

http://karavaanari.info/index.php?topic=2816.0

LAHTI ANTTI 08.06.2010 17:45

Siinä ilmeisesti on Primus 2450 pannu. Jos se näyttää huonolta, niin tästä löytyy hyvä kunnostettu kipinäsytytyksellä.

http://karavaanari.info/index.php?topic=7039.0

KOIVUMÄKI JELENA 11.06.2010 07:10

Pannu itsessään on hyväkuntoinen, mitä nyt oli sitä ruostemössöä pohjalla mutta sehän lähti puhdistuksella pois. Ukko jo maalaili päällypellitkin uuteen uskoon ja liittimet on putsaillut myös...

...mutta...

...eipäs se ollutkaan hehkun sukka vaan pyrostaatin suojaverkko joka hajosi. Onneksi saimme uuden, mutta luovuttaja ei osannut hinnoittaa sitä. Olisiko täällä ketään, joka tietäisi rehellisen hinnan sanoa kyseiselle suojaverkolle? Virallista tietä kun ei ainakaan täältäpäin saa niitä lainkaan, joten liikkeistäkään on turha kysellä niiden hintoja. :)

LAHTI ANTTI 11.06.2010 07:44

Uusi pyrostaatti maksaa noin 115€.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.