Matkailuvaunujan ilmanpaineet?

LAHTI SAKARI 12.05.2010 09:42

Vaununi kokonaispaino on 1200 kg. Renkaat (yksiakselinen) ovat Hankook 175R13C ja vuoden vanhat. Rengasliike suositteli muis- taakseni ilmanpaineeksi jotain 3,5 - 4,0. Sanoi silloin olevan kevyt ja vakaa vedettävä. Kysyisinkin teiltä asiantuntijat onko asia näin? Vaununi ohjekirja ei suosittele näin korkeita paineita. Vaatiiko C-rengas korkeampia paineita kuin tavallinen?

STRÖMMER HEIKKI 12.05.2010 11:01

C-rengas ei vaadi korkeampia paineita kuin tavallinen, mutta kestää korkeampia paineita. Kovat paineet on vähän kuin "kaksiteräinen miekka". Vaunu on kyllä kevyt vetää, eikä polttoaineenkaan kulutus nouse kovin suureksi, mutta esim. meidän edellisessä Hobby 495:ssa eivät pysyneet kaappien ovet kiinni, kun renkaissa oli painetta 4,5. Myös kaikki vähänkin huonosti kiinni olevat ruuvit ( niitähän Hoppussa riittää) tärisivät auki.

PALIN MATTI 12.05.2010 12:55

Renkaan vaatiman ilmanpaineen täytyy olla sellainen, millä renkaan dynaaminen muoto saadaan oikeaksi kannatettavan kuorman alla.

Jos siis kuorma muuttuu, pitää painettakin muuttaa. Samoin myös jos renkaan rakenne on erilainen, vaatii se myös erilaisen paineen, millä sen dynaaminen muoto saadaan oikeaksi.

C-tyypin renkaan rakenne kestää kovemman paineen, mikä vaaditaan sen renkaan oikean muodon aikaansaamiseksi raskaamman taakan alla.

STRÖMMER HEIKKI 12.05.2010 13:31

Matille. Saattaako sen selvemmin sanoa.Harmi ettei tälle sivulle voi piirtää. Voisit nimittäin piirtää mikä on renkaan oikea dynaaminen muoto.Ajettava nopeus myös muuttaa renkaan muotoa. Ehkäpä sinulla rengaspaineet muuttuu myös ajettavan nopeuden mukaan, että renkaassa säilyy aina oikea dynaaminen muoto. sehän on pää-asia, maalaisjärki kanattaa unohtaa tässäkin asiassa, vai mitä?

ANTTILA MARKKU 12.05.2010 17:28

Kyllä kannattaa ensisijaisesti noudattaa vaunun ohjekirjaan merkittyjä ilmanpaineita.Kun kyseessä vielä on kevyt vaunu jossa on pakettiauton vahvistetut renkaat.Jos kaikesta huolimatta vaunua vetäessä ilmenee kovasti huojuvaa liikettä normaali liikenteessä yksi mahdollinen syy voi olla ettei renkaissa kuitenkaan ole riittävän korkeat paineet.Minulla on vaunussa normaali ohjekirjan antamat painearvot sellaiset joita kumisuutari sinulle ehdotti.Ei siis välttämättä väärä ohje.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.